Hagyaték után előkerült föld


exchange # 2022.01.03. 16:47

Köszönöm szépen.

drbjozsef # 2022.01.01. 19:26

exchange,

Ugyanúgy számolódik, mint a "rendes" hagyatéki eljárásé.
A közjegyzői díj rendelet 10.§ szerinti munkadíj fele (mert hagyatéki ügy), plusz készkiadás és költségátalány.
Utóbbiak az ügyintézés, hagyatéki tárgyalás és postázási költségek, néhány plusz tízezer forint, a munkadíjat meg ki tudod számolni, ha tudod kb. a föld értékét.

exchange # 2022.01.01. 19:13

Köszönöm a válaszokat! Sejtettem, pedig pár hete emelkedett jogerőre a hagyaték.
Annyiban pontosítok hogy nem kimérés hanem kitűzés.
Annyi kérdés még hogy az ilyen póthagyatékátadó eljárás milyen költségű körülbelül.

drbjozsef # 2022.01.01. 17:29

exchange,

automatikusan nem kerülhet a nevedre, az alapeljárásban tett nyilatkozatuk értelemszerűen nem érvényes a később előkerült vagyontárgyra is. Megint szükség lesz az ő visszautasításukra, hogy te legyél az egyedüli örökös.

BEM # 2022.01.01. 11:56

Mindenképpen kell póthagyatéki eljárás, az örökhagyó nevén nem maradthat, mert így az osztatlan közös tulajdon megszüntetése nem lehetséges. A póthagyatéki leltár alapján, a közjegyző póthagyatéki eljárás keretében póthagyatékátadó végzést fog hozni az öröklésben érdekeltek nyiltatkozatai alapján.

exchange # 2021.12.31. 16:39

Üdv!
A hagyatéki tárgyalás megvolt, sőt jogerőre is emelkedett. A többi örökös lemondott én vagyok így én vagyok az egyedüli örökös az ingatlan és ingóságokban is. Viszont a napokban kaptunk egy papírt, hogy osztatlan közös földterületet újramérés van folyamatban (osztatlan közös terület megszüntetése, miatti kimérés), az elhunyt nevén lévő területen is.

Erről a földterületről eddig nem volt tudomásunk. Kérdés, hogy ilyenkor új hagyatéki tárgyalás kellene, vagy mint egyedüli örökös megkaphatom én, ezt a területet? Vagy esetleg maradhat akár az elhunyt nevén?