Ingatlan öröklése, többi tulaj ráterhelt tartozásai...


Majordomus # 2022.11.27. 17:51

Családi kupaktanács

drbjozsef # 2022.11.27. 13:30

Azért van még pár lehetőség.

Ha megegyeznek a vh kérővel, kérhetik a végrehajtótól az árverésen kívüli adásvételt is. Vagy, megegyezés híján, ha csak a többi tulajdonostárs meg tud egyezni, kérhetik a végrehajtót, hogy az egész ingatlant, beköltözhetően árverezze.

osztap # 2022.11.26. 10:04

Péterkirály,

Nincs olyan sok lehetőség. Az a kérdés, hogy ki viseli a 1,5 milliós különbözetet a 4m tartozás és a 2,5m érték között:

  1. A tartozásos testvér: Eladjátok 10 millióért, a tartozásos testvér betesz 1,5 milliót, így ő rendezi a tartozását, a vevő meg tehermentesen veszi meg házat
  2. A többi testvér: Fejenként 2 milliót kapnak 2,5 millió helyett, a különbözetből tehermentesítitek a házat
  3. A hitelező: Megvárjátok, amíg a tartozásos testvér tulajdoni hányadát árverezik, azt árverésen valamelyikőtök megveszi tehermentesen, mondjuk a 2,5 milliós piaci értéken, utána hárman eladjátok az egész ingatlant 10 millióért. Vagy a vevő várja meg az árverést, és ő veszi meg
  4. A vevő: 11,5 milliót fizet a házért, a tartozásos testvér tulajdoni hányadát piaci érték feletti, 4 milliós áron véve meg

Az rajtatok meg a vevőn múlik, hogy melyikben tudtok megállapodni...

Szomorú örökös # 2022.11.26. 05:48

Péterkirály

Akkor mi van, ha a tartozása amit ki kellene fizetnie nagyobb, mint az ő házrészének értéke?..........Akkor a többi testvér szív miatta?

Egy tulajdoni lapon a végrehajtási jog eléggé konkrétan van bejegyezve, hogy kinek a tulajdonrészére vonatkozik. Szerintem csakis az ő tulajdonrészét fogják elvinni a tartozás fejében, a többiekéhez nem nyúlhatnak. Az már más kérdés, hogy eladáskor nem lehet kikerülni a végrehajtási jog kedvezményezettjét, mert nélküle eleve nem is fogják átírni az új tulajdonos nevére. Árveréskor kicsit más a helyzet, de szerintem ott is csak az adós részét fogják elvinni a tartozás fejében. Bár ez bevallom, csak egy laikus vélemény, de jártam én is ebben a cipőben, hogy a társtulajdonos házrészén volt végrehajtási jog-bejegyzés.

Péterkirály # 2022.11.25. 22:27

Akkor mi van, ha a tartozása amit ki kellene fizetnie nagyobb, mint az ő házrészének értéke? Mondjuk van egy ház amit 10 millióért lehet eladni, és van négy testvér, akiknek járna fejenként 2.5 millió az eladás után, de az egyik testvérnek van a saját részére terhelve mondjuk 4 millió tartozás, de az ő részének értéke csak 2.5 millió. Akkor a többi testvér szív miatta?

Majordomus # 2022.11.20. 22:02

Reméljük marad valami neked is.

drbjozsef # 2022.11.20. 10:39

szorgos,

Ha van elég pénzed kifizetni a tartozást - vagy kérsz kölcsön a tesóktól -, akkor megnézed a tulajdoni lap vh bejegyzésénél hogy ki az eljáró végrehajtó, bemész hozzá, és kifizeted a tartozásodat. Ezután lesz egy tiszta tulajdoni lap, simán adhatjátok el. Számíts rá, hogy a vh eljárás költségeivel, díjaival a tőketartozásod duplája is lehet a kicsengetendő összeg.

Ha nincs elég pénzed és más sem tud adni, de a tartozásodat (+díj, költség) fedezi a részed, akkor megkötitek az adásvételt az eladóval, és foglaló+előleg címen kértek annyi pénzt, amennyi elég rendezni a végrehajtást, kifizeted, tiszta tulajdoni lap, és ezután lehet a maradék pénzt megkapnotok és bejegyezni az új tulajdonost.

Ha a vevőnek az jó, és minden tartozás megtérül, akkor bemehettek a végrehajtóhoz közösen és EBBE A VÉGREHAJTÁST KÉRŐ IS BELEEGYEZIK, akkor kérhetitek együtt mindannyian a Vht. 157.§ szerinti ingatlan árverésen kívüli eladását.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.20. 10:27

Próbáld újra.

szorgos # 2022.11.20. 07:18

Sziasztok négyen vagyunk testvérek örököltünk egy ingatlant amire egy korábbi tartozásom miatt a végrehajtó a földhivatalnál ráteterhelt.Tulajdonképpen az én ötökségem oda megy.Most meg szeretnék venni az ingatlant.Ijenkor mi az eljárás hogyan lehet eladni? Már korábban volt munkahelyi letiltásom,azt a számla számot kell megadni vagy mit tegyek kihez forduljak?

Majordomus # 2022.10.21. 19:33

Lehet késő van és belassultam,de akkor hogy adta el,ha nem nyujtotta be?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.21. 06:29

(Ha pedig benyújtanák, az már intellektuális közokirathamisítás.)

drbjozsef # 2022.10.21. 04:27

(A magánokirat hamisítása nem bűncselekmény. Csak annak felhasználása. Ha nem nyújtották be a földhivatalhoz, csak otthon őrizték a fiókban, (már ha ez egyáltalán igaz), akkor azzal nem követtek el semmit.)

Majordomus # 2022.10.20. 21:32

Érdekes eset.
Megállhat az okirathamisitás gyanúja is.

osztap # 2022.10.20. 07:05

eljenmajusegy,

Derítsétek ki, mi van abban a papírban. És, ha teljesen ismeretlen, keressétek meg az ügyvédet, aki szerkesztette és ellenjegyezte, ott jó eséllyel kibukik, ha hamisítás. (Mellesleg, ha van a testvéred már 11 éve eladta, akkor hogy ajándékozhatta volna tavaly a sógornődnek a tulajdoni hányadát? Na mindegy...)

Közben a sógornőd helyében a földhivatalban kérnék iratbetekintést: megnézném az iratot, ami alapján az elutasító végzés megszületett, és magát az elutasító végzést is. Azt neki mint tulajdonosnak meg fogják engedni.

Egy ingatlannak egy tulajdoni lapja van. (Nem lehet, hogy az egyik teljes, a másik szemle másolat?) Kérd le a Földhivatal Online-on, az a mai helyzet.

eljenmajusegy # 2022.10.19. 21:28

Osztap , igen.
AZert nem mentek a Foldhivatalhoz -mondjak ok-, mert volt egy jelzalogbejegyzes a testverem hányadán , amit most vettek le Júliusban. Viszont ezután még járt az ürge a sógornömhöz( ekkor az öcsém már kórházban volt), hogy ajándékozza a testvérem a sógornömnek a részét , hogy ha valami történne vele , ne kelljen a hagyatékolásra várni. De akkor miért nem ment egyszerüen be a Földhivatalba hogy a nevükre irassa az ingatlanrészt , akkor már teljesen tiszta volt minden.
A sógornömnek mondtam hogy ha elviszi a pacák a szerzödést , akkor a munkahelyére vitesse, ott csináljon egy másolatot , azt adja az illetönek , az eredetit meg tartsa magánál , de azt mondta hogy ö ezt nem meri megcsinálni.
Szerintem ez a pacák most gyártott valamit , bár a tulajdoni lapon van arra az idöre egy elutasítás bejegyezve , a tulajdonostarsnö nevére akartak valamit , de elutasították , hivatkozással a testveremék tulajdonjogára.
Azt sem értem hogy ennek az ingatlannak miért van két tulajdoni lapja , az egyik 3 , a másik 5 oldal.

Majordomus # 2022.10.19. 20:17

Nagyon kilóg a lóláb!

osztap # 2022.10.19. 19:30

eljenmajusegy,

A néhai testvéred és a sógornőd adta volna el az 1/4-1/4 részüket 2011-ben a tulajdonostárs házaspárnak? Szerződést 11 évig ügyvédi letétben tartva, ahelyett, hogy az Inytv. előírása szerint aláírástól számított 30 napon belül beadták volna a földhivatalba? Kérdések tömege merül fel...

Érdemes a sógornődnek az okiratszerkesztő és a letéteményes ügyvédet is megkeresnie (lehet, hogy ugyanaz), hogy tudnak-e erről, ha már ő nem tud róla. Az nekem nem lenne elég, hogy a tulajdonostárs lobogtat egy papírt, hogy most hoztam a letétből...

eljenmajusegy # 2022.10.19. 18:24

Üdv mindenkinek.
Nem irom le az előzményeket , picit lejjebb itt van minden , azt hittük minden simán megy , tegnap jelentkezett a társtulajdonos férje a sogornomnel hogy a testvéremnek 2011-ben eladtak nekik az o részüket, a szerződés eddig egy ugyvednel volt letétben.
A sogornom azt mondja hogy o ilyet nem irt ala , a heten prezentalja az illető az allitolagos szerződést.
Innen mar nekem teljesen gyanús a dolog.

Majordomus # 2022.09.25. 17:42

Ajánlatos ezeket meglépni. Ingatlanjogász ügyvéd bevonása javallott!

drbjozsef # 2022.09.25. 14:12

Péterkirály,

"Épeítgetett" ?

Nézd meg a tulajdoni lapot, meg a térképszelvényt a földhivatalban.
Tervező tervezte? Engedélye rendben volt? Kapott a bővítéshez használatbavételi engedélyt? Fel lett tüntetve az új épületrész a földhivatali térképen?

osztap # 2022.09.25. 13:18

Péterkirály,

Ha a mai tulajdoni hányadokat nézem, akkor az első fiú "víz alatt van", a tulajdoni hányadán levő adósság plusz költségek több, mint a hányad értéke, a második nem. Ha nem akarod kifizetni az első fiú adósságának az ő tulajdoni hányada értékén felüli részét, akkor előbb végrehajtási árverésen meg kell venned az ő tulajdoni hányadát (ekkor az összes teher törlődik róla). Utána a második fiúval együtt eladjátok az egész házat, és a második fiú az ő vételárrészéből előbb kifizeti az ő tartozásait, a maradék meg az övé.
Ha első fiú tulajdoni hányada az MBVK oldalán a folyamatos árverések között ott van, akkor Te is regisztrálhatsz egy végrehajtónál, kérheted az aktiválást, és licitálhatsz. Ha nincs, akkor meg kell keresned a végrehajtási jogok jogosultjait, hogy kérjék a végrehajtónál a végrehajtási törvény 139. § (1) szerint az árverés kiírását. Közben regisztrálsz, aztán mint fent. A nagy vh jogok jogosultjaival kezdd, és mondd, hogy biztos lesz vevő, ha lesz árverés (Te).

A hozzáépítést szerintem jó eséllyel perben kell érvényesítened. Ha a fiúk bele is mennének a tulajdoni hányadok megváltoztatásába, az első fiú hitelezői jó eséllyel megtámadnák, fedezetelvonás miatt. A per nem olyan drága, a vendégház értékének a 6% lesz a perköltség, plusz lesz egy szakértő, aki értékbecsül (mondjuk 100-150 eFt-ért). Vesztes fél fizeti a költségeket. Ügyvéd nem kötelező. A fiúk nem fognak örülni, hogy kiveszel néhány milliót a zsebükből. Neked kell eldönteni, hogy mi a fontosabb.
Ha nekilátsz, akkor az első lépés a per a hozzáépítés miatt, utána az árverés, mint fent, aztán az egész ingatlan eladása.

Péterkirály # 2022.09.25. 12:10

osztap:

Az ingatlant megnézte egy ingatlanos. Mivel az édesapám az elmúlt 5 évben átépítette a házt hátsó részét, csinált oda egy gyönyörű külön lakrészt, amit ő "vendégháznak" szánt. És még vannak dolgok, amiket hozzáépítgett pl. a kerten egy fóliaház. Az ingatlanost lenyűgözte a hozzáépített vendégházrész, és szerinte 19 millióért el lehetne adni.

Közben az jutott az eszembe, hogy mivel a két testvér 2015-ben örökölték meg a ház 20-20%-t az elhunyt édesanyjuk után, de az édesapám azóta átalakította a házat meg hozzáépítette ezt a vendégházat, tehát azóta a ház értéke nőtt. Ez az öröklésben meg hagyatékin hogy számít? Gondolom ez megbonyolítja a dolgokat, mert a házhoz az én édesapám épített hozzá egy csomó dolgot, meg épített át. Vagy a békés eladás érdekében inkább ne bojgassam ezt, és hagyjam hogy eladjuk amennyiért tudjuk és osszuk el tulajdoni arány alapján a pénzt (a két fiú örökölt ugye 2015-ben fejenként 20-20%-ot az édesapám tulajdona meg 60% volt, de ő egy csomó mindent átalakított meg hozzáépített azóta, a fiúk nem is jártak a házban azóta...). Ezzel mit kezdjek?

Majordomus # 2022.09.23. 19:51

Minél előbb lépjetek,addig segitsed ki a sógornődet pár tizezer forinttal majd rendezi utólag.

eljenmajusegy # 2022.09.23. 12:32

Majordomus,
őszintén remelem , hacsak a végrehajtó elo nem húz a kalapjából meg valamit. Ez utóbbi " tartozáson" is négy évig ült mielőtt megjelent vele.

Majordomus # 2022.09.22. 19:37

Jól ki lehet ebből jönni ha odafigyeltek.