Válás - Vagyonmegosztás - per


Asconia # 2010.07.01. 20:36

Köszönöm a választ.
Üdv.
Asconia

ObudaFan # 2010.07.01. 20:33

Ha esetleg nincs is elidegenítési és terhelési tilalom, akkor is legfeljebb a saját tulajdoni hányadát tudná eladni, de a tulajdonostársnak arra is elővásárlási joga van, vagyis értesíteni kell, és ha a vevő által ajánlott árat ki tudja fizetni, ő szerzi meg a tulajdoni hányadot.

Asconia # 2010.07.01. 20:31

Kedves ObudaFan!

Sajnos ez ránk nézve nagyon rossz hír.
Bocsánat, lehet, hogy érthetetlennek tűnők, de szeretnék minden eshetőséggel tisztában lenni.
Olyan megeshet, hogy a mi és a bank tudta nélkül adja el valakinek a házat? Ehhez mindenképp ügyvéd kell, akkor az ügyvéd utána néz, hogy van-e akadálya az eladásnak? Érvényes az eladás, ha mégis ez történik? Valószínűleg olyan emberek beszélték tele a fejét, akik nem biztos, hogy visszariadnak attól, hogy ezt véghezvigyék.

Üdv.
Asconia

ObudaFan # 2010.07.01. 20:21

Minden joga megvan arra, hogy a házban is lakjon akár, amíg a bíróság másként nem dönt.

Asconia # 2010.07.01. 20:11

Kedves Obudafan!

Köszönöm a gyors választ.
Mi azt tanácsoltuk, hogy várja meg a válást és akkor eladhatjuk a házat. De ő erre nem hajlandó és még fenyeget is.
Így, hogy elköltözött mennyi joga van visszajárni a lakásba? Mert azért az túlzás, hogy nem fizet semmit, de eszi a mi kajánkat. Ha zárat cserélünk akkor jogsértést követünk el?
Nekem semmi közöm a házhoz, bár ide vagyok bejelentve és a bátyám is és itt is élünk. Van hozzá jogom, hogy ne engedjem be az értékbecslőt, ha apám azt mondja, hogy ő viszont beengedi?

Üdv.
Asconia

ObudaFan # 2010.07.01. 20:02

Nagy valószínűséggel senki nem adhatja el a részét, mert valószínűleg elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve. Persze, azért közös tulajdon megszüntetési perben meg lehet szüntetni a közös tulajdont, csak akkor a hitelt is rendezni kell.

Asconia # 2010.07.01. 19:36

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni, mert nagyon kétségbe vagyunk esve.
A szüleim tulajdoni hányada 50-50 % és még sajnos házasok. Két hete az apukám fogta magát és elköltözött. Még csak azt sem hajlandó megmondani, hogy hova. (2007-ben agyvérzése volt azóta le van százalékolva.) Teljesen ellenünk fordult, valószínűleg rossz társaságba keveredett. (Ennek ellenére minden nap hazajár, mikor nem vagyunk itthon és eszik) A tudtunk nélkül már ingatlanbecslőt és banki ügyintézőt is hívott, akik holnap jönnek.
Most derült ki az is, hogy elvitte a befizetett számláinkat és arra vásárolt egy lízingelt autót. Amire már küldték a fizetési felszólítás. De már azt állítja, hogy kettőt is (amit nem értjük 55000 forintos nyugdíjra, hogy kapott meg).
Úgy tudom, hogy először anyukámnak kell, hogy felajánlja a saját részét méghozzá ügyvéddel ellenjegyezve. Ez valóban így van?
A házon jelzáloghitel van, több, mint 3 millió. A bankban azt mondták, hogy csak a saját tulajdonát nem adhatja el, mert az egész házra vették fel a hitelt.
De az édesanyám nem akarja eladni a házat. Nincs is hova mennünk. És még fenyegetőzött is, hogy márpedig alá fogja írni. Hamarabb kellett volna, de anyu hétfőn beadja a válókeresetet.
Mit tehetünk ebben a helyzetben?
Előre is köszönöm és várom válaszukat.

Üdvözlettel.
Asconia

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.01. 09:25

Ha közös vagyon. A második kérdést pedig nem értem.

Zsazska # 2010.07.01. 08:50

Üdvözlök minden fórumozót!

Válóper esetén a vagyonmegosztás tárgya-e egy Kft? A Kft-ből eladott ingóságok permentesnek tekinthetők?

Köszönöm a választ!

rumli # 2010.07.01. 05:33

Köszönöm Dr. Attika hozzászólását.Sajnos 3 szoba van a házban egyikben a 2 gyerek a másikban anyósom a harmadikban mi vagyunk.A nappalit és az étkezőt így nem tudom elkülöníteni mert azon keresztül mindenki közlekedik.Így ez kizárt.Max. a nappaliban aludhatnék de az nem zárja ki hogy ne zaklasson folyamatosan.
MajorDomusnak üzenem hogy elég szomorú a magyar jogban az, hogy 25 év munkáját amit belefektettem ebbe a házban semmibe nézik.Nem hiszem hogy 50.000 ft-os nyugdíjból olyan háza lenne a férjemnek mint most.
A másik dolog én amikor eladtam a szüleimtől kapott földet szó nélkül a házba fektettem ajtót cseréltem stb.akkor most azt vegyem ki??Szóval furcsa és nehéz dolgokat hozz az élet.Vagy amikor a szüleimtől pénzt kaptam ki festettem a lakást,garázsajtót csináltattam és még sorolhatnám akkor az igazság csak az ő oldalán áll?
Köszönöm a hozzászólásokat.

Dr.Attika # 2010.06.30. 21:10

Tisztelt rumli!
A nagykorú gyermeket már semelyik házastársnál nem helyezik el, mert önálló. A 16 éves pedig saját maga dönthet, hogy melyik szülőnél kíván élni. Tehát ez az aggály kizárva. Önt nem teheti ki a férje a házból csak bírósági határozat alapján. Azt javaslom amennyire tud különüljön el a férjétől és az anyóstól. Alakítson ki egy külön lakrészt. Indítson egy megállapítási keresetet, hogy ön jogosan birtokolja a lakás ezen különrészét. Ennek módját egy ügyvéddel beszélje meg és bízza meg az ügy vitelével.

MajorDomus # 2010.06.30. 20:57

De miért felezné meg a házat amit a szűleitől kapott ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.30. 07:27

Ennél már csak egyedül lesz rosszabb. De hát végül is nem jogi kérdés.

rumli # 2010.06.30. 07:12

MajorDomus.

A válást az indokolja hogy nem szeretem nem kihűlt a kapcsolat egyszerűen már nem tudom elviselni.S ha a gyerekek nem lennének akkor csak rosszabb lenne.
Az is bánt hogy hiába kértem, kérek nem felezi meg a házat ezelőtt 10 évvel sem, és most sem akkor mit csináljak?
Inkább megpróbálom újraépíteni az életem mert minek költsek még többet egy házra amiből semmi nem az enyém?S minden szóváltás után azt mondja mehetek ahová akarok.Zsarol, fenyegetőzik ha nem teszek a kedvére.Ezek után szerinted lehet így élni?
Nincs értelme idegileg tönkretett.Csak annyit szeretnék kapni legalább ami azért jár nekem mert ennyi idő után csak úgy nem tehet ki az utcára véleményem szerint.
Mindenki a maga sorsát érzi és tudja.Eleget dolgoztam neki ma már nem megy.

MajorDomus # 2010.06.29. 20:31

Rumli

25 év után mi indokolja a válást felnött gyerekek mellett ?

Ezt a pár évet már nem birjátok ki ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.29. 20:17

Fele-fele.

Zs.Zsófia # 2010.06.29. 18:43

Kedves Fórumózók!

Segítségetekre lenne szükségem, a következő kérdésekben.

Férjemmel 4 éve vagyunk házasunk. Vettünk egy telket, építettünk rá egy házat. Hitelből és szocpolból. 2 gyermekre vettünk fel hitelt, 1 lányunk született. A házra a lakhatási engedélyt megkaptuk, beköltözni sajnos pénz hiányában nem tudtuk. Tulajdoni hányadunk: 50-50%. A hitel is közös. Jelenleg szülőknél lakunk. Házasságunk megromlott, 8 hónapja külön élünk. Én maradtam a lányommal. Sajnos én munkanélküli vagyok. Férjem keresete épp fedezi a hitelt+költségeit (kamat + kötelező életbiztosítás + kötelező lakásbiztosítás).
A fentiek levonása után pár ezer forintja marad a férjemnek.
A házat áruljuk, még nem sikerült eladni. Válást szeretnénk minél előbb elindítani.
Érdeklődni szeretnék, hogy a váláshoz szükséges-e a ház eladása, megindítható-e a válás. Milyen költségei vannak a válásnak? Válás után kit terhel a hitelfizetési kötelezettség és milyen arányban. Ha válás után sikerül eladnunk házat, kit milyen költség terhel.
A hitel és a szocpol visszafizetése után a megmaradt összeg milyen arányban oszlik meg (tulajdon alapján vagy bevitt tőke alapján - a férjem 5 évi keresete van benn, nekem az örökségem, mely kevesebb, mint a férjem 5 évi keresete)
Segítséget, tájékoztatást előre is köszönöm.
Zs.Zsófi

ObudaFan # 2010.06.29. 12:07

Tarthatsz rá igényt. Emellett a lakáshasználat egy házasság után nem csak a tulajdoni arányoktól függ. Lakáshasználatra, vagy annak az ellenértékére igényt tarthatsz.

rumli # 2010.06.29. 08:40

Tisztelt fórumozók.

25 év házasság után szeretném beadni a válópert.A gondom az, hogy 1996-ban a férjem a lakást ahol éltünk a szüleitől ajándékozás címén kapta (amit én harcoltam ki neki sajnos ma már bánom)így ő a kizárólagos tulajdonos lett anyósom aki velünk lakik pedig haszonélvező.Két gyerekünk van az egyik nagykorú ( ő még őszik nappalin tanul utána végez)a másik 16 éves.
A lakásban amikor beköltöztünk 25 éve csak a négy fal volt semmi más.Központi fűtést, parkettázást, gáz és szennyvízbevezetést ,fürdőszobát, csempezést, teraszt, udvar parkosítást a ház külső felújítását ajtó cserét mindent közösen csináltunk a férjemmel.Nekem mindig volt munkahelyem többet is kerestem mint a férjem.A szüleim elég sokat segítettek évek alatt anyagilag. Az ingóság szinte teljes mértékben az amit én vittem illetve kaptam a szüleimtől.
Férjem 2000 óta rokkantnyugdíjas nem sok nyugdíjat kap 50.000 ft-ot sem.
Anyósom nyugdíja most is 36.000 ft így jóformán őt is mi tartjuk el.Kérdésem a következő: válás esetén semmire nem lennék jogosult még a közös lakáshasználatra sem?Nekem nincs másik lakásom nem tudok hova menni csak albérletbe de félek akkor a gyereket neki ítéli a bíróság.
25 évet kidobtam az ablakon hiába fektettem annyi pénzt és munkát a házba?Jelenleg is van a nevemen személyi kölcsön amiből 3 éve a lakást belülről újítottuk fel.Ő a kis nyugdíja miatt nem kapott semmilyen kölcsönt.Tarthatok-e igényt arra hogy legalább azt fizesse ki amit a házra költöttem.Kitehet-e a házból engem ha nincs hová mennem?Mert ezzel fenyegetőzik állandóan.
Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2010.05.23. 11:03

Ha már van jogi képviselőd, akkor elsősorban vele kell ezt megbeszélned, mert a te puszta leírásodból itt senki nem fogja olyan mélységben megismerni az ügyet, mint ő az összes perirattal a kezében. Mindenesetre hasonló esetekben meg lehet próbálni ideiglenes intézkedést kérni arra, hogy kizárólagosan használhasd a lakást. A használati díjat meg az ingó vagyon megosztása során célszerű figyelembe venni.

pépipacs # 2010.05.22. 14:45

Tisztelt Fórumozók!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mit lehet tenni, ha a válófélben lévő férjem ellehetetleíti a közös házban élésünket.
Én adtam be a válópert, de elköltözni nem tudok, csak ha a házat eladjuk és abból kifizet.
A férjem zaklatásai miatt a lányom szobájában aludtam mióta a válás zajlik. Most hogy már több mint fél év eltelt, gondoltam csillapodtak annyira a kedélyek, hogy nem fog bántani, ha a nekem kijelölt szobába költözöm (az üresen hálószobánk, mert a férjem a nappaliban alszik). Megkértem vigye ki a ruháit onnan, de azt mondta még papírt nem látott a lakás megosztásáról, csak szóban egyeztünk meg a bíró előtt, és ezért azt csinál, amit akar, nem viszi ki a holmiját.Rendszeresen be mászkált oda, valószínűleg a papírjaim közt is turkál.
Új zárat akartam szerelni az ajtóra, mert nem volt kulcsa, erre mikor hazamentem az új zárral, akorra leszedte az egész ajtót a tokjáról és elzárta a műhelybe.Azonkívül egyik szekrényből kipakolta a dolgaimat a földre és a szekrényt is kivitte onnan. Az ügyvédemnek elmondtam ezt, ő továbbította a férjem ügyvédjének a gondom, de nem történt semmi. Most mit tegyek?

A másik kérdésem: Ő előlem minden mozdítható vagyon tárgyát, még az enyémek egy részét is a műhelyben zárva tartja.("Attól tartva, hogy én ellopom majd tőle azokat") A bírónő felszólította, hogy osszuk meg az ingóvagyont és akkor már bezárhatja a műhelyét előlem. Mivel a házunkban található a műhely, ami válásunkig közös volt, ezért kérhetek-e tőle a műhely egyedüli használatáért valami díjat amíg az ingatlanunk megosztása nem történik meg?
Köszönöm! Pipacs

ObudaFan # 2010.05.20. 17:17

Kivéve, ha a házasság megromlása a kérdezőnek volt felróható.

monalisa1 # 2010.05.20. 16:20

riti76

Ha bizonyítható hogy az 1/4-ed tulajdonrész tulajdonképpen ajándékozás volt a nejed részére, akkor a válás okán megpróbálható visszakövetelni - lévén meghiusult az a feltevés hogy majd csak ásó - kapa választ el benneteket.

Ptk. 582. §. (Megtalálod itt balra a Szolgáltatások menűsor törvénytárban, Ptk. rövidítés alatt.

A fellebbezést jó lenne ha ügyvéd írná meg, valamint képviselne a másodfokú eljárás során.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.20. 10:53

Be van jegyezve 1/4 arányú tulajdonjoga, tehát az övé. Hiába bizonyítottátok volna sikeresen, hogy kinek a pénzéből épült, az csak a szerzés jogcímét határozta volna meg (ajándékozás), maga a tulajdonjog nem vált volna kérdésessé.

Ügyvéded volt?

riti76 # 2010.05.20. 10:08

Nálunk most volt az első vagyonmegosztási per. Én 1/4,volt nejem ,bátyám 1/2 arányú tulajdonos.Míg szüleim 100% haszonélvezők.Dokumentumok bizonyítják,melyeket benyújtottunk a bíróságra,hogy a közösen használt ház kizárólag a szüleim vagyonából épült,volt nejem semmit sem tett a házba.A fenn álló költségeket(hitel,rezsi) Bizonyítottan a kezdetektől a szüleim fizetik.A bíróság azonban nem vette figyelembe,és nem vizsgálja ki az előzményeket.Határozottan megítélte elsődlegesen a ház értékének 1/4 részét.Valóban ez a jogszabály? Lehet ebben az ügyben másként eljárni? Hozzáteszem,a két közös gyermekünk velem maradtak,én nevelem őket.