Hol házasodjak?

monalisa1 # 2008.10.15. 13:33

Világpolgárként jönni-menni lehet, ha aktuálisa van megfelelő vízum, de x országban történő esetleges letelepedésnél jól jön egy "megfelelő" házassági anyakönyvi kivonat.

Pl. az USA-ban is másként az elbírálás ha valaki született amerikaival házasodott, ergo előbb és könnyebben a zöldkártya.

Írták már ezen fórumon, hogy valaki arab férfi nem átalott pénzt adni magyar nőnek a névházasságért...

C2C4 # 2008.10.15. 13:16

:) azért örülök ám minden válasznak :)
Anettának igaza van, a rengeteg papírmunkát nem lehet kikerülni, úgyhogy itt kötünk majd házasságot, de nem kapkodjuk el... a papírok beszerzése ezt amúgy sem engedné.

Monalisa megnyugtatására elárulom, biztos hogy nem én kellek az úrnak, egy schengeni vizum megszerzéséhez, úgy jön megy a világ országaiban akár (Európán belül, USA-ban vagy Távol keleten) mint ahogy én a főváros kerületei közt.
Azért nem baj, ha kapok innen is figyelmeztető jeleket, az arab kultúra valóban egészen más, és nem szabad ugyan általánosítani, azért nem zörög a haraszt ha nem fújja a szél... vagy valami ilyesmi :)

Panka77 # 2008.10.13. 10:18

monalisa1, neked aztán igazán semmi közöd hozzá, ki miért házasodik!!!

monalisa1 # 2008.10.13. 07:43

Szerintem egy arab férfi szíves kötne EU tagországbeli hölggyel házasságot - a pasira nézve ez több előnnyel jár.

anetta # 2008.10.13. 07:03

Tök mindegy, hogy melyik országban kötitek a házasságot, mindkét setben rengeteg iratot kell beszerezni hozzá. Nagyon fontos, hogy az iratok diplomáviai felülhitelesítése szükséges+fordítás.
Azt kell eldönteni, hogy melyik ország szertartásai szerint akartok házasodni, és ennek megfelelően kell majd intézni a papírokat.
Ha Szíriában házasodtok a házasság hazai anyakönyvezésével Neked lesz gondod, ha itthon lesz az esemény, akkor a férjnek kell majd bajlódnia a szíriai hatóságokkal.
Egyébként a lakóhelyed szerinti anyakönyvvezető pontos felvilágosítást fog adni neked a szükséges iratokról és a teendőkről.

monalisa1 # 2008.10.11. 14:07

Mindkettőjüknek be kell szereznie a születési anyakönyvi kivonatát, a külföldinek azt le is kell fordíttatnia. És úgyszintén hatósági igazolást arról, hogy előzőekről nem házas már...

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.10.11. 10:43

Ha nem magyar állampolgár kíván Magyarországon házasságot kötni, igazolnia kell, hogy a házasságkötésnek személyes joga szerint nincs akadálya. Az igazolás alól a közigazgatási hivatal indokolt esetben felmentést adhat.
A házasságot Magyarországon nem lehet megkötni, ha a házasságkötésnek a magyar jog szerint elháríthatatlan akadálya van.
Ha magyar állampolgár vagy Magyarországon lakó hontalan külföldön kíván házasságot kötni, a közigazgatási hivatal tanúsítja, hogy a házasságkötésnek a magyar jog szerint nincs akadálya.
Ha magyar állampolgár lakóhelye külföldön van, a tanúsítványt a magyar külképviseleti hatóság állítja ki.

Impossible # 2008.10.11. 03:53

marcika,

ne zavarjon, de már nincs BM. :D

monalisa1 # 2008.10.09. 05:13

http://www.magyarorszag.hu
A megjelenő honlap bal felső sarkában lévő ablakba írd be a "külföldivel házasság" kifejezést, és ott le van írva minden szükséges tudnivaló.

Kívánok boldog házasságot!

C2C4 # 2008.10.08. 17:38

köszönöm a válaszokat.
Párommal mindketten nekiálltunk saját hazánkban nyomozni, és egyik országban sem egyszerű az ügy. Úgyhogy 3 hónap múlva még nem fogunk egybekelni se, nem hogy elválni :)
Anyós pedig már nem él, de azért köszönöm a figyelmeztetést.
Próbáltam a már létező bejegyzésekből is tájékozódni, de olyan sok van, hogy igazán nehéz megtalálni azt, ami engem érdekel.

anyamaci # 2008.10.07. 17:04

C2C4!

Ha magyar állampolgár kíván külföldivel Mo.-n házasságot kötni: tanusítványt kell beszerezni a külföldi házasulónak.Ennek birtokában kell felkeresnetek az anyakönyvvezetőt aki a házassági kérelmet felterjeszti a közigazgatási hivatalhoz aki engedélyezi a házasságkötést.

Ha magyar állampolgár kíván külföldön házasságot kötni tanusítványt kell kérnie, az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani és a közigazgatási hivatalhoz kell felterjeszteni aki kiadja a tanusítványt.

Mindkét eljárás időbe telik, sok iratot kell beszerezni, a külföldön kiállított iratokat hiteles magyar fordításban kell benyújtani, és mindegyiknek van alaki és tartalmi kikötése. Nagyon hosszú volna leírni, úgyhogy jobb ha bemész az akvi hivatalba.
Hogy Szíriában milyen lehetőségek vannak, hát én nem tudom neked mondani. Ott kellene érdeklődni. Mondjuk a párodnak.

marcika # 2008.10.07. 07:45

A magyar törvények értelmében a szír állampolgárnak hoznia kell egy igazolást, hogy nem házas (elkerülendő a bigámia). Ezt hivatalosan lefordíttatni. Arra már nem mernék mérget venni, de úgy tudom, hogy engedélyt kell kérni a BM-től.
A legegyszerűbb, ha bemész a lakóhelyed szerinti anyakönyvezetőhőz, és megkérdezed.

monalisa1 # 2008.10.06. 18:26

Ha Szíriában házasodtok, ott te leszel az anyós cselédje, ha itt keltek egybe, borítikolni tudnám előre, hogy három hónap múlva ezen fórumon már azt fogod kérdezni: milyen gyorsan lehet elválni - mindkét példára volt már itt beírás...

Valamint egy nem EU országból való férfiember az érdekházassággal jogosultságot szerez a kontinensen legálisan letelepedni - ezt is leírták már.

Bocs a kéretlen szóért.

ObudaFan # 2008.10.06. 16:37

Itt jegyzői engedély kell ahhoz, hogy ne kelljen legalább 30 nappal előre bejelentkezni az esküvőhöz. Hogy Szíriában hogy megy, azt nem tudom.

C2C4 # 2008.10.06. 14:40

Sziasztok!
Barátom, egy szír származású (állampolgárságú) világpolgár. Szeretnénk összeházasodni, minél hamarabb és lehető legkevesebb papírmunkával.
Tehát igaziból azt a két lehetőséget kéne összehasonlítani, hogy Szíriában házasodjunk, majd itt honosíttatassam a házasságot, illetve ha itt házasodunk. Az ügyet egy csöppet bonyolítja, hogy jelenleg nincs velem Magyarországon, 2-3 hónap múlva tud jönni.