Póthagyatéki eljárás


osztap # 2022.08.03. 13:08

Az életközösség megszűnését, hogy ki vette fel a pénzt, ki költötte el.

Ha jól olvastam a kérdező 07.29-i hozzászólását, az életközösség megszűnésének napjáról már ítélet van. Ez alapján utasította el a bíróság egy előző perben, hogy a férj örököljön az feleségnek a házon levő 1/2 tulajdoni hányadából.
Hogy ki vett fel pénzt a számláról, azt a bank szintén tudja igazolni. (Különösen úgy, hogy a férj visszavonta a felesége meghatalmazását.) És szerintem ez a lényegi különbség a gyémántnyakék a fiókban és a bankszámlakövetelés között, itt a bank tud adatokat szolgáltatni.

Az eset leírása alapján pedig nem tartanék életszerűnek egy olyan állítást, hogy ugyan a férj vett fel pénzeket, de azt a feleségére költötte. Még azt sem, hogy a feleség hozzájárulásával rendelkezett a közös vagyonról az életközösség megszűnése után.

drbjozsef # 2022.08.03. 12:14

orosz,

A halál napja számított az öröklés szempontjából, az rendben is lenne. Csakhogy neked nem öröklési vitád van a férjjel, hanem édesanyád jogutódjaként vagyonmegosztási vitád. Még életében annak meg kellett volna történnie, követelése volt a férjével szemben, ez a követelés most rádszállt, mint jogutód.

A baj az, hogy most neked kellene bizonyítani egy csomó olyan dolgot, amit lehetetlen. Az életközösség megszűnését, hogy ki vette fel a pénzt, ki költötte el. Az, hogy az általad megjelölt időpontban mennyi volt a számlán, az igazolható a bank által. De csak ennyi, semmi több. Ezzel nem fogsz tudni kezdeni semmit.

Szokásos itt egy mondás az öröklési kérdéseknél, ahol valamilyen ingóságot reklamál valaki : bizonyítani kellene az ingóság létezését, azt, hogy az vitte el, akit gyanúsítanak vele, és azt is, hogy az elhunyté volt. Ez, utólag, amikor csak úgy lenyúlja az ékszereket, bútorokat, készpénzt az elhunyt lakásából, lényegében lehetetlen.

osztap # 2022.08.03. 12:03

orosz,

Sok sikert! Fontos, hogy a többlethasználati díj csak akkor jár, ha a tulajdonostárs nem enged be. Ezért ha rossz a viszony, és fifikás a tulajdonostárs, akkor azt fogja mondani, hogy tessék, itt a kulcs, sok jó ember kis helyen is elfér, sejtve, hogy úgysem mész majd oda soha...
Ha nem tudsz a ház eladásáról megállapodni vele, és perre mész a közös tulajdon megszüntetése miatt, akkor a bíróság rendel majd ki szakértőt. Szóval nem nagyon érdemes szakértőre költeni a per előtt. Ha nem nagyon különleges az ingatlanod, két-három ingatlanközvetítőt megkérdeztek, és lesz egy jó képed, mennyit ér.

A megtakarítás miatti per szerintem nagyságrendileg hatszámjegyű kiadás - de ezt az ügyvéd meg tudja mondani. Ha a megtakarítás ennél nagyságrenddel több, én beszélnék másik ügyvéddel...

Majordomus # 2022.08.03. 09:53

Akkor indits háborút.
Per a bíróságon,a közös tulajdon megszüntetése érdekében.
Az árverezés után kirakják őket a házból.
Vagy vegyenek fel hitelt és fizessenek ki.

orosz # 2022.08.03. 09:41

Köszönöm szépen! A ház másik fele már nem az "apa-férj" tulajdonában áll, mikor anya meghalt 3 nap múlva a nőjének ajándékozta haszonélvezettel, csak, hogy ne én örököljek, azért , mert kiosztottam, hogy milyen mocskos dolgot tett anyával, halála alatt elhagyta őt és beköltöztette az anyukám 1/2 ed ingatlanába. Szívesen minden erőmet összeszedve ápoltam, a 3 gyerekemnek is végig kellett nézni a szenvedését.Ezt sosem tudom megbocsátani. Nehéz sajnos új ügyvédet keresni,aki tudna nekem érdemben mondani valamit, hogy érdemes -e pert indítani vagy sem a megtakarításukért. A levelet már feladtam tértivevényesen, bár azt nem írtam bele, hogy bérleti díjat kérek a használatért, ezt az ügyvéd nem mondta. Csak annyit, hogy ha nem ad kulcsot, akkor fog ő többlethasználati díjat kérni. Bár úgysem mennék oda, mert ha meglátnám őket felmondaná a szívem a szolgálatot. A házból szeretném ha kifizetnének, ezért egy külső értékbecslőre gondoltuk, aki megállapítja a tényleges piaci árat, mert az önkormányzat ügyintézője a hagyatéknál egy nevetségesen alacsony árat állapított meg( gondolom volt aki befolyásolta) se napelem stb nem szerepelt az adó és értékbizonyítványban.

Majordomus # 2022.08.02. 18:27

Ha van pénzed ki tudod fizetni a házból.

Majordomus # 2022.08.02. 18:26

Még igy jutsz a legkönnyebben pénzhez.

osztap # 2022.08.02. 15:30

Apa -> volt férj. Bocsánat.

osztap # 2022.08.02. 15:28

orosz,

A számla ügyében a közjegyző nem kapott volna adatokat a banktól. A bank azt mondta volna a megkeresésre, hogy anyád nevén nincsen számla, az ő hagyatéki ügyében ezért nincs miről adatot szolgáltatni. És joggal mondta volna, hiszen ő csak meghatalmazott volt - az pedig bárki lehet. Ha apád elismerte volna, hogy a számlán házastársi közös vagyon volt, ezért az a hagyatéknak része, akkor más lenne a helyzet, de itt éppen ezen megy a vita. Azt nem tudom, hogy az új ügyvéded kivel és mit beszélt a bíróságon, és az milyen jogszabályra alapozta a véleményét, de ha jól értem, ez eddig rajtad nem segített. A helyedben keresnék egy még újabb ügyvédet. És oda már úgy mennék, hogy pert akarok indítani, ez ellen, ezt kérem, erre alapozva - nem pedig elölről kezdeni az egész problémamegoldást.

A ház teljesen más tészta, és sokkal egyszerűbb. Ott a tulajdoni hányad már a neveden van. Először is, írhatsz egy tértivevényes levelet apádnak mint tulajdonostársnak, hogy kézhezvételtől számított öt napon belül biztosítson neked hozzáférést az ingatlanhoz, mert használatba akarod azt venni. Ha nem biztosít, akkor a levél keltétől havi x Ft többlethasználati díjra tartasz igényt (ez a a helyben szokásos bérleti díjnak megfelelő összeg). Ha erre a levélre sem kulcsot nem ad, sem nem fizet, akkor 2-3 havonta küldetsz neki egy fizetési meghagyást a közjegyzővel. Ha arra sem fizet, akkor végrehajtás. Ha máshogy nem megy, el fogják árverezni a tulajdoni hányadát. Megjegyzés: Ezt azóta követelhetted volna, hogy Te lettél a tulajdonos. De visszamenőleg nem jár.
Másodszor, ha el akarod adni a házat, és nem tudtok megállapodni apáddal, akkor kérheted a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését. Ha máshogy nem megy, akkor árverezik az egész házat, és elosztják a vételárat kettőtök között.

orosz # 2022.08.02. 12:26

Osztap,
A válaszom igen. Az első ügyvédünk is ezt akarta( hogy perben követeljük az életközösség megszűnésének időpontjában fennálló bankszámla és egyéb megtakarítás összegét, csak sajnos ő átvert, ezért váltottunk. Az új ügyvéd azt mondja, a halála napja számított volna, csak a hagyatéki eljárás lett jól lefolytatva,mert a közjegyzőnek kellett volna megkérni a banktól. A fellebbezési idő lejárt.Na itt jön a mutogatás egymásra, mivel a közjegyző azt mondta csak is bíróság kérheti meg a banktól, mert anya csak meghatalmazott volt a számla felett. A hagyatéknál mi csak a bank nevét tudtuk megnevezni, a számlaszámot és az azon lévő összeget nem. Az új ügyvéd meg azt mondja, hogy az illetékes bíróságon felvetette ezt a kérdést, hogy milyen eséllyel indulnánk, és a válaszuk semmi volt. Ezért már teljesen tanácstalan vagyok, keressünk még vagy 5 ügyvédet és kinek adjunk igazat. Tételezzük fel, hogy nem kevés pénzről beszélünk ez esetben, és azért bukom, mert eddig nem jó közjegyzőhöz illetve ügyvédhez kerültem? Lassan 2 év telt el, és az ingatlanba semmilyen bejutási lehetőséget nem biztosítottak, holott már rég az 1/2 része az enyém.

osztap # 2022.08.01. 12:45

orosz,

Ha jól értem, az előbbi hozzászólásomban írt kérdésekre igenlő a válaszod. Egy ilyen követelést perben érvényesíthetsz a (volt) férj ellen, ha szép szóval nem megy. A számszerűsítéshez az életközösség megszűnésének napján fennállott számlaegyenleg a releváns, nem az elhalálozás napjáé. A tulajdonjog iránti igény ugyan nem évül el, de érdemes sietni - nem sokra mész egy kedvező ítélettel, ha addigra már esetleg nincs vagyona a volt férjnek.

OFF: A megnevezés nem sértő akart lenni, hanem pontos. Az anyuka/apu/nagymami/öcsi stb. formákat inkább meghagyom családon belüli beszélgetésekre. ON

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.01. 12:31

[Az ember nőnemű szüleje a köznyelvben 'anya', birtokraggal: 'anyád'. Ennek se negatív, de pozitív érzelmi töltése nincs. Mimóza.]

orosz # 2022.08.01. 09:18

Ad egy: Ha lehet tiszteljük már meg egymást azzal, hogy nem csak úgy anyádozunk, nekem az anyukámról van szó, aki sajnos már nem él( mivel még kulcsot sem kapott a saját házához), bár nem is lett volna ott aki ápolta volna 2020 március közepétől saját otthonomban ápoltam és gondoskodtam róla hónapokig.Mivel 2020.02.hóban a "férje" új kapcsolatot létesített ezért az életközösség innentől kezdve már nem állt fent. A bankszámla a férje nevén volt , anya csak meghatalmazott volt felette, de a megtakarításokat anyukám kezelte amíg beteg nem lett. Számomra az nem érthető, hogy anyukám beadta a vagyonközösség megosztásáról a kérelmet az ügyvédnek, de arra már nem volt lehetőség mivel elhalálozott. Kérte, hogy harcoljak azokért a dolgokért amik őt megillették volna, mivel egy szatyor ruhát küldött neki, mellesleg megjegyzem többször örökölt nem kevés összeget, amit a lakásfelújításra, valamint deviza befektetésekbe rakott, sajnos ez a számla nem az ő nevén volt. Mivel a halála napján még házasok voltak, akkor a bankszámlán lévő összeget illetve korábbi megtakarításukra én nem tarthatok igény, mint örökös? Sajnos azt nem tehetem meg , hogy 10 ügyvédet keresek, akiknek ezt a nem túl szép történetet elmesélem kifizetem a díjukat, majd utána valaki csak mond majd valamit, hogyan tovább. Az ingatlan tiszta sor, csak a megtakarításra is szeretnék igényt tartani. Köszönöm szépen!

Majordomus # 2022.07.29. 18:08

Nem kellene egy hozzáértő ügyvédet keresni?

osztap # 2022.07.29. 17:33

levetette édesanyám meghatalmazását a bankszámla fölött

Ezek szerint anyád nem volt a számla tulajdonosa? Akkor a követelésed arra alapítod, hogy a számlán lévő vagyon a házastársi vagyonközösség része volt, és mivel anyád a házastársi vagyonközösség megszűnése után nem sokkal meghalt, a közös vagyon ezen eleme nem lett megosztva?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.29. 09:50

mely pert meg is nyertünk, melynek során az alperest fizetési meghagyásra kötelezték részünkre,
Juj.

orosz # 2022.07.29. 09:03

Tisztelt drbjozsef!
Nem a közjegyző döntötte el az eljárás alatt, csak a hagyatéki eljárás alatt végül is kijelentette, hogy az életközösség az édesanyám betegsége alatt megszakadt, és a kapcsolatot nem is akarta helyreállítani, de továbbra is fenntartotta, hogy igényt tart az egy gyermekrészre. Ezzel mentünk a bíróságra , mely pert meg is nyertünk, melynek során az alperest fizetési meghagyásra kötelezték részünkre, amit az ügyvédünknek át is adott, csak ő "elfelejtet" 6 hónapig szólni, hogy átvette a pénzt. Úgy jöttünk rá, hogy beadtam saját magam végrehajtásra, mert neki nem volt rá ideje. Most fogadtunk ezért új ügyvédet, sajnos 2 év alatt szinte semmi nem történ eddig,az új ügyvédünk mondta, hogy a póthagyatékban meg kellene jelölni a bankszámlán lévő pénzösszeget, valamint a bankszámlaszámot megadni( sajnos ezt én nem tudom), mivel ez után fizetem az illetéket is ha bíróságra kerülne. Valamint ő elmondta az esetünket az illetékes bíróságon, ahol nekik azt tanácsolták, hogy ha bíróságra visszük elveszítjük a pert.Az első ügyvédünk azt tanácsolta, hogy amikor anyukám lenyilatkozta köztük az életközösség mikor szakadt meg azzal az állapottal fogja a közjegyző megkérni az illetékes bankot a nyilatkozat tételre. A mostani ügyvédünk azt mondta, hogy ezt a halála napján lett volna köteles a közjegyző megkérni, de a közjegyző semmilyen megkereséssel nem fordult a számlavezető intézményhez, hogy erre csakis is a bíróságnak van lehetősége esetleges per folyamán.Teljesen tanácstalanok vagyunk, és nagy mértékben megrendült a bizalmam is.

drbjozsef # 2022.07.28. 19:41

A hagyatéki eljárás alatt szeretett volna egy gyermekrészre igényt tartani, de azt az általunk alátámasztott bizonyítékokkal elveszítette, tehát édesanyám után, mint túlélő házastárs kiesett az öröklésből.
Ezt a közjegyző döntötte el? Érdekesen hangzik.

És az új ügyvédetek azt sem tudja, hogy megismételni kellene-e a hagyatéki eljárást, pert indítani, vagy póthagyatékit tartani? Minek fizetitek, sok a pénzetek?

A mokk.hu oldalon le van írva hogyan kell póthagyatékit indítani. Ha új vagyonelem kerül elő, akkor lehet ilyet, de szerintem esetetekben nem azt kellene. Szerinte ma Hetv. 105.§ szerinti megismételt eljárás kellene a hiba miatt, ha jól értelek, hogy az a kandh számla benne volt a hagyatékban, csak nem jó időponttal. Bár ha jobban értelek, akkor nem lehetett benne, mert ha benne volt, akkor tudnátok a számlaszámot, hiszen szerepelne benne. Arra lehet, hogy mégis a póthagyatéki kell.

de ő azt mondta nem teheti meg csakis bírósági eljárás során, melyet mi el is fogadtunk. Lassan eltelt 2 év,
Tehát elindítottátok a pert? És két év alatt mi történt?

orosz # 2022.07.28. 09:28

Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám 2020.09 hóban sajnos súlyos betegség után elhunyt. Ezalatt a "férje" elhagyta őt majd másik nővel létesített kapcsolatot. Amíg édesanyám élt elajándékozta a közös vagyonból a személygépkocsit a hölgyeményre, valamint levetette édesanyám meghatalmazását a bankszámla fölött., majd az életüket édesanyám házában is folytatták tovább, mely vagyonuk volt még 50-50% -ban Édesanyám halála után 4 nappal az ingatlan1/2- ed részét a "férje" elajándékozott a "hölgynek", hogy így én kiessek az öröklésből.A hagyatéki eljárás alatt szeretett volna egy gyermekrészre igényt tartani, de azt az általunk alátámasztott bizonyítékokkal elveszítette, tehát édesanyám után, mint túlélő házastárs kiesett az öröklésből.A közjegyző a hagyatéki eljárás során nagy hibát követettel, mivel az új ügyvédünk szerint 2020.09.havi állapotot kellett volna felvenni a hagyatékban, ami akkor az összes közös vagyonukat jelentette, beleértve a bankszámlát, és egyéb megtakarításokat is .Akkor még kértük a közjegyzőt, hogy keresse meg a K&H bankot,hogy az ott lévő megtakarítást felvehessük a hagyatékba, de ő azt mondta nem teheti meg csakis bírósági eljárás során, melyet mi el is fogadtunk. Lassan eltelt 2 év, ezalatt ügyvédet váltattunk, aki felvilágosított, hogy a hagyatéki eljárás nem volt helyesen lefolytatva. Az ingatlanban élnek azóta is, testvéremnek és nekünk semmilyen lehetőséget nem biztosítottak a bejutásra. Kérdésem lenne, hogy milyen hatósághoz fordulhatnék esetleges póthagyatéki eljárás lefolytatásához, ugyanis kemény pénzeket fizettünk a közjegyzőnek, és erre még ha jó értesültem kárt is okozott nekünk. Sajnos azt nem tudom, milyen készpénz és valuta állomány volt a számlájukon, valamint a bankszámla számot sem tudom. Valami megoldás csak létezik ?Köszönöm szépen előre is !