Új örökös(?) megjelenése

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.24. 19:34

Az a "váratlan örökös" eltartó lesz - és nem hazudik, tényleg övé a kecó. Ezt mondhattad volna elsőre is. Így már van ügy!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.24. 19:26

(A földhivatal mostanában a főrvárosban egy hónapon belül, máshol egy héten, nyolc napon belül küldi a bejegyzést.)

Majordomus # 2022.03.24. 18:58

Az elhunyt örökhagyó amig életben volt,a saját vagyonáról úgy rendelkezik ahogy akar.

Valószinűleg ezért nem olvastad a végrendeletet,mert nem volt rá szükség.

Még életében,februárban lerendezett mindent,hiszen a közmondásos gyorsaságáról híres Földhivatal már március 23-án bevéste a jogokat.

Ezért nincs hagyatéki leltár,mert nincs miről.

Hiszékeny # 2022.03.24. 18:33

Féltestvérem felajánlotta telefonon, hogy a temetéssel kapcsolatos dolgokat elrendezi. Én ebbe beleegyeztem.
A temetés március 31-én lesz.
Mai napon a földhivataltól kaptam egy egyszerűsített határozatot, amely tartalmazta, hogy 2022. 03. 03-án kelt okirat és kérelem alapján a tulajdonjog, tartási jog és haszonélvezeti jog bejegyzés megtörtént.
A hagyatéki leltár felvétele meg sem történt. A végrendeletből másolatot nem kaptam.
Megtörténhet, hogy a felsorolt jog bejegyzések előbb sorra kerüljenek, mint a hagyatéki leltárfelvétel?
A testvérem 14-én hunyt el (11 nappal később), van-e itt jogba lépési időhatár, vagy pedig irreleváns, hogy ilyen rövid időn belül volt írva a halálozáshoz képest?
A váratlan örökös valószínű csak figyelemelterelés volt.
Kulcsot én nem kaptam a házhoz, pedig tulajdoni részem (1/4) van benne.
Ezt a jog bejegyzést szeretném látni, ehhez milyen lépéseket tehetek/van-e ilyen jogom?

osztap # 2022.03.15. 20:13

Miért kell neked a DNS minta? Te nem akarsz semmit bizonyítani.

Én a helyedben intézném a temetést, hagyatékit stb., mintha nem is jelentkezett volna. Kulcsot a házhoz nem adnék. Drbjozsef ötletét a zárcseréről érdemes megfogadni. Ha bemutatja a lentebb írt papírjait, akkor majd lesz miről beszélnetek. Ha nincsenek ilyen papírjai, akkor jöjjön vissza akkor, ha lesznek. Ahhoz bíróságra kell mennie, és nem lesz neki sem gyors, sem olcsó, sem biztos. Már ha nekikezd egyáltalán.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.15. 10:31

Ne szaladj már annyira előre! Gyakorlatilag nincs is semmilyen ügy. Erre céloztam már az előbb is, csak nem értetted.

(Ha boncolják a halottat, mindig tesznek el belőle szövetmintát. De egyébként is ott vagy te mintának meg a féltestvéred. Már ha férfiak vagytok.)

Hiszékeny # 2022.03.15. 09:00

Az öröklésre váró ingatlan falun van. Ha valaki súlyos beteg, az a faluban futótűzként terjed. Így tudhatta meg, mivel állítólag falubeli Ő is meg az anyja is. A kórházban én nem jártam, a féltestvérünk volt bent és Ő értesített engem. Vele közölték a leírt információkat.
Én, az elhunyt és a féltestvér voltunk hárman testvérek.
Amíg a temetés nem történik meg, ezzel kapcsolatban van/lenne-e értelme hivatalosan az elhunyttól DNS mintát félretetetni? Vagy pedig az a fontos, hogy az anyakönyvi kivonat szerint ki a bejegyzett apa (még ha nem vér szerinti is akár)?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.15. 07:37

Ja, hogy a kérdező azt mondja, hogy neki valaki azt mesélte... Szeretem az ilyen tényállást.

Sombokor # 2022.03.15. 07:32

@KBS

De nem a kérdezőnél jelentkezett. A kérdező csak az elhunyt testvére kórházi szobatársától tudta meg, hogy a testvér állítólagos gyereke ott járt, és kérte a lakás kulcsait (feltehetőleg a kórházi személyzettől, de ez valóban nem világos az esetleírásból). Úgyhogy nem, nem jelentkezett a családnál.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.14. 20:44

ennyi erővel a családnál is jelentkezhetett volna.
De hát azt tette. A kérdező a család.

drbjozsef # 2022.03.14. 19:28

Hiszékeny,

Ha tudomásod szerint te vagy a legközelebbi hozzátartozó, akkor kezd el intézni a temetést, és a hagyatékit, elsőnek a lakóhelye szerinti önkormányzatnál.
Utóbbinál, vagy - a mokk.hu oldalon található kereső alapján megnézheted ki lesz az illetékes - a közjegyzőnél jelezheted, ha gondolod, hogy a kórházban jelentkezett egy illető, aki a gyerekének mondta magát, de semmit nem tudtok róla, eddig még a létezését sem.
Egyelőre nincs teendőd azon kívül, hogy a lehetőség szerint biztonságban tudd az ingatlant, és a testvéred ingóságait is - pláne, ha ilyen dolog felmerült, ami lehet csalás is, lehet nem csalás (inkább annak tűnik), de jóhiszeműnek semmiképpen sem látszik, hiszen ennyi erővel a családnál is jelentkezhetett volna. Akár a gyereke, akár nem, szemmel láthatóan valami rosszban sántikál...

drbjozsef # 2022.03.14. 19:23

Hiszékeny,

Azonnal cserélj zárat azon a lakáson, ha nem akarsz 6-9 évet pereskedni... (jó, túloztam, de inkább)
És kérd meg a szomszédokat, hogy nagyon figyeljenek, és azonnal értesítsenek, ha valaki csak ránéz az ajtóra.

Majordomus # 2022.03.14. 19:19

Ja és kitől kérte a kulcsokat?
Még a kórházban?
Akkor le tudtad informálni nem?

Majordomus # 2022.03.14. 19:16

Eszem megáll és körbeforog.
Van egy unokaöcséd és nem is tudsz róla?

Kitől kérte a kulcsokat?
Honnan tudott a halálesetről?
Ha nem tőletek ami valószinű akkor a tesó is sáros. Csak ő értesithette a "rokont"

Gondolom a temetési költségek felét nem ajánlotta fel?

osztap # 2022.03.14. 19:09

Hiszékeny,

Az új rokont terheli, mert az ő érdekében áll, hogy az állítását igaznak fogadják el. Nyilván bőséges iratanyaggal tud szolgálni, kezdve a saját anyakönyvi kivonatával (amin rajta van az apja neve, de más adata nem), megtámogatva a Ptk. szerinti alaki kellékeknek megfelelő apaságot elismerő nyilatkozattal, vagy bírósági ítélettel. Ezek birtokában a temetés ügyében is intézkedni tud. Ajánlott olvasmány: Ptk. 4:98-114. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Hiszékeny # 2022.03.14. 17:52

Kedves Fórumozók!

Elhunyt a testvérem. A kórházban szobatársa állítása szerint a betegágya mellett megjelent egy fiatal felnőtt és azt állította, hogy az elhunyt testvérem gyereke.
A családnak nem volt tudomása, hogy van gyereke. Nem volt nős, nem volt élettársa, gyerektartást nem fizetett senkinek. Családnak soha nem is említette, hogy lenne gyereke. Az öröklésre váró lakás kulcsát követelte, természetesen nem kapta meg, hiszen bárki lehet ez az illető. A temetés még nem történt meg.
A szóban forgó ház közös tulajdon a testvéremmel.
Kit terhel a bizonyítás kötelessége ebben az esetben, hogy Ő valóban örökös vagy nem? Illetve, ilyenkor mi a teendő, hogy a temetés előtt a procedúrák ne nehezedjenek meg feleslegesen?

Válaszokat előre is köszönöm.