örökség.

ObudaFan # 2009.02.24. 14:03

Nagy reményt nem fűznék ahhoz, hogy ezt be lehet hajtani.

Sabyyna # 2009.02.24. 14:10

köszönöm szépen a segítséget!

lindamami # 2009.02.24. 14:53

Kérdésem a következő
ha a törvényes örökös a végrendeletivel egyeséget köt kifizetésről de az csak akkor valósulhat meg ha eladásra kerül az indatlan ezesetben hogy fog "kinézni "a hagyaatéki végzés?

ObudaFan # 2009.02.24. 19:15

Elvileg ezt a feltételtől függő egyezséget tartalmazhatná, de szerintem nem túl jó ötlet. Mert így az ingatlan tulajdonosa egyáltalán nem lesz abban érdekelt, hogy idejében eladja az ingatlant.

lindamami # 2009.02.25. 09:02

Köszönöm válaszát! Nekem kell kifizetnem a törvényes örököst ami szándékomban áll,de csak így tudom megoldani.Jogilag megvalósítható -e az ha jelzálog jogot jegyeztetünk be az összeg ereéig.Ha eztközjegyző előtt nyilatkozzuk ,megállapodunk átadható e a hagyaték részemre ,így elkerülhetjük a bírósági hercehurcát ? Őn szerint ez korrekt részemről? Mi az az eljárás amivel én biztosíthatom a másik felet arról hogy a szándékom valós?

ObudaFan # 2009.02.25. 09:11

HA ebben sikerül megállapodni, akkor nincs akadálya. Ha nem sikerül, akkor valahogy ki kell fizetni, mert különben alappal fog pert indítani. A jelzálogjog az egy megfelelő biztosíték a számára.

lindamami # 2009.02.25. 09:22

Köszönöm a választ ! Remélem ez a megoldást megfelelő lesz mert a perrel ő időt veszít .

stefánia # 2009.02.27. 08:46

A kérdésem a következő: édesapám nemrég meghalt, halála előtt nem sokkal eladták a közös tulajdonú házat, vettek egy lakást kettejük nevére, az árkülönbözetet pedig egy, az édesanyám nevén lévő bankszámlára helyezték el, amihez apám csak társkártyás volt. Lassan megindul a hagyatéki eljárás és két dolog érdekelne: egyrészt, hogy az eljárás idejére zárolhatják.e a bnakszámlát, másrészt, hogy mi lesz a pénz sorsa. Tíz millió forintról van szó, ez a különbözet. Köszönöm.

ObudaFan # 2009.02.27. 09:04

Zárolni nem fog senki semmit. A bankszámlapénz vonatkozásában az lesz a kérdés, hogy megállapítható-e az, hogy a közös vagyonban fennálló részét édesapád édesanyádnak ajándékozta úgy, hogy az a különvagyonába tartozzék. Ha nem - ez tűnik valószínűbbnek - , akkor a hagyaték része lesz az a pénz. HA igen, akkor csak a kötelesrész alapjához tartozik, aminek viszont valószínűleg nem lesz jelentősége, hiszen úgy tűnik, a hagyatékban maradt vagyon fedezheti a kötelesrészt.

stefánia # 2009.02.27. 09:48

Köszönöm a választ, ezzel meg tudom édesanyámat nyugtatni.

ObudaFan # 2009.02.27. 09:49

Nincs mit.

peti159 # 2009.02.27. 11:16

Tisztelt Fórum!

Kérdésem témája,örökség visszautasítás.
Édesapám elhalálozott.
Örökségként minimális vagyont/pár tízezer ft/ és nagymértékű személyi kölcsönből és aruvásárlási hitelből adódó tartozást/milliós nagyságrend/ hagyott hátra.
A hagyatéki leltár elkészült,közjegyzői idézés még nem történt.
Kérdéseim:-visszautasítható-e az iyen jellegű örökség?

• ha igen,mi a folyamata,kinek és milyen módon kell jelezni az örökségvisszautasítás szándékát?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

F.P

ObudaFan # 2009.02.27. 11:26

Visszautasítható, a közjegyzőnek jelezd.

peti159 # 2009.02.27. 16:50

Köszönöm a gyors és egyben megnyugtató választ.
Van még -két kérdésem.

• Elegendő akkor jelezni a visszautasítás tényét,amikor a közjegyző "beidéz" hagyatéki tárgyalásra?
  • Olvastam és hallottam olyan eset/ek/ről,hogy a közjegyző azt állította:nem lehet visszautasítani az örökséget.Ha ilyen eset állna fenn nálam is,hogy lehet "lekezelni" a helyzetet.
  • 3 örökösről/mindhárman gyermekei vagyunk/van szó,ha mind a hárman visszautasítjuk az örökséget,miképp vezetik végig az eljárást a család többi tagjára nézve /elhalálozott édesapánk még élő szülei,testvérei/???

Köszönöm a segítséget.

F.P

ObudaFan # 2009.02.27. 18:25

Itt nem feltétlenül lesz hagyatéki tárgyalás. Írj a közjegyzőnek.
Ha mindhárman visszautasítjátok, akkor ha van leszármazótok, ő örököl. Ha ő is visszautasítja (kiskorú csak gyámhatóság engedélyével), akkor házastárs örököl. Ha házastárs nincs, vagy visszautasít, akkor a szülők, ha ők is kiesnek, akkor az ő leszármazóik, stb. Végső soron a magyar állam.

Ildus54 # 2009.02.28. 14:00

Tisztelt ügyvéd úr/nő!
3 éves koromban váltak el a szüleim. Apám új házasságot kötött, melyből 3 lánya született. Velem nem tartotta a kapcsolatot, de gyerektartást fizetett rám 18 éves koromig. Én most 54 éves vagyok. megtudtam hol él a feleségével. A lakás 1/2-1/2 tulajdonban van a feleségével. Kérdésem a következő: Apám halála után mi jár nekem az ő vagyonából, ha nem készített, illetve ha készített végrendeletet.
Köszönettel:Ildikó

Tordesillas # 2009.02.28. 17:47

Ha nem maradt utána végintézkedés, akkor az 1/2 résznek az 1/4-ét örökli meg a törvényes öröklés szabályai szerint.

Ha készített és Önre nem hagyott semmit, akkor kötelesrész jár, ami a fenti hányadnak a fele, tehát az 1/2 rész 1/8-a.
Ez akkor is jár, ha kizárja Önt az öröklésből.
Ha érvényesen kitgadja Önt, akkor Önnek nem jár semmi.
Ha köt mondjuk tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést érvényesen, akkor sem jár Önnek semmi.
Ha halálát meglelőzően 15 évvel korábban elajándékozza vagy elajándékozta 1/2 részét, akkor sem jár Önnek belőle semmi.

monalisa1 # 2009.02.28. 20:11

Én csak annyiban, hogy egy örökségből valakit valóban ki lehet zárni - ha az örökhagyó ezt így látja jónak/indokoltnak, DE a kitagadásnak nagyon szígorú jogi feltételei vannak, pl. az örökös az örökhagyó életére tört stb.

A kötelesrészt általában pénzben kell kiadni.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.03.01. 11:21

Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
Rekus79 # 2009.03.01. 17:57

Üdvözlöm!

A segítségüket szeretném kérni!Sajnos meghalt a sógorom én a bátyja felesége vagyok.Én örököltem a sógorom házát,ami 18.300 000ft-ra van felértékelve,amin van 10.000 000ft jelzáloghitel.Meg szeretném kérdezni,hogy mennyi örökösödési illetéket kell fizetnem-mivel én nem vagyok egyenesági örökös?
Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:R.

bluehold # 2009.03.01. 18:21

Jó napot!
Édesanyám eltartási szerződéssel hozzájutott egy családi házhoz. Kérdésem, hogy kell-e örökösödési illetéket fizetnie? És ha igen mennyit?

Grád András # 2009.03.01. 18:57

Kedves Bluehold!

Ha az édesanyja eltartási szerződéssel jutott a házhoz, akkor eleve nem örökölte azt, vagyis nem az öröklési, hanem a visszterhes ingatlanátruházási illeték játszik, ami lakóingatlanoknál 4 millióig 2%, afölött 6%. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.03.01. 19:06

Kedves Rekus79!

Az Ön esetében az örökösödési illeték

18 millió forintig 8%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 12%
35 millió forint feletti rész után 21% lenne,

de mivel itt alig haladja meg a 18 milliót, lényegében a 8%-kal kalkulálhat. A hitelösszeg itt nem játszik, mert az nem csökkenti az ingatlan tényleges értékét. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Postasneni # 2009.03.01. 19:18

Örököltem egyhatod rész földet ,értéke jelentéktelen,és egy megosztható telek egyhatodát mely kb. 6 milliót ér! Most lesz a hagyatéki tárgyalás. A nagybátyám kéri mondjak le a földről és Ő kifizet mindent utánna, ez oké, de a telekről csak ellenérték fejében szeretnék lemondani mit tehetek. ÉN ajánlottam neki, hogy ha kifizeti az esetleges felmerülő költségeket azt levonjuk a rám eső rész árából és űgy mehet a dolog. Szeretnék felvilágosítást kapni, ha ez így oké akkor mennyi fizetési határidőt adhatok neki . Azt szeretném ha tulajdon jogot csak akkor kapna ha kifizette a részem.Köszike előre is Segítseget előre is köszönöm,

Répi # 2009.03.02. 11:33

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni. Édesanyám 2008 júliusában meghalt,most lesz a hagyatéki eljárás.
A kérdésem a következő:
1.Édesapám elhagyott minket kb.10 évvel ezelőtt,de nem váltak el hivatalosan az Édesanyámmal,Kérdésem az lenne hogy igaz hogy az apám a haszonélvező minden ingó,és ingatlanra amit a bátyámmal örököltünk?A nevén nem volt semmi.
2.Mi a járható út ilyen esetben? milyen lehetősége van az apámnak,illetve mihez van joga?
3. És nekünk milyen jogaink vannak?

Várom válaszukat!

Előre is köszönöm!

M.Réka