Örökség visszautasítása - lehetséges?


ObudaFan # 2010.08.03. 08:31

Nincs mit.

tictac62 # 2010.08.25. 20:36

Üdv!

Apám után örököltem egy negyedrész ingatlant, kölcsönökkel agyonterhelten. Az örökséget visszautasítottam, a közjegyző beidézte nagykorú gyerekeimet. Ők is vissza fogják utasítani. A következők a kérdéseim:

  1. Elég-e írásban beadni a gyerekeknek a visszautasító nyilatkozatot, akkor is, ha a közjegyző erőlteti a személyes megjelenést?
  2. Ki lesz a következő örökös? A gyerekek nőtlenek, gyermektelenek.
  3. Eljuthat-e az örökség (feltéve mindenki visszautasítja) feleségem testvéréig? Az ő gyerekei kiskorúak, és ott problémás a visszautasítás.

Köszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 08:53
  1. Elég.
  2. Ha nincs testvéred, akkor az anyád. Ha ő sem él már, akkor az apai nagyszüleid. Ha azok sem élnek, akkor az unokatestvéreid ezen az ágon...
  3. El. Ha egyúttal unokatestvéred is a feleséged.
Zoé # 2010.08.26. 18:01

Öröklés! ha páromnak nincs gyereke nekem van és szeretnénk közösen venni egy ingatlant van-e olyan lehetőség, hogy csak az örököljön, aki túl éli a másikat. Milyen szerződésre van szükség. Tehát nem akarjuk, hogy az én gyerekem vagy az ő testvére, gyerekei örököljenek mi utánunk egy olyan ingatlant amit mi ketten vásároltunk. Azt szeretnék, ha azé maradna, aki túléli a másikát, tudjuk, ha az is meghal akkor úgy is annak az utódai örökölnek vagy hozzátartozói viszont amíg az egyik élve marad azt szeretnénk, ha nem akarna ott senki se osztozni valamelyikünkkel sem. Köteles részt leszámítva is, tehát, hogy milyen szerződést kellene írni és kihez kell fordulni, hogy még köteles részre se kötelezzék egyikünket se? Nyugodtan élhessen a túlélő abba az ingatlanba.

Sherlock # 2010.08.26. 19:04

Kedves Zoé!

Az özvegyi haszonélvezet miatt a túlélő házastárs nyugodtan élhet az ingatlanban, nem kell semmiféle szerződést írni.

tictac62 # 2010.08.26. 19:26

Köszönöm a választ megnyugtattál, és úgy tudtál válaszolni teljeskörúen, hogy le se írtam a részleteket. Nem szerettem volna, hogy ebbe a zűrös ügybe olyanokat is bele kelljen keverni a családból, akiknek semmi közük hozzá.
Azért leírom utólag, mert tanulságos. Szüleim felelőtlenül, és szükségtelenül felvettek négy hitelt, ebből egy jelzálog. Én régóta nem tartottam velük a kapcsolatot, ehhez hasonló okok miatt. Apám meghalt, idéztek a hagyatékira húgommal együtt. Ott hallottam először a kölcsönökről a közjegyzőtől, nagyon vázlatosan, összegek se voltak mind egyértelműek, a kondíciókról semmit nem lehetett tudni, hitelszerződéseket nem mutatták meg. Húgom bejelentette, hogy elfogadja az örökrészét, én felajánlottam, hogy az én részem átengedem neki. Bár utólag ezt könnyen állítom, de tehermentesen is odaadtam volna, pont amiatt, hogy nem sok közünk volt évtizedeken keresztül egymáshoz, legfeljebb a temetési költségre tartottam volna igényt, mert temetés előtt megkerestek, hogy a fele költséget álljam, mert nincs rá pénzük. Ezután a közjegyzővel közösen győzködtek, hogy én is fogadjam el, mert nem tudják a részleteket fizetni, (annak ellenére, hogy mindegyiküknek van viszonylag normális jövedelme), meg amúgy sem lehet átengedni, (a húgom ezután nyilatkozott, hogy el se fogadná), esetleg visszautasíthatom, de akkor a gyerekeim lesznek az örökösök, és rosszabbul járunk, meg belevinném e a gyerekeimet ebbe az egészbe. A közjegyző közben anyámat is el látta ott előttem tanácsokkal, hogyan lehet szülőtartást kérni. Nem lett egyezség, elnapolták. Senki nem keresett meg, se anyám, se a húgom, hogy megbeszéljük, hogyan tovább. Második alkalommal kilelentettem, hogy visszautasítom az örökséget. Ekkor a húgom már elfogadta volna, a jegyzővel együtt mantrázták, hogy engedjem át egyezség keretében (érdekes módon mostmár lehetett). Kezdtem elveszteni a türelmemet, és nyomatékosan kértem a visszautasításom tudomásul vételét, kértem, hogy csatolja be a magammal vitt visszautasító nyilatkozatot. Megkérdezte honnan szedtem ilyen nyilatkozatot (kormányzati portálról letölthető), és ki adott ilyen hülye tanácsot? A közjegyző nagy nehezen feladta, tudomásul vette, becsatolta, és elkérte a gyermekeim adatait. Most megjött részükre az idézés, amiben benne van a visszautasítás lehetősége, viszont ez esetben nekik kell megnevezni (?) a soron következő törvényes örököst. Hozzáteszem, nekem még nem apám soron következő örököséről beszélt, hanem úgy adta elő, hogy az én gyerekeim örökösei fognak örökölni. Lehet, hogy ebbe laikusként csak én kavarodtam bele, de elmagyarázhatta volna értelmesebben is. Közjegyzőt most láttam először élőben, de nem alakult ki túl jó véleményem. Az az érzésem, anyám, és a húgom korábban járt nála, és meg tudták sajnáltatni magukat, de ettől még a pártatlanság, és a tájékoztatás joga megilletett volna.
Elnézést amiért hosszú lett, és köszönet mégegyszer.

Zoé # 2010.08.26. 19:29

Tehát én azért is kérdezem, hogy mi van, ha a túlélő nem akarja, hogy a másik rokona, gyereke örökölje az elhunyt részét, tehát, az örökölje, aki megmarad a tulajdonjogát, mert lehet, hogy az valaki másra szeretné hagyni az ingatlant, tehát mindkét részről nem szeretnék ha bármelyikünk rokona, gyereke örökölni, még akár csak köteles részt is, mert nem érdemlik meg. Azt szeretnék, hogy a tulajdonjogot örökölje meg a túlélő a halott után. Olyan szerződés van-e. Vagy végrendeletet kell fogalmazni?

Zoé # 2010.08.26. 21:01

Tictac62!

Megírnád nekem, hogy a visszautasítási nyilatkozatot melyik portálról töltötted le. Megírnád a honlap címét? Nekem is hasonló problémám van.

Sherlock # 2010.08.26. 21:07

Kedves Zoé!

Ön az öröklési szerződésre gondol. Javaslom forduljon ügyvédhez ez ügyben, ő majd tájékoztatni fogja a részletekről is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 22:26

Házastársak nem köthetnek egymással öröklési szerződést.

tictac62 # 2010.08.27. 06:19
Sherlock # 2010.08.27. 09:14

De volt házastársak igen, vagy tévedek?

piroslada # 2012.11.23. 11:02

Egy hozzátartozóm örökölt egy autót, amin nagyobb a tartozás mint az értéke. Sajnos az örökhagyó halála után, de a hagyatéki eljárás megkezdése előtt az autót ellopták. A casco természetesen nem fedezi a hitel értékét. Mire számíthat a hozzátartozóm, rajta, mint (leendő) örökösön követeli majd a bank a különbözetet? Az ellopott autót visszautasíthatja az örökösödés során. Van más vagyontárgy is az örökségben, gondolom nem tudja csak az autót visszautasítani...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.23. 11:04

Csak egyben lehet a hagyatékot visszautasítani.

piroslada # 2012.11.23. 11:20

Értem. Milyen formában követelheti a bank a különbözetet az örökhagyó autója értéke és a hiteltartozás között? Az örököstől követelheti a hagyatéki eljárás alatt, vagy csak ha lezárult? Esetleg megpróbálhatja a bank árvereztetni a házat (ami szintén az örökség része) mielőtt elzárul a hagyatéki eljárás?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.23. 11:46

Miből gondolod, hogy a külöbözetet követelheti? A kölcswöntartozást követelheti.
Az igény bejelentésével egyáltalán nem kell megvárni a hagyatéki végzést; a végrehajtással, persze, igen. De nem kellene hagyni odáig fajulni a dolgot. Tessék törleszteni szerződésszerűen.

piroslada # 2012.11.23. 11:53

Törlesztene, de arra számít, hogy a lopás miatt felmondja a bank a hitelszerződést, és egy összegben követeli a különbözetet. Lehet hogy meg kellene próbálni megállapodni részletfizetésben.

ObudaFan # 2012.11.23. 12:13

Az örökös a teljes örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.25. 14:49

ha nem fellebbezel 15 napon belül örökös leszel...

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.25. 15:42

naptári nap,
a közjegyző nem sértett törvényt csak egy kis
kellemetlenséget okozott...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.25. 15:50

Ha a visszautasítás ellenére neki adta át a hagyatékot, az türvénysértő.
De a kérdezők gyakran megfeledkeznek valamely "apróságról', nem közölnek velünk valéami "mellékeset". A közjegyző viszont ennek az apróságnak, mellékes dolognak az ismeretében hozta meg a végzést.

ObudaFan # 2012.12.25. 21:27

Azért látni kellene a végzés indokolását és azokat a "zaklató" végzéseket is. Nem elképzelhetetlen, hogy nem teljesítettél egy hiánypótlást.

Egyjogász # 2012.12.26. 08:04

Én is azt tapasztaltam, hogy a visszautasítással zavarba lehet hozni a közjegyzőt.

Édesapám halála után én külön visszautasítottam
egy mezőgazdasági termelés célját szolgáló nagrágszíjparcellát, még munkáltatói igazolást csatoltam, hogy hol dologozom, így nem foglalkozom hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Erre jött egy baromira kioktató hangú végzés, hogy vagy visszautasítok mindent, vagy semmit, a hagyatéki tárgyalásig döntsem el.

Én elvittem a tárgyalásra egy Ptk-t, az orra alá dugtam és szelíden megkérdeztem, hogy biztosan én tudom rosszul, mondja már meg, hogy az erre vonatkozó rendelkezést mikor helyezték hatályon kívül.

Persze jött egy kis elvörösödés, irodából kirohangálás, aztán meghozta a végzést.....
(Természetesen a kioktató hangú végzésért nem kért elnézést, hanem rátolta a kakit a helyettesére, hogy az volt a hülye....)

Eliza2012 # 2013.01.10. 18:19

Tisztelt Fórumozók!

Apósom a napokban halálozott el. Vagyona nem volt, de a férjem öccsének adóstársa volt egy közel tíz milliós lakáshitelben.
A lakás egyébként évekkel ezelőtt szolgálati lakásként apósomé volt, de már a férjem öccsének tuladonába került. Apósomnak tulajdonrésze nem, csak haszonélvezete volt a lakáson. Férjemnek nincs benne tulajdonrésze, semmilyen vagyont nem fog örökölni.

Szeretném tudni, hogy ebben az esetben az adóstársi adósságot örökli-e a férjem?

Olvastam az örökség visszautasításáról, illetve az, hogy ilyen esetben továbbszáll a gyermekünkre.

Apósom 2013.január 09-én húnyt el, ugyanakkor 2012. 12.20-án került gondozásunkba örökbefogadási szándékkal egy gyermek, aki valószínűleg 2013. január 21-22-én kerül véglegesen örökbefogadásra.Őt érintheti-e ez a helyzet.

Köszönöm a választ.

Eliza

ObudaFan # 2013.01.10. 19:58

Ha nem utasítja vissza a hagyatékot, akkor az örökrész értékének erejéig adóstárs lesz. A gyerekek nevében történő visszautasításhoz a gyámhatóság hozzájárulása szükséges.