végrendelet

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.04. 06:56

Ezen ingatlan miatt nem szükséges a hagyatéki tárgyalás, hiszen az örökhagyó már nem tulajdonosa. Így aztán teljesen közömbös, hogy mennyi az értéke.

denever # 2009.05.04. 05:47

Kéréssel fordulok,T.jogászokhoz!

Édesanyánk halállakor készült hagyatéki tárgyaláson megállapitott ingatla érték után megfizetett illeték
apámnak 1/2 rész a két testvérnek 1/4-1/4 rész volt.
10 év után leány testvér eltartási szerződést kötött
az apával,melyből a másik testvért kizárta.Igy a leány testvért 3/4 rész,1/4 rész a másik testvéré.A
papa meghalt. Kérdésem,hogy kell-e most hagyatéki tárgyalás? Ingatlan értéke az(eltartási szerződésben
foglalt összeg) ami a 10 év előtti volt változik-e?
Illetve az 1/4 rész mennyit ér? A 3/4 rész után a leány testvér megfizette az illetéket.Várom a választ..

ObudaFan # 2009.04.30. 14:53

Pert indítotok, és akkor majd tudtok szerezni. Addig aligha.

Nyuszkó123 # 2009.04.30. 12:15

Ügyvéd azt javasolta,hogy kérjünk ki egy lakcímbejelentő lapról hivatalos másolatot az illetékes polgármesteri hivataltól. (apánkét,hogy össze tudjuk hasonlítani az aláírását a végrendeleten lévő aláírással). Ilyet nem akarnak kiadni:( Nincs valami ötletetek,hogy hogy lehetne egy olyan hivatalos papírt szerezni,kérni, amin rajta lehet az aláírása?

ObudaFan # 2009.04.30. 06:50

Aláírni kell a tanúknak, de ha az aláírásuk olvasható, az egyben a név feltüntetése is.

Nyuszkó123 # 2009.04.30. 06:12

Nem kell? Hm. És nem úgy kell a tanúknak, hogy először a név, aztán a cím, és a végén egy aláírás?
(személyzetis vagyok, kellett tanúként aláírnom kilépő papírját:) ) Lehet hülye kérdés volt, de munkahelyi ártalom:)

ObudaFan # 2009.04.29. 18:27

Odaírták a nevüket, a címüket, ennyi. Se igazolványszám,sem­mi. Csak a címük.

Nem is kell.

Nyuszkó123 # 2009.04.29. 17:05

Átvettem. Eléggé gagyi egy végrendelet. A két tanú is furán van rajta. Odaírták a nevüket, a címüket, ennyi. Se igazolványszám,semmi. Csak a címük.
Apánk aláírása a tanúk után van, ami elvileg nem formai, ezt mondták róla. Nem tudom. Szóval támadjuk az biztos. A végrendeletben szerepel,hogy az élettársára hagyja kizárólag az összes vagyonát, és hogy ő gondozta. Jelzem,hogy kb. két -három hónapig volt beteg apánk, azt is a kórházban töltötte. Na, mindegy.

Nyuszkó123 # 2009.04.29. 10:28

Pazs. Ma veszem át a postán a papírokat, úgyhogy már többet tudok utána írni erről.

pazs # 2009.04.29. 09:34

Ja, igen, Nyuszkó123, még egy dolog: kizárás esetén helye lehet köteles résznek, érvényes kitagadás esetén nem (de ez utóbbiról továbbra sem írtál, úgyhogy egyelőre ez nem merül fel).

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.29. 09:31

Ha a nővéred beleegyezik - és nincs egymással vitátok -, akkor igen.

Nyuszkó123 # 2009.04.29. 08:59

Még egy kérdésem lenne. Nővéremet képviseli egy ügyvéd a hagyatékin. Engem is képviselhet ugyanaz az ügyvéd, vagy másnak kell?

ObudaFan # 2009.04.28. 18:47

Az azt.

Nyuszkó123 # 2009.04.28. 18:22

Konkrétan az,hogy az élettársára hagy mindent, az nem tudom,hogy jogilag azt jelenti-e,hogy a gyermekeit kizárja az örökségből.

Nyuszkó123 # 2009.04.28. 18:21

Köszönöm szépen Pazs a választ! Most már kezdek képben lenni! Nagyon rendes vagy,hogy segítesz.
Holnap megkapom végre én is a végrendelet másolatát elvileg, és már többet tudok,de állítólag az áll benne,hogy csak az élettársára hagy mindent. ügyvéd mondta,hogy alakilag sem jó,stb.. Csak lesz belőle valami.
Még egy kérdés. A hagyatéki tárgyaláson képviselhet engem ugyanaz az ügyvéd, mint a nővéremet? Nem szeretnénk elmenni egyéb okok miatt. (nem túl kedves az élettárs,és a rokonai,plusz nálam betegség miatt)

pazs # 2009.04.28. 16:53

Nyuszkó123: éreztem én, hogy ez a félreértés. Csak azok a születési anyakönyvi kivonatok kellenek a részetekről, amelyekben apátok apátokként be van jegyezve, ezzel igazoljátok, hogy köteles részre jogosultak vagytok (azaz mindenkinek a sajátja, ha nincs meg, nem nehéz beszerezni). Tehát mindenki a saját apjától örököl függetlenül attól, hogy ki az édesanyja, hiszen most az apa örökségének sorsáról van szó. Ha érvényes a végrendelet és abban nem tagadta ki a gyerekeit (eddig nem írtál erről), akkor a köteles rész továbbra is jár (a teljes örökség 1/6-a gyerekenként, ahogy írtam), de ezt kifejezetten kérni kell a közjegyzőtől.

A végrendelet alakisága más kérdés, ahhoz látni kéne az 1998-as papírt, hogy felelősen mondhassunk bármit. Az általános szabályokat megtalálod a Ptk-ban, ha valami nem világos, szólj.

Nyuszkó123 # 2009.04.28. 16:26

Kadaj01 nem neked szólt a mérgelődés:) Köszi az új válaszokat!
Pazs, végre most már értem. Azt gondoltuk,hogy a családi állapottól is függ,hogy ki mennyit örököl.
(Pl:mi a fő örökösök,aztán a féltesó,aztán...) A végrendeletben minket teljesen kizárt, csak az élettársra hagyott mindent.(már ha ő írta). Mivel januárban leadtak egyet, ami nem volt hiteles, utána hirtelen valahogy csináltak egyet 1998-as dátummal, ami hiteles. Ezt sem értem,de ezt már ők mókányolták meg.
A ház,és a telek, ami a nevén van, az az ő tulajdona volt. Onnan menekült el szegény Anyu terhesen, mivel verte, stb..
Ezért nincs semmilyen irat sem nálunk.Se házasságlevél,se semmilyen irat.

pazs # 2009.04.28. 16:04

De tényleg három gyerek van, összesen két anyától.

Nyuszkó123, az öröklés nem attól függ, hogy ki házas és ki nem, attól pláne nem, hogy mi van a halotti anyakönyvi kivonatba írva.
Amennyiben nincs végrendelet, apád három gyereke örököl fejenként egyenlő arányban (függetlenül attól, apád melyik anyával milyen kapcsolatban volt), az élettárs nem örököl semmit. Ami buktató: amíg apáddal élettársak voltak, az az idő alatt szerzett vagyonnak az élettárs is tulajdonosa a hozzájárulása arányában (pl. ha ezalatt vettek házat és közösen fizették ki a törlesztést).
Ha van végrendelet, akkor a végrendelet szerint megy az öröklés azzal, hogy apád három gyereke kötelesrészre jogosult, vagyis jár nekik annak a fele, ami törvényes öröklés esetén járna (nálatok az örökség 1/6 része fejenként).
Körülbelül.

kadaj01 # 2009.04.28. 15:42

"Nem épppen. Három gyermek van..."

Nyugi már, példaként írtam.

Nyuszkó123 # 2009.04.28. 14:54

A válaszokat köszönöm szépen!
Ügyvédet mindenképp fogadunk,de gondoltam előbb utánanézek interneten,hogy mik a lehetőségek.
Amúgy nem tudom,hogy milyen hülyeséget írhattam. Nézz olyan szemmel, mintha nem ismernél semmilyen jogot, semmit, ilyen üggyel kapcsolatban. Utána már lehet nem fog annyira hülyeségnek látszani. Próbálok minden eshetőségre felkészülni. Ez baj?

Nyuszkó123 # 2009.04.28. 14:54

A válaszokat köszönöm szépen!
Ügyvédet mindenképp fogadunk,de gondoltam előbb utánanézek interneten,hogy mik a lehetőségek.
Amúgy nem tudom,hogy milyen hülyeséget írhattam. Nézz olyan szemmel, mintha nem ismernél semmilyen jogot, semmit, ilyen üggyel kapcsolatban. Utána már lehet nem fog annyira hülyeségnek látszani. Próbálok minden eshetőségre felkészülni. Ez baj?

Nyuszkó123 # 2009.04.28. 14:46

Ne haragudj,de miért szórakoznék? Szerinted írtam volna bárhova is, és kértem volna segítséget, ha nem ez a helyzet? Pontosan ez a helyzet, és azért kérek segítséget, mert soha nem voltam ilyen helyzetben, és nem vagyok ügyvéd, így nem ismerem se a jogaimat, se a jogszabályokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.28. 13:48

kkor annak a köteles része 3 millió

Nem épppen. Három gyermek van, a köteles rész tehát a teljes hagyatéknak a hatoda, nem a negyede.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.28. 13:46

Ne bohóckodjunk már! Ha vannak leszármazók, akkor az örökhagyó családi állapota nem számít. (Az özvegyi haszonélvezetet befolyásolná, de tekintettel arra, hogy itt mindkét fél halott, ez sem játszik.)

"Lezáratlan házasság", meg hogy az ebből származó gyermekek elvesztik a jogaikat, mert az van a halotti anyakönyvi kivonaton, hogy "elvált". Szerintem Nyuszkó szórakozik velünk. Ha nem, annál rosszabb.

kadaj01 # 2009.04.28. 12:52

Köteles részre igényt tarthatsz, ami a fele annak amit egyébként téged illetne. Ez azért elég komoly összeg lehet, de ha jól csinálod, akkor te nagyon jól jöhetsz ki belőle. Mondjuk ha két testvér van, és az egyik kapja végrendeletileg a lakást, és annak a értéke mondjuk 12 millió, akkor annak a köteles része 3 millió, amit ki kell adni pénzben. Ezt kérd bruttóban, azaz 3m750e-ret, mert úgye adóznód is kell. Ha nem tudja kifizetni, el is bukhatja az ingatlant! Szóval, fogadj ügyvédet! Kizárni nem fog tudni, végrendelettel sem.