Családjog

Magika # 2022.04.07. 17:04

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Két kérdésem is lenne. Az egyik, 15 éve élek együtt a férjemmel. 2010- ben házasodtunk össze először, majd 2012- ben el váltam tőle, de együtt éltünk közös háztartásban. Aztán 2014-ben ki jöttünk Németországba, és mivel ő Iraki állampolgár, Magyarországon menekült státusza van, kellett neki az EU-s feleség így újra osszehazasodtunk. Tehát 2014-ben újra házasságot kötöttünk, de addig is egy családként éltünk együtt. Mikor ki jöttünk rögtön előtte ő vett egy házat 900 ezerért. De ugye mikor ő ezt az ingatlant vásárolta nem voltunk házasok, csak együtt éltünk. Aztán szép lassan felújítgattuk, kb a mostani értéke, 5-7 millió között lehet. Ugye mivel ezt az ingatlant ő vásárolta, nem került a fél rész még máig sem a nevemre, mert ő nem akarja. De az ingatlanban az én pénzem is benne van a felujitgatasokba. Mit tudok ez esetben tenni, hogy megkapjam a ház felét ami normális esetben járna.

Másik kérdésem.
A fiamnak és a barátnőjének közös gyermekük született. A kislányt az édesanyja a saját nevére akarta venni. Most szakítottak, és a kismenyem azt mondja nem láthatom az unokám mert külföldön élek. Úgy tudom a nagyszülőnek is kijár a lathatasi jog, legalább akkor mikor otthon vagyok. Erre most azzal jon nincs is a fiam neven a kislány milyen lathatasi jogot akarok én…
Koszonom a segítséget.

Tisztelettel:
Magika

drbjozsef # 2022.04.08. 05:35

Ugye mivel ezt az ingatlant ő vásárolta, nem került a fél rész még máig sem a nevemre, mert ő nem akarja.

Ha ő vásárolta, miért kerülne a nevedre a fele??
Elváltatok? Vagyonmegosztás folyik? Ha igen, akkor a felújításokra költött pénz tekintetében megtérítési igényed lehet, amit követelhetsz tőle, ha megegyezni nem tudtok, akkor pert kell indítanod a bíróságon.
(megjegyzem : a vagyonmegosztás ennél bonyolultabb)

Erre most azzal jon nincs is a fiam neven a kislány milyen lathatasi jogot akarok én…
Valóban van a nagyszülőnek is láthatási joga. A fiad a gyermek apja a születési anyakönyvi kivonat szerint? Ha nem, akkor apaság megállapítása iránti pert kell előbb indítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 06:07

A német jogot kell arra alkalmazni alighanem. Azt meg nem ismerjük.

drbjozsef # 2022.04.08. 07:00

rögtön előtte ő vett egy házat 900 ezerért
Én ebből úgy értem, hogy ez az ingatlan Magyarországon van.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 07:19

De az aktuális házasságot Németországban kötötték. (Egyébként sem arról beszéltem, hogy melyik ország bíróságának van az ügyre joghatósága, hanem hogy melyik ország jogát kell alkalmazni.)

Magika # 2022.04.08. 07:57

Miért kene a nemet jogot alkalmazni, mikor Magyarországon van az ingatlan.

Magika # 2022.04.08. 08:00

Kovács Béla Sándor.
Nem, nem Németországban lett kötve az aktuális házasság. Magyarországra haza utaztunk össze házasodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 08:17

Az más. Akkor ahogy a doktor mondta.

groszfater@gmail.com # 2022.04.26. 06:25

Kérés!
Valaki elküldené nekem a BH 1997/291 határozatot.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.26. 11:33

A volt házastársi lakás használatának módját - a házasságkötés előtt létrejött szerződés esetén - elsősorban a szerződés határozza meg, s attól csak a kiskorú gyermek érdekeinek körültekintő vizsgálata alapján lehet eltérni [Csjt. 31/A. § (1) bek., 31/B. § (2) bek.].

De ugye, tudod, hogy a Ptk. hatálya alatt nem feltétlenül hivatkozható?

groszfater@gmail.com # 2022.04.26. 12:50

Tulajdonképpen ezt keresem:
A bíróságot alapvetően köti a felek megállapodása (lásd a Bírósági Határozatok -BH- 1997/291. számát). A házastársak megállapodásától eltérően a bíróság kizárólag a kiskorú gyermek lakáshasználati jogára figyelemmel rendezheti a lakáshasználatot .

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.26. 13:53

Ez egyszerűne alapelv. BH nélkül is.

groszfater@gmail.com # 2022.04.26. 14:11

Jó, tehát hivatkozhatom rá.
(egyébként válóper keretei között megy a lakásmegosztás)