Öröklés proaktív szabályzása


miki75 # 2023.03.22. 09:24

Tisztelt Fórum

A helyzetem az alábbi:

  • Apám és anyám házasok, idősek, közös tulajdonukban álló házban laknak
  • Ezen felül rendelkeznek közös bankbetéttel is, ennek mértékéről -és úgy általában a pénzügyekről- nincsenek információim
  • Van egy testvérem aki hozzám hasonlóan családos

Apám idén egy hétre kórházba került, és bár szerencsére felépült - vannak egészségügyi problémái - és ekkor villant fel az agyamban, hogy lehet, hogy proaktívnak kellene lennem az örökség tekintetében. Ehhez még pár információ:

  • Apám korrekt ember, és úgy gondolom, hogy ő úgy szeretné, hogy felesben örököljünk MINDENT a testvéremmel
  • Viszont előállhat egy olyan helyzet, hogy anyám túléli apámat, és éppen ez az, ami miatt írok, ugyanis anyám egyértelműen a testvérem felé húz.

Azaz, ahogy én gondolom előállhat egy olyan nem kívánatos helyzet, hogy ha édesapám elhalálkozna előbb, és nincs szerződésileg szabályozva semmi - akkor ugyan az ő "felének a felét" én megörökölném (másik felét a testvérem), viszont mivel anyám az ő részével (felével) azt csinál amit akar, megtörténhet, hogy azt egy az egyben öcsémre hagyja. Így a családi örökségből az én részem a végén: 1/4, testvéremé 3/4.

A kérdésem:

  • Mivel fent írtam, hogy semmifajta rálátásom nincs aktuálisan a pénzügyekre (bankszámlákra stb) - célszerű lenne -e édesapámnál négyszemközt rákérdeznem arra, hogy mennyi pénze van a bankban?
  • Célszerű lenne -e megemlítenem mondjuk amíg még él ő, hogy írjuk le szerződésben azt, - mégpedig úgy, hogy a szerződést anyám és apám is aláírja, hogy ŐK hogyan szándékoznak KÖZÖSEN elosztani a vagyont köztünk testvérek között?

Egyáltalán: ha ezt leírjuk, és apám elhalálozik - meg tudja változtatni anyám ezt a "kvázi" szándéknyilatkozatát az Ő részének az elosztásával kapcsolatban?

Még kérdés lenne, hogy ha azt a választ kapom, hogy igen, érdemes szerződést (végrendeletet?) írni, akkor "hogyan tudom ezt eladni szüleim felé?" - azaz, mi lenne a szüleim "nyeresége" abban, ha ezt leírnánk?

Érdekes téma. Legalábbis nekem. Várom a válaszokat, amelyeket előre is köszönök!

drbjozsef # 2023.03.22. 12:43

miki75,

Röviden : édesapáddal, édesanyáddal, testvéreddel akkor és úgy beszélsz, ahogy akarsz. Ez nem jogi kérdés? Hogy érdemes-e?
Beszélni ilyen dolgokról? Szerintem nagyon is érdemes. Sok későbbi problémát megoldhat.

Azt le kell szögeznem, hogy életében, a vagyonával mindenki azt csinál amit akar - akkor is, ha te azt sérelmesnek érzed.
Életében a vagyonáról tetszőlegesen rendelkezhet is - azzal a megkötéssel, hogy érvényesen kitagadni valakit az öröklésből csak nagyon szűk körben lehet, szigorú feltételekkel, ha ezek nem állnak fenn, legalább a köteles rész követelhető.

(megjegyzem, az öröklés bonyolultabb, mint leírtad, a házastárs is örököl egy gyerekrészt a közös lakáson kívüli vagyonból, de ez csak az összegeket változtat esetedben)

Írásban, szerződést kötni lehet, de érdemes figyelni az alaki szabályokra, ehhez öröklési ügyek esetén nem árt ügyvéd, vagy a Ptk. vonatkozó részének alapos ismerete. Ha nem felel meg az okirat, akkor semmit sem ér. Egyébként öröklési szerződésnek hívják, de nyilván értelme akkor van kötni, ha a törvényes öröklés rendjétől el akartok térni. Illetve, az örökhagyó, egyoldalúan végrendelettel is kinyilváníthatja a végakaratát, hasonló alaki kötöttségekkel.
Olyan, hogy "szándéknyilatkozat" nem értelmezhető az öröklés esetén. Főleg nem, ha "kvázi".

Ez önmagában nem jogi probléma.
Meg kell beszélni a családdal. Ha meg nem olyannak érzed a viszont, akkor meg már régen rossz az neked a kérdéseid tekintetében...

drbjozsef # 2023.03.22. 12:43

"Ez nem jogi kérdés?" - helyesen : Ez nem jogi kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.22. 14:22

Favor testamenti: az örökhagyó akaratának minél teljesebb tiszteletben tartása.

[Tényleg nem jogi kérdés, de ha bármelyik gyerekem előállna azzal, hogy szerződni szeretne a majdani öröklés mikéntjére, elsőre alaposan elmagyaráznám neki, merre hány méter; és ha nem értené, komolyan elgondolkodnék rajta, hogy köteles részre szorítsam. (Na, jó, a régi Ptk. szerinti köteles részre.)]

miki75 # 2023.03.22. 16:12

[Tényleg nem jogi kérdés, de ha bármelyik gyerekem előállna azzal, hogy szerződni szeretne a majdani öröklés mikéntjére, elsőre alaposan elmagyaráznám neki, merre hány méter; és ha nem értené, komolyan elgondolkodnék rajta, hogy köteles részre szorítsam. (Na, jó, a régi Ptk. szerinti köteles részre.)]

...Na éppen ezaz:
A kérdésem csakugyan nem csak jogi vetületű, ebben drbjozsef-nek igaza van.
A kérdésem - ha nem lett volna világos - arra irányult, hogy megtudjam, hogy az adott helyzetemben - aminek releváns faktorait próbáltam körülírni - egyfelől mik a jogi lehetőségek, másfelől, mi a "best practice", azaz a "bevett gyakorlat". Egyáltalán, van -e bevett gyakorlat, - illetőleg szabad -e, célszerű -e ilyenről beszélni a szülőkkel?
Mint említettem eddig ez nem volt téma, ezért megtehetem azt, hogy ezek után sem teszem szóvá.
Mindenesetre, azzal, hogy ezt esetlegesen szóvá teszem, nem szeretném a renomémat lerontani apám előtt... Azaz ezt a rizikót mérlegelnem kell.
A kérdés, hogy célszerű -e "nem szóvátenni", vagy pedig célszerű lenne inkább a témát közösen megbeszélni.
Örülnék, ha olyanok is írnának, akinek van releváns rossz vagy jó tapasztalata ebben a dologban. Ezekből tudnék tanulni, hogy milyen irányban irányítsam az eseményeket.

drbjozsef:
"Röviden : édesapáddal, édesanyáddal, testvéreddel akkor és úgy beszélsz, ahogy akarsz. "

Maradjunk szemmagasságnál, ha kérhetem, ne nézz ennyire hülyének légyszives :) Köszönöm!

Szomorú örökös # 2023.03.23. 06:46

miki75

Ez sajnos a fórum "szakmai" szinvonalát is jelentősen erodálja.

Elnézést, hogy beleszólok - ígérem, én nem foglak minősíteni - de ha már eleve te is elismered,
hogy a kérdésed nem feltétlenül „ jogi vetületű”, akkor az se sokkal emeli a fórum „szakmai” színvonalát. :-)

És egyébként meg ez egy ilyen fórum. Aki előre az öröklésen gondolkodik, az hidd el, a jogászoktól is kapni fog mindig a fejére. Ebben drbjozsefnek van a legnagyobb igaza, hogy életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit csak akar, ebbe nincs beleszólása senkinek. hallgass rám és próbáld meg rábízni magadat a sorsra, ne akard még anyukád és apukád életében előre eldönteni, hogy miként legyen. Főleg mert a végén visszafelé sülhet el a fegyver és még rosszabbat kapsz.

miki75 # 2023.03.23. 19:32

szomorú örökös:

Ezt írtam:
"...A kérdésem csakugyan nem csak jogi vetületű, ebben drbjozsef-nek igaza van..."

Erre te:
"...de ha már eleve te is elismered, hogy a kérdésed nem feltétlenül „ jogi vetületű”, akkor az se sokkal emeli a fórum „szakmai” színvonalát. :-)"

Leülhetsz, egyes.
Szövegértelmezést általános iskolában kell(ett volna) megtanulni. Figyelitek: A végén meg ott a mosolygó fej: a cinikus nevetés...
Szerintem épphogy ez a szánalmas.

"...És egyébként meg ez egy ilyen fórum. "

  • Köszi, a fórumról megalkottam magamnak a véleményt, és épp a kapott hozzászólások minőségéből levezetve. Bátran vissza lehet ezeket nézni.

"...Aki előre az öröklésen gondolkodik, az hidd el, a jogászoktól is kapni fog mindig a fejére."

  • Na ne mond! :) Ez felétek tényleg így megy? Kérdezel valamit a jogászoktól, azok meg "adnak a fejemre"?

Mifelénk ez úgy szokás, hogy elmegyek egy ügyvédhez, fizetek neki, ő meg ad használható tanácsot. Anélkül, hogy egyetlenegy gúnyos megjegyzést tenne, nagyot köszön a végén nekem, mint ügyfélnek, és szép napot kíván.

" Ebben drbjozsefnek van a legnagyobb igaza, hogy életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit csak akar, ebbe nincs beleszólása senkinek. hallgass rám és próbáld meg rábízni magadat a sorsra, ne akard még anyukád és apukád életében előre eldönteni, hogy miként legyen. Főleg mert a végén visszafelé sülhet el a fegyver és még rosszabbat kapsz."

Köszi, ez már tényleg egy ún. "tanács". ...Magammal viszem. Igazán szép munka volt fiúk.
:)

drbjozsef # 2023.03.23. 20:00

Hát, a válasz soha se lehet jobb, mint a kérdés...

Akkor egy javaslata problémádra : viselkedj úgy, segítsd úgy a szüleidet, hogy fel se merüljön bennük, hogy meg kellene különböztetniük a gyermekeiket. Valami oka csak van, hogy édesanyád részrehajlik...

Majordomus # 2023.03.23. 20:17

Egyetértünk!

Szomorú örökös # 2023.03.24. 06:20

miki75

Mifelénk ez úgy szokás, hogy elmegyek egy ügyvédhez, fizetek neki, ő meg ad használható tanácsot.

Miért? Fizettél itt bárkinek is tanácsért? Látod, már velem is pont úgy beszélsz, mint a jogászokkal, meg feltehetően a saját családoddal. De akkor mostmár én is leírom: konkrétan számító egy családtag vagy és nagy valószínűséggel meg is érdemled, ha anyukád így bánik veled.

a fórumról megalkottam magamnak a véleményt, és épp a kapott hozzászólások minőségéből levezetve

Mindenki más itt pedig rólad alkotott véleményt, „a kérdésből levezetve”! Pont! :-)

miki75 # 2023.03.24. 07:33

Szomorú örökös:

Kérlek ezt ne erőltesd. Izzadságszagú minden mondatod! Magadat járatod le. - Ez tényleg csak jótanács.

Én:
"Vedd tudomásul, hogy nem kérek sem a te, sem a másik két tag pökhendi, gúnyos megjegyzéseidből. Remélem ezzel is egyértelmű voltam."

Te:
"Ja, hogy más nem írhatja le ugyanígy nyilvánosan a véleményét? "

:))) Nem, és nem érti...
Megint az a fránya szövegértés:

A véleményedet leírhatod, hisz szólásszabadság van. Itt is.
Ellenben a gúnyos megjegyzésekből nem kérek, ezeket ettől kezdve molesztálásnak veszem.
Remélem így teljesen egyérelmű voltam. És: Köszönöm, hogy felfogtad és megértetted.

Szomorú örökös # 2023.03.24. 09:27

miki75

Még mindig nem érted, nem fogtad fel. Nem kötelező kérdést írni a fórumba, de ha mégis megteszed, akkor vállald érte azt ,hogy válaszolni is fognak rá, és nem feltétlen úgy ahogy te azt elképzelted.

Szomorú örökös # 2023.03.24. 09:30

miki75

És a legfontosabb vélemény:
Életében mindenki - a családtagok is - azt tesz a vagyonával amit csak akar ebbe te nem szólhatsz bele

oligaliga # 2023.03.24. 09:40

miki75

Szerintem nem kell mindenkire reagálnod, nem éri meg.

A kérdésedre a választ megkaptad: ez nem jogi kérdés. Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar, akár el is ajándékozhatja az egészet, nem tudsz ellene jogi úton fellépni. A helyzeted megoldása a jó családi kapcsolat mindkét szülővel és a testvéreddel.

drbjozsef # 2023.03.24. 10:01

És a legfontosabb vélemény:
Speciel ez tény.

Szomorú örökös # 2023.03.24. 16:11

oligaliga

Szerintem nem kell mindenkire reagálnod, nem éri meg.

Azért úgy gondolom, hogy a válaszok is minősítették a kérdezőt, nem csak maga a kérdés. Azután a pökhendi stílus után, ahogy nekem is első válaszomra reagált, nem igazán érdemelte meg azt, hogy esetleg emberszámba vegyem és normális választ adjak neki.
És szerintem én még finom voltam vele és nőies. :-)

oligaliga # 2023.03.24. 19:00

szomorú örökös

A stílus maga az ember. Sokat elárul, hogy ez a topik több, mint 24 órája csak egymásnak beszólogatásból áll, és még nem sikerült elsüllyednie. Hagyni kell eltűnni, mint az adatvédelmi kisokosét.

Szomorú örökös # 2023.03.24. 19:20

oligaliga

Hagyni kell eltűnni, mint az adatvédelmi kisokosét

Ne fesd az ördögöt a falra, mert a végén még megjelenik! :-D

Majordomus # 2023.03.24. 21:03

Tegyünk rá pontot.
.