örökség.

Sabyyna # 2009.02.24. 12:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elég bonyolult jellegű problémával fordulok önhöz! 23 éves munkával rendelkező egyedülálló nő vagyok. Albérletben lakom. Több hitelem is van! Szüleim rendelkeznek 1 családi házzal, amelyen jelenleg 1 jelzáloghitel van! Nagyobb összeggel tartoznak nekem, (a hitelem is miattuk van) és sajnos nem törlesztik, ezért sürgősen szükségem lenne pénzre. Édesapám sajnos meghalt, ezért a ház 1 része az én örökségem. Azt szeretném kérdezni, hogy kikérhetem-e a részem, és ha igen, milyen módom tudom „behajtani” rajtuk ezt az összeget, mert nekik is több hitelük van, sajnos nem áll módjukban kifizetni engem (kb 2.5 millióról van szó) Azt szeretném tudni, hogy van-e rá mód, hogy ennek ellenére megkapjam a részem, és hogy pontosan mik a lehetőségeim.
Köszönettel : Sz.

Grád András # 2009.02.24. 12:35

Kedves Josh!

Én nem vagyok büntetős, és elvben talán lehetne kreálni valami közokirathamisítást az ügyből, de szerintem fölösleges (személyes haszna ebből nem lenne, legfeljebb kétes értékű bosszúnak jó), a közjegyző meg hivatalmból aligha fog ezzel foglalkozni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

lindamami # 2009.02.24. 12:25

Ez a magyar jog . :(
Nem bántani akarom de nem minden esetben jó . mert sztenderd csak a bíróság előtt lehet érvényesíteni az igazad . Csakhogy az élet nem mindig ilyen lesarkított mint a paragrafusok. A végakarat nem számít . Persze bizonyos esetekben jó ha törvényes örökös így be van biztosítva ,de nem érzem hogy az én esetemben ez így van.Mert én ugy gondolom hogy nem véletlen végintézkednek és neveznek valakit ,hanem mert arra érdemesnek tartják.Miután évekig senki évekig felé se nézett a temetésre sem jöttek el mert nem tartották fontosnak és nem tisztelték a vagyonát viszont hamar szét tudnák hordani.én Sajnos egy nagymamát egy barátnőt és egy nagyszerű embert vesztettem el . Más meg csak egy pénztárcát lát benne. Bocsánat ha bárkit zavartam a hozzászólásommal.Nekem erről szól ez a dolog és nem a pénzről.

Josh # 2009.02.24. 12:19

Kedves Grád András!

Köszönöm a segítségét. Tudomásom szerint a hagyatéki eljárás a múlt év második felében zajlott le, tehát még benne vagyunk az egy évben.
Azért kérdeztem, hogy a testvérem számíthat-e valamilyen szankcióra, mert több ismerősöm is azt mondta, hogy az örököstárs eltitkolása büntetendő, és ne is hagyjam, hogy a testvérem ezek után megússza a dolgot. Én viszont egyáltalán nem vagyok jártas az ilyen ügyekben, ezért voltam kíváncsi egy szakértő véleményére. Köszönettel: Josh

Grád András # 2009.02.24. 11:54

Kedves Josh!

Ha valamiféle büntetőjogi szankcióra gondol, akkor nem! A "büntetése" az lesz, hogy csak a fele örökség lesz az övé. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.02.24. 11:51

Kbs!

Nekem az jött le a levélből, hogy mostanában volt a hagyatéki eljárás, de ha tényleg régen, akkor valóban csak a per marad. Mivel azonban a per jóval macerásabb, költségesebb stb., amíg van lehetőség a hagyatékira, szerintem azt kellene kezdeményezni! Üdv:

Tordesillas # 2009.02.24. 11:45

lindamami

nézd meg ObudaFan öröklés, végrendelet témában 2009.02.22. 11 óra 46 perckor írott hozzászólását, szerintem abban választ kapsz minden kérdésedre.

lindamami # 2009.02.24. 11:35

Következőt szeretném megtudni , én mint végrendeleti örökös milyen jogokkal rendelkezem a törvényessel szemben,aki jelen esetben az édesanyám.Nagymamám rám hagyott ingót és ingatlant miután nekik megromlott a viszonyuk . Édesanyámmal nekem sincs jó viszonyom nagyon sok olyan dolgot elkövetett ellenem és a testvéreim ellen is ami ezt vonja maga után . Most ő a köteles részt szeretné, illetve abból 5 millió forintot egy összegben ,sajnos ez a pénz nem áll rendelkezésemre csak a megörökölt ingatlan eladása után DE ez neki nem felel meg, tulajdon részt követel amit én nem szeretnék az életmódja miatt. Ezálltal megegyezés még nem született. van e valami esélyem arra hogy ha perre viszi nyerhetek ellene .Nem az anyagi javak miatt vita alap nálam hanem nem szeretném hogy ő elherdálja azt amit a nagyszüleim kemény munkával építettek . Mert ha ő olyan anya lenne amilyennek lenni kell egy anyának nem vitatkoznék sőt le is mondanák .
A válaszokat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.24. 07:41

Könnyen lehet, hogy ObudaFan ezúttal sem téved. A hagyatéki eljárás megismétlését a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését követő egy éven belül lehet kérni, igazolási kérelemnek nincs helye.

Josh # 2009.02.23. 22:57

Köszönöm szépen a válaszokat. Igazság szerint nem is szívesen pereskednék a testvéremmel. Megfogadom a tanácsot és kérni fogom a hagyatéki eljárás megismétlését, de azt még szeretném megkérdezni, hogy emiatt a testvérem számíthat-e valamilyen szankcióra? Köszönöm.

Grád András # 2009.02.23. 22:00

Kedves Josh!

ObudaFan ritkán ír téveset, de most azt tette. Ha Önt "kifelejtették", mint törvényes örököst, nem pernek van helye (pontosabban fölösleges, időrabló és drága), hanem a hagyatéki eljárás megismétlésének, amit a közjegyzőnél kell kérnie törvényes örökösi voltának megjelölésével. Igyekezzen vele, mert ha a testvére közben eladja az ingatlant, a jóhiszemű ellenérték fejében szerző vevő tulajdont szerez, és legfeljebb a testvérét perelheti utólag - ha lesz miből behajtani. Üdv:

ObudaFan # 2009.02.23. 21:51

Polgári pert indíthatsz a testvéred ellen. Hogy megteszed-e, azt neked kell eldönteni.

Josh # 2009.02.23. 21:30

Tisztelt Szakértők!

A véleményüket szeretném kérni. Édesapám meghalt. Sajnos nem volt valami jó a viszonyunk, a halála előtti egy évben nem is beszéltük egymással. A temetését, és a hagyatékkal kapcsolatos ügyeket a testvérem intézte, aki nem fogadta el a felajánlott segítségemet. Többször kérdeztem tőle, hogy mit tud a hagyatéki leltárról, illetve a hagyatéki tárgyalásról, de a válasza mindig az volt, hogy ez egy nagyon lassú eljárás, és még semmit nem tud, de majd szól. Most megtudtam, hogy a hagyatéki eljárás már lezajlott, csak éppen a testvérem "elfelejtett" említést tenni rólam, egyedüli örökösként tüntette fel magát. Édesapánknak nem volt vagyona, csak egy kis lakása, és talán némi pénze a bankszámláján. Az lenne a kérdésem, hogy én most mit tehetek ebben a helyzetben? Fogadjam el, hogy egyedül a testvérem örökölte édesapánk lakását, vagy vigyem perre az ügyet, esetleg próbáljak megegyezni vele? Egyáltalán ilyen hogyan történhet meg? A hagyatéki eljárás során senki nem néz utána, hogy az elhunytnak hány gyermeke, hány örököse van? A segítségüket előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.02.21. 13:31

A negatív örökséget nem kötelező "felvenni", vagyis az örökség egésze visszautasítható - ezen belül a hitelt elbukja a bank, egyébiránt pedig az állam örökli ami az elhunyt után maradt.

Tehát a hitelt vagy visszafizetni vagy az egész örökség elszáll...

Az "A" hitellel kapcsolatos esetleges hitelbiztosítási tudnivaló az adott bank honlapján bizonyára megtalálható.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.02.21. 10:44

Ha nem fizettek azonnal, akkor a bank felmondhatja a hitelt, és az egész egy összegben esedékessé válik.

syler1 # 2009.02.21. 10:13

Tisztelt Szakértő!
Az iránt szeretnék érdeklődni,hogy idén Január 2.án elhunyt anyósom,hátrahagyott 2 hitelt.Az egyik egy személyi kölcsön,a másik egy A hitel.A takarékszövetkezet felszólított minket,hogy fizessük ki a tartozást,mert nincs ezekre a hitelekre biztosítás.Azt szeretném kérdezni,hogy kötelesek vagyunk-e azonnal fizetni,vagy majd csak a hagyatéki tárgyalás után tudhatjuk magunkénak a hiteltartozások ránkszállását.Ugyanakkor egy másik fórumon azt olvastam,hogy az A hitelekre van egy automatikus biztosítási fedezet amennyiben az adós természetes halált halt.Igaz e?

ObudaFan # 2009.02.19. 19:05

Lemondtál, vagy visszautasítottad? Hogy értsd a kérdést: az örökhagyó életében, vagy halála után tetted a nyilatkozatot?

lovacska # 2009.02.19. 17:53

Köszönöm szépen a válaszát. Megmásíthatom-e a lemondó nyilatkozatot, vagy ez végleges? Az a helyzet, hogy az örökös majdan mindenféle rokonsággal szeretne itt lakni, normális életre kilátást nem hagyva ezáltal. A haszonélvező- mármint én- fizethetném a biztosítást, számlákat, tatarozást, ők meg csak élveznék az előnyöket. Ez áll a döntésem hátterében.
Gondolkodom a megváltoztatáson, ha járható út, és nem nekem kell majd eltartani az örökös mindenféle hozzátartozóját, akkor megváltoztatom.
Gondolhatja, hogy milyen természetű és súlyú problémák vezetnek valakit ilyen döntés meghozatalára.
Hálásan köszönöm, hogy időt szánt rám, várom a válaszát köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.19. 14:49

Nincs összefüggés a kettő között. (Mindamellett nem valószínű, hogy bölcs dolog volt lemondani a haszonélvezetről.)

lovacska # 2009.02.19. 13:45

Abban szeretnék felvilágosítást kapni, hogy ha lemondtam az özvegyi jogomról, akkor a nyugdíj sem jár majd ha esedékes lesz?
Túl zűrös lett volna haszonélvezőnek maradni ezzel az örökössel és pereputtyával, azért választottam ezt a megoldást. Lehet, hogy nem jól döntöttem? Nem akartam öregségemre más helyett dolgozni és fizetni, míg ők csak élvezik a véres verjtékkel megszerzett pénzemet.
Köszönöm szépen a választ.

Grád András # 2009.02.15. 15:22

Kedves kat52!

A közjegyző előtt köthetnek egyezséget (ebben akár részletfizetés is szerepelhet), de ez egyrészt nem kötelező, másrészt később is van rá mód, peren kívül is. Ha nem kötnek egyezséget a közjegyző előtt, ő egyszerűen átadja a hagyatékot a törvényes öröklés szabályai szerint, amit már leírtam. Üdv.

kat52 # 2009.02.15. 15:19

Köszönöm szépen a választ!
Elnézést az elírásért,a férjem testvére már nem él,az öröklés a gyermekeire vonatkozott.
Egyetlen kérdésem lenne még.
Remélem nem kell konkrétan válaszolni a közjegyzőnek arra/ha a két gyerek esetleg azt kérné,hogy záros határidőn belül fizessük ki őket/hogy mennyi idő alatt tudjuk havi részletekben kifizetni az örökségüket.
elég-e annyi,hogy akkor tudunk nekik fizetni,ha a lakás értékesítésre kerül.
A lakás terheinek közös viselésére /tulajdoni hányad arányában/is a közjegyző előtt kell írásban nyilatkozatot tenni?
Köszönettel
kat52

Grád András # 2009.02.15. 15:03

Kat52!

Lemaradt: A közös tulajdon megszüntetését peren kívül meg lehet oldani, miután lezárult a hagyatéki eljárás, vagy magukhoz váltják az 1/8-okat, vagy eladják, és megosztoznak. Ha ez nem megy, perben bármikor lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését, ezt értelemszerűen bármelyik tulajdonostárs kérheti. Amíg nem szüntetik meg a közös tulajdont, a terhek a tulajdoni hányadok szerint terhelik Önöket. Remélem, most már tényleg minden kérdésére választ kapott! :-) Üdv:

Grád András # 2009.02.15. 14:59

Kedves Kat52!

Elsőzör tisztáznunk kellene a tényállást!

Első levele: "A férjem testvére,6 évvel ezelőtt elhunyt,ketten voltak csak testvérek."
Mostani levele: "úgy tudom,hogy a férjem testvérei örökölnek,de milyen arányban?"
A kettő kizárja egymás, vagy vannak életben testvérei vagy nem.

Tételezzük fel, hogy először írta jól! Ebben az esetben a két ellentétes válasz közül minden Hunfrakk iránti egyébkénti tiszteletem ellenére azt mondom, Tordesillas-nak higgyen: Az örökség tárgyát képező 1/2 ingatlanhányad fele a férjéé lesz(az egészhez viszonyítva 1/4), míg a másik fele a kiesett testvér helyén annak leszármazóié egymás között is fele-fele arányban (tehát az egészhez viszonyítva 1/8 - 1/8 arányban). Ekként az új jogi helyzetben a férjéé lesz 6/8, míg az unokaöccsöké 1/8-1/8 az egészhez viszonyítva. Mindennek persze előfeltétele, hogy nem volt ettől eltérő érvényes végrendelet. Remélem ez így most már elég világos. Üdv:

kat52 # 2009.02.15. 14:48

Köszönöm a válaszokat,de igazából a kérdéseimre nem kaptam választ!
úgy tudom,hogy a férjem testvérei örökölnek,de milyen arányban?
mit kell konkrétan bevállalni a közjegyző előtt,az örökrészükkel kapcsolatban?Gondolok itt arra,hogy kötelezhetik-e a férjemet arra,hogy záros határidőn belül fizesse ki őket?
Nagyon szívesen elednánk a lakást,de egyrészt,míg nincs meg a hagyatéki,addig nem lehet,másrészt,a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs rá fizetőképes kereslet!
Ha örökölnek a gyerekek,akkor a terheket/gondolok itt a lakás rezsijére/nem közösen kellene viselni?
Ezekre a kérdéseimre szeretnék konkrét,biztos vélaszokat kapni.
Kati