Gyerektartás visszamenőleg bíróság nélkül

Kalel # 2008.10.11. 15:50

És még azt sem tudom, hogy a bíróság bruttó, vagy nettó bérre állapítja ezt meg??!

Kalel # 2008.10.11. 15:45

Köszi az infót.Kicsit lehet naív a kérdés, de visszamenőleg az akkori(10évvel ezelőtt általunka gyámhivatalban leírt) 3000Ft mai megfelelőjét kellene fizetnem, amíg a bíróság nem dönt az új (lehet reálisabb t.díjról)?

monalisa1 # 2008.10.11. 14:21

A "beetetés" itt nem számít, hanem kizárólag az, hogy a gyermek születése óta t.díj fizetési kötelességed lett volna. Az más kérdes, hogy mind ez idág nem kérte. Ennek okán ha bírósághoz fordul, visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra tarthat csak igényt. A t.díj címén, egy gyermek eltartásánál, a mindenkori havi összes jövedelemnek 15-25%-a állapítható meg - ezen belül vagy meg tudtok állapodni vagy a bíróság dönt majd. Ha később születik egy újabb gyermeked: a körülmények lényeges változására tekintettel kérheted a t.díj százalékos mérséklését - de akkor aztán mielőbb kérjed, mert amíg a bíróság másként nem dönt, az előzőekben megállapított összeget változatatás nélkül vagy köteles fizetni.

Monalisa
laikus hozzászóló

Kalel # 2008.10.11. 12:38

Hány hónapig követelhet gyerektartást az anya, ha nem volt bíróság által meghatározott gyerektartási összeg és még az anya nem vitte bíróságra, de 10 éves a gyerek és engem eddig békén hagyott, csak a születéskor írtunk le a gyámhivatalnál még 10éve 3000Ft képletes összeget, melyet nem mindig fizettem, a 10év alatt, met nem zaklatott, hiszen egy átverés útján született a gyerek. Mostanra viszont érzem, hogy rám fog szállni és nem tudom, hogy meddig követelhet visszamenőleg és mekkora összeget? És ha ezután rám száll akkor 20%-ot állapíthat meg a bíróság maximum? És mi lesz, ha lesz egy házasságban szeretetben születet gyerekem, ez a % nem fog csökkenni?
Kérlek informáljatok, mert akkoriban (10éve) ez a lány nagyon beetetett és szerintem most rám fog szállni.