Ha tudjátok bizonyítani, hogy nem éltek együtt, és nem is volt esély a házasság helyrehozására, akkor nem jár a haszonélvezet. Más kérdés, hogy vita esetén ez csak polgári perben rendezhető.
örökség.
Postasneni
„Szeretnék felvilágosítást kapni, ha ez így oké akkor mennyi fizetési határidőt adhatok neki . ”
Hát, amennyit szeretnél. Csak az illeték szempontjából ez a megoldás nem lesz túl kedvező.
Köszönöm a gyors választ!
A bizonyítás alatt pontosan mit kell érteni?
Tisztelt ügyvéd úr Ön mit ajánlana.ha lemondok és csak egymásköz egyezünk árban az úgy kivitelezhető-e, vagy várjam meg míg eladásra kerül a telek akkor megkapom a részem.
postasneni@freemail.huÖn szerint mi a legkedvezőbb ilyen esteben
„A bizonyítás alatt pontosan mit kell érteni?”
Most ezt hogy érted?
„Tisztelt ügyvéd úr Ön mit ajánlana.ha lemondok és csak egymásköz egyezünk árban az úgy kivitelezhető-e, vagy várjam meg míg eladásra kerül a telek akkor megkapom a részem.”
Amiben meg lehet állapodni.
Tisztelt ügyvéd úr!
Örökségünk a családi ház, ami a szülők végakarata szerint 4 részre oszlik. 2 rész a legidősebb testvéré, aki velük lakott és Édesanyánkat ápolta amikor beteg lett. Ezért a másik testvérem és én 1,/4 1/4 részt örököltünk. Ezzel nincs is gond, nincs vita. Édesanyánk több mint 1 éve halt meg, de a hagyatéki tárgyalás csak most lesz. Kérdés: A házban lakó testvér ha meg szeretné tartani a házat, akkor az értéke lakott értéknek számít, vagy a piaci érték szerint kell , hogy kifizessen bennünket. Mennyi ideje van arra, hogy kifizessen bennünket, mert úgy hallottam, hogy 5 év is lehet és akkor sem biztos hogy hozzájutunk az örökséghez.Válaszát előre is köszönöm .
Hanna
A beköltözhető forgalmi értéket kell figyelembe venni. Ha szeretne bentmaradni, akkor legkésőbb a megosztási pert követően meg kell fizesse ezt az értéket.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Legyen szíves válaszolni másodjára fel tett kérdésemre, vagyis Ön mit javasolna, szeretnék a végére jutni egy hosszadalmas ügynek. Az említett telek a novemberben elhunyt 93 éves édesapám öröksége lett volna ,de sajnos a mai napig, nincs elfogadható egyezség. Jelenleg már 13 név szerepel a tulajdonosi listán. Egy közvetlen örökös él még a 76 éves nagybátyám, rajtam és ikertestvéremen kívül már jobbára mind unoka, aki örökölne, mi is közel a 60-hoz vagyunk már! A nagybátyám szeretné megtartani a szóban forgó telket mely 2 egyenlő részű belterületi építési telekre osztható /bármikor építésengedély adható rá/, értéke helyi viszonylatban tavalyi árakon 6, 8-7, 2 millió között mozog, ennek egy hatodán osztozunk a testvéremmel. Testvéremmel nem ragaszkodunk a telekhez, inkább az ellenértékéhez /mint sokan mások is tennék ezt/ Már csak azért is, hiszen édesapánk előtt alig több mint félévvel, tavaly áprilisba veszítettük el édesanyánkat. Tehát mind anyagilag mind lelkileg elég nehéz évet éltünk át családjainkkal együtt. Tisztelettel kérem, javasoljon számunkra elfogadhatót, kedvezőt.Válaszát Küzvetlen ímélcímemre is szívesen fogadom: postasneni@freemail.hu Válaszát előre is köszönöm.
Például arra gondoltam,hogy ha a közjegyző előtt az apám szájából elhangzik hogy 10 éve elköltözött tőlünk,és hogy esze ágában sem volt helyre hozni a kapcsolataot az Édesanyámmal,akkor ez már kizárhatja őt a haszonélvezetből?
Vagy az hogy 6-7 éve már nincs is bejelentkezve hozzánk?
Ezek jó érvek hogy ne lehessen haszonélvező?
Postasneni
„Legyen szíves válaszolni másodjára fel tett kérdésemre, vagyis Ön mit javasolna, szeretnék a végére jutni egy hosszadalmas ügynek. ”
Azt én nem mondhatom meg, hogy Önök miben szeretnének megállapodni. Javasolni azt tudom, hogy közösen keressenek fel egy ügyvédet, és próbálják meg megtalálni azt a megoldást, ami mindannyiuknak megfelel.
Répi
Az előbbi inkább, az utóbbi kevésbé. De hát a bizonyítékokat mindig az adott ügyben, az adott körülmények között kell értékelni. Ha ebből vita lesz, akkor az esetleges tárgyaláson derül ki, hogy mivel mit lehet bizonyítani.
Köszönöm a sok segítséget Kedves Obudafan! :-)
Ha jól értem, ha olyanok a körülmények akkor a közjegyző a hagyatéki tárgyalás során akár ki is zárhatja a haszonélvezetből.Ergo akkor nem jár neki semmi?!
Vagy ez azért nem ilyen egyszerű?
Semmiképp nem szeretnék polári peres eljárást,mert az évekig is eltarthat és addig nekem meg a bátyámnak kell az anyu lakásának a rezsijét fizetni úgy hogy nem lakik benne senki.Persze az apám ismét semmit nem segítene.Mint ahogy eddig sem tette.
Mi lehet a járható út??
Ha nem sikerül megegyezni a közjegyző előtt, akkor a polgári peren kívül más megoldás aligha képzelhető el.
„Semmiképp nem szeretnék polári peres eljárást,mert az évekig is eltarthat és addig nekem meg a bátyámnak kell az anyu lakásának a rezsijét fizetni úgy hogy nem lakik benne senki.Persze az apám ismét semmit nem segítene.”
Ez biztosan nem igaz. Vagy bent akar lakni, kihasználva a haszonélvezeti jogát, ami szerinte fennáll, és akkor ő fizeti a rezsit, vagy a szerinte fennálló haszonélvezeti joga ellenére nem akar bent élni, és akkor beköltözhettek.
Nem hiszem hogy ő beköltözne azt nem merné meglépni,elméletileg.Mi meg azért nem költöznénk oda,mert van saját lakásunk. Amennyiben nem jutunk megoldásra ki kell őt fizetnünk ezek szerint...
Ha jól tudom 1/3 rész jár neki hivatalosan ilyenkor(ketten vagyunk tv-es örökösök). Ilyenkor a hagyatéki eljáráskor felbecsült lakásárat kell venni,vagy azt az árat amit eladásnál kapunk a lakásért?
HA nem sikerül megegyezni, akkor a bíróság által megállapított árat.
Köszönöm szépen!17-én lesz a hagyatéki reméljük simán megy!
Helló.
Nem tudom hogy esetlesegesen tudna-e nekem segíteni valaki.
A következő a helyzetem: édesapám meghalt tavaly októberben.Januárban volt a hagyatéki tárgyalása. A szomszédunk megjelent (azt nem tudni, hogy honnan tudta meg az időpontot) és a közjegyzőnő megengedte neki, hogy részt vegyen a hagyatékin. Amihez véleményem szerint semmi joga nem volt. A házunk az apu és az anyu nevén van, az apu részét a gyerekek öröklik. A szomszédunk elkezdett követelezőzni, hogy neki nagyon sok dolga van nálunk, amiről mi nem is tudunk. A lényeg, hogy a közjegyzőnő elnapolta a "tárgyalást", és most várunk. Persze a következő tárgyalásra már beidézte a szomszédunkat is. A kérdésem a következő lenne: Volt-e joga a közjegyzőnőnek megengedni a szomszédomnak, hogy részt vegyen a tárgyaláson? Követelhet-e bármit is papírok nélkül? választhatok-e másik közjegyzőt?
Remélem tud nekem valaki valamilyen tanácsot adni!
Gondolom, hagyatéki hitelezőként "jelentkezett be" a szomszéd.
Ebben az esetben jogosan volt jelen, jogosan idézték be a köv. tárgyalásra.
Ha nem tudtok megegyezni, akkor még az is előfordulhat, hogy ideiglenesen adja át a közjegyző a hagyatékot, a szomszéd pedig perre megy.
Kérdés, hogy mit követel egyáltalán.
Nem választhattok másik közjegyzőt.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék tanácsot kérni a következő dologban.
Nagyapám kettős állampolgárságú volt (am-magy). Mi a teendő a külföldi ingo, ingatlanokkal, bankszámlával?
Egyedüli örökös az apám lenne, de sok minden a feleség nevén van. Szeretnék felkészülni a hagyatéki tárgyalásra. Várom válaszát! Üdvözlettel
Kellene keresni egy ügyvédet aki jártas az USA-beli öröklési jogszabályokban.
Ilyen ügyvédet valószínűleg találsz itt is a balra lévő "Szolgáltatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatban, de az USA magyar honlapokon is mindig hírdet egynémely ott élő jogász.
Én csak a következőt: írtad, hogy a feleség nevén sok minden van. Ezt jó lesz előre tisztázni, vagyis ez a sok minden a házasság előtti különvagyonából való - mert ha igen akkor az édesapád halála után is különvagyon marad -, vagy a házasság ideje alatt közösen szerzett javak egy része a hölgy nevére lett íratva (...), de ettől még közös vagyonnak tekintendő.
Nem ártana ha édesapád közjegyzői okiratban részletes listát készítene - a későbbi vitát- pereskedést elkerülendő.
Ami az USA-ból öröklendő dolog az mentes lesz az öröklési illeték alól - mívelhogy tudtommal ott ilyen adónem nincs -, itthon pedig ingatlan öröklésekor 20 M Ft-ig nemrégtől úgyszintén mentesség van. A takarékbetét öröklése itthon is mentes.
Itthon 30 napon belül bejelentési kötelezettség van az APEH felé, egyben szja adóbevallást is kell tenni, csak éppen nincs adófizetési kötelezettség. (Mindezt a vagyon ill. a pénz eredetét igazolandó csupán.)
Monalisa
laikus hozzászóló
A szomszédom úgy jelent meg, hogy a következőket követelte:
apuval ketten állítólag vettek valamilyen drótot és azt kéri. Tavaly szeptemberben a lakáson ki lett cserélve egy ablak, amit állítólag ő adott, és segített apunak beszerelni. Apu akkor megkérdezte, hogy mennyivel tartozik, és ő azt mondta, hogy semmivel, de apu mégis adott a szomszéd fiának 5000 ft. (az ablak amúgy nem volt új, egy bontott házból vették ki és a szomszédom 1000 ft-ot fizetett érte.) Most pedig a hagyatékin elkezdett követelőzni, hogy egy ablak beszerelése kb. 80000-10000 ft-ba kerül és mi ezt fizessük ki neki.
A hagyatéki más napján elmentem a rendőrségre, és érdeklődtem egy kicsit. A rendőrök azt mondták, hogy ennyi erővel akár bárki bemehetett volna az utcáról, hogy neki "milyen dolgai vannak nálunk". És akkor ő is jogosan követelhetne?
A rendőr pont nem feltétlenül az a személy, aki a hagyatéki eljárás rejtelmeiről beható ismeretekkel rendelkezik, mert a rendőrségnek semmilyen hatásköre nincs benne.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem 2000-ben elvált és mindent volt feleségének és gyerekeinek (3) otthagyott 20 milliós ház, autó, ingóságok. 2001-ben ismertem meg a férjemet 2003-ban összeházasodtunk. 2007-ben vásároltunk egy újépítésű lakást 16.600.000,-Ftért amire 15.770.000,- hitelt vettünk fel. A lakás az én nevemre került 1/1-ben, a hitel is az én nevemen van, a férjem adóstárs. 2008-ban megszületett a lányunk. Gyerekei 3 éve nem tartják vele a kapcsolatot hiába hívja őket telefonon, e-mailt ír, személyesen próbálta felvenni velük a kapcsolatot semmi eredménye. Eleinte két hetente jártak hozzánk mindent megadtunk pénzt, nyaralást, mindig mentünk valahova. Anyagi problémáink lettek és többet nem jöttek. Ez három éve történt.
A kérdésem az lenne ha ne adj isten valami történne a férjemmel, gyerekei igényt tarthatnak valamire? Férjem nevén nincsen semmi.
Válaszát előre is köszönöm.
igen, a 4 gyerek a felére
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02