GYES / GYED - kérdés külföldön

nemethti # 2008.09.16. 20:06

Kedves szakéertő!
Jelenleg GYED-en vagyok egyéves kislányommal és külföldre (EU-n kivüli országba) készülünk elvileg 2 évre (kb. addig amig amugy is gyesen lennék).
Mi a teendőm?
Le kell mondanom a gyedem a munkahelyemen ahonnan most kapom?
Ezzel megszűnik-e a munkaviszonyom?
Hogyan fizethető zsebből a tb, h legyen egészségbiztosításom ha hazajövünk?
Felmondhat-e nekem a munkáltató?
Köteles-e visszavenni dolgozni, ha a gyermek 3 éves lesz?
Előre is köszönöm válaszát, sokat segítene.
Üdv:
Tímea

angelis # 2008.08.08. 08:13

Magyar Államkincstár Közép-Magyarországi Regionális Igazagtósága Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya
Budapest Bartók Béla út 120-122.
Telefonon érdeklődj!

nagymarti # 2008.08.08. 07:44

Ha esetleg nem tudtok segíteni, akkor legalább abban tudnátok, hogy hol tudnék érdeklödni? (akár interneten, akár máshol)

Köszönettel:

N.M.

nagymarti # 2008.08.04. 12:21

Ausztriában dolgozom, de mellette még Föiskolára járok (szintén Ausztriába). Ausztriában is van biztositásom (E-Card) mivel a munkavállalási-val együtt megcsináltatta a munkáltató. Viszont Magyarországon is van érvényes TB-m mivel otthon van bejelentett lakcímem és még föiskolai hallgató vagyok. Kérdésem az lenne, hogy ha befejezem az iskolát, és esetleg gyerekem születik, akkor az osztrák államtól kell "igényelnem" GYEST, ill. bármilyen támogatást vagy a magyartól? (és ezt hogy és miképp lehet igényelni nekem mint magyar állampolgár) Az is érdekelne, hogy aki külföldön dolgozik (de M.o-n van a lakcíme bejelentve) annak továbbra is van TB támogatása és járhat M.o-n orvoshoz? Vagy kell ilyenkor külön díjat fizetni? Azt is hallottam, hogy a babák az anyjukkal vannak biztositva x éves korukig, ezért jó lenne tudni, hogy pl vihetem-e majd Magyarországon orvoshoz, vagy mivel én Ausztriában vagyok bejelentve, öt is oda kell vinnem?

Köszönöm elöre is válaszaikat a kérdéseimre.

Tisztelettel:

Nagy Márta