Örökség visszautasítása - lehetséges?


ObudaFan # 2008.09.11. 12:41

Az rendben van, hogy a végzés nem jogszerű, csak azt a földhivatal ugyanúgy nem bírálhatja felül, mint ahogy egy ítéletet sem. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 12:42

Igaz.

tétova # 2008.09.19. 08:21

Szervusztok!

Egészen elképesztett ez az oldal.
11 éve halt meg az Édesanyám, a nevén lévő lakást én örököltem mint egyetlen gyermeke. Nevelőapámmal 30 évig voltak házasok, együtt vették a lakást csak valamiért anyu nevén volt. Természetesen a hagyatékin lemondtam apu javára, még a haszonélvezetről is. Nekem 2 lányom van, Ők akkor kiskorúak voltak, de fel sem merült ilyen kérdés, hogy akkor Ők lennének az örökösök.Erről nekem kellett volna tudnom, vagy a közjegyzőnek kellett volna megkérdeznie? Utólag a gyerekeim tehetnek valamit??

Üdvözlettel:
Tétova

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 09:12

Látni kellene azt a hagyatékátadó végzést. Aggályos, de nem biztos, hogy jogszerűtlen. Bolygatni akarod a dolgot?

(Annyiszor mondtam, mondtuk már: a hagyaték megnyílta, azaz az örökhagyó halála után már nem lehet lemondani az örökségről. Visszautasítani lehet, vagy osztályos egyezséget kötni, de az más.)

tétova # 2008.09.19. 09:22

Szia K B S

Hát tudod az élet szörnyű. Szóval én voltam az egyszem gyerek nevelőapám példaszerűen bánt velem mindíg, és anyát boldoggá tette. Egészen egyértelmű volt, hogy én lemondjak a javára, hiszen az APÁMnak tekintem még ma is. Anya halála után totál összeroppant évekig nem talált magára. aztán jött az új NŐ! Jelenleg annyira elmérgesítette a helyzetet köztünk hogy aput csak karácsony előtt láthatom 1-2 órára, lopva. Az új csaj beköltözött a lakásba, saját lakása nincsen.Mindenképpen el akarja vetetni magát feleségül, Apa még ódzkodik, de már nem sokáig mer ellenállni, szereintem.Én azt gondoltam amikor Anya meghalt, hogy majd készít egy végrendeletet Apu, de nem tette meg.És már nem is teszi. Ezért gondoltam, hogy talán a gyerekeimnek érdemes lenne tenni valamit, persze majd ha apa meghal, addíg nem akarnám Őt felzaklatni. vagy inkább még most életében kellene tennem valamit?

tétova # 2008.09.19. 09:24

Hagyaték átadó végzés? Aha. Abból nekem kellen lennie 1 pld.-nak valahol? Hát nincs.Honnan kérhetem? Nme emléxem rá ki volt a közjegyző.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 09:38

Elég baj.
Talán nézz bele az ingatlan tulajdoni lapjába; abból kiderül legalább az, hogy az özvegy milyen jogcímen szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát. Ha a hagyatékátadó végzés révén, akkor annak a száma is ott lesz.

tétova # 2008.09.19. 09:46

Hát jó. Ráér ez Apa halála után? Prsze még csk 67 éves és jól van és remélem még évtizedekig nem lesz erre szükség inkább a lányaimnak mondom majd el hogy mi a teendőjük, ha majd szükség lesz rá. Tehát nézzenek bele ebbe a tulajdon lapba, és utána mi a teendő?
Érdekes ez eddíg nem jutott eszembe. Az édesapám, akinek szintén egyetlen gyermeke vagyok az elmúlt évtizedek során az összes nagynénje után örökölt, és mindíg mindenről lemondott a testvére javára. Édesapa most júliusban halt meg, az is érdekes eset.
Ilyenkor a közjegyző hogy-hogy nem figyelmezteti az örököst hogy nem mondhat le , hiszen van utódja?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 10:50

Azt a közjegyző honnan tudná?

(Ismétlem: nem lehet lemondani, ha az örökhagyó már nem él.)

Azt kell mondjam, jobb lenne minél előbb tisztázni a helyzetet, és lépni - ha tényleg ezt akarjátok. Ugyanis az idő múltával minden nehezebben kibogozható, és egy újabb öröklés is csak bonyolítaná az ügyet.

tétova # 2008.09.19. 10:58

Persze iogazad van, honnan tudná.Nekem kellett volna utána néznem, de nem is gondoltam ilyesmire.Amíg Apu él , nem lépek. Miután "csak" a nevelőapám, a halála után nyilván majd a testvére, és az új élettársa (addígra felesége?) fog csatározni az örökségen. Majd akkor jelzem az igényemet, gondolom ez nem évül el? Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 11:44

Tulajdoni igény, nem évül el. De nem a te igényed, legfeljebb a leszármazóidé. Ne feledd, nem mondtam, hogy megáll egy ilyen követelés - ahhoz látni kellene az iratokat.

tétova # 2008.09.19. 11:57

Mégegyszer köszönöm. Azt gondolom elmondom a lányoknk, aztán majd teszik amit jónak látnak.Nagyon szerették a Nagyanyjukat és szeretik a Papát is. Amíg Ő él semmit sem teszünk.
Mégegyszer kösz.
Legyen jó a hétvégéd.Süthetne a nap egy picit.

Maddie # 2008.09.23. 16:52

Tanácsotokat kérem!

A helyzet hasonló ahhoz, mint aki elkezdte ezt a témát. Édesapám halála után 30 évvel kiderült, hogy mezőgazdasági földterületet örököltem, amely értéke kevesebb mint 100 000 Ft. Vissza akarom utasítani, de a közjegyző szerint akkor az én örököseimre száll. Én tudom prezentálni az összes gyerekem lemondó nyilatkozatát, ha azt akarják. De a közjegyző azt állítja, hogy egyszerűbb lenne elfogadni. Én viszont nem akarom. Akkor küldjem el a saját és a gyermekeim visszautasító nyilatkozatát, és ezzel vége a dolognak? Terhel engem valamiféle fizetési kötelezettség így is úgy is?
A közjegyző nyomást akar gyakorolni rám, mert nekik kellemetlen, hogy az örökösödési ügy már három éve tart. Engem viszont hidegen hagy az ő szenvedésük. Egyszerűen nem akarok ezzel az örökséggel foglalkozni, sem fizetni érte.
Mit szóltok?

ObudaFan # 2008.09.23. 19:53

Ha a gyermekeid nagykorúak, akkor ennyi.

monalisa1 # 2008.09.23. 20:33

Kényszerűen elfogadni az örökséget, aztán a lehető legrövidebb időn belül megszabadulni tőle - akár jelképes eladási áron is. (Pl. felajánlani a telekszomszédnak.)

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.09.24. 12:07

Annak az a hátránya, hogy akkor ki kell fizetni az öröklési illetékes és a közjegyzői díjat.

Egyjogász # 2008.09.24. 13:06

Jó lenne tudni, hogy a gyerekek nagykorúak-e, abban az esetben ugyanis szinte reménytelen a visszautasítás.

Ha te visszutasítod, a gyerekeidre száll az örökség, ők viszont ha kiskorúak, csak gyámhivatali engedéllyel utasíthatják vissza. (Ill. te a képviseletükben.)

Arról pedig elég nehéz meggyőzni a gyámhivatalt, hogy miért szolgálja az a kiskorú gyerek érdekét, hogy egy értékkel bíró vagyonról ellenérték nélkül lemondj a nevükben.

Egyjogász # 2008.09.24. 13:07

Helyesbítek:
Jó lenne tudni, hogy a gyerekek nagykorúak-e, abban az esetben ugyanis ha nem szinte reménytelen a visszautasítás.

monalisa1 # 2008.09.24. 13:09

Rövid távon igen, de ha megtartja és nem hasznosítja/használja, a következő évre már belepi a gaz, aztán onnantól évről évre - és évente többször is - vagy kaszál(tat) vagy fizeti a parlagfű miatt rendre kivetett bírságot.

Maddie # 2008.09.24. 16:49

Nagykorúak a gyerekek.
Tehát ha mindannyian visszautasítjuk, akkor nem kell fizetni senkinek sem, ugye? Közjegyzői költséget sem?

(További csavar a témában, csak úgy mellesleg, hogy édesanyám még mindig él, és őt nem vonták be mint özvegyi haszonélvezőt. De lehet, hogy mezőgazdasági területnél ez nem is érdekes.)

Egyjogász # 2008.09.24. 17:57

Unokák vannak?

Maddie # 2008.09.24. 19:11

Nincsenek unokák.

Egyjogász # 2008.09.25. 03:31

Akkor szerintem adjátok be mindjányan a visszautasító nyilatkozatot a közjegyzőnek, ő meg csináljon, amit akar.

Bogimogi # 2008.09.25. 13:08

Sziasztok!

kérlek, segítsetek. Most próbálok utánaolvasgatni a visszautasítás mikéntjéről és hogyanjáról, de még mindig nem teljesen tiszta a fejemben. Édesapám meghalt hó elején, édesanyám, öcsém és én öröklünk utána.Illetve most csak öcsém és én, anyu ha jól tudom haszonélvező lesz mind felett. A házat banki hitel terheli ,de marad még felette rész , kicsit több mint a ház értékének a fele. Ez lesz az alap ha jól tudom, tehát anyué 1/2 , öcsémé és enyém 1/4 - 1/4 rész. Eddig jól tudom , ugye?
Na most, ha én visszautasítom az örökséget, akkor az kire "száll" át? az öcsémre , aki ugyan 19 éves de nincs önálló keresete ( itt az illetéket is kérdezném, hogyan kell fizesse?) avagy az én visszautasításommal az egyéves kisfiam lesz a másik örökös? és ha őt sem akarom örökösnek mit tegyek? (Nem adósság öröklésről van szó.)
Előre is köszönöm a segítséget!
Szép napot!
Bogi

Bogimogi # 2008.09.25. 13:16

Bocsánat, még valami eszembe jutott,: ha az öcsém is visszautasítja az örökséget, akkor anyu lesz mindennek az örököse? (tegyük fel, hogy én visszautasítom és a kisfiamnak is sikerül ezt megoldani)
mégegyszer köszönöm!
üdvözlettel:
Bogi