Európai öröklési bizonyítvány

ska # 2022.01.23. 13:38

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék tanácsot kérni, hogyha édesapám halála után Erdélyben bankszámla nyitási papír, földek, bolthelyiség, per alatt álló föld visszaigénylés, maradt, de ő Magyarországon élt az utóbbi harminc évben kettős állampolgárként, akkor a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése után (a közjegyző csak a magyarországi ingatlanokkal volt hajlandó foglalkozni), a leltár adatlapján bejelölt Eu öröklési bizonyítványt ki kell állítsa, nem? Kell ezen felül még póthagyatéki eljárás, ha már az Eu öröklési bizonyítvány megvan? (A végzést adta még csak ki a napokban, nem telt le a 15 nap, sürgősséggel kértem a per miatt, tárgyalást nem tartott, édesapám tavaly áprilisban halt meg, ketten vagyunk örökösök a testvéremmel)
A közjegyző ugyanis velem akar beszereztetni mindent, hiába írtam ezek szerint bármit is, és póthagyatékin átadni, holott megadtam az erdélyi bolthelyiség helyrajzi számát, a már meglévő földek helyrajzi számát, amelyre külön ügyvédet fogadtunk Erdélyben, hogy pontos adataink legyenek, sokéves bankszámla nyitási papír másolatot, és a közjegyző nem szólított fel, hogy hitelesítsem, de mégsem kérte ki sem a tulajdoni lapokat, és nem kérte ki a román banktól, hogy létezik-e egyáltalán még az adott számla. Tudtommal pedig utóbbi infót csak neki adhatják ki. Szóval nekem ez magas: nem kaphatok Eu öröklési bizonyítványt, holott kértem, csak egy végzést, amivel szerinte igazolhatom a románok felé, hogy örökös vagyok, és ha ez alapján kiadják az adatokat, tullapokat, bankszámla infókat, amit kétlek, akkor miután lefordíttattam, ő hajlandó lesz póthagyatéki eljárást kitűzni. Mert ő ezt írta eddig nekem. Ha ez tényleg így van, s megkapom a bankszámla infókat is, köteles vagyok hozzá visszamenni? Nem mehetek másik közjegyzőhöz? Az Európai Öröklési Bizonyítvány mire jogosít akkor fel, azon kívül, hogy igazolom, hogy örökös vagyok? Elnézést ha hosszú lett, és köszönöm a válaszokat előre is.

BEM # 2022.01.23. 21:17

ska
Öröklési bizonyítvány nem adható ki, ha a hagyatéki eljárást a közjegyző már lefolytatta. A jogerős hagyatékátadó végzéssel tudjátok igazolni, hogy Ti vagytok az örökhagyó örökösei.

ska # 2022.01.24. 11:30

Még nem emelkedett jogerőre a hagyatéki végzés, akkor sem? A közjegyző ügyintézője ma a telefonban, meglehetősen flegmán odavetette, hogy csak akkor kérhetem az Öröklési Bizonyítványt, ha jogerőre emelkedett a végzés. Hiába kértem én bármit sürgősséggel. Úgyhogy most már akkor nem értem az egészet.

BEM # 2022.01.24. 13:36

ska
"Hiába kértem én bármit sürgősséggel."
Olyan a jogban, hogy sürgősséggel nincs, maximum soron kívül, de szerintem a Ti esetetek nem az, mert a pert gondolom addig felfüggesztették, amíg nem igazoljátok, hogy kik az örökhagyó jogutódai (örökösei).
Egyébként, ha a közjegyző tárgyalás tartását tűzte volna ki, akkor lehet, hogy még most sem lenne hagyatékátadó végzésetek.

"Még nem emelkedett jogerőre a hagyatéki végzés, akkor sem?"
Akkor sem, mert mint írtam csak a jogszabályban meghatározott esetekben állítható ki öröklési bizonyítvány. Attól, hogy a hagyatékátadó végzés még nem emelkedett jogerőre, attól a hagyatéki eljárás már lefolytatásra került.

Szerintem az ott megbízott ügyvédet kérdezd, mert ő biztosan tudni fogja, hogy a per folytatása érdekében milyen iratokat kell becsatolni arra vonatkozólag, ami bizonyítja, hogy örökhagyó örökösei vagytok és a perben ti vagytok a jogutódok.
Nem ismerem a román jogot, de szerintem a jogerős hagyatékátadó végzés és annak hiteles fordítása is elegendő, ezt az ottani ügyvéd meg tudja mondani.

"A közjegyző ugyanis velem akar beszereztetni mindent, ....", - HIDD EL !!!!!!!!!!! hamarabb betudja az ottani ügyvéded szerezni az ottani tulajdoni lapokat.
Lehet, hogy tévedek, de szerintem a tulajdoni lapok kikéréséhez nincs szükség sem öröklési bizonyítványra vagy jogerős hagyatékátadó végzésre.
Ha meg vannak a tulajdoni lapok, akkor már a hiteles fordításokat is megtudod csináltatni és úgy nyújtod be póthagyatéki eljárás lefolytatása érdekében.

Ha a közjegyző szerzi be akkor az több hónap is lehet, akár fél év is, illetve meg kell előlegezned minden költséget ami a beszerzéshez szükséges, illetve a hiteles fordítás elkészítése során felmerül.

Kérdésedre: ugyanaz a közjegyző fog eljárni a póthagyatéki eljárás során is, mert azt írja elő a jogszabály, hogy aki az alaphagyatéki eljárást lefolytatta az fog a póthagyatéki eljárás során is eljárni.