Lakáshasználati / többlethasználati dij


Alexander # 2022.05.08. 03:48

Tisztelt Fórumózók!

14 éve szünt meg az életközösségünk (jogerős bontóperi itélet szerint).
Külföldön éltünk, feleségem azonban egyedül hazaköltözött. Magyaroszágon neki volt egy saját családi háza. Nekem szintén volt egy öröklés útján tulajdonomat képező családi házam, ezenkivül egy 50-50 százalékban közös tulajdonú házunk. Feleségem a közös tulajdonú házat illetve ezzel egyidejűleg az én tulajdonomban álló házat kezdte használni engedélyem nélkül, abban átalakitásokat is végzett. A saját házát nem használta.

A bontóper során a saját tulajdonú házamat a vagyonmegosztásig a biróság nekem adta kizárólagos használatra, a közös tulajdonú házat pedig feleségemnek.

A vagyonmegosztási per kezdetekor ügyvédem tájékoztatta a feleségemet hogy lakáshasználati ill. túlhasználati dijakra fogunk ingényt tartani ha nem tudunk per nélkül megegyezni. Feleségem a vagyonmegosztásról hallani sem akart és kijelentette, hogy egyik igatlanból sem fog kiköltözni.

Kérdésem: eséllyel követelhetek e lakáshasználati dijat a saját tulajdonomban levő ház használata iránt ill. többlethasználati dijat a közös tulajdonú lakás használata miatt akár visszamnenőlegesen is? A közös tulajdonú lakás kapcsán van e különbség etekinteben a bontóperi birósági itélet előtti és utáni időszakokra?

Előre is köszönöm a segitséget.