Örökös jogai


drbjozsef # 2023.04.25. 05:43

Era12345,

Anyukád és a másik örökös között egyetértés van? BIZTOSAK benne, hogy ők lesznek az örökösök?
Ha igen, közösen (vagy az ő nevében is) írjon egy TÉRTIS levelet a hölgynek (vagy menjetek oda két tanúval személyesen hozzá), hogy 3 munkanapon belül adjon kulcsot a kapuhoz, különben fel fogjátok törni, és az ő költségére fogjátok lecserélni a zárat rajta. Esetleg kérdezzétek meg, miért gondolja, hogy nem édesanyád az örökös. Esetleg valami tartási szerződés nincs? Ellenőriztétek a tulajdoni lapot, csak az elhunyt volt annak a lakrésznek a tulajdonosa, nincs haszonélvezet, nincs semmi más az ő tulajdonrészére rájegyezve?

Az édesanyád az örökhagyó halálának pillanatában (ipso iure) megörökölte a hagyatékot jogilag (ha tényleg ő az örökös), a hagyatéki eljárás egy deklaratív eljárás, csak hivatalosan is megállapítja az örököst, de az attól még úm. "visszamenőleg", a halál napjával örökölt. Minden joga megvan édesanyádnak intézkedni az ingatlannal kapcsolatban.

Szomorú örökös # 2023.04.25. 04:28

Era12345

Az udvarban lakó hölgy kicsit "bogaras" és elkezdett vele vitázni, hogy mi jogon van ott és miért intézkedik, ő nem is örökös (ezt vette a fejébe). Majd fogta magát és lecserélte a kapun a zárat. Így nem tudunk bemenni ellenőrizni a házat. Mit tudunk tenni? Közjegyzői végzés még nincs, várhatóan pár hónap még eltelik mire lesz, de addig is kontroll alatt kellene tartani a házat, mert a hölgytől bármi is kitelik

Te írtad: „Várható örökösök az anyukám és egy másik unokatestvér.”. Sajnos arra is fel kell készülni, hogy ha már „a hölgytől bármi is kitelik”, abban az esetben ez mégsem így lesz, hanem az udvarban lakó hölgy lesz az örökös a hagyatéki tárgyaláson, ha készült érvényes végrendelet az elhunyt részéről, amelyben esetleg ő a kedvezményezett. Valamit ez a hölgy talán tudhat, amit ti még nem.
A két „várható örökös” közül ki tartotta az unokatestvéreddel a kapcsolatot?

Nekem anno öröklési szerződésem volt anyukámmal. Mikor meghalt, az élettársa mellett hirtelen feltűnt a szomszéd kisebbségi felesége, aki elkezdte „ápolni”, mert az öregúr erre önállóan kevés volt. Mikor ez egyre gyanúsabb lett nekem, ott is megkaptam, nem biztos, hogy az enyém lesz a házrész. Na ekkor lett már különösen érdekes a sztori, de én nyugalomban voltam nagyrészt, mivel az öregúrnak csak haszonélvezeti joga volt. Így mikor ez kiderült és nem tudtak vele mit kezdeni, nagyon gyorsan eltűntek az öregúr életéből a szomszédaim. Ezt azért meséltem el, mert lehet itt is valami hasonló van, csak épp nem haszonélvezet viszonylatában, hanem valami más lehet. Az sem kizárt, hogy esetleg eltartási szerződést kötött az udvari szomszédasszony az unokatestvérrel és akkor ugyanúgy lehet meglepődés a hagyatéki tárgyaláson. Szerintem mindenképp megérdemelne egy tulajdoni lap lekérdezést ügyfélkapun keresztül - sajnos fizetős, nem kerül sokba - hátha ott már látszik bármi is széljegyen.

Era12345 # 2023.04.24. 23:20

Üdvözletem! Kb egy hónapja halt meg az unokatestvérem. Várható örökösök az anyukám és egy másik unokatestvér. Az elhunyt olyan házban lakott melynek udvarán mások is laknak külön házban, de az udvar közös, nincs leválasztva. A kapu bejárat egy, mindenkinek van hozzá kulcsa. Az elhunyt halála után anyukám kezdett rendezkedni a házban. Lomtalanított, intézte a gáz és villanyórát, stb. Az udvarban lakó hölgy kicsit "bogaras" és elkezdett vele vitázni, hogy mi jogon van ott és miért intézkedik, ő nem is örökös (ezt vette a fejébe). Majd fogta magát és lecserélte a kapun a zárat. Így nem tudunk bemenni ellenőrizni a házat. Mit tudunk tenni? Közjegyzői végzés még nincs, várhatóan pár hónap még eltelik mire lesz, de addig is kontroll alatt kellene tartani a házat, mert a hölgytől bármi is kitelik ....köszönettel!