örökség.

ObudaFan # 2009.02.27. 11:26

Visszautasítható, a közjegyzőnek jelezd.

peti159 # 2009.02.27. 11:16

Tisztelt Fórum!

Kérdésem témája,örökség visszautasítás.
Édesapám elhalálozott.
Örökségként minimális vagyont/pár tízezer ft/ és nagymértékű személyi kölcsönből és aruvásárlási hitelből adódó tartozást/milliós nagyságrend/ hagyott hátra.
A hagyatéki leltár elkészült,közjegyzői idézés még nem történt.
Kérdéseim:-visszautasítható-e az iyen jellegű örökség?

• ha igen,mi a folyamata,kinek és milyen módon kell jelezni az örökségvisszautasítás szándékát?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

F.P

ObudaFan # 2009.02.27. 09:49

Nincs mit.

stefánia # 2009.02.27. 09:48

Köszönöm a választ, ezzel meg tudom édesanyámat nyugtatni.

ObudaFan # 2009.02.27. 09:04

Zárolni nem fog senki semmit. A bankszámlapénz vonatkozásában az lesz a kérdés, hogy megállapítható-e az, hogy a közös vagyonban fennálló részét édesapád édesanyádnak ajándékozta úgy, hogy az a különvagyonába tartozzék. Ha nem - ez tűnik valószínűbbnek - , akkor a hagyaték része lesz az a pénz. HA igen, akkor csak a kötelesrész alapjához tartozik, aminek viszont valószínűleg nem lesz jelentősége, hiszen úgy tűnik, a hagyatékban maradt vagyon fedezheti a kötelesrészt.

stefánia # 2009.02.27. 08:46

A kérdésem a következő: édesapám nemrég meghalt, halála előtt nem sokkal eladták a közös tulajdonú házat, vettek egy lakást kettejük nevére, az árkülönbözetet pedig egy, az édesanyám nevén lévő bankszámlára helyezték el, amihez apám csak társkártyás volt. Lassan megindul a hagyatéki eljárás és két dolog érdekelne: egyrészt, hogy az eljárás idejére zárolhatják.e a bnakszámlát, másrészt, hogy mi lesz a pénz sorsa. Tíz millió forintról van szó, ez a különbözet. Köszönöm.

lindamami # 2009.02.25. 09:22

Köszönöm a választ ! Remélem ez a megoldást megfelelő lesz mert a perrel ő időt veszít .

ObudaFan # 2009.02.25. 09:11

HA ebben sikerül megállapodni, akkor nincs akadálya. Ha nem sikerül, akkor valahogy ki kell fizetni, mert különben alappal fog pert indítani. A jelzálogjog az egy megfelelő biztosíték a számára.

lindamami # 2009.02.25. 09:02

Köszönöm válaszát! Nekem kell kifizetnem a törvényes örököst ami szándékomban áll,de csak így tudom megoldani.Jogilag megvalósítható -e az ha jelzálog jogot jegyeztetünk be az összeg ereéig.Ha eztközjegyző előtt nyilatkozzuk ,megállapodunk átadható e a hagyaték részemre ,így elkerülhetjük a bírósági hercehurcát ? Őn szerint ez korrekt részemről? Mi az az eljárás amivel én biztosíthatom a másik felet arról hogy a szándékom valós?

ObudaFan # 2009.02.24. 19:15

Elvileg ezt a feltételtől függő egyezséget tartalmazhatná, de szerintem nem túl jó ötlet. Mert így az ingatlan tulajdonosa egyáltalán nem lesz abban érdekelt, hogy idejében eladja az ingatlant.

lindamami # 2009.02.24. 14:53

Kérdésem a következő
ha a törvényes örökös a végrendeletivel egyeséget köt kifizetésről de az csak akkor valósulhat meg ha eladásra kerül az indatlan ezesetben hogy fog "kinézni "a hagyaatéki végzés?

Sabyyna # 2009.02.24. 14:10

köszönöm szépen a segítséget!

ObudaFan # 2009.02.24. 14:03

Nagy reményt nem fűznék ahhoz, hogy ezt be lehet hajtani.

Sabyyna # 2009.02.24. 13:54

igen az egész házon van jelzálog!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:53

Az ön tulajdoni illetőségén is van jelzálog, igaz?

Sabyyna # 2009.02.24. 13:45

1 kis félreértés történt, a jelzálog-hitelt csak anyukám vette fel, én csak aláirtam azt a belegyező okiratot , hogy engedélyezem a ház megterhelését.
Amiről az előbb irtam az 1 sima személyi kölcsön volt!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:43

Tehát, ha ön vette fel a hitelt, akkor az ön tulajdoni hányadára is be van jegyezve a jelzálog a bank javára. Peres úton követelheti tőlük.

Sabyyna # 2009.02.24. 13:38

Édesapám nem irt végrendeletet,igy a ház 1/4 része az enyém!Anyuéktól nem tudom követelni hogy fizessenek ki, mert mindeki aktív bár-listás, sehol nem kapnak már kölcsönt. Tehát semmi lehetőségem nincs?
Valamint,én vettem fel hitelt (nekik), ugy egyeztünk meg hogy havonta x összegben törlesztik, de ez persze honapok ota elmarad, papír semmi nem lett irva róla, tehát muszáj nekem fizetnem. Gondolom ez ügyben nem tehetek semmit. (mármint hogy fizessék) Vagy?

ObudaFan # 2009.02.24. 13:30

Azt teheted, hogy tőlük követeled. Az állam nem fog neked fizetni természetesen.

Sabyyna # 2009.02.24. 13:24

anyám meg tesom+az ő férje. és nem szorakozom, igazábol mikor hitelt vettem fel nekik nem tudom mi ütött belém, teljessen link mind a 2, és adóságot halmoz adóságra.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.24. 13:18

Valami nagyon nem kerek. Kik azok az "anyámék", ha az az apa már meghalt?
Plusz ahogyan az állam fizet az adós helyett. Hehe.

Ugye, szórakozol velünk?

Sabyyna # 2009.02.24. 13:15

A kölcsön édesapám halála után lett felvéve (édesanyám vette fel, az ő nevén van), halottunk 1 olyan verziot hogy anyáméknak ki kell fizetniük az én részem (mert a házat eladni nem kívánják, én már nem lakok ott, de a pénzre meg szükségem lenne)amennyiben nem tudnak kifizetni, akkor az állam kifizet, anyámék meg neki törlesztenek (persze anyuék kölcsönt nem tudnak felvenni, mivel szép hátralékzuk van ihgy is)nem tudom mennyire valos ez az elmélet, illetve szeretném tudni hogy akkor most mit tehetek, hogy megkapjam a pénzem?

ObudaFan # 2009.02.24. 13:08

Ami nem lesz egyszerű, ha nincs miből az édesanyjának magához váltani, mert árverésen a zálogjoggal terhelt ingatlan nem fog elmenni szerintem.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:00

A házon fennálló közös tulajdon megszüntetésével juthat az örökségéhez. A megszüntetés bíróság előtti eljárásban kérhető.

ObudaFan # 2009.02.24. 12:57

Azt írja, hogy az édesapja már meghalt. Ha ott nem volt végrendelet, akkor Ön örökös, nem kell semmit "kikérni", ha volt, akkor az örökös az örökrész erejéig felel a hagyatéki tartozásokért. Az édesanyja vonatkozásában nem "kérhet ki" semmit, hanem az adott kölcsön visszafizetését követelheti.