Gyerektartás visszamenőleg bíróság nélkül

monalisa1 # 2008.10.19. 14:08

Kívánok további minden jót!

Tvrytko # 2008.10.18. 21:53

Monalisa!
Nagyon szépen köszönöm!
Apa Sopronból

timcsi0 # 2008.10.17. 11:04

Láma!

Én is az általad leírtakat tapasztaltam eddig!

monalisa1 # 2008.10.17. 09:32

Bocs, az apának is "jár" a t.díj ha a gyermek nála van elhelyezve.

monalisa1 # 2008.10.17. 09:31

Add be a keresetet mielőbb, azonban visszamelőleg csak a beadás időpontjától 6 hónapra kérhető. Az hogy évekig nem kérted a t.díjat azzal a gyermekedet fosztottad meg a jogos járandóságától - a t.díj nem az anyát illeti csak az ő címére/bankszámlájára megy a pénz.

A láthatás/kapcsolattartás és a t.díj egymástól teljesen külön dolog. (Az hogy nem látogatja stb. azt a gyámhatóságnál lehet panaszolni., majd behírják és próbálnak beszélni vele, de sokat nem lehet várni a dologtól.)

A lakhely szerint illetékes városi/kerületi bíróság heti egy panasznapján jegyzőkönyvbe mondható a kérelem - megfogalmazásában segítenek -, egyben mindjárt a keresetlevél is. Kell vinni a válóperes bírósági itéletet, valamint a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

Monalisa
laikus hozzászóló

Tvrytko # 2008.10.17. 05:28

Kérem ha valaki tud segítsen!

2003 ban a most 13 éves kisfiamat nálam helyezte el a bíróság,de akkor én nem kértem gyerektartást,gondoltam majd rendesen látogatja az anya a fiamat.Sajnos ez nem így történt,5 éve feléje se nézett,egy levelet se küldött neki.Kérdésem az lenne,hogy lehet-e mégis gyerektartást kérni?

Köszönettel:egy apa

Láma # 2008.10.16. 18:54

"A gyermek szükségletei, és a két szülő teherbíró képessége alapján."

Ez így nem teljesen.....
A gyermek szükségleteit valóban figyelembe veszik életkorának megfelelően,de tovább is van...
A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.
Továbbá, kiugróan változó és az átlagnál magasabb havi netto jövedelem esetén (értem ezalatt +/-20% eltérés és netto 150 felett) a minimum netto jövedelmet alapul véve %-osan kiszámítva fix összegben meghatározott, %-os marasztalás mellőzésével szokás megállapítani.

Az elsőfokon sajnos tévedhetnek a bírák.

"A gyermek szükségleteinek kielégítéséhez hozzászámolják a családi pótlékot is?"
Igen, mint a vele élő szülő jövedelmének része.(vele élő szülő elsősorban természetben, a kötelezett pénzben gondoskodik - tegyük hozzá)
Egyébként a 20-20% tartásdíj számítás normális, ha a bíróság meg tudja állapítani a kötelezett netto jövedelmét.Ha nem tudja megállapítani, akkor fix összegben szokás.
Itt jön be a joghézag - a bíróság jövedelmet becsül, ami nyilvánvalóan ütközik pár más törvénnyel.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

timcsi0 # 2008.10.16. 17:20

A gyermek szükségleteinek kielégítéséhez hozzászámolják a családi pótlékot is?
Valamint beleveszik,hogy az anyuka nagycsaládos és így kedvezményeket vehet igénybe?pl.ingyen tankönyv;50%-os étkezési hozzájárulás
Csak azért kérdezem,mert ha igen akkor a szóban forgó gyermeket 52ezer Ft-ból kellene eltartani.
Ez éves szinten 624ezer Ft-ot jelent.
Én egyszer egy ilyen ügy kapcsán kiszámoltam:én sem költök el ennyit a gyermekemre.(8 éves),pedig megvan mindene,sőt talán több is,mint amire szüksége lenne.

ObudaFan # 2008.10.16. 16:53

A gyermek szükségletei, és a két szülő teherbíró képessége alapján.

timcsi0 # 2008.10.16. 12:00

Kedves KBS!

Igen eddigi tapasztalataim szerint nem igazán törnek ki a 20% bűvköréből csak indokolt esetben!
És nem tudom miért,de nagyon cinikus a hsz-ed.Tapasztalatok nem csak a te oldaladon lehetnek.(mármint nem csak ügyvédi oldalon lehetnek)

Kedves Obudafan! Én nem mondtam,hogy a másikakra nincs példa! --------------------------------------------------
  • Nem egy ügyvéddel beszéltünk már ezügyben.Van a férjemnek egy fia aki külön él,fizet utána 20%-ot!Született közös gyermekünk és szerettük volna csökkentetni és többen is mondták,hogy esélyünk sincs rá csak ha lesz még egy közös gyermekünk,mert egy-két gyermek esetében a 20-20% a leggyakoribb és legáltalánosabb.Hozzáteszem senki,egy ügyvéd sem kérdezte meg,hogy mennyi a férjem jövedelme!Mert véleményem szerint azért nem mindegy,hogy 20ezret vagy 120ezret fizet havonta 20%-ként!De a jog szerint mindegy,csak anyuka jogai ne sérüljenek!

(hozzáteszem a másik oldalon is érintett vagyok,tehát nem vagyok elfogult.)

De akkor had kérdezzem meg tőletek:
Mi alapján állapítják meg a %-ot?

ObudaFan # 2008.10.16. 09:26

Az én eddigi tapasztalataim pedig azt, hogy 15% alatt és 25% fölött is van példa rá, 15 és 25 között pedig szinte egyenletes gyakorisággal.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.16. 07:50

Eddigi tapasztalataid... Hát jah....

timcsi0 # 2008.10.16. 06:58

"„Egy gyermeknél 20%-ot szoktak megállapítani gyermekenként.”

Ez így nem igaz. Gyermekenként 15% és 25% között általában, de ez sem kőbe vésett szabály."

Obudafan!

Én nem a törvényt mondtam hanem a bevett gyakorlatot.
90%-ban szerintem 20%-ot állapítanak meg normál esetben,ettől ritkán térnek el.(pl.beteg gyermek esetén)

Legalábbis eddigi tapasztalataim erre engednek következtetni:)

monalisa1 # 2008.10.15. 21:59

Fél évenként, azaz október és február hónapokban a tanintézettől beszerzett tanulmányi igazolást beküldeni, különben a cs.pótlék folyósítását jogosultság hiányában beszüntetik.

monalisa1 # 2008.10.15. 21:23

Az én olvasatom szerint cs.pótlékra jogosultság: tanulmányokat folytató gyermek esetében annak a tanévnek a végéig, amelyik időtartama alatt betölti 23. életévét.

Három gyermek esetében 16.000 Ft gyermekenként, ha a szülő egymaga neveli őket akkor 17.000 Ft gyermekenként.

Monalisa
laikus hozászóló

monalisa1 # 2008.10.15. 20:39

http://www.magyarorszag.hu
A megjelenő honlap bal felső sarkában található "keresés a Portálon" c. ablakba írd be a "családi pótlék" kifejezést, és a 12. találatnál a cs.pótlékkal kapcsolatban minden szükséges tudnivaló olvasható.

szeline # 2008.10.15. 20:31

Ha valaki tudja, kérem válaszoljon!
Köszönöm!!
Azt szeretném tudni, hogy mekkora összegű családi pótlék illet meg engem.

szeline # 2008.10.15. 20:15

Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni, hogy gyermekem közül kettő egyetemista nappali tagozatos. egy középiskolás. Jogosult vagyok-e a családi pótlékra? illetve hogyan számítandó ez ki?

ObudaFan # 2008.10.15. 19:15

Egy gyermeknél 20%-ot szoktak megállapítani gyermekenként.

Ez így nem igaz. Gyermekenként 15% és 25% között általában, de ez sem kőbe vésett szabály.

timcsi0 # 2008.10.15. 15:29

KALEL!

NE HARAGUDJ ELÍRTAM AZ ELÖBB A NEVED:)

timcsi0 # 2008.10.15. 15:03

És még valami:ha meg tudtok egyezni fix.összegben nem muszáj bírósághoz fordulni elég közjegyzői okiratba foglalni.

timcsi0 # 2008.10.15. 15:01

Kafel!

A jövedelmed max.50%-a terhelhető gyermektartásdíj címén.Egy gyermeknél 20%-ot szoktak megállapítani gyermekenként.
3gyermeknél már osztják az 50%-ot,így akkor 16,6% lesz.

Én azt javasolnám,hogy próbálj megegyezni az anyukával fix. összegben.Ha százalékos levonást állapít meg a bíróság akkor mindenből megkapja a 20%-ot.
(jutalom;13.havi;pulykapénz;túlóradíj;végkielégítés)

Timi
/laikus,de ezügyben sokat átélt:)/

ObudaFan # 2008.10.13. 12:17

A hathónapos hátralékra az a gyekorlat, hogy ad a bíróság általában részletfizetési kedvezményt, így a gyakorlatban ez úgy fog megjelenni, hogy a 6 hónap (+ az a több havi hátralék, ami a per ideje alatt még felhalmozódik) törlesztéséig valamivel magasabb lesz minden hónapban a gyermektartásdíj, mint az ítéletben szereplő összeg. Ugyanakkor az is a gyakorlat, hogy az ítélet kimondja, hogy elmaradás esetén a teljes hátralék egyösszegben esedékessé válik.

Láma # 2008.10.11. 20:27

Arra viszont tegyél félre pénzt, hogy visszamenőleg 6 hónapra a nettódból utólag majd ki kell fizetned az elmaradásokat. Ha javasolhatom, akkor most számítsd te ki minden hónapban a 20%-ot, a felét fizesd ki (de legyen legalább 10 ezer), a többit pedig tedd félre. Így nem lesz egyszerre akkora kiadásod,és az a veszély sem fenyeget, hogy egyáltalán nem fizetsz és ezért büntető ügyet is kreálhatnak mellé.

Ha peren kívül meg tudnátok egyezni,hogy akkor fizeted a 20%-ot ezután, akkor a bírósági költségek kifizetése nem terhelne ez mellé.
(A 15-25% gyermekenként csak iránymutató.Tudni kellene a gyermekeid számát.A nettod 50% lehet maximum a tartásdíj.)

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

monalisa1 # 2008.10.11. 18:19

Jövedelemigazolást kell beadni és annak alapján az x százalék meghatározása., a nettó bérből kell fizetni.