Ne haragudjatok, hogy új témát nyitok, de a történet annyira "egyedi", hogy kb. 5-6 témában kellene írogatnom 1-1 kérdés miatt...
A történet:
Párommal 4 éve együtt vagyunk, ebből lassan 3 éve az ő családjánál, az ő házukban. Eljegyzés volt 2 éve, de azon kívül semmi (sem házasság, sem élettársi szerződés), én továbbra ia a szülői házamba vagyok bejelentve.
- Idén Május-ban belefogtunk "anyős" házában a padlástér átalalakításába (falak,szigetelés,fürdő,konyha,stb.), amit 1-2 héten belül befejezünk - cka. 1 m Ft-ból, amit teljes egészében én fizettem (kölcsönből, és megtakarításból). A vásárolt anyagokról,készülékekről a számlákat,blokkokat természetesen eltettem
- Az ingatlan (családi ház) teljes egészében (1/1 tulajdoni hányad) anyós nevén van
- azonban: anyós kb. 25 éve építette a házat az első férjével, majd elváltak, és a válási vagyonmegosztásnál a házat neki "ítélték" különböző feltételekkel, köztük a ház felbecsült értékén a felének a megfizetését a "volt" férj felé. (pl. 400 e ft össz-ár, ebből 200 e Ft kellett kifizetni a férj részére); ettől a férj-től van 2 gyermek
- anyós összeismerkedett jelenlegi férjével, akitől van 1 gyerek (az én párom). Apósom fizette ki az említett "200" e Ft-ot volt férjnek, de erről semilyen hivatalos (építésügyi hatóság,földhivatal) papír nem készült, mivel tél volt és az illeték befizetést akarták "megúszni", kazánra kellett a maradék kp.
- azóta a mai napig nem lett átírva a ház fele apósom nevére, mivel anyós rokkantnyugdíjas, após pedig szerény jövedelemmel bír, és egy jelenlegi 20 m-ra felbeszült ház átírása elég sok pénzbe kerülhet (legalábbis azt gondoljuk)
A kérdések:
I.: Hogyan lehetne a "múltbéli" dolgokat a legkisebb összegből a helyére tenni (tehát após nevére kerüljön a fél ház) - ez számunkra főleg a későbbi örökösödés miatt jelentős/fontos
II.: Milyen szerződést kell, hogy írjak anyósommal (mint jelenlegi egyedüli tulajdonos) azzal kapcsolatban, hogy én a házba "x" összeget (1 m Ft) áldoztam felújításra, illetve esetleges válás, ne adj Isten ház-eladás kapcsán a pénzemhez juthassak? Egyáltalán milyen jogaim vannak?
Köszönöm előre is.
Üdvözlettel:
Roland