Dominos94,
Ha apósodnak haszonélvezeti joga van amíg él - függetlenül a tulajdonos személyétől.
„Azon gondolkodtam, hogy ilyen esetben, ha mégis történne valami a párommal, akkor mi történne a lakással? Nyilván hozzám nem kerülne, gyerek nincs, após a haszonélvező. Ki lenne a tulajdonos?”
Ha a párod meghal, akkor végrendelkezés hiányában a törvényes öröklés szerint öröklődik a lakás (meg minden más vagyona). Az élettárs nem örökös. Leszármazó és házastárs hiányában az örökhagyó szülei örökölnek, a kieső szülő helyén pedig ha van, akkor annak leszármazói (tehát ha valamelyik szülő meghal őelőtte, akkor a testvére, ha van).
„Az utolsó kérdés pedig az, hogy mit tehetünk, hogy én legyek az örökös? Végrendeletet kell írnia? Vagy érdemes lenne hivatalossá tenni az együttélést? Bejegyzett élettársi kapcsolat, vagy ilyesmi? A kassza közös egyébként, egy számlánk van, én intézem ezeket a dolgokat.”
Igen, ez a legkézenfekvőbb, a végrendelet. A regisztrált élettársi kapcsolat esetén SEM örökös az élettárs. (A bejegyzett élettársi kapcsolat meg más dolog). Közös kassza sem számít, legfeljebb ha a te pénzedből is újítjátok fel például az ingatlant, akkor megtérítési igényed lehet arra a pénzre az örökösöktől.
Írjatok végrendeletet. Ügyvédnél vagy közjegyzőnél lehetőleg.