Válás és vagyon megosztás

kisbakucz # 2018.04.08. 04:37

Udvozlet!Volna egy kerdesem.1993-ban kotottunk hazassagot.mar mindkettonknek volt kulon vagyona,1-1 50negyzetmeteres lakas.1996-ban vasaroltunk akettobol egy 60nm lakast.mindketten eladtuk a tulajdonunkat.A vasarolt lakasba viszont ugy kerültek a penzek hogy a ferjem lakasanak ara teljesen ,az enyembol viszont csak 900eft.Atulajdonosi lapon 50-50% lett irva.Azingatlanon felujitas is lett vegezve/konyhafal kivetel,teljes konyha felujitas,nyilaszarocsere,jarolapozas stb.../Most 25ev utan valunk es a ferjem hivatkozik arra hogy a lakas 2/3resze az ove.Akerdesem az lenni hogy 25ev hazassag utan és ket kozos mar nagykoru gyermek utan tenyleg lehetseges e hogy a birosag az o javara dont ugy hogy az utolso 10evben nem volt 1ev osszefuggo rendszeres munka viszonya sokszor volt ugy hogy a csalad fennt tartasa minden egyeb mellett ram harult.Ezenkivul ivott es agressziv volt mind velem és a gyermekeimmel szemben.udv.kisbakucz

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.08. 07:31

A bontóítélet senkinek sem szól a "javára".

ObudaFan # 2018.04.08. 09:24

kisbakucz

Lehetséges az, hogy 2/3-1/3 az arány, sem a 25 évnek, sem a nagykorú gyerekeknek nincs jelentősége. Annak sincs, hogy az együttélésetek alatt ki keresett többet, hiszen minden ekkori keresményetek közös vagyon.
Annak van jelentősége, hogy kinek milyen arányú különvagyona ment bele az építkezésbe, illetve milyen arányban ment bele közös vagyon. A felújítás tekintetében is jelentősége van annak, hogy azt miből finanszíroztátok, illetve a felújítás jellegének és volumenének is, hiszen nem minden felújítás változtat a tulajdoni arányokon.
Én annak is látnám jelentőségét, hogy pontosan mire fordítottátok a te lakásod eladásából származó összeg többi részét, mert ha az csak ötletszerű volt, hogy melyik részből tartottátok fenn magatokat, és melyikből építkeztek, akkor nem feltétlenül lenne túl igazságos ezt a megkülönböztetést érvényesíteni a vagyonjogi perben.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.08. 09:44

A pénz vegyülés szempontjából úgy viselkedik, mint a fajta és mennyiség szerint meghatározható dolgok.

SaireyVMK # 2018.04.08. 12:50

Mint ahogy mondták. Függ az eladott különvagyonok értékétől és a szerzett ingatlan értékétől is.

Csak a példa kedvéért:(különvagyon)Ha a férj ingatlana mondjuk 20millióért kelt el, az ön ingatlana meg 10millióért és ebből vettek mondjuk egy 30milliósat amiben 50-50%ra jegyezték be a tulajdoni hányadot,akkor a férj jogosan követeli a 2/3-d részre való módosítást.(hisz ő valójában 2x annyit adott bele)

Segítene ha ezeket az adatokat tudnánk(a két eladott ingatlan adásvételi szerinti eladási ára és a vett közös ingatlan vételi ára),de igazából simán megeshet,hogy a férj jogosan követel.

kisbakucz # 2018.04.09. 14:49

Az eladott lakasokbol 2m Mott be ingatlanonkent.az Új lakas Aranka 2.9m ft volt.mivel a ferjem lakasat fizettek ki elobb ezert ö tudja odaadni a 2milliot es nekem 900eft let beforgatva.dea tobbi 1100e ft bold letters vasarolva a szekreny uvegasztal wiskiskocsi ezenkivul a konyha felujitasaba let beleteve de nem tudom szamlakkal igazolni. Kisbakucz

ObudaFan # 2018.04.10. 04:37

Nem feltétlenül számlákkal kell igazolni, tanúkkal is lehet.

pannika64 # 2018.04.11. 09:10

Még nem váltunk el , de évek óta külön élünk, én a tulajdonomban lévő ingatlanba.Lakáskulcsa még mindig van a férjemnek, mert többször próbáltunk békülni, de nem jött össze.Egyik nap arra jöttem haza, hogy kutatott a személyes holmijaim között.Lecseréltethetem a zárat?Félek , mert durva is tud lenni.Eddig csak úgy jött, hogy én engedtem be!Köszi

drbjozsef # 2018.04.11. 09:42

Ha külön éltek, és nem csak tulajdonosa, de birtokosa is vagy az ingatlannak, akkor lecserélheted a zárakat. Az agresszión mondjuk ez nem fog segíteni, sőt.

fuji3 # 2018.04.16. 06:49

Tisztelt fórumozók!
Kérdésem az lenne, h van egy családi vállalkozás, benne férj, feleség. Férj a vállalkozásban lévő összes nagy értékű gépet /össz érték kb. 30 M/ áron alul eladja egy haverjának kb.6 M-ért. Majd egy hónap múlva beadja a válást. Meg lehet ezt így csinálni? Akár a földekkel is?

fuji3 # 2018.04.16. 06:51

Ja és hibára hivatkozva adja el áron alul, amit már azóta ugyanúgy használ.

nonolet # 2018.04.16. 07:09

fuji3

Meg... köss bele, aztán vagy pert nyersz vagy nem.

- -

Ismerek nőszemélyt, aki inkább kibékült a válás helyett, mikor rájött, hogy a válásból nem visz majd milliókat,
hanem tartozni fog ő is, mert a férj cége mínuszos...

Lett papíron!, pár visszadátumozott szerződéssel.

fuji3 # 2018.04.16. 07:24

De a férj kitervelte előre, ő akar válni. Nincs visszaút. De ezek szerint akkor bárkit ki lehet így semmizni? Akár hány együtt töltött év után? Akkor mindenki ezt csinálná, nem?

drbjozsef # 2018.04.16. 07:29

fuji3,

ha válás lesz, lesz bíróság is. Ott előadhat bármit a feleség, csak kellene tudni bizonyítani is. De perelhet mint cégtulaj a válástól függetlenül is.

Nem, nem szabad ilyet csinálni - de hát látod, mégis megtette. Tudod, gyilkolni sem szabad, aztán mégis előfordul. Aztán vagy a bíróság szolgáltat iga... izé, jogot, vagy a vendetta. Te is ebből választhatsz...

lajcsó # 2018.04.16. 10:01

"Meg lehet ezt így csinálni? Akár a földekkel is?"
Meg lehet. Te meg az teheted meg, hogy a per során bizonyítod azt, hogy a házassági életközösségetek az eladás előtt szakadt meg!

lajcsó # 2018.04.16. 10:05

A földekre lehet kérni perfeljegyzést.
Meg nem ártana ügyvéd után nézned!

ObudaFan # 2018.04.16. 10:55

Ha külön éltek, és nem csak tulajdonosa, de birtokosa is vagy az ingatlannak, akkor lecserélheted a zárakat. Az agresszión mondjuk ez nem fog segíteni, sőt.

Ezt csak akkor tenném, ha majd lesz bírói döntés legalább a lakáshasználatról.

drbjozsef # 2018.04.16. 11:20

Saját tulajdonú lakásomon, amiből évek óta elköltözött (a visszatérés szándéka nélkül, önként, blablabla satöbbi), én megtenném. Lehet, nem teljesen korrekt jogilag, de nekem ne túrkáljon a tudomásom nélkül a holmimban. Majd akkor ágáljon, ha előre egyeztetett időpontban se leszek hajlandó beengedni.

ObudaFan # 2018.04.16. 11:31

Esetleges többlethasználti díj igény szempontjából lehet problémás.

fuji3 # 2018.04.16. 11:31

És a feleség h bizonyítja, h még előtte megszakadt a házassági életközösség? Tanúkkal, hogy rosszul éltünk már akkor is, csak a feleség még nem akart elválni?
Ügyvéd már van mindkét félnek, de nem nagyon foglalkozik ezzel az olcsó eladással.

ObudaFan # 2018.04.16. 13:22

fuji3

A te ügyedben attól, hogy mikor szakadt meg az életközösség, függ az, hogy mit lehet követelni, hiszen az életközösség megszakadásakori állapot szerint kell elszámolni.

frescohu # 2018.04.19. 12:44

Tisztelt Fórumozók, házasság vagy hivatalos élettársi kapcsolat nélkül a kapcsolat megszűnésekor van-e jelentősége annak, hogy az egyik személy nevén szereplő autó vásárlásakor adott-e pénzt a másik személy ? Erre vonatkozó megállapodás a vásárláskor nem történt.

drbjozsef # 2018.04.19. 13:22

Persze. Miért ne lenne, ha tényleg adott?
Ha nem ismeri el, akkor persze a bizonyíthatóság egy más kérdés.

Az élettársi vagyonközösség akkor is az, ha nem volt regisztrálva.

nonolet # 2018.04.19. 14:03

ÉLETTÁRSI vagyonközösség?! létezne?
Regisztrálás nélkül...

Valahogy kétlem.

Szerintem önálló szerzők voltak, a regisztráció nélkül.

drbjozsef # 2018.04.19. 14:13

Ezt már megrágtuk, jó legyen igazad, nincs vagyonközösség, akkor közös vagyonszaporulat van, amit meg kell osztani, zizeghetünk a terminológián, a lényegen nem változtat.

Szerintem - ha jogileg nem is 1000%-osan pontos - akkor is lehet használni a közös vagyon kifejezést, hiszen ha nem lenne, akkor mit akarnál megosztani? Ha önálló vagyonszerzők, akkor miért kellene az egyiknek kifizetni a másikat, ha az a kapcsolat megszűnésekor elviszi a hűtőt?

A lényeg, hogy regisztrált élettársaknál és anélkül is ugyanúgy meg kell osztani a vagyonszaporulatot, csak az önálló szerzés aránya alapján.