ska
"Hiába kértem én bármit sürgősséggel."
Olyan a jogban, hogy sürgősséggel nincs, maximum soron kívül, de szerintem a Ti esetetek nem az, mert a pert gondolom addig felfüggesztették, amíg nem igazoljátok, hogy kik az örökhagyó jogutódai (örökösei).
Egyébként, ha a közjegyző tárgyalás tartását tűzte volna ki, akkor lehet, hogy még most sem lenne hagyatékátadó végzésetek.
"Még nem emelkedett jogerőre a hagyatéki végzés, akkor sem?"
Akkor sem, mert mint írtam csak a jogszabályban meghatározott esetekben állítható ki öröklési bizonyítvány. Attól, hogy a hagyatékátadó végzés még nem emelkedett jogerőre, attól a hagyatéki eljárás már lefolytatásra került.
Szerintem az ott megbízott ügyvédet kérdezd, mert ő biztosan tudni fogja, hogy a per folytatása érdekében milyen iratokat kell becsatolni arra vonatkozólag, ami bizonyítja, hogy örökhagyó örökösei vagytok és a perben ti vagytok a jogutódok.
Nem ismerem a román jogot, de szerintem a jogerős hagyatékátadó végzés és annak hiteles fordítása is elegendő, ezt az ottani ügyvéd meg tudja mondani.
"A közjegyző ugyanis velem akar beszereztetni mindent, ....", - HIDD EL !!!!!!!!!!! hamarabb betudja az ottani ügyvéded szerezni az ottani tulajdoni lapokat.
Lehet, hogy tévedek, de szerintem a tulajdoni lapok kikéréséhez nincs szükség sem öröklési bizonyítványra vagy jogerős hagyatékátadó végzésre.
Ha meg vannak a tulajdoni lapok, akkor már a hiteles fordításokat is megtudod csináltatni és úgy nyújtod be póthagyatéki eljárás lefolytatása érdekében.
Ha a közjegyző szerzi be akkor az több hónap is lehet, akár fél év is, illetve meg kell előlegezned minden költséget ami a beszerzéshez szükséges, illetve a hiteles fordítás elkészítése során felmerül.
Kérdésedre: ugyanaz a közjegyző fog eljárni a póthagyatéki eljárás során is, mert azt írja elő a jogszabály, hogy aki az alaphagyatéki eljárást lefolytatta az fog a póthagyatéki eljárás során is eljárni.