És a hitel?
És ha a lányom nevére iratunk mindent?
örökség.
Üdvözletem .
- A történetem röviden : Testvérem nemrég elhunyt , volt neki kb. 6 éve tartó kapcsolata , azért írom , hogy kapcsolat , mert nem merítette ki az élettárs meghatározását
- együtt élnek;
- közös háztartásuk van;
- érzelmi és gazdasági közösség áll fenn köztük.
Jövedelmükkel külön rendelkeztek .
Testvérem 10 éve magánnyugdíjpénztári tag , van lakossági folyószámlája , két ingatlan ami már a kapcsolatuk létrejötte előtt megvolt , és egyéb ingóságok , melyek kis részét a kapcsolatuk alatt szerezték .
Barátnője kapcsolatuk alatt vásárolt autót , és egyéb ingóságokat .
A temetés költségeit mi álltuk .
Kérdéseim :
Bizonyíthatja-e azt testvérem halála után ,hogy élettársi kapcsolatban éltek , és erről mi kapunk értesítést ? Megtámadhatjuk-e az élettársi kapcsolatot?
Lehet-e anyagi követelése velem szemben , vagy az itt felsorol anyagi javak közül valamelyikéből ?
Miért kellene szegény élettársat megtámadni?
Nem akartam belemenni a múltba , de a barátnő már három férjet elfogyasztott ebből kettőt kisemmizett a vagyonából egyet földönfutóvá tett , úgyhogy egyértelmű volt a szándéka . Nekem annak idején el kellett hagyni a szülői házat , szüleim halála után lemondtam a reám eső részről is testvérem javára . Ha a barátnőnél munka volt a barátnő rendszeresen járt a testvéremhez , ám ha a testvéremnél volt meló valahogy több hónapra is elmaradt . Testvérem annak idején kijelentette neki , hogy csak úgy lehetnek együtt , ha mindenki a saját vagyonára számíthat , és nincs követelése a másikkal szemben , és ebbe kölcsönösen mind a ketten belementek , hiszen neki is vannak gyermekei és nekem is. Ennek ellenére a barátnő már a halála napján nekiállt a zsebében turkálni , ami számomra gusztustalan volt . A temetés kb 400000 forintot felemésztett amibe természetesen nem szállt be .
UI : és most úgy tűnik ,hogy amennyit bír annyit akar szakítani .
„Bizonyíthatja-e azt testvérem halála után ,hogy élettársi kapcsolatban éltek , és erről mi kapunk értesítést ? ”
Ha nem éltek élettársi kapcsolatban, akkor nyilván nem. HA igen, akkor pl. egy ellenetek indított perben megteheti.
„Lehet-e anyagi követelése velem szemben , vagy az itt felsorol anyagi javak közül valamelyikéből ?”
Mivel ennyiből nem tudhatjuk, hogy esetleg milyen elszámolási kérdések nem lettek rendezve, ezért ezt kizárni nyilván nem lehet.
Kedves Monalisa!
Köszönöm a tájékoztatást.
További kérdésem lenne még a 03.03-ai levelemhez kapcsolódóan: Mi van akkor, ha van végrendelet? Megtámadható-e?
Segítségét előre is köszönöm.
Üdv
Egy végrendelet tartalma megtámadható, de előszőr is azt kell megvizsgálni, hogy maga a végrendelet mindenben megfeleljen az előírásoknak.
Javaslom kérj fel ügyvédet, vagyis még egy alapos ok arra, hogy feltétlen fordulj jogászhoz segítségért, közreműködésért.
Ha előkerült egy végrendelet (...) az örökhagyó végakarata szerint az öröklés, és nem a jogszabály általánossága szerint, vagyis akár egyetlen személy is vihet mindent...
Ebben az esetben akit kizártak az örökségből a kötelesrészre lesz jogosult: mindannak a fele az övé amit egyébként örökölt volna. (A kötelesrészt elsősorban természetben kell kiadni.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Üdv!
Mit takar a "az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne" kifejezés?
Lyzy
Érdemtelenség (Ptk)
602. § (1) Érdemtelen az öröklésre
- aki az örökhagyó életére tört;
- aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
- aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
(2) Az érdemtelenség nem vehető figyelembe, ha az érdemtelenségre vezető magatartást - bárki ellen irányult is - az örökhagyó, illetőleg az, aki ellen irányult, megbocsátotta.
(3) Az érdemtelenségre csak az hivatkozhat, aki az érdemtelen személy kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Kedves _Wasp_!
Közben megtaláltam a választ!
Azért köszönöm!
Lyzy
Kedves Monalisa!
03.12-re válaszolva köszönöm szépen!
Üdv
Szívesen
Tiszteletem!A kérdésem a következő lenne:édesapám elhunyt a napokban,3 gyermeket hagyva maga után.ezek közül 2 a szülök vállásakor az édesanyához került majd az eggyik onnan intézeti nevelésbe!de mind a 3 gyermek vér szerint az édesapámé.igy is 3 felé oszlik az örökség?(nem túl nagy tételről van szó)továbbá a 3 gyermek közül az egyik mivel semmiféle anyagi háttere nincs(évek óta munkanélküli)le szeretne mondani a rá eső részről hogy mintegy a másik 2 testvért ezzel fizesse ki mivel ő nem tud a temetésben anyagilag részt vállalni.van erre módja illetve lehetősége?bocsánat ha kissé zavarosra sikerült a kérdés feltevés!
Végrendelet híján a gyermekek egymás között egyenlő részben örökölnek. Annak az örökösnek, aki nem képes a temetési költségeket fizetni, nem kell visszautasítania az örökséget, elegendő, ha a többiek hagyatéki teherként bejelentik a rá eső összeget. (Másképpen: levonják az örökrészéből, és odaadják annak, aki fizetett helyette.)
Üdvözlet!
Édesapám nemrég sajnálatos módon elhalálozott.
Nincs végrendelet.
2-en vagyunk lánytestvérek, ebből én a nagykorú és a húgom. Illetve édesanyám, aki az özvegy.
Minta családban éltünk, úgyhogy semmilyen kacifántos dolog nincsen az öröklés körül.
Már megkaptuk a halotti bizonyítványt. Illetve küldtek egy olyan dokumentumot, melyben a vagyont kell összegezni.
Az a kérdésem, hogy körülbelül mennyi idő amíg megkapjuk a teljes örökséget, illetve hogyan lehet leggyorsabban intézni mindent?
Hogy érted azt, hogy "megkapjuk"? Már a tiétek.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segitségét kérem a következő jogi kérdésben:
Sajnos egyetlen gyerekünk elhunyt és a férjemmel van két ingatlanunk amely mindkettönk nevén van és van még egy ingatlan (közös szerzemény) amely csak a férjem nevén van.
Ha bármelyikünk elhalálozik hogyan örököl és mennyit az életben maradt házastárs?
Válaszát köszönöm
Ha nincs ági vagyon - vagy legalábbis senki nem hivatkozik rá -, akkor mindent a túlélő házastárs örököl.
Mivel nincs több leszármazó, a majdan túlélő házastárs megörökli az elhalálozó jelenlegi vagyonrészét.
Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
Ági öröklésnek van helye testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgyra is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.
A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki arra ezen a címen öröklési igényt támaszt.
A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek.
Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő nincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.
Ha ági örökös nincs, az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával esik egy tekintet alá.
Az ági öröklés szabályai nem terjednek ki
- arra az ági vagyontárgyra, amely az örökhagyó halálakor már nincs meg;
- az ági vagyontárgy helyébe lépett, vagy az ági vagyontárgy értékén vásárolt vagyontárgyra;
- a szokásos mértékű ajándékra.
Az örökhagyó halálakor meg nem levő (átruházott, veszendőbe ment, felélt stb.) ági vagyontárgy pótlásának, vagy értéke megtérítésének nincs helye.
Tizenöt évi házasság után a túlélő házastárssal szemben a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyakra ági öröklés címén nem lehet igényt támasztani.
Az ági vagyontárgyat természetben kell kiadni.
Ha a természetben való kiadás célszerűtlennek mutatkozik, a bíróság az ági vagyontárgy értékének pénzbeli kiegyenlítését rendelheti el.
"Üdvözlet!
Édesapám nemrég sajnálatos módon elhalálozott.
Nincs végrendelet.
2-en vagyunk lánytestvérek, ebből én a nagykorú és a húgom. Illetve édesanyám, aki az özvegy.
Minta családban éltünk, úgyhogy semmilyen kacifántos dolog nincsen az öröklés körül.
Már megkaptuk a halotti bizonyítványt. Illetve küldtek egy olyan dokumentumot, melyben a vagyont kell összegezni."
Milyen intéznivalói vannak a törvényes, nagykorú örökösnek? Mennyi idő alatt elintézni? Le tudná nekem írni a folyamatot...?
A vagyonleltárt be kell nyújtani, a hagyatéki tárgyaláson célszerű megjelenni és ott közösen lemondani a hagyatékátadó végzés elleni fellebbezési jogról, a hagyatékátadó végzéssel felkeresni a bankot, stb.
Vagyonleltárt kinek kell benyújtani?
Kérlek írd le nekem a teljes folyamatot pontról pontra.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02