Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakban:
párommal sajnos elértük a kapcsolatunk végét, 10 éve vagyunk együtt, de ebbõl csak az utóbbi közel 3 évet
éltük egy háztartásban.
Valamivel több mint 3 évvel ez elõtt nyáron vettem egy házat hitelre,
részérõl semmilyen anyagi hozzájárulás nem volt a vásárláshoz, így az õ neve sehol, semmilyen formában nem
szerepel az ezzel kapcsolatos iratokon, a ház az én nevemre került, én fizettem/fizetem bizonyitható módon
részleteket és a rezsit, vásárlás után 5 hónappal költöztünk be, így az ingatlant még az elõtt szereztem,
hogy az együttélés létrejött volna.
Nem vagyunk házasok, sem "regisztrált" élettársak, nincs gyermek,
csak együtt élünk egy háztartásban (a vásároltban), õ állandó lakcímként bejelentkezett hozzám,
így igénybe tudtuk venni a gázártámogatást.
Mivel sajnos elérkeztünk a kapcsolatunk végéhez, ezért én szeretnék egy, a kapcsolatunk-együttélésünk lezárásaként
egy "megállapodást" dokumentumban rögzíteni, amelyben lefektetjük, hogy milyen ingóságokra tartana õ igényt,
illetve valamennyi készpénz "tartozás" áll fent részemrõl irányában, ennek pontos meghatározása és lefektetése,
de(!) ezen túlmenõen most és a jövõben nem támaszt majd igényt más ingó vagy ingatlan vagyonra irányomban.
Megjegyzem, nem vesztünk össze, tehát a megegyezésnek nem lehet akadálya, de tartok attól, hogy a jövõben
egy "jóindulatú" rokon esetleg befolyásolhatja, hogy követeljen tölem többet, netán az ingósággal kapcsolatban is!,
ezt a lehetõ leginkább szeretném elkerülni.
Ügyvédhez nem szeretném ha mennénk, mert az biztos elmérgesítené a viszonyunkat.
Kérdéseim:
- az említett dokumentum megfelelõ biztosíték lenne a késõbbi követelések elhárítására?
- ha igen, akkor honnan lehetne egy vázlatot szerezni/kérni, hogy a dokumentumban mi szerepeljen?
- ha mégsem egyeznek bele ennek a dokumentumnak az aláírásába, akkor milyen más módszerrel védekezhetek?
- az említett dokumentumnak mi lenne a hivatalos neve?
- az együttélés szabályaival sajnos nem vagyok teljesen tisztában, valóban 3 év együttélés után kerül át
szinte minden közös tulajdonba?
Elõre is köszönöm a segítõ válaszokat!