testvér jogosult - e kötelesrészre

leltar # 2022.07.12. 06:58

Nagyon köszönöm a tanácsokat.

Már én szégyellem, hogy ennyit kérdezek ezzel az örökléssel kapcsolatban, de kezdettől fogva egyetlen tisztességes eljárás sem történt. Már a temetés is packázások és zaklatások sorozata volt. Valamikor csak vége lesz, de ez az egész kiborító.

drbjozsef # 2022.07.12. 05:54

leltar,

Tudomásom szerint a testvér nem jogosult kötelesrészre!
Így van?

Így. Téved az ügyintéző. Ez a hozzáértését is elég jól beárazza. Ha okítani akarod : Ptk. 7:75.§. A testvér nem szerepel benne.

És én csak hagyatéki hitelező vagyok, amennyiben követelem a temetési költséget. A hagyatéki hitelező köteles adatokat felkutatni és szolgáltatni az örökhagyóval kapcsolatban? Ugyanilyen alapon erre egy közmű is kötelezhető lenne (mivel ő is hagyatéki hitelező)? Ez abszurd.
Nyilván nem köteles semmire.

Nyilatkoztam, hogy nem vitatom a végrendeletet, az örökséget visszautasítom, az örökhagyóval nem tartottam a kapcsolatot. Ezek után zaklathatnak?
A Btk. szerinti zaklatás tényállását senkinek sem szabad elkövetnie. De nem zaklató jelleggel, mert hülyék, lehet, hogy továbbra is keresni fognak. Majd nem válaszolsz.

Nem a végrendeleti örökös feladata és érdeke lenne az összes ügyintézés?
Érdeke nyilván igen.
A leltárt pedig a jegyzőnek kell összeállítania. Kérdést feltehet a hozzátartozóknak, de ha azok még az öröklésben sem érdekeltek, nem kötelezhetőek semmire. Hetv.21.§(1).

De ő (kórház jogásza) eleve kijelentette, hogy az én feladatom lesz az egész ügyintézés, ők meg majd örökölnek. Hát ezek baleknek néznek engem?
Persze. A helyükben én is azt tenném. A helyedben meg nem válaszolnék semmire, se telefonra, se emailre, semmire.

Szomorú örökös # 2022.07.12. 05:43

leltar

De ő (kórház jogásza) eleve kijelentette, hogy az én feladatom lesz az egész ügyintézés, ők meg majd örökölnek. Hát ezek baleknek néznek engem?

Nagyon úgy néz ki... :-(

leltar # 2022.07.12. 04:29

A hagyatéki ügyintéző nekem küldi az iratokat, például az adóérték-bizonyítványt, azzal, hogy ha nem fellebbezek, akkor jogerőre emelkedik.
Az örökhagyó testvére vagyok, de ügyvéd által szerkesztett végrendeletben engem kizárt. Sőt, a végrendelet előkerülése előtt visszautasítottam az örökséget.

Köteles vagyok én ügyintézni a végrendeleti örökös helyett? Egyébként sincs birtokomban semmi adat az örökhagyóra vonatkozóan, tíz éve beszéltem vele utoljára.

Arra hivatkozik a hagyatéki ügyintéző, hogy én is érdekelt vagyok az öröklésben, mert én vagyok a legközelebbi hozzátartozó és kötelesrészre vagyok jogosult.

Tudomásom szerint a testvér nem jogosult kötelesrészre!

Így van?

És én csak hagyatéki hitelező vagyok, amennyiben követelem a temetési költséget. A hagyatéki hitelező köteles adatokat felkutatni és szolgáltatni az örökhagyóval kapcsolatban? Ugyanilyen alapon erre egy közmű is kötelezhető lenne (mivel ő is hagyatéki hitelező)? Ez abszurd.

Úgy gondolom, itt csak az én ugráltatásom zajlik.

Nyilatkoztam, hogy nem vitatom a végrendeletet, az örökséget visszautasítom, az örökhagyóval nem tartottam a kapcsolatot. Ezek után zaklathatnak?

Nem a végrendeleti örökös feladata és érdeke lenne az összes ügyintézés?