Gyermektartás fizetése


Andras33 # 2022.12.24. 16:38

Szomorú örökös

Ezen már túl vagyunk. Célszerű ha a bíróság maga rendezi. A bíróság azonban kérésem ellenére mellőzte a rendezést. A jogosult pedig nem kérte a rendezést. Nincs akadálya tehát hogy magam rendezem. Szeretnék azonban megfelelő jogi keretet adni a rendezésnek. A jogalap nélküli gazdagodás esete fennáll, ezért úgy gondolom a per indítás ezirányban megfelelő lenne.

Szomorú örökös # 2022.12.24. 16:18

Andras33

Nehogy azonban az egy összegben vagy nagyobb összegben történő beszámítás a jogosult elől létfenntartásának az alapját elvonja, célszerű, ha a bíróság a túlfizetésnek a kötelezettség később esedékes részleteibe való beszámítását maga rendezi, vagyis a feleknek Pp. 3. §-a szerinti figyelmeztetés mellett történt meghallgatása után maga állapítja meg, hogy a beszámítás milyen részletekben történhet.

Azonban ahogy a fentieket elolvasom, nem valószínű, hogy te döntöd el, milyen mértékű legyen a beszámítás.

Andras33 # 2022.12.24. 16:09

Fölényeskedés helyett olvasd végig! Az utolsó mondatot is.

* Nem csak a régi hanem az új Ptk. alkalmazása körében is megfelelően irányadó : v.ö. 1/2014 PJE. határozat 1.pont

Én kérek elnézést!

gerbera317 # 2022.12.24. 14:56

Kúria 34.-es számú állásfoglalása. PK. 34.
Megvan?

Fölényeskedés helyett inkább olvasd el azt is, amivel az állásfoglalás folytatódik. Vedd észre, hogy egyébként a régi Ptk-ra hivatkozik, ugyanezeket javasolt az új Ptk-val is összevetni.
Ja, és amit majd még a többi hozzászólótól kapsz, próbáld meg valahogyan feldolgozni.

Andras33 # 2022.12.24. 14:02

Jól mondod hogy rémlik. Az a baj, hogy neked ez csak rémlik. Rém likas az érvelésed. Segítek. Kúria 34.-es számú állásfoglalása. PK. 34.
Megvan? A túlfizetés beszámításának nincs akadálya a fennálló követelésbe. A jogi hivatkozásokat az állásfoglalás tartalmazza. Örülök ha segíthettem.

gerbera317 # 2022.12.24. 13:29

Wow, te aztán tudod, hogyan kell szívességet kérni...
Rémlik, hogy gyerektartás esetén nincs helye sem beszámításnak, sem visszatérítésnek. A bíróság jól befogta a szádat egy végrehajthatatlan ítélettel. Mármint számodra végrehajthatatlannal. A másik fél viszont azonnal végrehajtást kérhet ellened, mihelyst elmulasztasz teljesíteni, és senkit nem fog érdekelni, miért nem fizettél.
Majd ha jobban ráérek, meg fogom nézni, honnan rémlik így. Hacsak valaki meg nem előz benne.

Andras33 # 2022.12.24. 12:20

Kedves gerbera! Mi lenne, ha a kérdésemre válaszolnál? Jogi tanácsot kértem, nem pedig erkölcsi kioktatást! Milyen alapon bírálsz főként, hogy fogalmad sincs a körülményekről!? És ezt nem is kívánom veled megvitatni. Erkölcsi vonatkozása a dolognak az, hogy másokért is tartozom anyagi felelősséggel, de ez nem tartozik rád. Gondolhatod, hogy nem véletlenül csökkentette a bíróság a gyerektartásdijat három évre visszamenő hatállyal. Az erkölcsi részével majdcsak megbírkózom valahogy. Maradjunk a tárgynál.
A kérdésem tehát az, mi a célszerű módja a beszámításnak, hogy elkerüljem az esetleges végrehajtási eljárást nem fizetés miatt.

gerbera317 # 2022.12.24. 10:08

Gyerektartásnál nem létezik olyan, hogy túlfizetés. Persze a matek hozhat olyan eredményt, de az erkölcsi érzék már nemigen. Mi volna, ha elengednéd a dolgot?

Andras33 # 2022.12.24. 09:49

Kedves fórumozók!

A bíróság másodfokon jogerősen csökkentette a gyerektartásdíjat 3 évre visszamenően, így túlfizetésem keletkezett. Beszámíthatom-e önkényesen a túlfizetés összegét a fizetendő gyerektartásdíjba, vagy pert kell indítanom a jogalap nélküli gazdagodás miatt? A jogosult nem ismeri el a túlfizetést ill. nem hajlandó megegyezni a beszámításról. Mennyi lehet a beszámítás mértéke, hogy eleget is tegyek a gyerektartástdij fizetési kötelezettségnek? Mi a jogszerű eljárás ilyen esetben?

szekelyv # 2022.12.13. 12:56

Kovács Béla Sándor nagyon szépen köszönöm a válaszait! Tisztelettel: Viki

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.13. 11:47

Kérhetem-e a bíróságon, hogy ne havi fix összeg legyen a gyermektartás, hanem az apa fizetésének X %-a?
Kérni lehet - de elutasítják. Nincs ugyanis erre lehetősége a bíróságnak. A korábban megállapított összeg megemelését kérheted; illetve azt, hogy a bíróság előre rendelje el, hogy az összeg évente emelkedjen a KSH által közölt infláció mértékével.

(A havi 50 ezer forint nem kirívóan alacsony, ha a törvényi ajánlást nézzük, egy 200-300 ezer forintos nettó jövedelemhez mérve arányos.)

szekelyv # 2022.12.13. 10:23

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni, gyermektartás, illetve gyermektartás emelés ügyben. 2016 évben váltam el a férjemtől, a gyermektartás havi fix 50ezer ft-ban állapították meg. Akkor nekem azt mondták, hogy a bér %-ában nincs megállapítás, csak fix összegű lehet, akkor a kisfiam 2,5 éves volt. Azóta eltelt 6 év, és brutális az infláció, a havi 50 ezer forint ma már semmire sem elég. Havi 100 ezer forint csak a lakáshitelünk, a rezsiköltségek és az iskola, ruházkodás, sok ennivalóra sem marad az én fizetésemből. A gyermeket az apja évi 3 alkalommal (születésnap, húsvét és karácsony látogatja, ezeken kívül semmilyen hozzájárulása nincs a gyermek kiadásaihoz, csak a havi béréből levont fix összeg). Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e a bíróságon, hogy ne havi fix összeg legyen a gyermektartás, hanem az apa fizetésének X %-a? Vagy mi a módja annak, hogy a 9 éves gyermek szükségleteit fedezze a fizetett összeg? Illetve kérdésem még, hogy ha nem lehet %-os formában kérni a gyermektartást, és eltelnek az évek, a gyermek sportolna például (amit jelenleg én finanszírozni nem tudok neki), vagy középiskolás lesz, és megnövekednek a szükségletei, akkor újra és újra kérnem kell az emelést? Előre is nagyon köszönöm a segítséget: Viki

Kataklizma # 2022.11.24. 08:11

Köszönöm!

drbjozsef # 2022.11.24. 07:51

Kataklizma,

Véleményem szerint nem vagy köteles.

A Ptk. 4:215.§(1) szerint a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles.

A Ptk. 4:219. § szerint a nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

És itt van egy eltérő rendelkezés a 4:215.§-hoz képest :

4:220.§ (3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
...

  1. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Erre lehet hivatkozni, és arra is, hogy a Ptk. 4:205. § (1) szerint a bíróság a tartás mértékét a jogosult indokolt szükségletei és a kötelezett teljesítőképessége alapján határozza meg, valamint hogy a (6) szerint a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét nem haladhatja meg. E keretek között persze a 40.000.- felemelhető, ez a bíróság mérlegelési jogköre.

Kataklizma # 2022.11.24. 06:53

Tisztelt Jogászok!
Kérdésem az lenne, hogy nagykorú gyermekem után fizetett gyermektartásdíjat felemelhetik a megélhetésem rovására, vagy ez csak kiskorú gyermek esetén érvényes? Válásunk 5 éve volt, azóta percre pontosan fizetem a havi 40000 Ft-ot. Gyermekem idő közben nagykorúvá vált, jövőre fog érettségizni. Természetesen továbbtanulása esetén is továbbra fizetem a gyermektartást, de jelen helyzetben ha felemelik duplájára akkor teljesen ellehetetlenítenek.

Köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2022.11.21. 21:48

Ha több mint 10 éve szó nélkül teljesiti a kötelezettségeit,te meg az első konfliktusra bíróságra akarsz menni?

drbjozsef # 2022.11.21. 15:03

mucogi,

Olvasgasd át alaposan a Ptk. XVIII. fejezetét.
Benne a szülők jogai, a kapcsolattartással kapcsolatban is egy csomó minden.
Érdemes megpróbálni értelmezni.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

mucogi # 2022.11.21. 12:02

Ami igazán érdekelt azt leirta! Nekem ez is nagy segítség! Köszönöm szépen!! Megpróbálok apukával is beszélni, hátha dülőre jutunk!.szép napot :)

drbjozsef # 2022.11.21. 11:54

mucogi,

Akkor beszélj te is a gyerekkel.
Az, hogy az apa "telebeszéli a fejét" nem jogi kategória.

Ha az a kérdésed, akkor mint a szülői felügyeleti jog gyakorlójának, neked van jogod megszabni, hogy a gyerek hol lakik.
A Ptk. 4:175§. szerinti lényeges kérdésekben kell csak bevonnod apukát. Ebből téged most a továbbtanulás érint, azt közösen a gyerekkel kellene eldöntenetek, de belföldön a lakóhelyét te döntheted el.
Nincs olyan, hogy "nyilvánvalóan" apukánál fog lakni, ha nem akarod. Persze, kérdés, mit szól majd esetleg ehhez a gyerek, de ez már megint nem jogi probléma.
Apukának nincs joga magánál tartania, ha te kollégiumba íratod be. Onnan is csak a megszabott rend szerint, láthatáskor viheti el, vagy az engedélyeddel.
Ha ez apukának nem tetszik, kérheti bíróságtól a láthatás, felügyeleti jog megváltoztatását.
Addig te döntesz (szinte) mindenben.

De a kérdéseid alapján valszeg te is érzed, hogy ez kevéssé jogi probléma. A jog eszközeivel nehéz megoldani az ilyen családi problémákat, legfeljebb újabb konfliktusokkal. Megegyezés, megbeszélés, ezt kellene megpróbálnotok.

mucogi # 2022.11.21. 10:49

A gyermeknek a láthatós hétvégék is nehezen mennek, mert nem szeret menni, ellenben azt csinálja amit apuka mond neki...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.21. 10:45

Nem jók ezek a kérdések.

mucogi # 2022.11.21. 10:04

Szép napot!
Nem tudom melyik fórumra írjak, szóval ide.
Több mint 10 éve szetmentünk a gyermekem edesapjával, kizárólagos felügyeleti jogot kaptam, láthatás, gyt fizetés is rendben működik.
Most viszont egy olyan történés van, hogy nem tudom ilyenkor mi van.
A gyermek most fog tovább tanulni, nyilván apuka úgy telebeszélte a fejét, hogy az ő lakhelyére menjen tanulni, mert Pest megyèben nem jók az iskolák cimszó alatt..ezzel az a célja, hogy a gyermek nem kollégiumban fog lakni, hanem nála, ide(haza) gyakorlatilag a nem láthatós hétvégékre, tehát havi 4 napot engednè..ezt így megteheti? Vagy ilyenkor hogy működik ez?
Nekem kell majd fizetni azért, mert nem koleszos a gyerek? Gondolom így akar kibújni a kötelezettsége alól. Számítok bírósági tárgyalásra is, mert nem tudom mire játszanak most..
Nyilván ügyvédem lesz, de alapjáraton kiragadhatja innen a gyereket aki 14 éves?
Köszönöm

Majordomus # 2022.10.23. 21:15

"a férjem nem hajlandó kiköltözni a közös ingatlanból"

Ezek szerint van erről bírósági határozat. Annak kell érvényt szerezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.23. 09:44

Az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan használatáról lehet a bontóperben dönteni. (Annyira, hogy a közös megegyezéses bontásnak feltétele, hogy a felek ebben is megállapodjanak.)

groszfater@gmail.com # 2022.10.23. 08:01

Sugar Krisztina!

Olvasd el figyelmesen, kiderül, nem az illetékes bírósághoz fordultál.
https://ugyfelcentrum.fovarositorvenyszek.birosag.hu/…port/html/23
És ez kettő ügy, amit nem lehet egy perben tárgyalni. A lakáshasználat, vagyonmegosztás polgári jog.