Válás és vagyon megosztás

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 10:59

Inkább telekadó lesz az szerintem. De mindegy is, ha a helyi rendelet szerint fizetni kell, akkor fizetni kell.

(Gratulálok, Ön dobogós helyezést ért el A Hét Legjobban Eltévedt Kérdésfeltevése" versenyen! Ez itt ugyanis a Válás és vagyonmegosztás című rovat.)

fokker70 # 2010.01.12. 11:33

Kedves Kovács Béla Sándor!

Igen eltévedtem, mert sajna nem találtam azt a fórumot ahova kérdésemet intézhettem volna.

Lehet, hogy van de lehet, hogy nincs Na ezért nem vagyok dobogós.

Köszönöm a válaszát, további szép napot kívánok Önnek.

monalisa1 # 2010.01.12. 15:47

fokker70

Vagy az "ingatlanügyek" vagy a "segítségkérés" rovat valamelyik topicját kellene átböngészni - mások is dilémában vannak az önkormányzat által kivetett ilyen-olyan adóval kapcsolatban.

Valamint itt balra található a kereső, ott is érdemes böngészgetni.

"Mona"
laikus hozzászóló

vivi07 # 2010.01.12. 16:32

Tisztelt ügyvéd urak!

Segítséget szeretnék kérni.Épp végrendeletet készülök írni, mivel a válás után gyermekem nálam helyezték el én vagyok jogosult nevezett gyámot jelölni ha nem tévedek. A volt férjem évek óta nem is keresi gyermekünk nem is akarja tartani a kapcsolatot vele. Az apa igen zűrös életet él ezért ki is zárnám a gyámság alól, mert nagyon meg viselné a fiam ha hozzá kerülne.
Rengeteg hitelt halmozott fel a válás óta és van ahol adóstárs is.Ha vele valami történik a gyerekem tudom az adóságát az örökölt vagyon erejéig örökli. Mi van viszont az adóstársi résszel, azt is épp úgy örökli mintha az apa lett volna az adós?
A váláskor a teljes vagyon megosztás nem történt meg mert van egy közös telkünk még. Van-e lehetőség arra, ha velem bármi történne, hogy a gyermek gyámja kérje ennek a vagyonnak a megosztását?

ObudaFan # 2010.01.12. 17:33

Nagy tévedésben vagy. A szülő nem lehet gyám, de amíg van szülő, akinek a szülői felügyeleti joga nincs megszüntetve, addig nem lehet gyámot rendelni. Így ahhoz, hogy halálod esetén ne az apához kerüljön a gyerek, a bíróságon meg kellene nyerned ellene egy szülői felügyeleti jog megszüntetési pert.
Adóstársi rész alatt mit értesz? Az adóstársak a teljes tartozásért egyetemlegesen felelnek.

fokker70 # 2010.01.13. 13:13

Üdvözletem!

Kérdésem a következő lenne.

Az APEH honlapján található kalkulátor segítségével kiszámoltattam én is, hogy mennyit ér az ingatlanom ára.

Mint két esetben más a végeredmény, de nagy eltérés nincs közötte.

Vagyonmegosztásnál ezt figyelembe veszi a bíró?

Ha kirendeli az Ig. Ingatlan Szak. lehet nagyobb az ára az ingatlannak?
És ha ingen azt lehet tudni, hogy esetleg mi alapján számolnak?

Köszönettel

fokker70 # 2010.01.13. 13:48

Vessen meg mindenki vagy járjak úgy mint Kőműves Kelemen asszonya ha a keresőbe vagy a topicba találtam olyat amihez most szükségem lenne.

Ezért mindenkitől elnézést kérek, hogy a kérdésemet rossz helyen tettem fel.

Egy barátomnak segítenék a ti segítségetekkel.

2009 január 26-án, lassan egy éve a család beadta a helyi Önkormányzathoz a kérelmet a magyar állampolgárságra. A kedves kisasszony amikor átnézte az iratokat, helyesnek találta annak kitöltését rá bólintott arra, hogy akkor Ő továbbítja a BM felé hiszen ez az Önkormányzat dolga.

Most jön a turpisság.

Barátom tegnap felhívta a BM-t 20 percig keresték az anyagot kétségbeesetten nem találták. Bement az Önkormányzathoz és láss csodát a dosszié a fiók aljba lapul 1 éve.

Közben persze lejárt minden irat ( földhivatali stb).
Egy hét múlva megszületik a 2 baba, márciusban lejár a tartózkodási engedély, Ők meg egy önkormányzati buta liba miatt aki nem tette a dolgát lógnak a levegőbe mint a négyen.

Ilyenkor mit lehet tenni?
Ki fizeti ki a kárt?
Az iratok újra beszerzésének az illetékét ki fizeti ki?

Köszönettel,

ObudaFan # 2010.01.13. 14:09

Vagyonmegosztásnál ezt figyelembe veszi a bíró?

Nem. A kirendelt igazságügyi szakértő véleményét veszi figyelembe.

ObudaFan # 2010.01.13. 14:11

lyenkor mit lehet tenni?
Ki fizeti ki a kárt?

Az iratok új beszerzésének díját esetleg követelni lehet a hatóságtól, ha nem tudják a késedelmet igazolni. Mást szerintem nem, mert abban senki sem lehet biztos, hogy megszerzi-e az állampolgárságot.

ObudaFan # 2010.01.13. 14:13

lyenkor mit lehet tenni?
Ki fizeti ki a kárt?

Az iratok új beszerzésének díját esetleg követelni lehet a hatóságtól, ha nem tudják a késedelmet igazolni. Mást szerintem nem, mert abban senki sem lehet biztos, hogy megszerzi-e az állampolgárságot.

ObudaFan # 2010.01.13. 14:13

lyenkor mit lehet tenni?
Ki fizeti ki a kárt?

ObudaFan # 2010.01.13. 14:14

lyenkor mit lehet tenni?
Ki fizeti ki a kárt?

Player # 2010.01.13. 14:36

Sziasztok!

Az egyik ismerősöm elvált, de amikor még a válóper folyamatban volt, akkor a vagyonmegosztás tekintetében a feleségével kötöttek egy írásos megállapodást.

A vagyonmegosztás tárgyköre egyébként, egyetlen feles tulajdonú családi házra korlátozódott. A 2006-ban kötött megállapodás lényege az, hogy a házat egyedül a feleség használja a továbbiakban, (a férj elköltözött) de köteles 4 éven belül a férjet x összeggel kifizetni.

A megállapodást ügyvéd ellenjegyezte. A kérdésem az, hogy milyen jogi lépéseket tehet a férj (felperes) akkor, ha a feleség (alperes) a megállapodott határidőig nem teljesíti a fizetési kötelezettségét?

ObudaFan # 2010.01.13. 14:49

Attól függ. Ha bírói egyezségbe van foglalva, akkor valószínűleg elegendő végrehajtási eljárást indítani. Ha nem, akkor pert kell.

Roxy1234 # 2010.01.15. 17:56

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni:
Keresztszülőm élettársi kapcsolatban élt 5 évig. Most, hogy ez felbomlott a volt élettársa mindennek a felét követeli (pedig kevesebb pénzzel járult hozzá mindenhez.Ezen a házat, kocsit és egyebeket értem.)Közös kölcsönt is felvettek, és az ő általa befizetett összeget is visszaköveteli.Pedig tudtommal ez nem lehetséges.
Azt szeretném kérdezni hogy ezt az összeget (mindennek a felét) köteles-e kifizetni keresztapám, illetve lehetne-e ezt lejjebb vinni és mennyire és milyen módszerekkel?

Előre is köszönöm a segítséget!

eSZeM # 2010.01.15. 18:19

Roxy1234

Szerintem élettársak esetében nem olyan egyértelmű a hitelfelvétel, mint házastársaknál, amikor is minden hitelügyletben - függetlenül attól, ki veszi fel a hitelt - a másik fél automatikusan adóstárs.

Tudni kellene, hogy a keresztapád élettársa aláírt-e valahol mint kezes vagy adóstárs. Ha igen, akkor ennek megfelelőek a jogai és a kötelezettségei. Az is kérdés,hogy a kölcsönt egyszerűen felélték vagy valamilyen ingóságra fordították-e és ezen miként osztoznak.

Én úgy tudom, hogy élettársak a bizonyítható hozzájárulásuk arányában részesednek az ingó és ingatlan vagyonból, de a szakemberek kiigazítanak, ha nem így van.

monalisa1 # 2010.01.15. 19:52

Én csak annyiban, hogy a hozzájárulások százalékos aranyában a részesedes a közös ingó és ingatlan vagyonból. (Aki ezt vitatja bizonyítania kell hogy ő mennyivel is szált be a közösbe.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.16. 01:33

Én úgy tudom, hogy élettársak a bizonyítható hozzájárulásuk arányában részesednek az ingó és ingatlan vagyonból,
Jól tudod, csahogy ebbe a vagyonba beleértendők a tartozások is.

eSZeM # 2010.01.16. 09:42

Vagyis összegezve Roxy 1234-nek azt mondhatjuk, hogy az ingó és ingatlan vagyonból a hölgy a hozzájárulásának százalékos mértéke alapján részesedhet (ha tudják bizonyítani), a közös kölcsön bizonyos része viszont őt terheli,tehát ha az általa befizetet összeg ezt a határt nem lépi át, akkor semmit nem követelhet vissza?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.16. 11:00

Nem egészen. El kell egymással számolni, ami sok esetben messze nem ilyen egyszerű.

archenius # 2010.01.16. 12:12

Véleményeket szeretnék kérni a következő ügyben:
2 ingatlan megosztásáról van szó, amit különvagyon értékén (meglévő családi ház eladása) vásároltunk. Adásvételi szerződésekkel, és szoros időbeliséggel igazolhatóan. Házassági szerződés csak terv maradt (sajnos), de a szándékot egyik fél sem tagadta. Ingatlan nyilvántartásba 1/2-1/2 arány került bejegyzésre. Viszont a vételárhoz sem közös, sem különvagyoni hozzájárulása nem volt a másik félnek. Az ingatlanokat közösen használtuk (közös cég, 2 üzlethelyiség).
Elsőfokú ítélet szerint "ráutaló magatartással" a megtérítés igénye nélkül utaltam a 2 ingatlant a közös vagyonba. A másodfok új eljárásra kötelezte elsőfokot, így 1,5 év után kezdődik minden elölről. :(

Lehet-e "ráutaló magatartással" ingatlannal kapcsolatos bármilyen tranzakciót végezni? Tudomásom szerint ezt fogalmat a jog, csak kis értékű ügyleteknél alkalmazza.
Keletkeztet-e tulajdonjogot az ingatlanbejegyzés, ha bizonyíthatóan nem volt az illetőnek anyagi hozzájárulása?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.16. 19:10

let; elsődlegesen csak az keletkezteti a tulajdonjogot.

Grád András # 2010.01.16. 21:05

Kedves Archenius!

A lényeg, hogy a Családjogi Törvény a házastársi közös vagyon vélelméből indul ki. A különvagyoni szerzést annak kell bizonyítania, aki hivatkozik rá. Ez azonban lehetséges az ingatlan-nyilvántartással szemben is. Ez fog történni a megismételt eljárásban, ha nem rontják el, de gondolom ezt a jogi képviselője majd részletesebben is elmagyarázza. A ráutaló magatartás ingatlanszerzés esetében nem igazán elképzelhető megoldás, ugyanis a bíróságnak nem a felek magatartását, hanem a vagyon eredetét kell vizsgálnia, ami viszont nem mérlegelés, hanem tény kérdése. Ha különvagyonból volt az ingatlan, akkor az különvagyon lesz. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Dr.Attika # 2010.01.17. 09:51

Ráutaló magatartással nem lehet semilyen jogot ingatlan vonatkozásában szerezni. Nem véletlen, hogy a másodfok hatályon kívül helyezett és új eljárást rendelt el. Az ingatlan tulajdon jogának megszerzéséhez fő szabály szerint a felek konszenzusa( melyet írásba is kell foglalni), az átadás és az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés szükséges.
Ezen szabályok miatt kizárt a ráutaló magatartás.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.17. 11:05

Ejnye. A házastárs természetesen nem ráutaló magatartással szerzett jogot, hanem szerződéssel és az ingatlan-nyilvántartása történt bejegyzéssel.
Egyáltalán nem lennék meglepve, ha a kérdező másodfokon is vesztene, szerintem is a közös vagyonba utalta a kölönvagyona értékét.

Az igaz, hogy a házastárs az ingatlan-nyilvántartáson kívül is tulajdonos, ha az ingatlan a közös vagyonba tartozott. De ezt nem lehet megfordítani, és azt mondani, hogy hiába van bejegyezve, mégsem tulajdonos, mert nem járult hozzá a vételárhoz.