Öröklés


drbjozsef # 2022.12.07. 11:45

osztap,

Való igaz. Ezt benéztem.
Az örökös szempontjából követelés, úgyhogy ennek tekintetében is meg kell állapítani a jogutódlást.

Ráadásul, ha nem tartalmazza a végrendelet, akkor elképzelhető, hogy nem is a végrendeleti örökösök lesznek a jogutódok, hanem a törvényes öröklés szerintiek, ezért nem is biztos, hogy érdemes addig is teljesítenie...

osztap # 2022.12.07. 07:44

drbjozsef,

Miért ne kellene póthagyatéki? Az elhunytnak megtalálták egy 300 ezres pénzkövetelését, amit nem vettek fel a leltárba. Ez az új vagyonelem. Kb. mintha egy betétkönyvet találtak volna, csak itt nem a bankkal szemben áll fenn a követelés, hanem a kérdezővel szemben.

(Fordítva, ha az elhunyt 300 ezerrel tartozott volna, akkor nem lenne póthagyatéki.)

A kérdezőnek a jogutód részére teljesítenie kell. Csak nem tudja még, hogy ki a jogutód. Majd a póthagyatékival eldöntik.

drbjozsef # 2022.12.07. 06:49

N.Hajni,

Póthagyatéki eljárás nem kell, nem is lesz, mert az új vagyonelem előkerülése esetén szükséges, tartozásnál nem.

Az elhunyt jogutódja az örököse. Mint jogutód, természetesen jogosult követelni, és behajtani az elhunyt követelését.

Teendőd az, hogy a megállapodás alapján továbbra is fizeted a tartozást. Ha több örökös van, akkor mindegyiknek külön külön a ráeső részt. Ha a hagyatéki eljárás alatt elmaradtál részlettel, akkor azt is. Fontos, hogy vagy mindig kérj átvételi bizonylatot, vagy banki átutalással fizess, hogy igazolni tudd a teljesítésedet.

A feladatod, szerződés szerint teljesíteni a kötelezettséged. Csak már nem a szerződőnek, hanem az elhunyt szerződő jogutódjának/jogutódainak.

Majordomus # 2022.12.06. 21:01

Szerintem vitatható az ügy.

  1. Elemi dolog hogy a kölcsönt vissza kell fizetni
  2. A kérdező viszont a kölcsönadóval kötött megállapodást,kvázi szerződést,ami az egyik szerződő fél halálával megszünt.

.
Én azt javaslom várj.
Szerintem 300 ezer ft miatt nem lesz póthagyatéki.

.
A kérdés az hogy az átadott törlesztő részletekről készült e átvételi elismervény?
Ha nem, akkor nem tudod bizonyitani mennyit törlesztettél de az örökösök sem hogy még mennyivel tartozol.

Szomorú örökös # 2022.12.06. 19:07

N.Hajni

A hagyatéki végzést megkaptuk és ebben nem szerepel az én kölcsöntartozásom. (kb. 300 ezer forint) Ebben az esetben mi a teendőm, az örökösök irányába, követelhetik rajtam a kölcsöntartozást, ha a hagyatékban nem szerepel?

Szerintem simán lehet belőle póthagyatéki tárgyalás, ha az örökösök forszírozzák az ügyet.

N.Hajni # 2022.12.06. 18:44

Tisztelt Cím!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni. Két éve ismerősömtől kölcsönkértem egy nagyobb összeget. A kölcsönról és a törlesztés feltételeiről készült egy megállapodás. A részleteket megállapodás szerint fizettem. A kölcsönadó azonban a tavalyi év folyamán elhunyt. Az öröklés végrendelet szerint történt, amelyben én is megemlítésre kerültem (a könyveit hagyta rám). Az örökösök információim szerint megtalálták a közöttünk lévő megállapodást. A hagyatéki végzést megkaptuk és ebben nem szerepel az én kölcsöntartozásom. (kb. 300 ezer forint) Ebben az esetben mi a teendőm, az örökösök irányába, követelhetik rajtam a kölcsöntartozást, ha a hagyatékban nem szerepel?

Válaszukat várva, köszönettel

drbjozsef # 2022.11.09. 14:04

Bebbe,

Nem, kötelezőnek nem kötelező.
Egy ingatlan ajándékozásnál, ha azt ügyvéd csinálja, hogy az alkalmas legyen a földhivatali bejegyzésre, általában 3-5 példány is készül, hiszen kap ilyet a földhivatal is. De ahogy KBS rámutatott, az ügyvéd sem kötelező ahhoz, hogy maga az ajándékozási szerződés érvényes legyen. Legfeljebb az ellenjegyzés hiányában nem tudják bejegyezni a tulajdonjogot. De attól még érvényes.

Ahogy egy példány is a szerződésből. Jobb a több példány, de nem kötelező.

Bebbe # 2022.11.09. 13:44

Kedves József,

esetleg abban tud-e nekem még segíteni, jött ma egy gondolatom, hogy ezt a "papírt", két példányban kell megírni, vagy elég belőle csak egy?
Mert az elhunyt dolgai közt nem volt saját példánya. Tudom mondhatják, hogy a kórházban sok minden eltűnik, de minden személyes dokumentumot megtaláltunk, kivéve ezt!
De tegyük fel, hogy megvolt a két példány, és a másik eltűnt a kórházban, szerepelnie kell-e a dokumentumon valahol, hogy ez a szerződés két példányban készült?
Ha nincs rajta ilyen, támadható?

Köszönöm!

Bebbe # 2022.11.09. 12:01

Kedves Majordomus,

köszönöm!

Nem áll modomban semmit felül bírálni, a lehetőségekkel szerettem volna tisztában lenni!

Ezt itt meg is kaptam, így innentől kívánom a folyamat további lépéseit!

Köszönöm mindenkinek!

Majordomus # 2022.11.08. 21:28

Azért azt tudni kell hogy ha a végrendelet szabályos,akkor abba nehéz lesz belekötni!

Neked kell bizonyitani ha visszaélés történt.
Nehéz lesz.

drbjozsef # 2022.11.08. 13:26

Bebbe,

A házba, van-e esélyem úgy bejutni, hogy kulcsot nem adtak?
Gondolok itt arra, hogy rendőrrel oda megyek, és zárcsere történik. Jelenleg üresen áll, senki se gondozza. Vagy ezzel inkább várjak, míg minden lezajlik, ne siessek ennyire?

Ha kértél, de nem adtak, tehát valakinek van hozzá kulcsa, akkor nem. Elvileg ugyanúgy lenne jogod bemenni, de a gyakorlatban, amíg nem vagy tulajdonosként be is jegyezve - az öröklés után -, addig egy hatóság sem fog beengedni oda, vagy bármilyen kényszerben segíteni.
Írtam is : ami ott van (inkább volt) ingóság, az nem nagyon fog bekerülni a hagyatékba. Az ilyen dolgok tipikusan "aki kapja marja" alapon megy. Akinek bejárása van, és elviszi, azé lesz. Ennyi.

Bebbe # 2022.11.08. 13:13

Kedves József,

semmiképpen sem hagyom annyiban!

A pénzen kívül volt egy ingatlan is, amiről nincs ebben az iratban szó. Így, az elviekben a törvényes öröklés szerint fog lezajlani.

Megkerestem a közjegyzőt is, akihez a hagyatéki ügy kerül, remélhetőleg tájékoztatni fogja az illetékeseket, hogy kötelességük kiszolgáltatni a papírt nekem is, mert mint törvényes örökös, jogom van hozzá, hogy lássam. Nem leszek a szívük csücske, mert jelenleg egymással marakodnak, ami nem is zavar, hogy engem ebből kihagynak, így csendben tudok tevékenykedni!

És ha végre már látom a papírt, tudni fogom, van-e értelme tovább harcolnom!

A házba, van-e esélyem úgy bejutni, hogy kulcsot nem adtak?
Gondolok itt arra, hogy rendőrrel oda megyek, és zárcsere történik. Jelenleg üresen áll, senki se gondozza. Vagy ezzel inkább várjak, míg minden lezajlik, ne siessek ennyire?

Köszönöm!

drbjozsef # 2022.11.08. 11:45

Bebbe,

Azért azt érdemes tudnod, hogy ha nem voltak teljesen hülyék, és az a két tanús magánokirat alakilag is megfelelő lett, akkor jó esélyed van, hogy tényleg nem nagyon lesz mit örökölnöd. Ha a közjegyző befogadja azt az irományt, és megfelelőnek találja, akkor nem valószínű, hogy érdemben meg fogod tudni támadni.
Azért ne hagyd annyiban. Annyit megér, hogy utánamenj a dolgoknak.

Bebbe # 2022.11.08. 11:38

Kedves József,

nagyon szépen köszönök minden segítő mondatot, sok olyan dolgot megtudtam Öntől, ami hasznomra vált! Nem tudok elég hálás lenni ezzel kapcsolatban!

Köszönöm!

drbjozsef # 2022.11.08. 11:20

Bebbe,

Valójában én azt gondolom, hogy azt a papírt egyszer úgyis ki kell adniuk a kezükből,
Természetesen, legkésőbben a hagyatéki tárgyaláson látni fogod. És akár ott is tehetsz kifogást, ilyenkor a közjegyző elhalasztja a tárgyalást, kaptok pár hetet megegyezni vagy ha az nincs, neked kell pert indítani. Ha határidőben nem teszed, akkor elfogadottnak veszi a közjegyző azt a "papírt".

A végzés is megfellebbezhető természetesen. Azt még a jogerő előtt megkapod, lesz időd IRL ügyvédnek megmutatni.

Tudom mennyi pénznek kellene rajta lennie, így ha az nincs rajta, és az elhunyt akkor már kórházban volt, lehet bármit is lépni ezzel kapcsolatban? Rendőrségnél, vagy bárhol?
Nem, de nem is kell. A közjegyző a halál napján érvényes egyenleget teszi be a hagyatékba. Ha már előtte, vagy aznap szednek le róla pénzt, akkor elég nehéz bizonyítani ki és miért vette le, de nem lehetetlen. Ha a rokonok vették le, nagyobb összeget, és nem tudják igazolni, hogy azt az elhunyt kérésére és érdekében el is költötték, akkor az visszakövetelhető is lehet.
Ha a haláleset után vettek le róla, azzal mindenképpen el kell számolnia annak, aki hozzáfért a számlához.
Majd a hagyatéki tárgyaláson meglátod.

A közjegyzőnél azt is javasolták, hogy nézzek utána, nem-e végrendelkezett az elhunyt. Ebben tudnak segíteni, hogy van valami lehetőség kinyomozni?
A közjegyző megnézi a végrendeletek nyilvántartását. Ha ott nincs, akkor nincs hol utána nézzél. Tarthatta a fiókban, egy barátnál, vagy bárhol, csekély az esélye, hogy megtudd, megtaláld.

Bebbe # 2022.11.08. 08:54

Kedves József,

van testvérem, tudok róla, hogy ilyen esetben nekem a fele jár az édesapámra eső résznek, de ez ebben az esetben csak részletkérdés! Beszéltem erről a testvéremmel, nem igazán hatotta meg, úgy van vele, ha én harcolok ezért, akkor érte is harcolok, de részemről ez nem így van! Bejelentettem mint törvényes örökös a listára, hogy tudjanak róla is, mert jogilag jár neki is, de bármi is, amit megtudok ezzel kapcsolatban, nem osztom meg vele (de ez egy másik történet, nem ide tartozik).

Valójában én azt gondolom, hogy azt a papírt egyszer úgyis ki kell adniuk a kezükből, mert a közjegyzőnek oda kell adni, ha érvényesíteni akarja az akaratát. A közjegyző meg köteles tájékoztatni róla, hogy abban mi is áll pontosan, ha valóban jogos az öröklési kérelmem.

A végzés ellen nyújthatok be fellebbezést, hogy ügyvédnek megmutassam (gondolom neki kiszolgáltatják, vagy adnak másolatot, vagy nem tudom), megnézze.

Nagyon örülök annak, hogy jelezte, hogy a közjegyzőt meg tudom nézni, fogalmam nem volt arról, hogy honnan tudhatom meg, ez nagyon nagy segítség szintén! Nagyon köszönöm!

Ha az Önkörmányzattól valóban kapok Halotti anyakönyvit, azzal gondoltam be megyek a Bankba, és zároltatom a számlát, reméltem, kapok információt a számla állapotáról.

Tudom mennyi pénznek kellene rajta lennie, így ha az nincs rajta, és az elhunyt akkor már kórházban volt, lehet bármit is lépni ezzel kapcsolatban? Rendőrségnél, vagy bárhol?

Annyit tudok még a papírral kapcsolatban, hogy két tanúval alá van irattatva, valamint hogy a halála előtt 1 nappal készült (de ezt nyilván akkor még nem lehetett tudni), meg ezeket csak mondták nekem, semmivel nem tudom alá támasztani, csak remélni tudom, hogy valósak az információk.

A közjegyzőnél azt is javasolták, hogy nézzek utána, nem-e végrendelkezett az elhunyt. Ebben tudnak segíteni, hogy van valami lehetőség kinyomozni?

Tényleg nem tudom elég hálás lenni, hogy ennyit segítenek, így ismeretlenül is, nagyon köszönök mindent!

Bebbe # 2022.11.08. 08:28

Kedves Majordomus,

nem, nem hiszem el, hogy nincs közöm hozzá, mert utána olvastam a neten, és a közjegyző is megerősített benne akitől megkérdeztem, hogy mivel édesapám nem él, így a közvetlen örökös/örökösök az ő leszármazottjai.

Csak, mivel az illetékesek szentül hiszik, hogy nincs hozzá közöm, így nem osztanak meg velem semmit!

De ez nem zavar, mert a helyi Önkormányzatot felhívtam, és mondtam nekik, hogy mi a felállás, és mindenben a segítségemre voltak, és mondták, hogy kapok egy "Halotti anyakönyvi kivonatot", mert jogilag közöm van az örökléshez.

A többi, meg hogy ki mit gondol, vagy hisz, nem érdekel!

Járom a magam útját, intézem a magam részét!

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.11.08. 06:07

Bebbe,

Közölték velem, hogy mivel édesapám meghalt, nem örökkön semmit, így nincs közöm ehhez a dologhoz.
Tévedés, vagy valószínűbben hazugság.
Édesapád kiesésével az öröklésből te lépsz a helyére (ha nincs testvéred).

Mit tehetsz?
Kérheted (követelheted, felszólíthatod) a testvért, hogy adjon neked is halotti anyakönyvi kivonatot, pont UGYANOLYAN örökös vagy mint ő, és neked is kell az ügyintézéshez.

A mokk.hu oldalon az elhunyt halálának dátuma és utolsó lakhelye ismeretében meg tudod nézni, ki lesz a kijelölt hagyatéki közjegyző. Tőle is érdeklődhetsz, mit tegyél, jelezheted neki, hogy bankszámla és ingatlan is van, ő tud majd ha szükség lesz rá, kérni a banktól a halál napjára vonatkozó számlaegyenleget.

Egy kórházban írt papírral a banknál ők sem tudnak majd semmit elintézni, ahhoz kelleni fog nekik is a hagyatéki végzés. Az ingatlanhoz meg pláne.

Annyiban jó neked, hogy ami bekerül a leltárba, azt részben örökölni fogod, ha tényleg nincs érvényes végrendelet. Ha ezt vitatják, nekik kellene pert indítani.

Egyébként, ha nem örökölsz, akkor köteles rész sem jár, ezt rosszul írtam tegnap. A testvérnek - illetve esetedben a helyén annak leszármazójának - ugyanis nem jár a köteles rész.

De én nem tudom elképzelni, hogy az a kórházban írt "papír" megfelelő ajándékozási okirat és vagy érvényes végrendelet legyen. Nem lehetetlen, de valószínűtlen.

Majordomus # 2022.11.07. 20:14

"Közölték velem, hogy mivel édesapám meghalt, nem örökkön semmit, így nincs közöm ehhez"

De remélem ezt nem hiszed el?

Egyszerű a megoldás.
Naponta járj a házban és vedd ki a bankszámlakivonat értesitőt a postaládából.

Bebbe # 2022.11.07. 19:53

Kedves József,

nagyon kedves, rengeteget segített így is, hogy szinte semmit nem tudok, mert nem osszák meg velem az illetékesek.

Amit ma sikerült megtudni:

  • a helyi önkormányzathoz bejelentettem elsőként a halálesetet, így bármi is történik ez ügyben, elvileg engem értesítenek elsőként mindenről, én lettem a kapcsolattartó. Remélem így is lesz!
  • a papírt nem adják ki az illetékesek sajnos, így az elmondottak alapján annyit tudok, hogy csak az szerepel rajta, hogy a pénzről végrendelkezett csak, minden más a törvényes örökösök.

Közölték velem, hogy mivel édesapám meghalt, nem örökkön semmit, így nincs közöm ehhez a dologhoz.

  • a bankot is felhívtam ma zárolással kapcsolatban, de ahhoz szükséges a halotti anyakönyvi kivonat, addig nem tesznek semmit! Számlaszámot sajnos nem tudok!
  • a hagyatéki leltárba nem tudok bejelenteni semmit, mert még nem kapott az önkormányzat semmilyen dokumentumot, ami alapján kiküldjék a leltár jegyzékét.

Remélem mindent érthetően írtam le?

Nagyon, nagyon köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.11.07. 05:21

Bebbe,

Számlaszámot tudod? Ingatlan adatait tudod?
Jelentsd be a hagyatéki leltárba.
Jelentsd be a bankban a halálesetet is, kérd zárolják a számlát. Ha halotti anyakönyvi kivonatod nincs, akkor a banknak írd meg, kihez forduljanak.
Ennél többet egyelőre nem tehetsz.
Majd ha tudod mifiaborja az a "papír".

Majordomus # 2022.11.06. 20:58

Sündisznó vágtában fordulj ügyvédhez aki megvédi az érdekeidet.
Neked egyedül ez nem fog menni.

Bebbe # 2022.11.06. 18:44

Kedves József,

köszönöm válaszát!

Ennek a bizonyos papírnak, most próbálunk utána járni, de egyenlőre nem adta ki a hölgy!

Az ingatlan meg az elhunyt néven van, a pénz nem tudom zárolva lett-e már, és hogy a számláján van-e meg. A hölgy erről se ad felvilágosítást, és sajnos a bank se.

Köszönöm! Ha többet tudok, jelentkezem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.06. 18:39

érvényesen ajándékozni csak ügyvéd közreműködésével lehet
Ez nem így van.

drbjozsef # 2022.11.06. 17:05

Bebbe,

Törvényes örökösei az élő testvére lenne, valamint én (ha jól informált vagyok).
Igen, ez így van.

Édesapám testvére a kórházban hunyt el, ahol halála előtt alairatott vele a hátunk mögött az elhunyt feleség testvérének a lánya egy papírt, miszerint a vagyonából a számláján lévő összeget neki adja, a házat pedig a harmadik, élő testvérnek.

EGY PAPÍRT?
Ez sajnos így kevés lesz.
Első kérdés, hogy az az összeg még az elhunyt számláján van, és azt zárolták-e már, bejelentettétek-e a halálesetet a banknál?
Második az, hogy az ingatlan az ingatlannyilvántartásban még az elhunyt nevén van?
Azon kívül meg kellene tudnod, mi az a "papír". Egy ajándékozási szerződés? Egy végrendelet? Más?

Azt érdemes megjegyezni, hogy minimum az ingatlan esetében érvényesen ajándékozni csak ügyvéd közreműködésével lehet. A kórházban ilyet nem valószínű, hogy sikerült csinálniuk.
A végrendelet akár lehet érvényes is, ahhoz nem kötelező ügyvéd, de erősen ajánlott, szóval hogy alakilag-formailag megfeleljen a Ptk-nak, néhány laikus barkácsolása, az elég valószínűtlen. Kivéve, ha régóta készültek rá, és például az elhunyt akarata is egyértelműen ez volt.

Én, mint élő törvényes örökös, mit tehetek ebben az esetben?

Konkrétan most ki lettem tagadva az örökségből?
Nem, de ennyiből nem tudhatjuk. Legfeljebb nem lesz hagyaték, vagy végrendelet alapján nem örökölsz. Jogilag nem ugyanaz. Például, ha minden szabályos, érvényes, hatályos (ami nem tűnik valószínűnek), akkor is jogosult leszel köteles részre. Akár végrendelettel, akár ajándékozással szereznek.

Törvényileg ez lehetséges?
Ha jól csinálták, akkor nem lehetetlen.

Hova tudok fordulni ez ellen?
Az attól függ, mi ez az egész pontosan.

Ki kellene deríteni többet erről.
Egyelőre ami hagyatékról tudsz, azt jeletsd be az elhunyt lakóhelye szerinti önkormányzat hagyatéki ügyintézőjénél a hagyatéki leltárba. Nehogy elfelejtődjön.
Az elhunyt lakásában található ingóságokra például már most keresztet vethetsz, ha nem neked van oda most bejárásod. Azok már elúsztak, az biztos.