Örökölt ingóság

Bogimogi # 2008.09.29. 13:32

Szép napot!

Sajnos megint segítséget szeretnék kérni, mert mire azt gondoltam, már mindent tudok az örökségünkről felmerült egy újabb kérdés :-)
Apukám halt meg és az ő nevén volt egy hitelre vett gépjármű is. Anyu adóstárs az ügyletben. Ilyen esetben apu után az öcsém és én mit öröklünk? Leadjuk az autót és azzal rendezve a tartozás avagy anyura száll át (mivel ő adóstárs)? Azt tudom, hogy az örökség erejéig vagyunk számonkérhetőek tartozás terén. Ami nem világos az az, hogy ha az ingatlanból van pozitiv örökség (merthogy azon is hitel is van) akkor az autót "ráterhelhetik-e" a többi "pozitiv" örökségre? Lehet, hogy bonyolultan írtam le, elnézést kérek érte.
Kovács Béla Sándor már sokat segített nekem, amit ezúton is köszönök.
Ha valaki esetleg tanáccsal tud szolgálni akkor kérem,írjon.
Előre is köszönöm,
üdv Bogi

ObudaFan # 2008.09.30. 09:50

Ha édesanyád adóstárs, akkor ő a teljes összeggel fog tartozni akkor is, ha tőletek, örökösöktől nem hajtható az be. Egyébként nagy valószínűséggel a kocsinak is csak a felét örököltétek meg, mert közös vagyon volt.

Bogimogi # 2008.09.30. 10:18

Nagyon köszönöm a segítséget és mégegyszer elnézést az e-mailes zaklatásért.
üdv Bogi

ObudaFan # 2008.09.30. 11:02

Nincs mit.

cinderella # 2008.10.13. 10:21

Az örökölt ingóságokkal kapcsolatban még mindig kétségek közt vergődünk. Apósom halála után férjem és két testvére 1/3-1/3 arányban örökölték ingatlanát. A húga most kitalálta, hogy a házban lévő összes háztartási gép őt illeti, mivel ő élt az édesapjukkal és azokat közösen vették. A húg valóban a papával élt, de - bár felnőtt korú- a mai napig nappali tagozaton tanul. Jövedelme nem volt, árvaságit és családi pótlékot kapott. Szerintem mivel ő eltartottként élt a papával, amit vásároltak azt a papa nyugdíjából tehették, így ő azon tulajdonjogot nem szerezhetett. Jól gondolom? Van erre valamilyen törvény, amivel ezt bizonyíthatnánk neki?
Közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatban is lenne néhány kérdésem. Tud benne valaki segíteni? Nagyon megköszönném.
Üdv és köszönöm a segítséget előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 10:32

Jól gondolom?
Nem feltétlenül. De ha nem hajlandó megegyezni az ingóságok egyenlő arányú elosztásában, akkor neki kell bizonyítania a közös tulajdon tényét, mértékét.

cinderella # 2008.10.13. 10:50

Köszönöm kbs.
Csak azért gondoltam, mert az árvasági és a csp szerintem nem jövedelem, hanem azt az ellátására (étkeztetés, ruházás, fűtés stb.) adja az állam. Szerinte viszont ez az ő jövedelme volt, mert ezért ő tanult, iskolába járt. (Megjegyzem bukdácsolva, csavarogva).
Közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatban már kérdeztem egy másik topikban, de nem érkezett válasz. Megtehetném most, itt? Sürgős lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:01
cinderella # 2008.10.13. 12:08

OK. Köszönöm.