Örökölt ingóság

cinderella # 2008.08.18. 15:07

Apósom halála után ingatlanát és a benne lévő ingóságokat férjem és két testvére 1/3-1/3 arányban örökölték. Közösen úgy döntöttek, hogy egyelőre még nem adják el az ingatlant, minden ingóság, háztartási gép stb ott van benne, úgy ahogy apósom hagyta. Gyakorlatilag azért, mert a férjem nővére ragaszkodik hozzá, hogy minden maradjon ott, ahol van. Sajnos a napokban elromlott a mosógépünk, két gyerek mellett sűrgősen szükségünk lenne egyre, de újat venni nem tudunk. Mivel apósom halála előtt vette a mosógépét, úgy gondoljuk elhozhatnánk, de kifizetni nem tudjuk a másik két testvérnek. Mit tehetünk ebben az esetben? Kérhetjük tőlük, hogy az ingatlan értékesítésekor (ami ki tudja mikor lesz) vonják majd le a férjemre eső részből? Egyébként is van még ott olyan, amit apósom halála előtt nekünk ajándékozott, de most nem merjük elhozni, mert a nővére még egy fényképet sem enged onnan kihozni.
Köszönöm a segítséget.
Üdv mindenkinek!

monalisa1 # 2008.08.18. 17:56

Nahát...
A férjed menjen és hozza el azt a használaton kívüli mosógépet., legfeljebb írjon egy elismervényt, hogy x Ft értékben a majdan eladásra kerülő ház és/vagy az ingóságot árából őtőle ez az összeg levonásba helyezendő. (Különben is, ha garanciális a mosógép, hát hadd dolgozzon - de egyébként is.) És hozza el azt is amit az apósod konkrétan nektek ajándékozott.

Van kulcsa a férjednek? Ha esetleg neki nincs, de a harmadik testvérnek lehet hogy van.

Nem "tanító néni" a kedves sógornő, hogy ezt meg azt megszabjon a nagykorú testvéreinek.

Az lehet, hogy egyes személyes használati tárgyak kedves emlék az elhunyt apóstól - és mint ilyen megtartandó -, de nem xy hagyatéki muzeuma.

Holnap már mossatok a géppel!

Monalisa
laikus hozzászóló

cinderella # 2008.08.19. 04:27

em, a kedves sógornő nem tanítónéni (mégcsak érettségije sincs, és bocs mindenkitől, de ezzel nem minősíteni szerettem volna), de ha az lenne is, csak gyerekeknek szabhatna meg dolgokat, véleményem szerint. Sajnos ez a fajta viselkedése neveltetésükből adódik, a másik két testvér pedig feltétel nélkül elfogad mindent, amit mond.
Igen, van kulcsunk a házhoz, sőt rendszeresen is járunk, márcsak azért is, hogy megnézzük, mit vitt már megint oda. Mert előszeretettel viszi oda a lecserélt bútorait, útban lévő dolgait. Az egész már inkább egy raktárhoz hasonlít. Volt, hogy a férjemnek már azt ordította a telefonba, minek megy oda, nincs ott neki semmije. Ehhez tudni kell, hogy míg élt apósom rendszeresen segítette pénzzel, ezzel-azzal. Pl. a lecserélt hűtőjét, Tv-jét apósomnak adta, franciaágyat vett neki stb.és amiket még nem tudunk. Ezek hogyan tekinthetők, az ő tulajdona, vagy közös örökség? Az ajándék csak addig ajándék, míg meg nem hal valaki, aztán visszaszáll az ajándékozóra? Sajnos ezekbe mi annak idején nem láttunk bele (nem is érdekelt minket), és ma már bármire modhatja, hogy ő vette.
És azok a dolgok, amiket apósom a vele egy háztartásban, de még eltartottként élő harmadik testvérnek vett? Pl. Tv, hifi a szobájába? Személyes dolgoknak tekinthetők, vagy az is közös örökség?
Monalisa1 mindenesetre köszönöm a válaszodat, megerősítetted a véleményemet.

ObudaFan # 2008.08.19. 09:02

Sajnos, amit monalisa javasol, az bűncselekmény. Mialőtt elhozza azt a gépet, meg kell egyezni a másik két tulajdonostárssal. Hogy hogy állapodtok meg, az a ti dolgotok, de az ő hozzájárulásuk nélkül ez nem lehetséges.

monalisa1 # 2008.08.19. 12:00

Bocs, nem gondoltam volna, hogy az örökrészének egy igazán kis hányadát idejekorán nem veheti magához, főleg, hogy "nem ellopja" a többiek elől hanem ír róla papírt.

cinderella # 2008.08.19. 12:17

Hát, a megegyezés nem lesz egyszerű dolog, mert ott mindent a saját tulajdonának tekint.
Ahhoz nem kellene a másik két fél hozzájárulása, hogy raktárként (a szó szoros értelmében, mert kereskedelmi tevékenységet folytat) használja az egész ingatlant?

ObudaFan # 2008.08.19. 13:22

Ha megegyezni nem lehet, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt pert kell indítani.

cinderella # 2008.08.19. 13:35

Igen, ezt tudom. Egyelőre azonban az elfogadható megoldás lenne (törvényileg), ha szólunk nekik, hogy elhozzuk a gépet, és írunk róla egy elismervényt, mely szerint majd levonásra kerül az eladott ház értékéből? Nekik is alá kell írni ezt, vagy elég, ha csak a férjem nyilatkozik? Megtílthatja, még ezután is, hogy elhozzuk?
És a többi ingóságra milyen tulajdonjog vonatkozik?
Egy per időigényes, és csak a legvégső esetben nyúlnánk hozzá, a gépre pedig most lenne szükségünk.
Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2008.08.19. 18:06

Szóval lesz majd hagyatéki eljárás, a jegyző által megbízott közjegyző leltárba vetet a három testvérrel minden ingóságot ami az örökség tárgyát képezi, aztán ha ez magvan, kiadja nekik az örökséget. Azt követően osztozkodhatnak...

Az adóhivatal által meghatározásra kerülő öröklési illetéket meg kell majd fizetniük, elsősorban is az ingatlanra vonatkozóan. (Ha jól tudom lakóingatlan öröklése esetén közvetlen hozzátartozói örökösöknek 2,5%-ot, és ez harmadolásra kerül a testvérek közt. Részletfizetésre engedély kérhető.)

A párod a mosógépet akkor már jogszerűen viszi - az 1/3-ad ingósági örökségébe beszámítandó.

Addig hogy mivel mostok - bár ott a kézenfekvő megoldás... -, azt neked kell tudni.

A "raktározással" kapcsolatban szerintem a két testvér némi havi díjat kérhet a nővérüktől, mivelhogy a ki-ki lakásterületüket veszi igénybe.

Monalisa
laikus hozzászóló

nandy # 2008.08.19. 22:28

Aha, monalisa, most is gondolkodhatnál kicsit, mielőtt szólsz... Akkora hülyeséget írsz már megint - sokadszorra- , hogy az már nekem is fáj.... Fejezd be!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Senkinek nem segítesz azzal, ha félrevezeted!!!!!!!!

A lényeg az lenne, hogy a mosógép a három testvér tulajdona, egyik sem viheti el a másik kettő beleegyezése nélkül.

Sajna, ha a nővér ezt nem engedi, akkor nem lehet elvinni...

monalisa1 # 2008.08.20. 12:42

Köszöntelek...

Ha volnál szíves újra elolvasni az alanti első bekezdést, és külön is annak záró mondatát, akkor - miről is nézetkülönbözöl?

cinderella # 2008.08.20. 13:00

A hagyatéki tárgyalás már fél éve megvolt, csekket, még eddig hál' istennek nem kaptunk. A hagyatéki leltár csak ingatlanról szólt, az is bemondásos alapon.
Nandy: És az ingatlant a másik kettő beleegyezése nélkül lehet használni?

monalisa1 # 2008.08.20. 13:12

Ameddig élt az apósod, az ő belegyezésével azt csínált a sógornő a házban amit csak akart, de azóta ez megváltozott...

monalisa1 # 2008.08.20. 13:23

Mivel ingóság nem került leltározásra, vélhetően a három testvér megosztozott már egymással, ennek alapján mindegyik viszi azt ami őneki jutott - vagy értékben cseréli ill. beszámíttatja.

Az após halála után hónapokkal nemigen van értelme "őrizni" ott akármit is.

ObudaFan # 2008.08.21. 09:58

Kérj póthagyatéki eljárást.

Mindent közösen, 1/3-1/3 arányban használhattok. Akit a tulajdonostársa a használattól elzár, az többlethasználati díjra tarthat igényt az akadályozó tulajdonostárstól, ami bíróságon érvényesíthető. De az, hogy te az ingóságot elhozod, nem elfogadható. Ahogy monalisa írja, úgy sem.

nandy # 2008.08.21. 10:55

Mivel van kulcsuk a házhoz, oda szabadon bejárhatnak, így szerintem egy lehetőség van: a mosandó ruhákat odavinni, ott kimosni a géppel (hisz a használat nem tiltott, csak az elvitel), aztán a mosott ruhát hazavinni.

És mielőbb pert indítani, ha a nővér nem hajlandó egyezkedni. Az senkinek sem jó, ha ott áll az ingatlan, benne az ingóságok, és senki nem tehet semmit....

nandy # 2008.08.21. 10:55

(tudom, hogy agyrém)

nandy # 2008.08.21. 10:58

Ha volnál szíves újra elolvasni az alanti első bekezdést, és külön is annak záró mondatát, akkor – miről is nézetkülönbözöl?

Talán mostmár jobban érted. Ha az egyik fél nem akar osztozkodni (márpedig a jelek szerint nem akar), akkor nem lehet vele szemben önkényesen fellépni - hiába teszi ő is ugyanezt.

A párod a mosógépet akkor már jogszerűen viszi – az 1/3-ad ingósági örökségébe beszámítandó.

Hmmm...

monalisa1 # 2008.08.21. 13:12

Értem én, meg mást is...

cinderella # 2008.08.22. 07:54

Önkényesen elhozni nem szeretnénk semmit. Sőt, még ami nálunk volt is használatra, a konfliktusok elkerülése végett visszavittük. Pedig előbb-utóbb lépni kell, mert ott áll lakatlanul, berendezve, mindennek kitéve az egész ház. Az ördög pedig nem alszik... A fenntartásáról pedig nem is beszélve.
Nandy: ennek megoldása elég körülményes, mivel más helységben van, oda-vissza húzgálni hetente kétszer a ruhákat... Csak gondoltam, ennek az 1/3-a már úgyis a férjemé, garanciális, új gép stb. De azt hiszem, előbb felhívok egy szerelőt, vagy nézek egyet részletre.
Még abban segítsetek, kérlek, hogy illetékkel kapcsolatban mikor számíthatunk csekkre? Mint írtam, a hagyatéki tárgyalás már februárban megtörtént.

iboly # 2008.09.18. 13:44

Házastársak vagyunk, mindkettőnknek vannak gyermekei előző házasságából, ha bármelyikünket éri valami, végrendelet hiányában ki örökli az ingóságot, pl . az autót?
Köszönöm

ObudaFan # 2008.09.18. 14:24

Mindenki után az illető különvagyonát és a közös vagyonból ráeső részt a saját gyermekei, egymás között egyenlő arányban, függetlenül attól, hogy milyen kapcsolatból származnak.

monalisa1 # 2008.09.18. 14:42

É ha az autó árából esetleg van még hiteltartozás, azt is megöröklik az utódok...

iboly # 2008.09.23. 13:58

Haszonélvezeti jogát érvényesítheti-e az ingóságokra a hátramaradott?

ObudaFan # 2008.09.24. 11:32

Igen.