Kívánok további minden jót!
Gyerektartás visszamenőleg bíróság nélkül
- 1
- 2
Monalisa!
Nagyon szépen köszönöm!
Apa Sopronból
Láma!
Én is az általad leírtakat tapasztaltam eddig!
Bocs, az apának is "jár" a t.díj ha a gyermek nála van elhelyezve.
Add be a keresetet mielőbb, azonban visszamelőleg csak a beadás időpontjától 6 hónapra kérhető. Az hogy évekig nem kérted a t.díjat azzal a gyermekedet fosztottad meg a jogos járandóságától - a t.díj nem az anyát illeti csak az ő címére/bankszámlájára megy a pénz.
A láthatás/kapcsolattartás és a t.díj egymástól teljesen külön dolog. (Az hogy nem látogatja stb. azt a gyámhatóságnál lehet panaszolni., majd behírják és próbálnak beszélni vele, de sokat nem lehet várni a dologtól.)
A lakhely szerint illetékes városi/kerületi bíróság heti egy panasznapján jegyzőkönyvbe mondható a kérelem - megfogalmazásában segítenek -, egyben mindjárt a keresetlevél is. Kell vinni a válóperes bírósági itéletet, valamint a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.
Monalisa
laikus hozzászóló
Kérem ha valaki tud segítsen!
2003 ban a most 13 éves kisfiamat nálam helyezte el a bíróság,de akkor én nem kértem gyerektartást,gondoltam majd rendesen látogatja az anya a fiamat.Sajnos ez nem így történt,5 éve feléje se nézett,egy levelet se küldött neki.Kérdésem az lenne,hogy lehet-e mégis gyerektartást kérni?
Köszönettel:egy apa
"A gyermek szükségletei, és a két szülő teherbíró képessége alapján."
Ez így nem teljesen.....
A gyermek szükségleteit valóban figyelembe veszik életkorának megfelelően,de tovább is van...
A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.
Továbbá, kiugróan változó és az átlagnál magasabb havi netto jövedelem esetén (értem ezalatt +/-20% eltérés és netto 150 felett) a minimum netto jövedelmet alapul véve %-osan kiszámítva fix összegben meghatározott, %-os marasztalás mellőzésével szokás megállapítani.
Az elsőfokon sajnos tévedhetnek a bírák.
"A gyermek szükségleteinek kielégítéséhez hozzászámolják a családi pótlékot is?"
Igen, mint a vele élő szülő jövedelmének része.(vele élő szülő elsősorban természetben, a kötelezett pénzben gondoskodik - tegyük hozzá)
Egyébként a 20-20% tartásdíj számítás normális, ha a bíróság meg tudja állapítani a kötelezett netto jövedelmét.Ha nem tudja megállapítani, akkor fix összegben szokás.
Itt jön be a joghézag - a bíróság jövedelmet becsül, ami nyilvánvalóan ütközik pár más törvénnyel.
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
A gyermek szükségleteinek kielégítéséhez hozzászámolják a családi pótlékot is?
Valamint beleveszik,hogy az anyuka nagycsaládos és így kedvezményeket vehet igénybe?pl.ingyen tankönyv;50%-os étkezési hozzájárulás
Csak azért kérdezem,mert ha igen akkor a szóban forgó gyermeket 52ezer Ft-ból kellene eltartani.
Ez éves szinten 624ezer Ft-ot jelent.
Én egyszer egy ilyen ügy kapcsán kiszámoltam:én sem költök el ennyit a gyermekemre.(8 éves),pedig megvan mindene,sőt talán több is,mint amire szüksége lenne.
A gyermek szükségletei, és a két szülő teherbíró képessége alapján.
Kedves KBS!
Igen eddigi tapasztalataim szerint nem igazán törnek ki a 20% bűvköréből csak indokolt esetben!
És nem tudom miért,de nagyon cinikus a hsz-ed.Tapasztalatok nem csak a te oldaladon lehetnek.(mármint nem csak ügyvédi oldalon lehetnek)
- Nem egy ügyvéddel beszéltünk már ezügyben.Van a férjemnek egy fia aki külön él,fizet utána 20%-ot!Született közös gyermekünk és szerettük volna csökkentetni és többen is mondták,hogy esélyünk sincs rá csak ha lesz még egy közös gyermekünk,mert egy-két gyermek esetében a 20-20% a leggyakoribb és legáltalánosabb.Hozzáteszem senki,egy ügyvéd sem kérdezte meg,hogy mennyi a férjem jövedelme!Mert véleményem szerint azért nem mindegy,hogy 20ezret vagy 120ezret fizet havonta 20%-ként!De a jog szerint mindegy,csak anyuka jogai ne sérüljenek!
(hozzáteszem a másik oldalon is érintett vagyok,tehát nem vagyok elfogult.)
De akkor had kérdezzem meg tőletek:
Mi alapján állapítják meg a %-ot?
Az én eddigi tapasztalataim pedig azt, hogy 15% alatt és 25% fölött is van példa rá, 15 és 25 között pedig szinte egyenletes gyakorisággal.
Eddigi tapasztalataid... Hát jah....
"„Egy gyermeknél 20%-ot szoktak megállapítani gyermekenként.”
Ez így nem igaz. Gyermekenként 15% és 25% között általában, de ez sem kőbe vésett szabály."
Obudafan!
Én nem a törvényt mondtam hanem a bevett gyakorlatot.
90%-ban szerintem 20%-ot állapítanak meg normál esetben,ettől ritkán térnek el.(pl.beteg gyermek esetén)
Legalábbis eddigi tapasztalataim erre engednek következtetni:)
Fél évenként, azaz október és február hónapokban a tanintézettől beszerzett tanulmányi igazolást beküldeni, különben a cs.pótlék folyósítását jogosultság hiányában beszüntetik.
Az én olvasatom szerint cs.pótlékra jogosultság: tanulmányokat folytató gyermek esetében annak a tanévnek a végéig, amelyik időtartama alatt betölti 23. életévét.
Három gyermek esetében 16.000 Ft gyermekenként, ha a szülő egymaga neveli őket akkor 17.000 Ft gyermekenként.
Monalisa
laikus hozászóló
http://www.magyarorszag.hu
A megjelenő honlap bal felső sarkában található "keresés a Portálon" c. ablakba írd be a "családi pótlék" kifejezést, és a 12. találatnál a cs.pótlékkal kapcsolatban minden szükséges tudnivaló olvasható.
Ha valaki tudja, kérem válaszoljon!
Köszönöm!!
Azt szeretném tudni, hogy mekkora összegű családi pótlék illet meg engem.
Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni, hogy gyermekem közül kettő egyetemista nappali tagozatos. egy középiskolás. Jogosult vagyok-e a családi pótlékra? illetve hogyan számítandó ez ki?
„Egy gyermeknél 20%-ot szoktak megállapítani gyermekenként.”
Ez így nem igaz. Gyermekenként 15% és 25% között általában, de ez sem kőbe vésett szabály.
KALEL!
NE HARAGUDJ ELÍRTAM AZ ELÖBB A NEVED:)
És még valami:ha meg tudtok egyezni fix.összegben nem muszáj bírósághoz fordulni elég közjegyzői okiratba foglalni.
Kafel!
A jövedelmed max.50%-a terhelhető gyermektartásdíj címén.Egy gyermeknél 20%-ot szoktak megállapítani gyermekenként.
3gyermeknél már osztják az 50%-ot,így akkor 16,6% lesz.
Én azt javasolnám,hogy próbálj megegyezni az anyukával fix. összegben.Ha százalékos levonást állapít meg a bíróság akkor mindenből megkapja a 20%-ot.
(jutalom;13.havi;pulykapénz;túlóradíj;végkielégítés)
Timi
/laikus,de ezügyben sokat átélt:)/
A hathónapos hátralékra az a gyekorlat, hogy ad a bíróság általában részletfizetési kedvezményt, így a gyakorlatban ez úgy fog megjelenni, hogy a 6 hónap (+ az a több havi hátralék, ami a per ideje alatt még felhalmozódik) törlesztéséig valamivel magasabb lesz minden hónapban a gyermektartásdíj, mint az ítéletben szereplő összeg. Ugyanakkor az is a gyakorlat, hogy az ítélet kimondja, hogy elmaradás esetén a teljes hátralék egyösszegben esedékessé válik.
Arra viszont tegyél félre pénzt, hogy visszamenőleg 6 hónapra a nettódból utólag majd ki kell fizetned az elmaradásokat. Ha javasolhatom, akkor most számítsd te ki minden hónapban a 20%-ot, a felét fizesd ki (de legyen legalább 10 ezer), a többit pedig tedd félre. Így nem lesz egyszerre akkora kiadásod,és az a veszély sem fenyeget, hogy egyáltalán nem fizetsz és ezért büntető ügyet is kreálhatnak mellé.
Ha peren kívül meg tudnátok egyezni,hogy akkor fizeted a 20%-ot ezután, akkor a bírósági költségek kifizetése nem terhelne ez mellé.
(A 15-25% gyermekenként csak iránymutató.Tudni kellene a gyermekeid számát.A nettod 50% lehet maximum a tartásdíj.)
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Jövedelemigazolást kell beadni és annak alapján az x százalék meghatározása., a nettó bérből kell fizetni.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02