Lakáshasználati / többlethasználati dij


Alexander # 2022.05.08. 03:48

Tisztelt Fórumózók!

14 éve szünt meg az életközösségünk (jogerős bontóperi itélet szerint).
Külföldön éltünk, feleségem azonban egyedül hazaköltözött. Magyaroszágon neki volt egy saját családi háza. Nekem szintén volt egy öröklés útján tulajdonomat képező családi házam, ezenkivül egy 50-50 százalékban közös tulajdonú házunk. Feleségem a közös tulajdonú házat illetve ezzel egyidejűleg az én tulajdonomban álló házat kezdte használni engedélyem nélkül, abban átalakitásokat is végzett. A saját házát nem használta.

A bontóper során a saját tulajdonú házamat a vagyonmegosztásig a biróság nekem adta kizárólagos használatra, a közös tulajdonú házat pedig feleségemnek.

A vagyonmegosztási per kezdetekor ügyvédem tájékoztatta a feleségemet hogy lakáshasználati ill. túlhasználati dijakra fogunk ingényt tartani ha nem tudunk per nélkül megegyezni. Feleségem a vagyonmegosztásról hallani sem akart és kijelentette, hogy egyik igatlanból sem fog kiköltözni.

Kérdésem: eséllyel követelhetek e lakáshasználati dijat a saját tulajdonomban levő ház használata iránt ill. többlethasználati dijat a közös tulajdonú lakás használata miatt akár visszamnenőlegesen is? A közös tulajdonú lakás kapcsán van e különbség etekinteben a bontóperi birósági itélet előtti és utáni időszakokra?

Előre is köszönöm a segitséget.

drbjozsef # 2022.05.08. 04:47

Alexander,

Főszabály szerint a tulajdonostárstól csak akkor lehet követelni a többlethasználati díjat, hogy ha a közös ingatlant te is használatba akartad venni, és ezt a másik igazolhatóan megtagadta.
Az, hogy valamikor régen, bontóperben kilátásba helyeztétek, hogy "majd követelni fogjuk", az érzésem szerint kevés. Pláne olyan feltétellel, hogy "ha per nélkül nem tudunk megegyezni". A per egy jogszerű intézmény, pont arra az esetre, ha vita van.
Arra az időszakra, amelyre bírósági ítélet alapján kapott használati jogot, arra természetesen nem követelhetsz ilyet, hiszen a tulajdonjogod ellenére a használathoz nincs jogod (jogilag analóg egy haszonélvezettel).

Vagyonmegosztásig járt neki a használat. Befejeződött az a per? Követelted utána a használatot (ha közös használatban maradt, vagy legalábbis megszűnt a bírósági korlátozás) ?

Egyébként a jogszerűen követelt többlethasználati díj elévülése 5 év, visszamenőleg annyit tudnál rajta behajtani (kivéve, ha tudod bizonyítani az elévülés megszakadását és/vagy nyugvását).

Majordomus # 2022.05.08. 10:45

Csak azt nem értem hogy miért van ügyvéded?
Neki ezeket tudnia kellene.

Alexander # 2022.05.08. 18:32

Köszönöm a véleményeket. Természetesen van ügyvédem, segitett is megnyerni a bontópert. A vagyonmegosztási perfelvételig azonban lesz a nyári szünet. Ezidőalatt szeretnék ezen túlmenően is felkészülni a vagyonmegosztási perre..

Maradt még egy kérdésem: az egyik ingatlan öröklés folytán a saját külön tulajdonom amelyet szintén elfoglalt a volt feleségem, évekkel ezelőt.
Ennek milyen jogi és anyagi következményei lehetnek számára? Ebben az ingatlanban engedélyem és tudtom nélkül átalakitásokat is végzett illteve ellopott és értékesitett ingóságokat, fát vágott ki stb.

Lenne még egy kérdésem. A vagyonmegosztási per előtt több ingatlanszakértői tanulmányokat készittettem, neves ingatlanbecslő cégekkel, melyek nagyon hasonló eredményre jutottak. Ezek alapján tettem egy ajánlatot számára, minimum kb.. 50 százalékkal többet is ajánlva. Az ajánlatot nevetve utasitotta vissza, mondván ő egyik ingatlanból sem fog kiköltözni soha. A bontópert minden lehetséges módon késleltette, sikerült is 2 és fél évvel az itéletet elodáznia. A vagyonmegosztási per következik. Már most kijelentette, hogy csak a Legfelső Biróság itéletét lesz hajlandó elfogadni (a közös tulajdonú ingaltan 100 százalékára tart igény kezdésként). Közben az ingatlanárak jelentősen emelkedtek. Sajnos nem tudok olyan tőkebefektetésről amely lépést tartana ezzel igy a tulajdonrésze kivásárlására megtakaritott pénzem folyamatosan veszit értékéből.

Melyik időpontbeli forgalmi érték lesz majd a vagyonmegosztás alapja? Lehet további évekig tart majd a vagyonmegosztási per is.

Bár a biróság a bontóperben agresszivitása miatt őt marasztalta el, a családi költségvetéshez sem járult hozzá soha, gyerekünket én neveltem fel és oktatását is egyedül én finansziroztam, mégis ő tűmik a nyertesnek. 14 évig használt ingyen két ingatlant melyekben összességében csak 25 százalék tulajdona van és nem hagyja kivásárolni sem a tulajdonrészemet. Nem vagyok egy üzleti zseni hogy diplomatikusan fogalmazzak igy pillanatnyikag készpénzt tartalékolok hogy egyszer majd végre kivásárolhassam a tulajdonrészemet amelynek forgalmi értéke gyorsan emelkedik. Van valakinek ötletete, mit lehet csinálni ebben a helyzetben?

Mégegyszer köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

Majordomus # 2022.05.08. 19:35

Válts ügyvédet. Ha ügyvéd mellett ilyen kérdéseket teszel fel,akkor ott valami nem stimmel.
.
Miért a saját tulajdonrészedet akarod kivásárolni,miért nem a feleséged 25 %-át?
.
A tulajdonrésze kivásárlásába számitsa be a biróság a 14 év alatt elmulasztott gyermektartási dijat is. Mindjárt jobb lesz a mérleg.

Milyen ügyvéded van neked?
Az örökölt házad az házastársi különvagyon ,ahhoz a feleségednek semmi köze nincs.

Alexander # 2022.05.08. 20:43

A feleségem 25 százalékát szeretném kiváltani természetesen. Azért nem tudtam idáig, mert feleségem húzta a bontópert, fake beadványokkal. A vagyonjogi pert a biróság kénytelen volt szünetelteni, mert a feleségem vitatta az életközösség megszünésének időpontját. Erre törvény kötelezte a biróságot.

Gyerektartás itt nem merülhet fel, csak most váltunk el.

Ráadásul a saját tulajdonú ingatlanrészemet sem tudom igazán hasznositani mert ikerházszerűen egybe van épitve az 50-50 százalekos közös tulajdonú ingatlannal amelyre átmenetileg feleségem kapta meg a használati jogot. Ő viszont olyan agressziv hogy szomszédként sem lehet vele együtt élni.

A kérdésem egyébként arra vonatkozott volna, milyen követeléseim lehetnek azzal kapcsolatban, hogy feleségem a különvagyomba tartozó ingatlant is használta, engedélyem nélkül.
És továbbra is érdekelne minden ötlet arra vonatkozóan, mit lehetne tenni az időhúzó taktika következtében keletkező felllépő készpénz reálérték vesztés ellen.

Szomorú örökös # 2022.05.09. 05:30

Alexander

Ő viszont olyan agressziv hogy szomszédként sem lehet vele együtt élni.

Én a helyedben simán birtokba venném a különtulajdont, hiszen ahhoz törvényes jogod van. Szomszédként lehet simán olyan dolgokat tenni ott, amelyek után inkább sikítva elmenekül az ex. Utána már lehet játszani a „Kinek az idegei bírják tovább?” meccset.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.09. 06:27

A vagyonjogi pert a biróság kénytelen volt szünetelteni, mert a feleségem vitatta az életközösség megszünésének időpontját. Erre törvény kötelezte a biróságot.
Ez így nem teljesen igaz. Csak a jegyzókönyv kedvéért.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.09. 06:28

megnyerni a bontópert.
ROFL

Majordomus # 2022.05.09. 07:33

És valami tanácsod is van?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.09. 08:46

Nem adhatok. Van ügyvédje.

osztap # 2022.05.09. 10:41

És továbbra is érdekelne minden ötlet arra vonatkozóan, mit lehetne tenni az időhúzó taktika következtében keletkező felllépő készpénz reálérték vesztés ellen.
Ez egy jogi fórum, ezért OFF: Elgondolkoznék mondjuk az állampapírokon. Most van, ami adómentesen évi 6,6%-ot fizet, és a Kincstár 1% büntetés mellett bármikor visszaveszi. https://www.allampapir.hu/…apirok/PMAP/
Hogy ez kevesebb, mint az idei infláció? Igen. De a semminél több.
ON

Alexander # 2022.05.09. 13:45

Köszönök minden egyer hozzászólást, mindegyikből tanulok valamit.
Hogy reagáljak is rájuk:

Szomorú örökös:
Úgy érzem értékesebben is tölthetem az időmet mintsem közelharcot folytassak egy agressziv személlyel. Ezért keresem a jogi megoldásokat inkább.

Kovács Béla Sándor:
A biróságnak a vagyonmegosztási per szüneteltésére kényszeritő törvény (nem emlékszem most a paragrafusra de találtam a neten ilyet, már amennyire én tudok egyáltalán jogi szöveget értelmezni) logikája mögött az lehet, hogyha a felek vitatják az életközösség megszakadásának az időpontját, akkor a két idöpont között változhat a vagyon. Talán fellebeznem kellett volna a szüneteltetés ellen mert a vagyon nem változott de utólag könnyű oklosnak lenni. Mindenesetre az alperes ezzel is hónapokat nyert.

osztap:
Itt is inkább a jogi megoldás érdekelne. Nem hiszem hogy bármilyen állampapir stb. egy súlycsoportban lenne az ingatlanárak inflációjával. Nem éppen érzem méltányosnak, hogy az egyik fél nyugodtan nézi a TV-t éveken át és fellebezget, miközben a másik nem tudja hasznositani az egyébként munkával keresett pénzét, ha a dolog úgy működik, hogy a tényleges vagyonmegosztáskor az aktuális forgalmi értéket kell kifizetnie.

Mindenkihez ismételten:
Milyen követeléseim lehetnek azzal kapcsolatban, hogy feleségem a különvagyonba tartozó ingatlant is használta, engedélyem nélkül éveken át, nemcsak a közös tulajdont?

Majordomus # 2022.05.09. 16:46

Mondjuk általad megállapitott bérleti díj,amelynek megítélését kéred a bíróságtól..
.
Mondjuk nem értem.
Egyszerre lakik egyedül 2 házban?

osztap # 2022.05.09. 18:35

Alexander,

Nem éppen érzem méltányosnak, hogy az egyik fél nyugodtan nézi a TV-t éveken át és fellebezget, miközben a másik nem tudja hasznositani az egyébként munkával keresett pénzét, ha a dolog úgy működik, hogy a tényleges vagyonmegosztáskor az aktuális forgalmi értéket kell kifizetnie.
A vagyonközösség megszűnése és a vagyonmegosztás közötti időben eltelt értékváltozást figyelembe kell venni, Ptk. 4:60. §
http://projektjeink.birosag.hu/…e7_lap6.html
Lehet, hogy nem tetszik, de a jog szempontjából a helyzetetek szimmetrikus. (Te is "fellebbezgethetsz", és Te is kérheted, hogy váltsa magához a volt feleséged a Te tulajdoni hányadodat vagy adjátok el az egészet.) A jogon túl, az, hogy az elmúlt években rohamosan emelkedtek az ingatlanárak, nem garancia arra, hogy a következő években is fognak, főleg rohamosan emelkedő lakáshitelkamatok mellett.

különvagyonba tartozó ingatlant is használta,
Te vagy a volt feleséged van birtokban most? Ha ő, akkor a jövőre nézve szerintem eséllyel kérhetsz használati díjat tőle mint jogcím nélküli lakáshasználótól. Felszólítás tértivevénnyel. Mértéke bérleti díj, majd két hónap múltán emelhető. Lakástörvény 20. §.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A múltbeli használatra szerintem esélytelen...

Majordomus # 2022.05.09. 19:57

Osztapnak igaza van. Lépj minél előbb.
.

Alexander # 2022.05.09. 20:42

Osztap,

Magam is igy tudtam. Azzal önmagában nincs problémám hogy szimmetrikusak vagyunk jogi szempontból és ki kell neki fizetnem a forgalmi értékét az ingatlannak. Annál jóval többet igértem neki. Viszont ez őt csak szórakoztatja. Hallani sem akart a kiköltözésről se a közös se a különtulajdonú ingatlanból.

Egy ponton az ügyvédem is tett neki ajánlatot amelynek ignorálása esetére visszamenőleges lakáshasználati dij követelését helyezte kilátásba a különtulajdonú ingatlanom kapcsán. Erre akkor nem válaszolt, ez kb másfél éve volt. Igy elinditottuk a vagyonmegosztási pert.
Közben annyiban javult a helyzetem, hogy a biróság immáron jogerősen nekem itélte a különvagyonomba tartozó ingatlan használatát a napokban. Ezután sem hajlandó kiköltözni de gondolom innét már könnyebb dolgom lesz. Majordomusnak is irom, hogy igen, mindkét ingatlant egyszerre használja, ezek egymás mellett vannak és igy együtt egy 7 szobás ingatlant képeznek, van köztük egy ajtó de a helyrajzi számaik különböznek. Én is szeretnék egy hétszobás házat magamnak teljesen ingyen...

Mikor hazaköltözött Magyaroszágra és rám hárult pl. a gyerek egyetemi oktatásának a teljes költsége is, elfoglalta mindkét lakást pedig volt saját családi háza is. Szeretném ha ezekből valami kompenzálva lenne, 14 évig használta ingyen a saját házamat és a közös lakásunkat is. És ahogy most irod hogy visszamenőlegesen nincs esélyem a múltbeli használatra sem követelni semmit, ez nem éppen egy jó hir.

Már az is jó lenne, ha az ügyvédi felszólitástól kezdve fizetnie kellene, csökkentené valamennyire az infláció okozta veszteségeimet.

Köszönöm ezeket az észrevételeket is.

kovacsl # 2022.07.13. 08:36

Sziasztok!

Válás után megmaradna a gyerek és anya a szülők 50-50%-os ingatlanában megegyezés szerint közös ügyvéddel

Kérdésem:

  1. Ha az 50% apa rész használati díja annyi mint a tartásdíj amibe beleszámítják vagy alig marad belőle tartásdíj akkor mi történik, ilyenben meg lehet állapodni egyáltalán? Én sem akarnám ne maradjon a lakhatásra a gyereknek de azt is szeretném biztosítani ha a gyerek már nem tanul vagy lakik ott akkor anya hajlandó legyen eladni a közös házat vagy fizessen érte (és ez 5-10 év múlva érjen is valamit egy pl most megállapított pl 100e Ft nem fog 10 év múlva szerintem...) Esetleg valami ötlet?
  2. Megoldás lehet az elvártnál magasabb tartásdíj az első pontba szereplőre? Kissé kockázatos lásd 3-as pont
  3. Olyanban meg lehet állapodni, hogy ha apánál áll be probléma és szeretne visszaköltözni meg legyen a joga rá a saját ingatlan/részébe (munkahely elvesztése, betegség), pl jogosult használni ezt meg ezt a helyiséget stb? Mondjuk a használati díj nyilván onnan nem jár anyának, viszont kérheti a magasabb tartásdíjat...(lásd 2-es pont)
  4. Olyat lehet megállapodni, hogy ne költözhessen oda ingyen élni bármilyen más férfi a közös házba vagy csak ha apa anya eladják az ingatlant és felezi az árat apa-anya (vagy új férfi fizeti ki apát)? Vagy amíg fizeti anya a használatit azt csinál amit akar amúgy is?
  5. Ha ügyvédhez elmegyünk első megbeszélésre majd a közös megállapodás kapcsán, onnan már elköltözhet az apa, az már nem minősül önkéntes lakáselhagyásnak visszatérés lehetősége nélkül?

Köszönöm a segítő válaszokat/észrevételeket, nem tervezek visszamenni az ingatlanba majd és a gyerek is fontos, csak ha a gyerek kiszállt az ingatlan felének árához szeretnék hozzájutni és ha gond van akkor is szeretnék hova menni és ezt lepapírozni és hogy rendben legyen, mert idővel ki tudja mikor mi áll be és melyik oldalon.

kovacsl # 2022.07.20. 06:54

Sziasztok!
Esetleg vmi támpont? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.20. 07:26

Van ügyvédetek...

kovacsl # 2022.07.20. 07:42

Próbálok felkészülni nagyjából, még nincs meg az ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.20. 07:58
  1. A tartásdíjjal szemben beszámítani nem lehet. Megállapodhattok, persze, de ha az, akinek a kezéhez a tartásdíjat fizetni kell, nem tartja be, és végrehajtást kér, egy szót sem szólhatsz. (Egyébként milyen használati díj?)
  2. Nem.

3-4. Egyezséggel majdnem mindent lehet. (Az alapkérdés, persze az, miért gondolod, hogy az apa megegyezés nélkül elvesztené a jogát a használatra?
5. Ha megállapodtatok abban, hogy meghatározott összeg ellenében távozik, akkor megállapodtatok. Ha volt ott ügyvéd, ha nem. (Jut eszembe: ha megállapodtok abban, hogy bizonyos összegért távozik, akkor elvesztette a jogát az ingatlan használatára; felejtős a csak úgy visszatérés, és az is, hogy beleszóljon, kivel osztja meg az anya a használatot. Mintha nem is tudnád pontosan, mit szeretnél.)

kovacsl # 2022.07.20. 08:49
  1. Lakáshasználati díj (50%-ban az apa ingatlana). Azt olvastam azt be lehet. Erre vonatkozott a kérdés mi van ha annyi mint a tartásdij.
  2. Lehet féreérthetően írtam. Nincs még megállapodás semmiről csak most kezdődik majd az első ügyvédi beszélgetéssel valamikor hivatalosan. Ez már elegendő-e elköltözni úgy hogy az ne minősüljön önkéntes elhagyásnak apa részéről (automatikusan elesve a lakáshasználati díjtól)
  3. Meg lehet állapodni abban, hogy apa jogosult visszaköltözni, de akkor nyilván nincs lakáshasználati díj. Vagy nem lehet ilyenben megállapodni?

Az alap cél, hogy

  • ha kell vissza tudjon költözni apa ha gond van a saját 50% részébe
  • a házat nem adják el a felek amíg gyerek ott lakik (vagy nyilván közösen)
  • ha gyerek már nem lakik ott akkor viszont el kell adni vagy használati díj

    Ez lenne a fő cél igazából ennek az apropója a sok kérdés és lehet nem is jó irány egyik sem, de a fenti 3 pont biztosan kiinduló feltétel. Akkor más irány lenne a jó irány nem pedig a lakáshasználati díj tartásdíjba való betudása? (mert ha tartásdíj megszűnik akkor anya vagy fizessen vagy adjuk el)

Köszönöm a segítséget

cintia7 # 2022.11.29. 19:58

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék ha a volt férj kapta a lakáshasználatot, akkor kiadhatja nélkülem 1/2 tulajdonos nélkül albérletbe az ingatlant ? Mi van akkor, ha igen, de én kérem a lakáshasználat újrarendezését mi lesz az albérlőkkel?

Majordomus # 2022.11.29. 20:57

Kiadhatja
A szerződés lejártakor távoznak.