Lakáshasználati jog ellenértéke


sissy074 # 2021.06.08. 06:09

Köszönöm,már megbíztam.Szerinte nem jár volt férjemnek,mivel kéri a tulajdonrészének megváltását,így az egyszeri díj nem jár neki.Csak szerettem volna több véleményt is olvasni,mert én meg azt olvastam a lakáselhagyási díj a házasság alatt közösen lakott ingatlan elhagyásáért jár,de nálunk ez nem áll fent,volt férjem esetében.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.07. 08:50

Bízz meg egy ügyvédet. Egyedül nehéz lesz.

sissy074 # 2021.06.07. 08:21

Kedves Fórumozók!
Kérnék egy kis segítséget.2009-ben össze költöztünk volt férjemmel az ő lakásába,melynek 1/2 tulajdon részét ajándékozással rám irata 2016.-ban,ugyan ekkor eladtuk az én saját külön vagyonomat képező ingatlant és hitel+CSOK felvételével egy nagyobb ingatlant vásároltunk.Ez az ingatlan lakhatásra nem volt alkalmas így be nem költöztünk.Mivel házasságunk megromlott 2018.-ban én a gyerekekkel elköltöztem a nem lakott ingatlanba(válás is megtörtént). Most volt férjem beadta a vagyon megosztást.Amiben élek ingatlant abból kéri kifizetni a részét,és kér még lakáshasználati jog ellenértékét,valamint többlethasználati díjat is.Kérdésem jogosan kéri a mind a két féle díjat?Én aki elhagytam a közös lakást is kérhetném tőle lakáshasználati jog ellenértékét?Köszönöm ha valaki segít kiigazodni.

Dian # 2003.11.07. 12:00

Nem önként költöznék ki, a volt férjem szólított fel rá a jogi képviselőjén keresztül.
Ha nem fogadom el az általa felkínált összeget, bírósághoz fordul.
A válaszod számomra kissé ellentmondásos:
anyagi viszonyaid nem engedik meg még azt sem, hogy önálló lakást bérelj. Ebben az esetben maradhatsz a volt férjed lakásában, de mint bérlő.
Másnak nem tudok fizetni, de a férjemnek igen?

Béres-Deák Attila # 2003.11.01. 21:15

Ismerem. A lakás a volt férjed külön vagyona. A bíróság azért engedte meg, hogy használd a lakást, mert a kk. gyermeket nálad helyezte el. A gyermek önálló jogon használhatja a lakást. Ezt akkor teszi meg a bíróság, ha anyagi viszonyaid nem engedik meg még azt sem, hogy önálló lakást bérelj. Ebben az esetben maradhatsz a volt férjed lakásában, de mint bérlő. Ezért kell rád és a volt férjed jogviszonyára a lakásbérlet szabályait alkalmazni. Ha Te önként elköltözöl ez azt jelenti, hogy meg tudtad oldani lakás problémádat, így a külön vagyoni lakásban maradásod nem indokolt. Ergó nem jár lakáshasználati jog ellenértéke.


attika

Dian # 2003.10.30. 10:20

Kedves Attika!

Nem értem a válaszod.
Ismered a Csjt.31/C.§ (3).-t?

Béres-Deák Attila # 2003.10.29. 22:32

Kedves Dian!
Ha Te kölözöl ki nem jár egy buznyák sem. Megdöbbentő, hogy elválaljátok a gyermek nevelését úgy, hogy annak jogi vonzatáról fogalmatok sincs. Nem a Te lelked épülését kell figyelembe venni, hanem a gyermekét. A bíró mi alapján ítélt?


attika

Dian # 2003.10.29. 11:02

Köszönöm a gyors választ, de még mindig aggódom.
Ha kifizetem a lakáshasználati jog ellenértékét a volt férjemnek, az azt jelenti, hogy továbbra is az ő lakásában lakhatunk
/ gondolom csak a lányom nagykorúságáig/, és még havonta lakáshasználati díjat is kell neki fizetnem, mintha albérletben laknánk.
Akkor nem lenne jobb, ha mi költöznénk ki a lakásából, és ő fizetne nekem?;akkor ebből és kölcsönökből megpróbálhatnék saját lakást venni.
Az eredeti kérdésem erre vonatkozott, hogy a gyerekre tekintettel a lakáshasználati jog ellenértékének nem a 2/3 része járna?Még akkor is, ha ez az ő különvagyona?

Béres-Deák Attila # 2003.10.29. 07:34

Nem kell elköltöznöd. Ha a bíróság osztott lakás használatot rendelt el ( ezt akkor teheti meg, ha a kk. gyermeket a nem tulajdonos házastársnál helyezte el ) akkor a volt férjed és közted a lakásbérletre vonatkozó jogszabályokat kell alkalmazni.
A férjed jogosult viszont a lakáshasználati jog ellenértékére. Jelen esetben a lakott és lakatlan értékkülönbözet 1/3-ra, illetve a bérleti díjra.
Szerintem a legegyszerűbb, ha közlöd, hogy nem költözöl ki és bevárod az exed jogi lépéseit.
( Milyen érdekes ez az "exem" kifejezés. Ez lehet a "drágám", a "mindenem" ellentét párja.)


attika

Dian # 2003.10.29. 07:01

Senki nem tud segíteni?
Sajnos sürget az idő, határidőt szabott az exem.
Bármilyen tanácsot, hozzászólást szívesen vennék, köszönöm előre is.

Dian # 2003.10.18. 13:45

Sziasztok!

Válásunk után a kislányommal a közös házastársi lakásban maradtam, mivel a bíróság osztott lakáshasználatot rendelt el.
A lakás a volt férjem különvagyona, aki a válóper ideje alatt elköltözött onnan (ideiglenes céllal).
A volt férjem felszólított a lakás elhagyására,
a lakáshasználati jog ellenértékét a lakott és a beköltözhető forgalmi érték különbözetének 1/3-ában jelölte meg.
A kérdésem: Mivel a gyermekünkkel költözöm ki a lakásból, nem 2/3 rész járna?

Üdv