Csak egy akadály van: ha nem lesz valódi eltartás.
Öröklés egy nem túl egyszerű helyzetben
Az nem akadály.
Tisztelt ObudaFan!
Ha jól értelmezem,esetünkben nem jöhet létre öröklési vagy ajándékozás szerződés,mivel édesanyám élettársának /édesanyám halála esetén/ haszonélvezet van.
Így csak végrendelet lehetséges...amit édesanyám meg is tett már korábban,de módosítani szeretne rajta..mint korábban írtam hogy milyen irányban.
Ismételten köszönöm válaszát!
Tisztelettel:Lyzy
Azért fontos a visszterhesség, mert az ingyenes ügylettel elidegenített vagyon a kötelesrész alapjához hozzászámolandó (kivéve, ha a juttatást követő 15 év elteltével nyílik meg az örökség).
Ha nem ez a gyermek tartja el, hanem az élettárs, akkor természetesen a tartási/öröklési szerződés érvényesen nem tud létrejönni, és ebben az esetben az ajándékozott/végrendelettel jutattott vagyontárgy után a kötelesrészt kérheti a másik két testvér. Azért természetesen ebben az esetben is van értelme a végrendeletnek, hiszen nem a teljes törvényes örökrészükre, hanem csak a kötelesrészükre tarthatnak igényt ebben az esetben.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ!
Viszont nem értem mit jelent:"ha visszterhes jogügylettel....."
A folyamatos eltarás a hyakorlatban mit jelent?Ugyanis van élettársa és még nem szorul gondozásra.Vagy ezt anya dönti el mit mond ha írásba akarja foglaltatni a döntését?
Megköszönném ha ezt elmagyarázná nekem,hogy megértsem.
Köszönettel!
LYZY
A kötelesrész csak akkor nem jár a másik két gyermeknek, ha visszterhes jogügylettel kapja meg ez a kedvezményzezett gyermek. Ha ez a gyermek folyamatosan úgyis eltartja a szülőt, akkor célszerű a teljes vagyonra tartási, vagy öröklési szerződést kötni.
Kedves Fórumozók!
Hárman vagyunk testvérek.Édesanyámat kb. 20 éve két testvérem nem látogatja,gyakorlatilag semmilyen kapcsolat nincs köztük.
Édesanyámám élettársi kapcsolatban él..aminek részemről nincs jelentősege a kérdésem kapcsán.
A kérdésem: édesanyám milyen "papírt" csináltasson,hogy a másik két gyerekére nem hagyjon semmit..ő így szeretné.
Saját lakása van,egyedül az ő nevén..az élettársnak haszonélvezeti joga van ha édesanyám halna meg hamarabb.
Vele nincs gond...ő legalább méltó lenne rá hogy az édesanyám házában élje le az életét!De a testvéreim?!?!
A bútorokról,lakásberendezésekről is szeretne rendelkezni.Készpénz,értékpapír..ezekkel is mi a teendő?Míg él,addig szeretné rendezni,,hogy annak a gyerekének adja aki öreg korára is mellette maradt és segíti!
Hol teheti ezt meg?
Egyáltalán megtehető-e?
Van-e mód arra hogy egy gyerekére/rám/ hagyjon mindent?
Régóta foglalkoztatja a kérdés!
Köszönöm a válaszokat előre is!
Lyzy
Ha a haszonélvező nem ad biztosítékot, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását biztosíték adásáig felfüggesztheti.
Köszönöm a gyors választ!
Sajnos, sem eladni, sem elajándékozni nem tudom az ingatlant, mert nincs ember, aki ebben a formában (lakóval együtt, hisz édesanyám nem tudna hova menni)megvenné, vagy akivel ki akarnék szúrni, és megajándékoznám :-)
Anyukámnak nincs a nevén semmi, és a havi bevételének nagy részét is a mi pénztárcánkból szerzi. Ezek után a bíróság, ha meg is ítélne számunkra bármit, úgysem jutnánk a pénzünkhöz. Szép, és általában érthető dolog is az özvegyek jogainak védelme, de mi van ezekben a speciális helyzetekben, amikor az örököseket semmizik ki, sőt, még folyamatos anyagi hátrányt is okoznak nekik?
Ez inkább csak költői kérdés, de hátha van erre is segítség, csak én nem tudok róla.
Köszi!
Ha csak szabadulni akarsz, akkor megpróbálhatod eladni vagy elajándékozni az ingatlant. Egyebekben a tulajdonos biztosítékot követelhet a haszonélvezőtől, ha fennáll a veszélye, hogy a dolog a rendeltetésellenes használat következtében károsodik. bíróságtól lehet kérni a rendeltetésellenes használattól való eltiltást is. Ugyanígy a karbantartás költségeit valamint azon bírság megtérítését, amelyekkel a haszonélvező magatartása miatt sújtottak benneteket.
Kedves Fórumozók!
S.O.S segítség kellene özvegyi joggal kapcsolatban. 12 éve testvéremmel 1/2–1/2 arányban örököltem egy kertes házat, rajta a házban egyedül élő édesanyám özvegyi jogával. Sajnos, mára kiderült: ez a tulajdonközösség senkinek sem jó. Édesanyám finoman megfogalmazva sem a „jó gazda gondosságával“ lakja az ingatlant, gondozza a kertet. Minden segítő szándékunkat elutasítja, lehetetlenné teszi, legyen szó a ház kisebbre cserélésről (amit egymaga is el tud látni), vagy a kert napszámosokkal való megműveltetéséről. Tesóm is, én is több tíz, ill. száz km-re lakunk a háztól, így órási gond pl. a kert megművelése, segítséget pedig anyukám ugyebár nem enged a közelbe. Most éppen egy nagyobb összegű bírság van kilátásban, a kertben elharapódzott parlagfű miatt. A bírság természetesen a tulajdonosok nevére érkezik, bár anyu a kert használója és haszonélvezője.
Kérdésem: van-e bármilyen lehetőségem arra, hogy szabaduljak ebből a számomra csak kötelezettségekkel, és a 12 év alatt csak kellemetlenségekkel járó vagyonközösségből? Édesanyám pszichéje orvosi papírokkal igazolhatóan erősen abnormális, és részben ezért, sajnos nem tudunk vele zöld ágra vergődni, és sem fizikailag, sem anyagilag nem tudjuk tovább finanszírozni az állandó mulasztásait, nemtörődömségét, illetve igényeit.
Segítségeteket köszönöm!
Igen, igen, igen...
(De nem "elejéig" - hanem erejéig.)
Bocsánat nem tudom, hogy miért tette be többször.
Kedves Fórumozók!
Remélem tudtok segíteni a problémámon.
Pár héttel ezelőtt kaptam egy levelet, amely szerint meghalt az édesanyám és közjegyzőnél kell megjelennem az örökléssel kapcsolatban.
A problémám az hogy ekkor derült ki hogy örökbefogadtak a szüleim és ők nem a vér szerinti szüleim.Még a kórházban a szülés után egyből örökbe adtak. Megkerestem hát a további örökösöket és kiderült hogy előttük is titkolva volt, hogy a vér szerinti anyámnak 18 éves korában gyermeke született, vagyis én.
Állítólag örökölnék egy lakásrészt meg egyebeket, de már bejelentkezett a zöldpontos bank is nagyösszegű tartozás miatt, amelyet az anyám vett fel csak nem tudta fizetni rendesen.
Az lenne a kérdésem, hogy én tényleg örökösnek minősülök?
Lemondhatok az örökségről?
Tényleg nekem is ki kell fizetnem ilyen esetben az anyám tartozásának rám eső részét, persze csak az örökség elejéig(bankban mondták)?
Kedves Fórumozók!
Pár héttel ezelőtt kaptam egy levelet, amely szerint meghalt az édesanyám és közjegyzőnél kell megjelennem az örökléssel kapcsolatban.
A problémám az hogy ekkor derült ki hogy örökbefogadtak a szüleim és ők nem a vér szerinti szüleim.Még a kórházban a szülés után egyből örökbe adtak. Megkerestem hát a további örökösöket és kiderült hogy előttük is titkolva volt, hogy a vér szerinti anyámnak 18 éves korában gyermeke született, vagyis én.
Állítólag örökölnék egy lakásrészt meg egyebeket, de már bejelentkezett a zöldpontos bank is nagyösszegű tartozás miatt, amelyet az anyám vett fel csak nem tudta fizetni rendesen.
Tényleg nekem is ki kell fizetnem ilyen esetben az anyám tartozásának rám eső részét, persze csak az örökség elejéig(bankban mondták)?
Kedves Fórumozók!
OFF /woodslave, FH hiánypótlást kapott az egyik kollégám, mert nem szerepelt a haszonélvező aláírása az adásvételin, persze ez nem jelenti, hogy kell a hozzájárulás, gondolom, a FH a tudomásulvétel, vagy vmi ilyesminek az igazolása miatt kérte, lehet, rosszul fogalmaztam, sorry/
megváltás:
(3) Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.
(4) A házastársat a megváltásra kerülő vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne. Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.
László, meg lehet váltani a haszonélvezetet, az Illetéktörvény (1990. évi 93-as törvény) segítségedre lehet a haszonélvezeti jog értékének meghatározásában (pl. függ az ingatlan értékétől, a haszonélvező életkorától, stb.).
OFF /Klau honnan jön ez a nem adhatják el a haszonélvező hozzájárulása nélkül?/
Az elhangzottak csak az előző férjjel közösen szerzett vagyonra illetve az első férj különvagyonára érvényesek.
Minden ez utáni a normális öröklés szerint megy.
Gond akkor lehet, ha az új férjjel tettek pénzt az előzővel közös házba...
Igen. Teljesen világos a két hozzászólás a férj öröklése és haszonélvezete szempontjából, de két kérdésem lenne ami lehet hogy összefügg egymással?.
1.) Kérdés hogy a 1994 óta vásárolt ingatlan és ingóságokra is ugyanez vonatkozik - e? Hiszen ezeknek a megteremtésében már aktívan volt része a férjnek.
2.) Illetve meg lehet váltani egy holtig tartó haszonélvezetet ? Megegyezhet a férj az elhunyt feleség négy gyermekével?
Az életet nem lehet kiszámítani (meddig él a férj) , de ha egy ingatlant laknak, laknak és csak laknak, akkor sokat veszíthet az értékéből. Ezt nyilván a gyermekek sem szeretnék….
V.
viktor
László, véleményem szerint az özvegyi haszonélvezeten túlmenően nem örököl a férj, mivel ha nincs végrendelete az elhunytnak, akkor törvényes örökösei a gyerekek, egyenlő arányban (azaz 25-öt kap minden gyerek).
A haszonélvezet alapján viszont az örökséget - tipikusan ingatlant - a férj is használhatja, ott lakhat, onnan nem tehetik ki, hozzájárulása nélkül nem adhatják el, ez a jog holtáig megilleti.
- Nem.
- Haszonélvezetet kap az elhunyt házastárs hagyatékának azon részén, amelyet nem ő örököl. (Szóval az egészen.)
- Hogyne, de nem öröklési jogi szempontból, hanem annak eldöntésekor, hogy egyáltalán mi tartozik a hagyatékba.
(abszolút OFF Nem gyászolt túl hosszan az egyszeri özvegy. ON)
,,Sűrű felhők gyülekeznek” az örökölt vagyont illetően. Szerintem sokszor van ez így, de itt nem egyszerű a helyzet
Férfi barátom 1994-ben balesetet szenvedett és sajnos akkor meg is halt. Itt hagyta négy gyermekét. (vér szerintiek)
Felesége 1995-ben ismét férjhez ment amit hivatalosan formában öltöttek.
Boldogan éltek idáig, de sajnos a felesége betegség miatt elhunyt az idén.
- Kérdés hogy a második férj részesül – e az örökségből az elhunyt négy gyermeke mellett.
- Ha 100 egység az örökölt vagyon, mire számíthat a második férj?
- Van – e jelentősége annak hogy 1994-2008-ig (14 évig) hivatalosan együtt éltek ?
Kösz a választ
V.
viktor
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02