Lakás kérdés

drbjozsef # 2022.01.24. 15:40

Dominos94,

Ha apósodnak haszonélvezeti joga van amíg él - függetlenül a tulajdonos személyétől.

Azon gondolkodtam, hogy ilyen esetben, ha mégis történne valami a párommal, akkor mi történne a lakással? Nyilván hozzám nem kerülne, gyerek nincs, após a haszonélvező. Ki lenne a tulajdonos?
Ha a párod meghal, akkor végrendelkezés hiányában a törvényes öröklés szerint öröklődik a lakás (meg minden más vagyona). Az élettárs nem örökös. Leszármazó és házastárs hiányában az örökhagyó szülei örökölnek, a kieső szülő helyén pedig ha van, akkor annak leszármazói (tehát ha valamelyik szülő meghal őelőtte, akkor a testvére, ha van).

Az utolsó kérdés pedig az, hogy mit tehetünk, hogy én legyek az örökös? Végrendeletet kell írnia? Vagy érdemes lenne hivatalossá tenni az együttélést? Bejegyzett élettársi kapcsolat, vagy ilyesmi? A kassza közös egyébként, egy számlánk van, én intézem ezeket a dolgokat.
Igen, ez a legkézenfekvőbb, a végrendelet. A regisztrált élettársi kapcsolat esetén SEM örökös az élettárs. (A bejegyzett élettársi kapcsolat meg más dolog). Közös kassza sem számít, legfeljebb ha a te pénzedből is újítjátok fel például az ingatlant, akkor megtérítési igényed lehet arra a pénzre az örökösöktől.

Írjatok végrendeletet. Ügyvédnél vagy közjegyzőnél lehetőleg.

Dominos94 # 2022.01.24. 10:34

Sziasztok,

Remélhetőleg soha nem lesz szükségünk arra, hogy mindez a valóságban derüljön ki, de ettől függetlenül szeretnénk előrelátóak lenni. 10 éve élünk együtt partneremmel, de egyikőnk sem házasság párti, így hivatalossá téve nincs, és nem is áll szándékunkban. Gyereket sem szeretnénk, csak macskát, de az már van.

A lényeg: Van egy lakás, aminek párom a tulajdonosa. Ezt a lakást még akkor kapta apóstól, amikor elvált anyóstól, és végül vett lakást a lányának és a volt feleségének is. Azonban a párom sokáig megbízhatatlan volt, ami a pénzügyeket illette, így az apósa azzal a feltétellel vette meg neki, hogy após haszonélvező lesz. Azon gondolkodtam, hogy ilyen esetben, ha mégis történne valami a párommal, akkor mi történne a lakással? Nyilván hozzám nem kerülne, gyerek nincs, após a haszonélvező. Ki lenne a tulajdonos?

Az utolsó kérdés pedig az, hogy mit tehetünk, hogy én legyek az örökös? Végrendeletet kell írnia? Vagy érdemes lenne hivatalossá tenni az együttélést? Bejegyzett élettársi kapcsolat, vagy ilyesmi? A kassza közös egyébként, egy számlánk van, én intézem ezeket a dolgokat.