Örökség visszautasítása - lehetséges?


Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.20. 14:01

Nyilván nem lehet az átvett örökséget utólag visszautasítani. Ha gondolod, akkor nekiajándékozhatod az 1/4 tulajdoni hányadodat akár édesanyádnak, akár a testvérednek. Bár nem látom, miért kellene ilyen nagylelkű gesztust gyakorolni.

Ugyanis valószínűleg félreértettél valamit. Vélhetőleg nem kezesként kellene aláírnod, hanem zálogkötelezettként; vagyis legrosszabb esetben is csak azt az 1/4 hányadot veszíthetnéd el, amit amúgy is oda akarsz adni ingyen.

Mindamellett nagyon nézd meg mit akarnak aláíratni veled, egyenesen rá is kérdezhetsz. Mert az OTP-nek például egy időben gyakorlata volt, hogy a zálogkötelezettet, sőt a zálogingatlan haszonélvezőjét is bevonták adóstársként. No, azt ne vállald el semmiképpen.

bmónika62 # 2009.01.20. 16:50

Köszönöm gyors válaszodat!
Tegnap este beszélgettünk erről anyával és felajánlottam neki az ajándékozást is mert nem akartam aláírni a kölcsönszerződést, gondoltam még kitárgyaljuk. Ma munka után hívott is anya, hogy komolyan gondoltam az ajándékozást, mert aki az adóságrendező hitelt intézi neki, azt mondta, hogy ez még jobb és felhívta az ügyvédjét és már írják is az ajándékozási szerződést. Azt feleltem, hogy jó csak mindent látni akarok és elolvasni. Nem értem miért kell sietni. Nehéz erről beszélni, mert 18 éves koromtól szinte nincs is kapcsolatunk egymással, mert férjhez mentem. Mindenből kihagytak, ünnepek, ház eladás, betegség, stb. Most hogy az öcsém is bajba került, anya is megöregedett egyedül maradt jönnek a gondok, ilyenkor megtalálnak. Én szeretnék kimaradni, ha már a jóból kihagytak, még azon az áron is hogy lemondok az apai és anyai részemről is a családom nyugalmáért.
Ebben szeretném kérni a segítséged, hogy hogyan kell.

Válaszodban olvasom, hogy csak az 1/4 részt veszíteném el, de még akkor is ha az nem fedezi a költségeket, ha anya nem tudja fizetni a kölcsönt, a saját lakásom nincs veszélyben ha nem adóstársként írok alá?
Köszönettel:

heni1979 # 2009.01.20. 17:15

A Következő problémával fordulok Önökhöz: A férjem nagybátja elhunyt, és a férjem és a másik nagybátyja örökölne 43 apró földterületet, valamint egy romos házat, amiben jelenleg a másik nagybátyja lakik. A férjem nem szeretne örökölni, szeretne lemondani az állam javára. Viszont úgy tudom, mivel van 2 gyerekünk, így a gyámhatóságnak adják tovább a dolgot, aki nem szokott ebbe beleegyezni, azaz az ottani ügyintézőn múlik, hogy engedi-e vagy sem. ( az egyik gyermekünk tartósan beteg)
De nem tudom, mi alapján dönti el az ügyintéző, hogy beleegyezik.

A gond csak annyi, hogy azok a földek parlagon vannak, senki nem gondozza őket, és mi nem tartunk rá igényt, mert gond lenne vele. Nem beszélve a névreiratási költségekről. A ház egy romos valami, ami 30 éve nem volt még tatarozva sem.

Úgy hallottam, hogy le tudok mondani a másik nagybátyám javára, de sajnos olyan viszonyban vagyunk, hogy neki csakazért se fog kelleni, mert csak a házra tart igényt a földekre ő sem.Úgy tudom, hogy vagy mindent el kell fogadni, vagy mindenről le lehet mondani, de olyan, hogy csak erre, vagy csak arra tartok igényt, olyan nincs.

A hagyatéki tárgyalás előtt el szeretném kezdeni intézni a gyámhatósági ügyet, hogy a tárgyaláson ezzel már ne legyen gond.

Előre is köszönöm minden tanácsukat!

Lyonee # 2009.01.20. 17:18

Folytatnám Monalisa1 gondolatait. Azt sem tudod mire akarja anyukád felvenni a hitelt, de lemondanál a jogos örökségedről ajándékozással, és ha majd megöröklöd anyukád halála után a megterhelt lakás felét, kezdődik elölről a cirkusz. Ne menj bele semmibe, így legalább megakadályozhatod az eladósodást.

alekszandrosz # 2009.01.20. 17:28

Kedves Heni.Hagy kérdezzem meg hol fekszenek ezek a földterületek és mennyire aprók?Az állam csak végső örökös ha lemond róla akkor a nagybácsié lesz vagy megy tovább a törvényes öröklés sorrendjében.

bmónika62 # 2009.01.20. 17:54

Köszönöm az eddigi válaszokat, de még vannak homályos részek!

Megpróbálom másképpen megfogalmazni aggodalmamat.
Konkrétan arról van szó, hogy több részletből adódó kölcsöntartozást,/ több mint 1.000.000,-Ft/ úgy próbál/nak/ enyhíteni, hogy xy bank adóságrendező hitelkonstrukcióba teszi át, így csökkentve a havi törlesztőrészletet, és mint tulajdonostársnak szükség van az aláírásunkra. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy kölcsöntartozás nem lesz fizetve - esetleg újabb hitellel. Ha ne adj Isten bekövetkezik a legrosszabb, csak egy hatalmas kölcsöntartozást fogok örökölni, melyet nem fog fedezni az örökség /ingatlan/. Kérdésem a következő, a megörökölt tartozás átszáll-e rám illetve a családomra.

heni1979 # 2009.01.20. 18:01

Az őrségben fekszik, pontosan nem tudom, mekkorák, de igen kicsik. A család szerint némelyik nem ér annyit sem, mint amibe az átírás kerül.
2 örökös van, a másik nagybácsi (gyerek, feleség nélkül, agglegény), és a férjem, testvér nélkül

alekszandrosz # 2009.01.20. 18:24

Az Őrséget nem ismerem,Bács-Kiskun megyei vagyok de jó lenne tudni mi a művelési ág és mekkorák a területek mert akkor lehet hogy tudok tanácsot adni a hasznosításban.

mamusz # 2009.01.28. 16:31

Kereszt lányom 19 éves.Elhunyt apja után örökölt erdő területet,Vagyis felszólítást kapott,hogy 20évvel ez előtt be kellett volna erdősíteni a területet/32 tulajdonosa van/mert hogy a kivágott fát nem pótolta.Oda utaztak a faluba,még meg sem találták hol van a föld.A fát hogy ki vágta ki senki nem tudta megmondani.Most ujjabb levél fizessen be 400ezret ,vagy jön a végrehajtó! Mit tudna tenni?Még tanuló, pénze sincs!

Egyjogász # 2009.01.28. 17:04

A közjegyzői eljárás már megvolt?

Az örökös külön is visszautasíthatja a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel. (Azt ugyan nem tudom, hogy az erdő ebbe beleértendő-e, de a közjegyző biztos meg tudja mondani.)

ObudaFan # 2009.01.28. 18:00

Gyanítom, hogy megvolt, mert különben ő aligha kapott volna bírságot.

mamusz # 2009.01.28. 18:09

A hagyatéki tárgyaláson még ez a föld terület nem szerepelt.Erről később kapott értesítést.

ObudaFan # 2009.01.28. 19:12

Póthagyatéki végzést?

mamusz # 2009.01.28. 21:24

Póthagyatéki végzés,az mi lenne?
Kapni kellett volna,vagy kérni kell?

monalisa1 # 2009.01.28. 21:57

Az eddig ki nem adott hagyaték dolgában új eljárás lesz a közjegyzőnél, ahol is majd le lehet mondani az erdőről mint örökségről - ha ekként a döntés.

Végső soron örököl majd az állam.

monalisa1 # 2009.01.28. 22:00

Kérni a közjegyzőt, hogy vegye elő az aktát és az új fejleményre tekintettel folytassa le a póthagyatéki eljárást. Tehát egy tértis levelet kell neki írni - ha jól tudom.

Egyjogász # 2009.01.29. 06:47

Azért kérdeztem, hogy megvolt-e a hagyatéki eljárás, mert engem már akkor elkezdtek felszólítgatni valami fejlesztési járulék megfizetésére egy örökölt mg. földterület után, amikor a közjegyzői eljárás még meg sem indult (valakitól megtudták, hogy én örököltem).

Aztán pofára estek, mert a kjö. előtt külön visszautasítottam az mg. földterületet (ami egyébként egy nadrágszíjparcella volt egy távoli kis faluban, az örökhagyó sem tudta hogy hol van - volt TSz tagként kapta -, és mi sem tudtuk megtalálni a helyszínen), úgy hogy az Állam lett az örökös.

Egyjogász # 2009.01.29. 06:48

Mamusz, egyszerűsítek:
Be van jegyezve az ingatlannyilvántartásba (tulajdoni lapra) a keresztlányod tulajdonosként?
Ha igen, milyen okirat alapján jegyezték be?

Szmonika # 2010.07.20. 10:21

Talán ott kezdeném, hogy van egy öcsém. Apukám 2000. október 25-én meghalt.
Pár évvel később az öcsém elvált és úgy hogy nem maradt semmi vagyona, mert ott hagyta a lakását a gyerekeinek. Ezután odaköltözött anyukámhoz és azóta is ott lakik. Én is családot alapítottam. Párnapja megkeresett egy ingatlanközvetítő, hogy írjak alá egy meghatalmazást, amelyben engedélyezem, hogy eladja a lakást, és majd vesznek belőle egy másikat, amelyben van két szoba különbejárattal. Ezzel én egyetértek, mert két felnőttnek így komfortos. Azt üzeni, hogy ne idegeskedjek, mert a részemet kifizeti, és utána vásárol egy lakást maguknak.
Félek, mert a szülői házat is úgy adták el, hogy nem is tudtam róla, nem is mutatták meg az adás-vételiszerződést, csak egy képeslapot kaptam, hogy elköltöztek ez az új címük. Semmit nem kaptam belőle, hogy az öcsém mennyit az is titok előttem.
Szeretném kérdezni, hogy mi a teendőm, mit írhatok alá, vagy csak ügyvéd előtt beszéljük, meg hogy ne zárjanak ki az örökségből?
Segítségét előre is köszönettel.

monalisa1 # 2010.07.20. 10:47

Az előadottakból azt veszem ki hogy a lakásnak felerészt az anyukátok a tulajdonosa, a másik felének 1/4 - 1/4-ed részt a testvéreddel vagytok közösen, az apai örökség alapján.

Figyelemmel a leírt előzményekre (...) javaslom csakis olyan adásvételi szerződést írj alá melynek egyik pontja szerint a vételárból a téged megillető összeget a vevő a kezeidbe leszámolja, illetve hozzon banki igazolást hogy a számládra utalta.

Bármely egyéb variánstól "a" tapasztalatok alaján kategórikusan zárkózz el! Akinek nem teszik az az ő dolga, gondja, a te pénzeddel ne szórakozzon senki.

Az adásvételkor - már az aláírás végett is, jelen kell majd lenned.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.20. 10:49

Szmonika

Ha pénzről van szó még a testvérek közt sincs haverság.

monalisa1 # 2010.07.20. 10:53

Nem tudom mekkora az az egyszobás lakás, de az őket megillető 3/4-ed árból kétszobásat nemigen fognak tudni venni, ergo az öcséd simán "beáldozná" a te 1/4-ed részedet is.

Jaca # 2010.08.01. 17:42

Tisztelt Fórumozók!

Kiskorú lányom még 2007-ben örökölt 1/8-ad részben ingatlant a volt anyósom után,mint unoka (az apukája
még 2001-ben meghalt.) Az anyós halála előtt 4 ónappal vettek fel az ingatlanra 4 Millió ft jelzálogkölcsönt. Az anyós volt az adós, az após az adóstárs, ha jóltudom, vagy fordítva. A kiskorú törvényes képviselőjeként akkor még nem utasíthattam vissza az örökséget, mert az még akkor több volt, mint a tartozás. Tehát "pozitív" volt az örökrész. Az anyós halála után azonban sem a volt apósom, sem a másik 3 örökös(a volt férjem testvérei, akik közül az egyik a népes családjával együtt az ingatlanban laknak az apóssal egyetemben) nem fizettek sem rezsit, sem kölcsönt rendesen, pedig tudtak volna. Van is náluk letiltás bőven,az árverezés is majdnem bekövetkezett, de egy új szerződést csináltak a végrehajtó segítségével tavaly novemberben. Szerintem fizették is, mert a ház még megvan. Májusban azonban meghalt a volt após is, a hagyatéki augusztus 3-án lesz.
A gyámhivatal segítségét kértem, mert a kiskorú lányom ismét örököl, most már tetemes adóssággal terhelt ingatlant, ott azt javasolták, hogy utasítsam vissza az örökséget (vele együtt mindennemű tartozást), mert ez nem a gyerek érdeke. Ez mind oké, nagyon megnyugodtam. Megkérdeztem, de még a gyámhivatal hozzájárulása sem kellett ehhez, mert én vagyok a törvényes képviselője, és a lányom októberben lesz nagykorú. (nekem az is furcsa, hogy a kiskorút idézték meg a hagyatékira, nem engem, de ő nem tud eljönni, én leszek ott ). DE! Most vagyok bajban! A kérdéseim a következők:

1. A gyerek ugyan nem áll szerződésben egy szolgáltatóval sem, a kölcsön felvételéről még csak nem is tudtunk, az ingatlanban se lakott soha, de mivel 1/8-ad részben már nagykorú tulajdonos marad, lesz-e majd neki félnivalója, fizetnivalója a többi örökös hanyagsága miatt?

2.A hagyatéki eljárás során jegyzőkönyvbe lehet-e venni, hogy a fennmaradó 1/8-ad rész miatt mindennemű tartozásért a többi örökös feleljen? (amibe valószínű, belemennek, mert a házat nem akarják elveszíteni).

3.A közjegyző előtt csak simán visszautasítsam az örökséget, vagy ingyenesen(???) átengedjem a többi
örökös részére? Sima visszautasítással nem fog esetleg rám, szülőre szállni az örökség, vagy majd a lányom majdani gyerekeire? Vagy ez marhaság, ilyen nincs? Már teljesen összezavarodtam, nagyon gyors segítséget várok, amit előre is köszönök!!!

Bocs a hosszú, zavaros szövegért!
Andi

ObudaFan # 2010.08.02. 09:50

Ha a hagyatéki tárgyalás időpontjában még kiskorú lesz a lányod, akkor kelleni fog a gyámhatóság hozzájárulása, ha már nem, akkor viszont neked tőle egy meghatalmazás.

  1. Ha nem áll szerződésben, akkor nem.
  2. Lehet.
  3. Utasítsd vissza. Illeték szempontjából az a jobb.
Jaca # 2010.08.02. 21:05

Köszönöm a gyors választ!

Andi