Akkor lécci nézd meg, a te sziged és liged hány évre érvényes. Ha mindkettő háromra, akkor beszéljünk még róla. :)
(az én személyimet 10 évre adták ki, a lakcímig. Addig érvényes, ameddig nem jelentek be változást)
Válás - Vagyonmegosztás - per
Tisztelt Ügyvéd úr!
28 év házasság után válok a férjemtől, több mint egy éve önként elköltöztem a közös háztartásból, a lakhatásról lemondtam. A gyerekek már nagyok, úgyhogy a válás a legjobb úton halad. Ami a problémát okozza, az egyedül a vagyonmegosztás. A tényállás a következő: 15 évvel ezelőtt a férjemnek volt egy bírósági ügye, ami miatt az addig fele-fele arányban birtokolt háznak a ráeső részét papíron eladta nekem. Igaz, a holtigtartó haszonélvezetet megtartotta. Az ingatlan tehermentes, viszont annak idején (20 éve), amikor vettük, a férjem édesanyja 2 millió forintot ajándékozott a férjemnek a ház megvásárlására. Az ügy eddig nem volt napirenden, most, hogy válunk került ez az ajándék terítékre. Ezen kívül van egy másik ingatlan is a nevemen, ami a férjem nagyszüleié volt, de a már fent említett ok miatt, le kellett írni a férjem nevéről minden vagyontárgyat, egy életjáradéki szerződés megkötésével az én nevemre került. Így a férjem nagyszülei halála után 1/1-es tulajdonommá vált. Kérdésem a következő: Mik a jogi lehetőségek, mennyi jár osztoszkodási alapon nekem, illetve a férjemnek? Ha perre kerül a sor. Továbbá, mit javasol ha közel azonos értékű a két ingatlan? A haszonélvezeti jog mennyit vesz le osztoszkodásnál az értékéből? Eladhatom- e a válás kimondásakor a nevemen lévő tehermentes ingatlant,illetve a szintén nevemen lévő, de közös pénzből 8 évvel ezelőtt vásárolt gépjárművet?
Köszönöm mielőbbi válaszát!
@wers: lig cseréről nem beszéltünk, de Tőlem szigcserénél, pótlásnál mindig elkérték azt is az azonosításhoz, csak ennyit írtam a lig (leszokták szkennelni a hátulján lévő vonalkódot) kapcsán. :)
nikolett4
A vagyon megosztásáig nem adhatsz el semmit, ami a közös vagyonhoz tartozik. Márpedig itt nagyon úgy tűnik, hogy minden oda tartozhat, hiszen színlelt ügyleteket kötöttetek, ami legjobb esetben is ajándékozásnak minősülhet, az ajándék pedig itt igencsak visszakövetelhetőnek tűnik meghiúsult feltevésre hivatkozva (bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban )
Ráadásul a szülői ajándék miatt az első ingatlan részben, a nagyszülőtől öröklés miatt a második ingatlan lehet, hogy teljes egészében az ő különvagyona.
rigoz, én itt akadtam meg, erre kérdeztem rá, az igaz, a további kifejtést még most is emésztem
„jó esetben 3 évente mindenképpen újrafelvételezik az SZL-be jellemzően teljesen ugyanazokat az adatokat.”
Ez így meg sem közelíti a valóságot, és az általad említett törvény két igazolványt takar. Mi az, hogy „újrafelvételezik”
Jajjj, dehogy is csinálnak ilyent. Ellenkezőleg.
„Tőlem szigcserénél, pótlásnál mindig elkérték azt is az azonosításhoz”
Cserénél még igen, és értelmes, de pótlásnál? Mit kértek el? Az elvesztett, eltulajdonított vagy megsemmisült igazolványt?
Nehezen tudtalak összerakni. Röviden, ez egy nyilvántartás, több felülettel, és minden előz,ány látható, akkor változtatnak, ha arra kérelem érkezik. Pl. névváltozás.
Köszönöm a választ!
A kérdésem az lenne, hogy a színlelt ügyleteket ő mivel tudná bizonyítani így 15 év távlatában? Egyáltalán elfogadná-e ezt a bíróság...kétlem.
Az ajándékot pedig nem csak 5 évig lehet visszakövetelni?
Ugyanakkor én vagyok az 1/1-es tulajdonos. A tulajdonlapon nincsen széljegy sem, úgyhogy semmi sem akadályozhatja meg hogy eladjam akár holnap.
Tisztelt Fórum tagok!
Saját tulajdonú autómat odaadtam a válófélben lévő feleségemnek, mikor visszakértem eldugta a járművet. Hónapokkal később egy autószerelő telepén megláttam és rendőri segítséget kértem,de így sem tudtam elhozni a saját tulajdonomat. Azt mondta hogy mivel nem én vittem oda ezért nem adhatja át részemre.
Az autó be lett foglalva a vagyonmegosztásba, mivel a válófélben lévő feleségem meg akarta venni. Azóta eltelt 2 év és neki már nincs is szüksége erre az autóra,mivel ő időközben vásárolt magának egy hasonló kategóriájú autót.Az én tulajdonban lévő pedig félig szétbonott állapotban az autószerelőél áll.Szeretnék mielőbb a tulajdonomhoz jutni. Mi ennek a módja.
Köszönettel várom mindenki válaszát.
Péter67
Péter67
Sajnos pont a lényeges információk hiányoznak itt. Ha a vagyonmegosztás része volt, akkor azért vélhetően ez házastársi közös vagyonba tartozhatott, de erről sincs itt elég információ. Emellett tudni kellene, hogy született-e ítélet a vagyonmegosztási perben, és ha igen, akkor az autót illetően mi volt a döntés.
nikolett4
Az az 5 év a feltevés meghiúsulásától, vagyis a házasság felbontásától (de legjobb esetben is a bontóper kezdetétől) számítódik.
Mivel a házasság ideje alatt a munkavégzésért kapott bármilyen juttatás közös vagyon, szerintem ez is.
Nem pénz, de a szolgálati viszonyából eredően kapta.
ÜDVÖZLÖM!
Felvilágosításra lenne szükségem!
2002-tol éltem együtt a feleségemmel, édesapámtól vásároltuk hitelre meg a lakást, ami a feleségem nevére került, mivel egy pénzbüntetés miatt nem akartuk hogy lefoglalják a lakást,így lemondtam a lakásról.
Azóta kifizettük a tartozást.
Most hogy válásra került a sor, szeretném ezt a szerződést megtámadni, mivel a ház teljes egészében az én kezem munkája által újítódott fel, tetőcsere, + 2 szoba dupla garázs, új fürdőszoba
kértem egy hivatalos értékbecslést, de azt mondták hogy igazságügyi szakértő is kell, hogy mi mennyibe került.
Szeretném elindítani a válópert.
A valasunkat a birosag kimondta 2017.augusztusaban, vagyonmegosztas nem tortent. 2017. novemberben volt ferjem a kozos tulajdonu lakasunkbol sajat reszet elajandekozta ujabb kapcsolatabol szarmazo kiskoru gyermekenek es maganak haszonelvezetet vezetetett be - mindezt hozzajarulasom es ertesitesem nelkul. Raadasul ekkor meg ex-ferjem apjanak teljeskoru hasznalati joga letezett az inagatlanra - aki sulyos demenciaban szenvedett es betegotthonban apoltak, habar hivatalosan nem volt gondoksag ala helyezve - de valahogy odakerult az alairasa/beleegyezese mindehhez.
En csak honapokkal azutan ertesultem errol, hogy mindezt a foldhivatal bejegyezte.
Kerdesem, hogy jogos volt-e ez az atiras vagyonmegosztas elott? Ha nem, akkor mit tehetek ellene most, a foldhivatal 2018.aprilisaban jegyezte a valtozast. Koszonom!
Üdvözlöm!
Tisztelt Ügyvéd úr!
20 évvel ezelőtt eladtam a saját 1/1 tulajdonú lakásomat 6 m Ft-ért. Utána feleségemmel együtt vettünk egy nagyobb lakást ami 8 millió Ft-ba került. 2 m Ft-tal többe, de mi 4 millió Ft kamatmentes munkáltatói hitelt vettünk fel közösen, mert a maradék 2 millióból pedig autót vettünk. A vett autót 2 év múlva eladtuk kevesebb pénzért és a pénzt feléltük, tehát az ingatlan későbbi árnövekedésében nem játszik szerepet.
Válásnál mi számít közös vagyonnak? A két ingatlan árkülönbözetéből adódó 2 m Ft, vagy a tulajdoni lapra bejegyzett 4 m Ft. Tehát utólag hogyan kell számolnunk?
Eleve rossz a kérdés.
csiszár
Figyelmeztetés: laikus vélemény következik.
Egy eldöntendő kérdést tettél fel, és feltehetőleg mindkét felajánlott választási lehetőség hibás, erre célozhat KBS.
Én KBS-el ellentétben nem vagyok jogász, így érdemes óvatosan kezelni a véleményemet, de: nem a konkrét befizetett összeg, ami közös vagy nem közös, mivel az időközben bekövetkezett értékváltozást figyelembe kell venni. Jobb feltenni a kérdést úgy, hogy mi számít a te külön vagyonodnak. Szerintem a lakás akkora százalékú tulajdonrésze, amekkora százalékban az eladott lakásodból vettétek az újat. Ha az általad leírtak a kettőtök egyeztetett, nem vitatott álláspontját jelentik a pénz útjáról, akkor ez 75% (tekintet nélkül arra, hogy mennyit is ér ez összegszerűen), és a másik 25% a közös vagyon. Ha a feleséged sikerrel vitatja, hogy az eladott lakásod ára teljes egészében az új lakásba ment vagy hogy a lakásra felvett hitelt másra költöttétek, akkor esetleg kisebb a különvagyonod.
KBS - Valóban rosszul tettem fel a kérdés,mert a teljes felvett 4 millió közös vagyon, de Sombokor levezetéséből én is úgy gondolom, hogy a 25% a közös vagyon ami a két ingatlan különbözeti árából adódik.
A másik 2 millió tulajdonképpen először autóra, majd annak eladása után napi megélhetésre fordítottuk.
Sombokor azt igazából nem értem, hogy költhettünk többet magára az ingatlanra ( vagyis talán ha a feleségem számlával igazolná, hogy a megvásárolt lakás felújítására költöttünk volna még), de ilyen nincs.
A kérdést akkor inkább úgy tenném fel, hogy a tulajdonlapra bejegyzett 4 millió Ft vagy a tényleges új lakásra ill. lakás vásárlásra költött pénzt (2 m Ft) kell figyelembe venni a közös vagyon részarányának?
Munkáltatói kölcsönt lakáscélra adják. Autóra nem. Szerinted fog érdekelni valakit, hogy mire költöttétek? Vagy, ha igen, az neked se lenne jó...
drbjozsef
"Vagy, ha igen, az neked se lenne jó..."
Egy 20 éve felvett, feltehetőleg rég visszafizetett hitel esetén? A nem szerződés szerinti felhasználás jogkövetkezményei már elévültek, úgyhogy max. egy felvont szemöldök a válóperes bírótól.
Az más kérdés, hogy ha 4 milliós lakáshitelt vettek fel, ami rákerült a tulajdoni lapra, akkor 50% közös tulajdon van, és ha fejre áll se bizonyítja be az ellenkezőjét, hacsak a feleség kifejezetten nem támogatja ebben. Nem véletlenül írtam be azt a kitételt az első válaszomba.
Gondolod?
Már olyan régi lenne? Hát, akkor gondolom, ebből semmit sem tud igazolni a kérdező se. A felvont szemöldökű bíró a másik félhez fog fordulni, aki meg kerek szemekkel fog ránézni, és mondani, hogy jaj dehogy, hát persze hogy szabályosan a lakásba forgattuk ezt, hogy is tehettük volna másképp mi jogkövető állampolgárok...
Nem így kell számolni. A házassági vagyont egységesen, egészében kell számba venni és elosztani; egy-egy vagyontárgyat kiragadni helytelen.
Kovács_Béla_Sándor
Akkor mi számít egyáltalán különvagyonnak? Amit a hozzászóló ír (a házasság előtt az egyik félnek már meglévő ingatlan árából vett ingatlanrész) elég szépen passzol a PTK 4:38. §-ba. Mit értek félre?
ha én lennék az asszony, biztos nem így számolnék.
Volt 6 milla + 4 kölcsön. Az 10. Mért épp a kölcsön pénzből vettétek a kocsit? Rá volt írva a pénzre, hogy ez a kölcsön?
Úgy bizony. A pénz vegyül. Annyit lehet biztosan tudni, hogy volt tíz millió forintjuk, amiből 6 millió volt a kérdező különvagyona, négy millió pedig közös. Ezért ebben az arányban (3:2) volt közös az ingatlan is és az autó is.
(De ismétlem: valójában ez már helytelen leegyszerűsítés, az egész vagyont kellene számba venni, méghozzá történetileg is.)
KBS- "A házassági vagyont egységesen, egészében kell számba venni és elosztani; egy-egy vagyontárgyat kiragadni helytelen."
Az világos hogy a vagyon elemeket a végén egészben kell kezelni, de az egyes vagyontárgyak múltbeli értékét és a mostani értékét külön kell számolni nem?
Tehát akkor ha jól értem a 6m Ft-hoz felvett 4 milló Ft hitelt úgy kellene számolni, minthogyha nem 8 millióba került volna az ingatlan hanem 10 millióba.
Mert nem mindegy, hogy a 4 milliós hitelt a 8 milliós vételárhoz nézzük ami 50% vagy a 10 millióhoz ami 40%.
Ha ezt az ingatlant most eladjuk 24 millióért akkor a közös vagyonrész vagy 12 millió vagy 9,6 millió?
Melyik?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02