gépjármű öröklés - több tulajdonos


drbjozsef # 2023.11.29. 06:55

hovirag76,

"Olvastam valahol", olyan jó, hogy ez szinte minden kérdésben előjön.

Ha a feleség, gyerek, gyermekeid megörökölte (így, múlt időben), akkor a tulajdonjogot nem tudjátok egy "nyilatkozattal" megváltoztatni.
Lezajlott már a hagyatéki eljárás, jogerős a végzés?
Végrendeleti volt az öröklés, vagy a gyermekeid törvényes rend szerint örököltek, a szülőjük kiesése miatt?

Ha többen örökölnek egy autót, akkor a jogerős végzéssel kell az átíráshoz, és egy nyilatkozat a tulajdonosoktól, hogy kit jegyezzenek be üzembentartónak, mert utóbbi csak egy személy lehet.

Ha nem zajlott még le a hagyatéki eljárás, akkor az örökösök osztályos egyezséget köthetnek, és ott a tulajdonjogot megkaphatja egy örökös - ekkor értelemszerűen ő lesz az üzembentartó, azt be se kell jegyezni külön.
Ha már lezajlott a hagyatéki eljárás, akkor már csak adásvétellel vagy ajándékozással szerezheti meg anyósod a tulajdonjogot a többi örököstől. Ha anyósod lenne ez, akkor nincs plusz illetékfizetés, mert ha jól értelem az összes többi örökös az egyenes ági leszármazója.

hovirag76 # 2023.11.28. 16:13

Üdvözlöm.

Apósom elhunyt. Autóját a felesége, gyermekük és két kiskorú gyermekem örökölte. Szeretnénk, ha átíráskor az üzembentartó és a tulajdonos is anyósom lenne. Olvastam valahol, hogy erről megegyezést követően írásban kell nyilatkozni. Mit kell írni a nyilatkozatban?
Válaszát köszönöm.

Üdvözlettel: Sütő-Horváth Andrea