végrendelet

monalisa1 # 2008.10.28. 21:40

Póthagyatéki eljárás lefolytatására lesz szükség, és ha bizonyossá válik, hogy a II. végrendelet a valós, akkor visszaveszi az előző eljárásban átadott ingatlant, és azt az örökhagyó akarata szerint xy személynek adja majd át.

Vizsgálandó, hogy legalább a kötelesrész nem illeti-e meg a hoppon maradt egyenesági örököst.

"Okosabb" nem tudok lenni.

Berlioz # 2008.10.28. 21:30

A pontosság kedvéért:

Egy végrendelet van, amit a közjegyző nem
láthatott, mivel most került elő abból a bizonyos
fiókból.( Még most sem tud róla.)

A közjegyzői-határozat + a tulajdonbejegyzés
másfél évvel ezelőtt volt.

Bocs, ha nem voltam egyértelmű.

monalisa1 # 2008.10.28. 21:12

OK.
Így "látatlanban" én is a második végrendeletet tartanám joghatályosnak.

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző bizonyára látta/olvasta mindkettőt - ez a lényeg.

Üdv.

Kacsa1111 # 2008.10.28. 21:09

Kedevs monalisa1,

nincs semmi baj, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy nincs "másik" végrendelet Berlioz ügyében, hanem csak EGY, ami utólag előkerült...

én csak erre az apró(?) pontatlanságra kívántam reflektálni...nem pedig ObudaFan és kbs válaszaira...

Kacsa11

monalisa1 # 2008.10.28. 21:03

Kedves Kacsa,

Berlioz 10.28. 18:53-kori beírásában egy másfél évvel később előkerült és szabályos másik végrendeletről ír, melynek alapján nem a törvényes örökös a kezdeményezett.

A beíró utóbbi kérdésére, miszerint a bíróság akkor most elveheti az ingatlant, Obudafan válaszolta: igen.

És egy további kérdésre, miszerint ingatlan öröklése esetén van-e elévülés, kbs válasza: nincs.

Bocs hogy beledumáltam.

Berlioz # 2008.10.28. 20:48

Köszönön a válaszokat.

Még jó, hogy nem került értékesítésre az ingatlan.
Vajon ebben az esetben az új tulajdonostól is elvették volna?

Ezek után a kérdés: mire jó a közjegyzői határozat?

Még fizettem is érte. Nem is keveset.

Kacsa1111 # 2008.10.28. 20:39

Kedves monalisa1 és Akivalaki!

Berlioz esetében csak egy végrendelet van!
törvényes öröklés alapján ment az öröklés...

Kedves Akivalaki,

egy formai okok miatt érvénytelen végrendelet olyan, mintha sosem jött volna létre, ezért nem tudja felülírni a korábbi, formailag hibátlant...

Kacsa11

monalisa1 # 2008.10.28. 20:16

Mind az "igen" mind a "nincs" válaszok jók voltak - miközben keresztbe történt az egyes beírásod... Ingatlannal kapcsolatban elévülés nincs, tehát a bíróság elveheti az I. sz. végrendelet alapján megörökölt ingatlant.

Monalisa
laikus hozászóló

Akivalaki # 2008.10.28. 19:58

Kedves Kacsa11!
TALÁLT :-)) Eötvös!
Ezt most nem értem! Az utolsó esetben a késöbb a sufniból előkerült végrendelet felülírja az előzőt, még másfél év után is.... ez elött meg mikor azt mondtam hogy felülírja egy másik, késöbbi, úgy mondtad hogy nem!! teljes a káosz! Na ja nem vagyok ügyvéd és nem lenne fer. :-) De akkor sem világos. Vagy tanúlnom kellett volna? Sosem késő, el kéne kezdeni?? :-)

Berlioz # 2008.10.28. 19:56

Köszönöm a gyors választ.
Hát ez nem jó hír.

Még egy gyors kérdés, ha lehetséges.

Van "elévülési ideje" egy ilyen, utólag előkerült végrendeletnek ?

Tisztelettel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.28. 19:39

Nincs.

Berlioz # 2008.10.28. 19:33

Hát ez nem jó hír.

Tisztelettel

Berlioz # 2008.10.28. 19:18

Hát ez nem jó hír.

Tisztelettel

Berlioz # 2008.10.28. 19:09

Bocsánat

el vehetik-e

ObudaFan # 2008.10.28. 19:04

Igen.

Berlioz # 2008.10.28. 17:53

Tisztelt Cím!

Adott egy egyszerű, egyenesági öröklés, közjegyzői határozattal,illetékfizetéssel, tulajdonjog-bejegyzéssel.
Ezt követően - másfél év múlva- előkerül a sublót aljából egy szabályos végrendelet, amiben természetesen nem a fenti örökös a kedvezményezett.

Elvileg a bíróság elveheti-e az egyenesági örököstől utólag az örökölt ingatlant?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Kacsa1111 # 2008.10.26. 21:33

Kedves Akivalaki,

az Eötvös József, akire gondolsz...:)

OFF
most hiába kötekedsz velem, jogi témában nem fogok leállni párbajozni veled...nem lenne fair.
ON

Kacsa11

hunfrakk # 2008.10.26. 19:57

ez igaz,
de nem az itteni ügyre!

ugyanis:
A közjegyzői levélből azonban kiderült, hogy ez a második végrendelet (melynek fénymásolatát csatolták is) alakilag aggályos, ugyanis nem írta alá két tanú, csupán egy ügyvéd ellenjegyezte a géppel írt végrendeletet.

a géppel írt végrendelethez szükségeltetnek tanúk!

ha saját kézzel írta volna, természetesen érvényes lenne, és ez lenne az irányadó (és nem kellenének tanúk sem)

Akivalaki # 2008.10.26. 19:33

Kedves Kacsa11!

Mint mondtam nem vagyok ügyvéd, de...
sajnos kellett beszéljek örökléssel foglakozó ügyvéddel mivel a családban szükség van rá!

" az új végrendelet érvénytelen (és ha tényleg csak ügyvédi ellenjegyzés van rajta akkor az)
akkor az elözö végrendelet alapjàn megy majd az öröklés."

Nos erre is kitértünk, és MINDEN esetben az UTOLSÓ végrendelet az IGAZI!!! Példával is illusztrálta, hogy ha csinálnak egy végrendeletet és másnap újat ír az örökhagyó, akkor AZ van ami az utolsó! Az első semmis! Ha nem tud mozdúlni az örökhagyó, ( ágyhozkötött és végszükség van) ami be is következik akkor az is érvényes, ha nincs tanu, csak egy ügyvéd. Sőt még ez esetben egy ügyvéd elötti szóbeli nyilatkozat is elegendő!
Tehát hiába van nálad az a hiteles végrendelet amiben te örökölsz, ha másnál késöbbi dátummal van egy másik ÚJABB , akkor az az érvényes ( van MÁSIK.... mint a zenebohócnál tudod! :-) )

tiszavirag12 # 2008.10.23. 15:13

A hagyatéki eljárás 10 nap múlva lesz, ha addig még vmi előkerül, akkor kérdezek még úgy is:))
Remélem minden gond nélkül alakul!
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, válaszokat!!

Kacsa1111 # 2008.10.23. 13:30

magyarul ha akadékoskodik az unokaöccs, akkor àllitsd vàlaszút elé:
vagy az örökség felét kéri, vagy a temetési költségeket.

Kacsa11

Kacsa1111 # 2008.10.23. 13:29

Kedves tiszaviràg12,

ha nem tudod bizonyitani, hogy az a nagynéni pénzéböl ment, akkor elméletileg igy van.
DE!
a férjed van nyeregben, mivel ö a végrendeleti örökös.
ha az unokaöccs nem bocsàtja osztàlyra az örökhagyó életében adott pénzt, és igényt tàmaszt a temetési költségekre, akkor egyszerüen ne köss vele egyezséget.
ennyi.
a férjed önként adja neki az örökség felét. ennyit szerintem nyugodtan kérjen cserébe.

Kacsa11

tiszavirag12 # 2008.10.23. 13:21

Tehát úgy gondoljátok, hogy fele-fele öröklés esetén akkor is követelheti férjemtől az unokaöccs a temetési költség felét, ha azt ő a nagynéni által összegyűjtött és általunk a nagynéninek visszaadott pénzből fizette ki?? Ez a pénz nagy eséllyel teljes egészében fedezte a temetési kiadásokat!

Köszönöm az eddigi segítséget is!!

Kacsa1111 # 2008.10.23. 12:42

Kedves kbs,

ez igaz, de az unokaöccs fizette a temetést, aki az osztàlyos egyezség révén fele részben fog örökölni...
tehàt csak a felét kérheti majd.
azaz egymàs között elfelezik a temetés költségeit.

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.23. 12:30

Az illő eltemetés költsége hagyatéki tartozás, az örökösöket terheli. Ha más fizette ki, akkor joggal követelheti a megtérítést.