Örökölt ingóság

cinderella # 2008.10.13. 12:08

OK. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:01
cinderella # 2008.10.13. 10:50

Köszönöm kbs.
Csak azért gondoltam, mert az árvasági és a csp szerintem nem jövedelem, hanem azt az ellátására (étkeztetés, ruházás, fűtés stb.) adja az állam. Szerinte viszont ez az ő jövedelme volt, mert ezért ő tanult, iskolába járt. (Megjegyzem bukdácsolva, csavarogva).
Közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatban már kérdeztem egy másik topikban, de nem érkezett válasz. Megtehetném most, itt? Sürgős lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 10:32

Jól gondolom?
Nem feltétlenül. De ha nem hajlandó megegyezni az ingóságok egyenlő arányú elosztásában, akkor neki kell bizonyítania a közös tulajdon tényét, mértékét.

cinderella # 2008.10.13. 10:21

Az örökölt ingóságokkal kapcsolatban még mindig kétségek közt vergődünk. Apósom halála után férjem és két testvére 1/3-1/3 arányban örökölték ingatlanát. A húga most kitalálta, hogy a házban lévő összes háztartási gép őt illeti, mivel ő élt az édesapjukkal és azokat közösen vették. A húg valóban a papával élt, de - bár felnőtt korú- a mai napig nappali tagozaton tanul. Jövedelme nem volt, árvaságit és családi pótlékot kapott. Szerintem mivel ő eltartottként élt a papával, amit vásároltak azt a papa nyugdíjából tehették, így ő azon tulajdonjogot nem szerezhetett. Jól gondolom? Van erre valamilyen törvény, amivel ezt bizonyíthatnánk neki?
Közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatban is lenne néhány kérdésem. Tud benne valaki segíteni? Nagyon megköszönném.
Üdv és köszönöm a segítséget előre is.

ObudaFan # 2008.09.30. 11:02

Nincs mit.

Bogimogi # 2008.09.30. 10:18

Nagyon köszönöm a segítséget és mégegyszer elnézést az e-mailes zaklatásért.
üdv Bogi

ObudaFan # 2008.09.30. 09:50

Ha édesanyád adóstárs, akkor ő a teljes összeggel fog tartozni akkor is, ha tőletek, örökösöktől nem hajtható az be. Egyébként nagy valószínűséggel a kocsinak is csak a felét örököltétek meg, mert közös vagyon volt.

Bogimogi # 2008.09.29. 13:32

Szép napot!

Sajnos megint segítséget szeretnék kérni, mert mire azt gondoltam, már mindent tudok az örökségünkről felmerült egy újabb kérdés :-)
Apukám halt meg és az ő nevén volt egy hitelre vett gépjármű is. Anyu adóstárs az ügyletben. Ilyen esetben apu után az öcsém és én mit öröklünk? Leadjuk az autót és azzal rendezve a tartozás avagy anyura száll át (mivel ő adóstárs)? Azt tudom, hogy az örökség erejéig vagyunk számonkérhetőek tartozás terén. Ami nem világos az az, hogy ha az ingatlanból van pozitiv örökség (merthogy azon is hitel is van) akkor az autót "ráterhelhetik-e" a többi "pozitiv" örökségre? Lehet, hogy bonyolultan írtam le, elnézést kérek érte.
Kovács Béla Sándor már sokat segített nekem, amit ezúton is köszönök.
Ha valaki esetleg tanáccsal tud szolgálni akkor kérem,írjon.
Előre is köszönöm,
üdv Bogi

ObudaFan # 2008.09.24. 11:32

Igen.

iboly # 2008.09.23. 13:58

Haszonélvezeti jogát érvényesítheti-e az ingóságokra a hátramaradott?

monalisa1 # 2008.09.18. 14:42

É ha az autó árából esetleg van még hiteltartozás, azt is megöröklik az utódok...

ObudaFan # 2008.09.18. 14:24

Mindenki után az illető különvagyonát és a közös vagyonból ráeső részt a saját gyermekei, egymás között egyenlő arányban, függetlenül attól, hogy milyen kapcsolatból származnak.

iboly # 2008.09.18. 13:44

Házastársak vagyunk, mindkettőnknek vannak gyermekei előző házasságából, ha bármelyikünket éri valami, végrendelet hiányában ki örökli az ingóságot, pl . az autót?
Köszönöm

cinderella # 2008.08.22. 07:54

Önkényesen elhozni nem szeretnénk semmit. Sőt, még ami nálunk volt is használatra, a konfliktusok elkerülése végett visszavittük. Pedig előbb-utóbb lépni kell, mert ott áll lakatlanul, berendezve, mindennek kitéve az egész ház. Az ördög pedig nem alszik... A fenntartásáról pedig nem is beszélve.
Nandy: ennek megoldása elég körülményes, mivel más helységben van, oda-vissza húzgálni hetente kétszer a ruhákat... Csak gondoltam, ennek az 1/3-a már úgyis a férjemé, garanciális, új gép stb. De azt hiszem, előbb felhívok egy szerelőt, vagy nézek egyet részletre.
Még abban segítsetek, kérlek, hogy illetékkel kapcsolatban mikor számíthatunk csekkre? Mint írtam, a hagyatéki tárgyalás már februárban megtörtént.

monalisa1 # 2008.08.21. 13:12

Értem én, meg mást is...

nandy # 2008.08.21. 10:58

Ha volnál szíves újra elolvasni az alanti első bekezdést, és külön is annak záró mondatát, akkor – miről is nézetkülönbözöl?

Talán mostmár jobban érted. Ha az egyik fél nem akar osztozkodni (márpedig a jelek szerint nem akar), akkor nem lehet vele szemben önkényesen fellépni - hiába teszi ő is ugyanezt.

A párod a mosógépet akkor már jogszerűen viszi – az 1/3-ad ingósági örökségébe beszámítandó.

Hmmm...

nandy # 2008.08.21. 10:55

(tudom, hogy agyrém)

nandy # 2008.08.21. 10:55

Mivel van kulcsuk a házhoz, oda szabadon bejárhatnak, így szerintem egy lehetőség van: a mosandó ruhákat odavinni, ott kimosni a géppel (hisz a használat nem tiltott, csak az elvitel), aztán a mosott ruhát hazavinni.

És mielőbb pert indítani, ha a nővér nem hajlandó egyezkedni. Az senkinek sem jó, ha ott áll az ingatlan, benne az ingóságok, és senki nem tehet semmit....

ObudaFan # 2008.08.21. 09:58

Kérj póthagyatéki eljárást.

Mindent közösen, 1/3-1/3 arányban használhattok. Akit a tulajdonostársa a használattól elzár, az többlethasználati díjra tarthat igényt az akadályozó tulajdonostárstól, ami bíróságon érvényesíthető. De az, hogy te az ingóságot elhozod, nem elfogadható. Ahogy monalisa írja, úgy sem.

monalisa1 # 2008.08.20. 13:23

Mivel ingóság nem került leltározásra, vélhetően a három testvér megosztozott már egymással, ennek alapján mindegyik viszi azt ami őneki jutott - vagy értékben cseréli ill. beszámíttatja.

Az após halála után hónapokkal nemigen van értelme "őrizni" ott akármit is.

monalisa1 # 2008.08.20. 13:12

Ameddig élt az apósod, az ő belegyezésével azt csínált a sógornő a házban amit csak akart, de azóta ez megváltozott...

cinderella # 2008.08.20. 13:00

A hagyatéki tárgyalás már fél éve megvolt, csekket, még eddig hál' istennek nem kaptunk. A hagyatéki leltár csak ingatlanról szólt, az is bemondásos alapon.
Nandy: És az ingatlant a másik kettő beleegyezése nélkül lehet használni?

monalisa1 # 2008.08.20. 12:42

Köszöntelek...

Ha volnál szíves újra elolvasni az alanti első bekezdést, és külön is annak záró mondatát, akkor - miről is nézetkülönbözöl?

nandy # 2008.08.19. 22:28

Aha, monalisa, most is gondolkodhatnál kicsit, mielőtt szólsz... Akkora hülyeséget írsz már megint - sokadszorra- , hogy az már nekem is fáj.... Fejezd be!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Senkinek nem segítesz azzal, ha félrevezeted!!!!!!!!

A lényeg az lenne, hogy a mosógép a három testvér tulajdona, egyik sem viheti el a másik kettő beleegyezése nélkül.

Sajna, ha a nővér ezt nem engedi, akkor nem lehet elvinni...