Adossagot orokoltem


Majordomus # 2024.03.16. 21:05

Persze előbb ismerni kell az örökséget is....
.
Remélhetőleg sokkal több mint a tartozás.

osztap # 2024.03.16. 08:42

Azon tartozások, melyeket a leltár nem tartalmaz, ugyanúgy terhelni fognak engem és a testvéreimet?
Igen, Ti pedig az örökségetek erejéig (!), elsősorban a hagyaték tárgyaival (!) feleltek érte.
Nem tetszik? Utasítsátok vissza az örökséget.

Barna27 # 2024.03.16. 08:28

Azon tartozások, melyeket a leltár nem tartalmaz, ugyanúgy terhelni fognak engem és a testvéreimet?

Csak azért kérdezem, mert e 2 terhen is meglepődtem/meglepődtünk.

Barna27 # 2024.03.16. 08:27

A lényeg, hogy hozzátartozóm fel elmenni helyettem és 2 testvérem helyett a hagyatéki tárgyalásra. Ezért kell a meghatalmazás.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.16. 08:21

lehet, hogy jelen állás szerint még több ezen tartozás összege?
Nem lehet, hanem biztos. (És szigorúan véve az a növekedés már nem hagyatéki tartozás, hanem a sajátod.)ű

(Szerintem nem azt kérdezted meg, amit akartál.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.16. 08:19

e kettő teher vonatkozásában is ki fogom a meghatalmazást hozzátartozómnak állítani (közjegyzői tájékoztatás szerint ez is kötelező eleme a meghatalmazásnak teher esetén)
???

Barna27 # 2024.03.16. 08:15

Tisztelt Fórum!

A hagyatéki leltár szerint nagyszülőm után kettő teher áll fenn. A hagyatéki tárgyalásra e kettő teher vonatkozásában is ki fogom a meghatalmazást hozzátartozómnak állítani (közjegyzői tájékoztatás szerint ez is kötelező eleme a meghatalmazásnak teher esetén). Mi történik, ha később kiderül esetleg, hogy további terhei is voltak nagyszülőmnek. Én erről a kettő teherről sem tudtam eddig.

A másik kérdés pedig: az egyik teher bankszámlatartozás. A leltár szerint a tartozás X ezer Ft összeg volt az örökhagyó halálakor (júliusban), de szeptemberben (a közjegyzői érdeklődéskor) X+X ezer Ft. Bankszámlatartozás esetén az örökhagyó halálát követően kamatozik a tartozás? Tehát lehet, hogy jelen állás szerint még több ezen tartozás összege?

Válaszukat előre is köszönöm.

Majordomus # 2024.02.29. 21:00

Van pénzetek megvenni az élettárs részét?

Szüntessétek meg a közös tulajdont és fizessétek ki a hitelt.

drbjozsef # 2024.02.29. 07:13

Mumsy,

Ha az ingatlantant, aminek 1/2 reszet ocsemmel orokoltuk, eladnank (egyebkent ebben az ingatlanban lakik edesapam elettarsa, aki 1/2 aranyban tulajdonos), akkor a rank eso vetelarbol kovetelheti-e az elettars az apa altal felvett lakashitel visszafizeteset (marmint annak rankeso reszet)?

A kettőnek nincs köze egymáshoz.

A saját örökölt ingatlanrészeteket, ha az nincs jelzálog és elidegenítési tilalom alatt, akkor bármikor eladhatjátok bárkinek, a tulajdonostársnak elővételi joga van rá. Közösen is eladhatjátok az egészet, de ha jól értem, ehhez az ingatlanhoz nincs köze közvetlenül a hitelnek.

A megörökölt hitelt pedig fizetnetek kell, ha nincs egyéb megállapodás - ráadásul ha ebbe a megállapodásba nem vonjátok be a bankot, akkor az a bankot nem is kötelezi semmire. Őket bevonni pedig nehéz lesz, hiszen nem érdeke a változás. Ergo bármit is beszéltek meg az élettárssal és a lányával, annak nem nagyon lesz kötelező ereje, vagy legalábbis nehezen lesz érvényesíthető, mert a bank leszarja.

Majordomus # 2024.02.28. 22:25

Ő nem kérheti,de ha nem fizeti a hitelt,a bank viszont igen.

Szerintem egyszerübb ha kéritek a közös tulajdon megszüntetését.
.
Ha az élettárs nem tudja magához váltani a ti részeteket vagy ti az övét,akkor elárverezik a házat,abból kifizetitek a hitel felét,a másik felét az élettárs a saját részéből.
Azután mindenki megy a dolgára a saját részével/örökségével.

Ez nem érdeke az élettársnak hiszen költözhet a lányához,ezért meg fog veletek egyezni.

Mumsy # 2024.02.28. 19:14

Meg egy utolso kerdes.
Ha az ingatlantant, aminek 1/2 reszet ocsemmel orokoltuk, eladnank (egyebkent ebben az ingatlanban lakik edesapam elettarsa, aki 1/2 aranyban tulajdonos), akkor a rank eso vetelarbol kovetelheti-e az elettars az apa altal felvett lakashitel visszafizeteset (marmint annak rankeso reszet)?
Csak emlekeztetoul, abbol a hitelbol az elettars lanya vett maganak egy kis hazat, de az ingatlan az elettars neven van 1/1 aranyban, apam pedig a lakashitelben adoskent van feltuntetve az elettarssal egyetemben.

Mumsy # 2024.02.28. 10:53

Ertem, koszonom. Meg nem nyugodtam :).
Szeretnek valamifele megegyezest kotni az elettarssal, de az eddigi jo viszony kezd megromlani, mert ugy tunik, jelen esetben csak a sajat es a lanya erdekeit tartja szem elott. En probaltam eddig kulonfele gesztusokat tenni fele, de a legutobbi beszelgetesunk alapjan arra kovetkeztetek, hogy megfordul a fejeben, hogy egesz egyszeruen nem fizeti tovabb a hitelt, hadd fizessunk mi.
Tegyuk fel, hogy ez tortenik... mi fizetunk, o (illetve a lanya) pedig egyeduli tulajdonoskent vigan eli az eletet az altalunk fizetett ingatlanban.
Hiaba ertheto, hogy jogilag ez a tenyallas, de megis nagyon igazsagtalannak tunik...

Koszonom a segitseget, azt hiszem, innentol jobb, ha felkerunk egy ugyvedet, aki ocsemet es engem kepvisel. Marcius 08-ig kell nyialtkoznunk a vegzesrol, talan a legjobb, ha fellebbezunk, meg ha el is huzza az ugyet.

drbjozsef # 2024.02.28. 10:32

Mumsy,

Nem lenne egyszeru rajtunk behajtani a hitelt, es ott a jelzalog, nem az lenne a bank szamara is a legjobb opcio, hogy elarverezi a hazat?
Nem, neki a legjobb opció, ha a hitel marad, és be tudja hajtani a törlesztőt. És igen, nyilván az adósokon (akik a hitelfelvevő adós jogutódai). Macera neki vesződni egy ingatlan átvételével, értékesítésével.
Ráadásul az igaz, hogy csak a hagyatéki vagyon erejéig feleltek a tartozásokért, csakhogy ez az ingatlan ugye nincs is benne a hagyatékban.
De persze igen, ha a jövedelemre, egyéb vagyonra vezetett végrehajtás eredménytelen, akkor a jelzálogból elégíti ki magát a bank, nyilván. Csak nem az az első.

Vagy nem lehet kerni a bankot, hogy vonjon ki minket a hitelbol?
Kérni lehet, mert az nem tilos. De lényegében esélytelen. Mit nyerne azzal a bank? Semmit. Miért tenné akkor?

Mumsy # 2024.02.28. 10:27

Koszi, kezd egyre vilagosabb lenni.
Erre a hazra, amire apam hitelt vett fel, de tulajdonreszt nem szerzett, az alabbi biztositekok vannak a bank szamara:

  • egy jelzalog
  • egy hitelfedezeti biztositas, amit az elettars kotott, aki 1/1-ben tulajdonosa az ingatlannak
  • es ezen felul meg vagyunk mi ocsemmel, mint adosok

Ha az elettars nem fizetne a havi torlesztot, akkor gondolom, a bank legeloszor hozzank jonne a penzert. Ocsemnek nincs bejelentett munkahelye, nekem van, de kulfoldon elek, ingatlanom nincs. Nem lenne egyszeru rajtunk behajtani a hitelt, es ott a jelzalog, nem az lenne a bank szamara is a legjobb opcio, hogy elarverezi a hazat?
Vagy nem lehet kerni a bankot, hogy vonjon ki minket a hitelbol?
Erre pl nem lehet hivatkozni?:
"Az OTP jelzáloghitelt 18. életévet betöltött ügyfeleknek nyújt, a felső korhatár 75 év, de elegendő, ha az egyik hiteladós nem tölti be a 75-öt a futamidő végéig. Ha az egyedülálló vagy mindegyik hiteladós betölti azt, akkor a bank biztosíték bevonását kérheti, ami lehet hitelfedezeti életbiztosítás megkötése, vagy életkor alatti adóstárs bevonása."
Lenyegeben mind apam, mind az elettars betolti a 75.evet a hitelido vegeig...

drbjozsef # 2024.02.28. 08:13

Mumsy,

Nem, nem kell. Nem is kötelező. Egy ilyen ügylet jogilag ajándékozás. Bár lehet vitatni, mert a Ptk. csak közeli hozzátartozók esetén vélelmezi főszabályként, hogy egy juttatás ingyenes. Idegenek között az a törvényi vélelem, hogy az kölcsön. Csak hát amikor van egy ügyvédi ellenjegyzett adásvételi szerződés, amiben édesapád nem szerepel, meg egy közjegyző által záradékolt hitelszerződés, amiben meg a gyerek nem, így ezen okiratok mellett nehéz érvelni amellett, hogy ezt nem ajándéknak szánta. Meg lehet próbálni. Nem teljesen esélytelen, de azért elég határeset. (megjegyzem, én az élettárs helyében arra hivatkoznék, hogy nekem adott ajándékot, és ő adta a lányának)

Természetesen a legjobb megoldás a közös megegyezés.

Egyébként a banknak csak egy számít : ha hitelt ad, akkor annak legyen fedezete. Ez lehetőleg az adós tulajdona legyen, de ha egy nem adós tulajdonos vállalja a zálogjoggal és egyéb terhekkel járó kötelezettségeket (zálogkötelezett), akkor tulajdonképpen nem számít, ha az adós nem lesz tulajdonos is.

Mumsy # 2024.02.28. 06:42

Csak nem ertem, hogyan lehet lakashitelt felvenni ugy, hogy csak ados vagy kotelezettsegekkel, de tulajdonreszt nem kapsz.

Tegyuk fel, hogy "ajandekozta" ezt a hitelosszeget (amit tudom, hogy nem igy tortent, csak kenyszerbol lett ados), abban az esetben nem kell errol valamifele kulon papirnak lennie valahol?

Majordomus # 2024.02.27. 21:04

Miért kellene? Nem magának vette hanem a pénzt adta az élettársnak.

.
A vételár felét öröklitek ketten azaz 17.5 millió ft-ot. Természetesen az adósságokat is az hagyatéki teher.

Mumsy # 2024.02.27. 20:24

Es meg egy kerdes. Tuzetesebben atolvasva a vegzesben irottakat, edesapam ados volt egy lakashitelben (ezt "orokoltuk" ocsemmel). Ez a lakashitel, ahogy lentebb irtam, az elettarsa lanya lakasahoz lett felveve, es mint most kiderult, az ingatlan apam elettarsanak neven van. Ha apam ados volt, akkor nem kellene ennek az ingatlannak a tulajdoni lapjan feltuntetve lennie, mint tulajdonresszel rendelkezo?

Mumsy # 2024.02.27. 19:12

Mashogy kerdezem akkor, ha most eladnank a 2 eve meg 20millio Ft-ot ero lakast mondjuk 35millio forintert, akkor minket mennyi illetne a vetelarbol? A hagyatekiban emlitett ertek, azaz 10millio Ft, vagy az eladasi ar 1/2 resze?

drbjozsef # 2024.02.27. 11:37

"többi vagyonelemtől függően" = többi vagyonelemtől függetlenül is

drbjozsef # 2024.02.27. 11:37

Mumsy,

> Itt mit jelent, hogy vegleges forgalmi ertek? Ez az ingatlan kb 25 millio forintot er jelenleg""
Igen, szerintük csak 20milliót ér az egész ingatlan. Vitathatod, mert esetleges eladásnál ez lesz a szerzési érték, ha 5 éven belül eladásra kerülne, akkor ez alapján kellene adót fizetni utána.

""> Itt mire szamithatunk orokoskent? Adott ez a fold, egy halom tulajdonossal, akiket nem is ismerunk. Fokent a kotelezettsegek erdekelnek.
Földtulajdon önállóan, a többi vagyonelemtől függően visszautasítható. Én azt tenném.

Gondolom, ilyenkor a koltsegek (forgalombol kivonas?) is ot illetik.
Miért terhelné őt? Gondolhatod, és ha nem vitatja, akkor rendben. De örökölni ti fogjátok, nektek kell intézni majd.

A ket banki hitelnel apa adostars volt tudtommal, itt adoskent szerepel...
Ugyanaz. Mint a házastársak. Egyik adós meg másik adós, egymásnak adóstársai. Nincs különbség a jogokban vagy kötelezettségekben

Milyen biztositekot tudok az elettarsaval es annak lanyaval kotni, hogy ha ok nem fizetik az adossagot (merthogy az elettars lanya lakast vett a hitelbol maganak), akkor ocsemet es engem, azaz az orokosoket ne erjen anyagi veszteseg?
Közös megegyezéssel bármilyet.
Annak hiányában szívás. Miért kellene neki fizetnie? Ha édesapád hitelt vette fel, és neki adta a lakásvásárlására, akkor az jogilag ajándék. Így döntött.
Ráadásul az adóstársak egyetemlegese kötelezettek, a teljes összeg követelhető tőletek, ha a másik adós nem fizetne. Aztán persze követelhetsz tőle te is, ha akarsz, de a bankot az nem érdekli.

Mumsy # 2024.02.27. 09:19

Sziasztok, az alabbi a helyzet:
Edesapam 2 eve elhunyt. Elettarsaval egy kozos tulajdonban levo ingatlanban eltek. Ocsem es en vagyunk az orokosok.
Jelenleg varjuk a hagyateki eljaras idopontjat, de megkaptuk az alabbi listat hagyateki leltarkent:
hagyatéki vagyona:

1. ... 53 m2 területű ingatlan örökhagyó nevén álló xxx alatt
nyilvántartott eszmei 1/2-ed aránya - az alapító okiratban meghatározott helyiségekkel és
eszmei hányaddal, amelynek a végleges (fellebbezéssel nem támadható) adó- és
értékbizonyítvány szerinti forgalmi értéke: 10 000 000 Ft

  • > Itt mit jelent, hogy vegleges forgalmi ertek? Ez az ingatlan kb 25 millio forintot er jelenleg

2. xxx ingatlanrészen lévő 16 m2 felépítmény,
hétvégi ház 1/1 aránya, amelynek a végleges (fellebbezéssel nem támadható) adó- és
értékbizonyítvány szerinti forgalmi értéke: 2 000 000 Ft

  • > ez vilagos

3. xxx helyrajzi szám alatt felvett „Szőlő, gyümölcsös a zártkerten” 4411 m2
területű, 9.74 K tiszta jövedelmű ingatlan örökhagyó nevén álló II/19. alatt nyilvántartott eszmei
4/48-ad aránya, amelynek a végleges (fellebbezéssel nem támadható) adó- és értékbizonyítvány
szerinti forgalmi értéke: 50 000 Ft

  • > Itt mire szamithatunk orokoskent? Adott ez a fold, egy halom tulajdonossal, akiket nem is ismerunk. Fokent a kotelezettsegek erdekelnek.

4. a xxx rendszámú jármű 1/1 aránya, amelynek értéke a hagyatéki leltár szerint:
200 000 Ft,

  • > Nincs kerdes, bar az auto muszakija lejart azota, az auto roncsokban, kb teljesen szethullott, viszont a kezdetk kezdeten az autora az elettars igenty tartott, ami OK. Gondolom, ilyenkor a koltsegek (forgalombol kivonas?) is ot illetik.

5. az OTP Bank Nyrt. által nyilvántartott xxx számú bankszámla 1/2-ed aránya a
halál napján - 404 Ft, 2022. május 24. napján 12 466,5 Ft összegű egyenleggel,

  • > OK
  • a hagyatéki vagyont terhelő hagyatékátadási teher:

− temetési költség, amelynek összege: 348 040 Ft

  • > Apanak volt temetesi biztositasa, nem tudom, a biztosito kifizette-e mar az elettarsnak a temetes osszeget, ennek utanajarok.

− közjegyzői díj a 22/2018.(VIII.23.) IM rendelet alapján, külön költségjegyzék szerint,

  • > OK

− az örökhagyónak, mint adósnak a xxx számlaszámon nyilvántartott Lakáshitel szerződés
jogviszonyon alapuló kölcsöntartozása, amelynek összege a halál napján: 6 586 841 Ft, amely
miatt az OTP Jelzálogbank Zrt. képviseletében eljáró OTP Bank Nyrt. hagyatéki hitelezői igényt
jelentett be,

− az örökhagyónak, mint adósnak az OTP Bank Nyrt-vel (1054 Budapest, Nádor utca 16.) kötött,
XXX számlaszámon nyilvántartott hitelszerződés jogviszonyon
alapuló kölcsöntartozása, amelynek összege a halál napján 2 551 270 Ft, amely miatt az OTP
Bank Nyrt. hagyatéki hitelezői igényt jelentett be.

A ket banki hitelnel apa adostars volt tudtommal, itt adoskent szerepel... Milyen biztositekot tudok az elettarsaval es annak lanyaval kotni, hogy ha ok nem fizetik az adossagot (merthogy az elettars lanya lakast vett a hitelbol maganak), akkor ocsemet es engem, azaz az orokosoket ne erjen anyagi veszteseg?

Az elettarssal a viszonyom nagyon jo, ocsemmel is, de ocsem es az elettars nem birjak egymast, ezert ket oldalrol kell hallgatnom az okoskodast... Nagyon stresszes, en csak tul akark lenni ezen egeszen ugy, hogy mindenkinek jo legyen.

Koszonom a segitseget!