Örökség visszautasítása - lehetséges?


Eliza2012 # 2013.01.10. 20:19

Köszönöm a választ.
A férjemnek nincs örökrésze, mert a lakás, melyre nézve a hitelt felvették és apósom adóstársként szerepel 100 %-ban az öccse tulajdona. Apósomnak nincs más vagyona, kivéve az utolsó havi nyugdíját, melyre nem tartunk igényt.

Ebben az esetben gondolom, hogy az örökrész nulla, így nincs adósság öröklés???

Kell-e ennek ellenére visszautasító nyilatkozatot tenni??

Eliza

ObudaFan # 2013.01.10. 22:06

Célszerű.

Dezsilia # 2013.01.19. 09:36

Tisztelt Jogiszakértők!

Van-e mód és lehetőség arra, hogy a hagyatéki tárgyaláson (jan.28-én lesz) közjegyző előtt általam visszautasíott hagyatékot a fiam kapja meg? Válaszukat előre is köszönöm.

dezsilia

Dr.Attika # 2013.01.19. 10:28

Tisztelt Dezsila!
Ha Ön törvényes örökös volt, akkor a fia a törvény erejénél fogva lesz örökös.

Dezsilia # 2013.01.19. 11:29

Köszönöm a gyors választ.

roxyeszta # 2013.02.02. 06:37

Tisztelt Válaszadó!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a apósom 10 éve meghalt, a hagyatéki tárgyaláson az akkor kiskorú feleségem 1/9 részben örökölt egy lakáshitellel / jelzálogos / terhelt házat, anyósom haszonélvezőként a házban lakik. Az akkori hagyatéki tárgyaláson nem volt szó semmilyen egyéb örökölt adósságról, de most 10 év elteltével a feleségem kapott egy ajánlott levelet, miszerint egy 2003 óta nem fizetett munkáltatói kölcsöne van apósomnak / az OTP Bankt tájékoztatása alapján / és a levél tartalma szerint 500.000 Ft-al tartozik.

Mivel 9-en örökösök, ezért mind a 9 személynek ajánlott levélként érkezett a felszólító levél, de azt nem a feleségem vette fel, mivel már 7 éve nem lakik ott, hanem anyósom.

Mint utólag kiderült korábban is kapott már ilyen felszólító levelet a család, csak sajnos az a feleségem nem vette át, nem szóltak erről neki, most értesült csak az adósságról.

  1. Mivel az örökölt / jelzáloggal terhelt, mivel OTP hiteles / ingatlant még a család többi tagja használja, így lehetséges e az, hogy a követeléség ráterhelje a feleségem 1/9 részére?
  2. Ha végrehajtásra kerül a sor, az elsősorban a jövedelembérére kerül ráterhelésre vagy az ingatlanra?
  3. Mivel apósom lakás építési hitelt is vett fel, mely 2006-ban anyósom kérelmére 10 évre "befagyasztásra" került anyagi helyzetére tekintettel, ezért a kérdésem, hogy annak meg nem fizetése esetén az ingatlant elárverezik vagy itt is az adósság mértékét az örökösök jövedelméből vonják le?
  4. A korábbi hozzászólásokat visszanézve, ha jól értelmezem, akkor ha adósságot örököl valaki és egy az adósság mértékénél alacsonyabb értékű ingatlant is örökölt, akkor csak az - esetünkben - 1/9 részét a háznak viszi a követelő és ennyi?
  5. A munkáltatói kölcsön 10 éves kamatait ki fizeti meg és milyen arányban vagy ez is egyetemleges?

Válaszát előre is köszönöm.

Kisvaki # 2013.02.28. 19:50

Tisztelt Szakértő! Édesapám halála után megvásároltam az Anyámtól az anyai részt, így egy per egyes tulajdonom a ház,Anyué pedig a haszonélvezeti jog. Anyai részről van egy féltestvérem. Az a gond, hogy 15 évvel ezelőtt Anyu elment a féltestvéremnek kezesnek, adóstársnak. Ezt a tartozást a mai napig hol fizette a volt feleség (testvérem egy fillért sem törlesztett), adóstársak, hol nem. Tehát ebből még a mai napig van bőven. Az lenne a kérdésem, hogy mivel Anyutól én hivatalosan megvettem a részét, ha egyszer vele történik valami, akkor a bátyámnak jár valami? Van ilyen esetben is törvényes rész ami megilleti? Illetőleg az adósságból még én is kaphatok? Vagy mivel örökség nem lesz, így nem felelek a tartozásért sem, ha jól tudom. Hozzátenném, hogy a fia évek óta nem is foglalkozik vele, rá sem nyitja az ajtót..Válaszát előre is köszönöm!!Margó

Kenderice # 2013.02.28. 20:10

Hát szerintem ha megvásároltad tőle a tulajdonrészét, akkor az már a tied, nem lesz a hagyaték része majdanán.

lajcsó # 2013.02.28. 20:11

"Vagy mivel örökség nem lesz, így nem felelek a tartozásért sem, ha jól tudom." Igen, jól tudod. Helyes volt megvenni az anyai részt.

monalisa1 # 2013.02.28. 21:05

A mamádtól megvásárolt 1/2-ed tulajdoni részt nem terheli haszonélvezeti jog, vagyis korlátozott az özvegyi haszonélvezete.

Kriszti0902 # 2013.04.17. 14:47

Tisztelt Jogi Szakértők!
A következő kérdésben kérnék szépen segítséget:
édesapám 1985-ben elhunyt. Halálakor édesanyám bejelentette az örökösöket, így édesapám előző házasságából származó fiát is, aki Oroszországban él. Én sosem láttam ezt a féltestvérem, de amikor édesanyám is elhunyt, 2008-ban, megkerestettem a Vöröskereszttel. Felvettem vele a kapcsolatot, azóta is levelezésben állunk. Most jelentkezett egy vevő, aki, úgy néz ki, megvásárolná az örökség tárgyát képező telket. Nekem még három testvérem van (mindnyájan édesapám második házasságából származunk), így összesen öten örökölnénk. Az oroszországi testvér nem tart igényt az édesapám utáni örökségre (az ingatlan felének az egyötödére), lemondana róla. Annak már utánanéztem, hogy lemondani az örökségről csak az örökhagyó életében lehet, visszautasítani lehetséges az örökhagyó halála után is. Vonatkozik ez külföldi állampolgárra is? Megteheti ezt? Ha ez nem lehetséges, akkor megoldást jelentene az ajándékozási szerződés? Milyen következményekkel és terhekkel jár ez az ajándékozott részére? (azt hiszem, a féltestvéri rokonság nem számít egyeneságinak. Az ingatlanon semmilyen teher nincs.

Válaszukat előre is hálásan köszönöm!

ObudaFan # 2013.04.18. 14:13

Sem a féltestvéri sem a teljes testvéri rokonság nem egyenesági rokonság, így ha nem utasítja vissza, hanem ajándékozza, az az ügylet illetékköteles lesz.
Ha visszautasítja, akkor nem lesz illetéke annak, hogy ti örököltök helyette, de az azért kérdés, hogy neki nincs-e mondjuk kiskorú leszármazója.

melva23 # 2013.04.26. 07:42

Tisztelt jogi tanácsadó!

A kisfiam apa nélkül volt anyakönyvezve. Fél éve az élettársam apasági nyilatkozatot tett, mert már másfél éves kora óta együtt neveljük a gyermeket, a vér szerinti apja viszont nem ő. úgy tudom, így a fiam törvényes örököse lett. viszont a kisfiam tőle csak felhalmozott hitelt örökölhet, amit még előző feleségével vett fel a társam, tehát nekem és fiamnak ehhez semmi közünk.
a kérdésem, hogy ha a kicsi lemond apai örökségéről, mentesül e a hitelek törlesztése alól.
válaszát előre is köszönöm

eisi73 # 2013.04.26. 10:41

Tisztelt Hozzáértők!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben. Elnézést, ha kissé terjedelmes lett, de próbáltam részletesen leírni, megkönnyítendő a válaszadást.

Nemrégiben elhunyt édesanyám, és a testvéremmel kissebb vita van a hagyaték, egy lakás körül.
A szóban forgó lakásban én lakom a családommal, mivel édesanyámnak nagy volt fenntartani, így mi vettünk egy kissebbet, amiben ő lakott.
A testvéreméknek is van egy lakásuk, tehát nincsenek rászorulva a lakásra.

A probléma ott van, hogy az édesanyám által lakott lakásra még 10 évnyi hiteltartozás van, aminek fedezeteként az örökséget képező lakás is fel van tüntetve.
Így megegyetünk abban, hogy hitelt nem veszünk fel, részletekben fizetjük ki a testvérem részére a rá eső tulajdonrészt.
Nemek viszont az az ötlet jutott eszembe, hogy visszautasítom az örökséget, így a 3 kiskorú gyermekem lesz az örökös, ezzel elkerülhetjük az "utánam-öröklés" körüli herce-hurcát.

A kérdésem az lenne, amennyiben a gyermekeim lesznek az örökösök, ezáltal a tulajdonosok, akkor nekem van-e még lehetőségem az ő nevüken kifizetni a testvérem részét, ill. követelhet-e bármit is rajtuk, amennyiben a kifizetés késedelmet szenved, mivel sajnos, nem garantálható, hogy pl. évek múlva is tudom fizetni a jelenleg megbeszélt összeget.

Röviden, milyen előnyei/hátrányai lehetnek a testvéremmel történő megállapodásnak, ha én visszautasítom az örökséget?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv, eiei73

ObudaFan # 2013.04.26. 12:32

Ha te fizetsz a gyerekek helyett, azt köteles lesz elfogadni, de ha nem fizetsz, akkor nyilván ő az örökösöktől az örökrészük értékének erejéig követelhet megtérítést.

eisi73 # 2013.04.27. 07:42

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ!

Nem áll szándékomban kisemmizni a testvérem, de manapság sajnos, számítani kell az esetleges anyagi nehézségekre is.
Milyen formában tud rajtuk követelni? Én, mint a törvényes képviselőjük anyagi felelősséggel tartozom-e, vagyis elkezdhetik-e tőlem vonni, vagy majd a gyermekek nagykorúsága után vonhatják az ő jövedelmükből?
Esetleg, kötelezhet-e a bíróság arra, hogy eladjuk a lakást, ha másként nem tuduk fizetni? Mint írtam, van egy másik lakás a nevemen, de az ötünknek kicsi lenne (1,5 szobás). Jól gondolom, hogy ha a gyerekek nevére kerül a hagyatéki lakás, az már nem mérvadó, hogy nekem van-e másik?

És még egy kérdésem lenne. Le lehet-e mondani az örökségről utólag? Értem ez alatt, hogy ha a testvérem és a nagyobb gyermeke, aki már 20 éves vissautasítja az örökséget, akkor a most 14 éves fia később, a 18. életéve betöltése után visszautasíthatja-e?
Ez azért érdekelne, mert amennyiben ez járható, akkor automatikusan az én gyermekeim örökölnek és nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a testvéremtől megvásárolt rész után (ha elvileg kellene). Illetve, ez nekik is biztosíték, hogy amíg nincs kifizetve az örökrészük, addig a lakásrész a családjuké marad.

Előre is köszönöm a választ!

Üdv, eisi73

ObudaFan # 2013.04.27. 11:26

Nem te leszel kötelezett, hanem a gyerekek, de nem csak nagykorúságuk után, hanem előtte is. Lesz vagyonuk, ez az ingatlan, adott esetben lesz miből végrehajtani.
Az öröklést a hagyatéki eljárást követően már nem lehet visszautasítani.

eisi73 # 2013.04.27. 20:51

Tehát, adott esetben simán elárverezhetik 3 gyerek feje fölül a lakást. Szuper!

Sokat segítettél, köszönöm mégegyszer!

ObudaFan # 2013.04.28. 10:07

Az jobb lenne, ha ilyen egyszerűen lehetne kijátszani a testvéredet?

eisi73 # 2013.04.28. 20:24

Talán rosszul fogalmaztam. Nem szándékozom kijátszani, csak jelen esetben, mivel nekik sem létszükséglet a pénz, célszerűbb lenne ha a gyerekek nagykorúsága után a keresetükből vonnák, ha nekem esetleg likviditási gondjaim adódnának és nem kótyavetyélnék el a lakást, főleg, hogy egy értelmi sérült fiam is van. Árveréssel mindenki rosszabbul járna, mivel gondolom, ő is csak az árverési bevétel felét kapná, nem a tényleges érték felét.
Az örökség visszautasítása csak a későbbi öröklési herce-hurca elkerülését célozza.

Üdv, eisi73

ObudaFan # 2013.04.29. 10:00

EdinaMátyás

HA élettársak voltak, akkor főszabály szerint a bankszámlapénz az közös tulajdon, a szerzés arányában.

A tárolási költséget, ha az indokolt volt, viselnetek kell, nyilván olyan arányban, amilyen arányban a tárolt ingóságok a hagyatékhoz tartoztak.

ObudaFan # 2013.04.29. 10:51

Az örökös eleve csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
A bankszámláról pedig nem azt írtam, hogy az övé, hanem hogy élettársi közös tulajdon, olyan arányban, amilyen arányban a szerzésben részt vettek. A telefonszámla pedig lehet közös tartozás.
A temetési költség az hagyatéki teher, legfeljebb az örökrésze erejéig az örökös állja.

eisi73 # 2013.04.29. 11:24

Tisztelt EdinaMátyás!

Ha jól emlékszem, én sem szóltam a te dolgodba, kérlek eszerint állni az enyémhez. De ha neked nem elég a saját problémád...

Amennyiben én valamilyen oknál fogva nem tudom fizetni (szégyenlem magam, hogy a mai dübörgő gazdaság mellett ilyen egyáltalán eszembe jut), akkor a gyerekeimnek mindegy, hogy kinek a tulajdonában van a lakás, amit elvisznek a fejük fölül.
Viszont az már nem, hogy esélyük van-e -amennyiben igényt tartanak rá- kifizetni és így megtarani a lakást.
Véleményem szerint, az én fizetésképtelenségem esetén egy árverezéssel mindenki rosszbbul jár.

A kérdés arra vonatkozott, hogy mi a helyzet, ha nem tudom és nem arra, hogy ha nem akarom fizetni!
De Te nyilván képes lennél kitenni a gyerekeidet annak, hogy utcára kerüljenek, mert te elveszted az állásod vagy lerokkansz, esetleg elhalálozol, ha lenne is rá lehetőség, hogy halasztott fizetéssel ők is ki tudják fizetni (feltéve, ha akarják)?!
Jézusom!

Mindenki azt feltételezi a másikról, amit maga is tenne hasonló helyzetben... ha rosszat, akkor azt :)

Hoertsoeg # 2013.05.02. 21:36

A párom édesanyja tartozásokat halmozott fel, 500.000Ft-nál többet. Érdeklődnék, hogy amennyiben a párom minden örökségéről lemond, visszautasítja azt, úgy a közüzemi tartozások (víz, áram), szolgáltatók, hitelintézetek és bankok felé lévő tartozások továbbra sem terhelik őt? Párom nem vállalt kezességet, nem adóstárs, párom édesanyjának nincs nevén ingatlan. Ezekkel a tartozásokkal egyáltalán nem foglalkozik. Párom és a testvére csak adósságot örökölne, ebben az esetben is vissza lehet utasítani az örökséget, azzal együtt a tartozást? A lemondással, visszautasítással csak az anyai örökségről mondanának le?
Válaszát előre is köszönöm!

Evelin65 # 2013.05.03. 05:48

Külföldi hagyaték intézését kb. mennyiért vállalják az ügyvédek?