Ember nem lesz, aki interneten keresztül megmondja, hogy egyáltalán élettársak voltatok-e, ez egy kicsit bonyolultabb kérdés. De az tény, hogy egy ilyen megállapodás igen célszerű, és akkor kell megkötni, amikor mindkét fél még hajlandó rá. Azért is célszerű, mert pont az ilyen élettársi vagyonmegosztási perek a házastársi vagyont megosztó pereknél is jóval hosszabbak tudnak lenni.
együttélés megszünésének dokumentálása
Javaslom az "élettárs + vagyonmegosztás" c. topicot végig olvasni, mert mások esetéből és az azokra írt jogászi válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. Szánj rá néhány órát!
DDOcean
Klasszikusan csak az összeköltözéstől mondhatjátok magatokat élettársnak, azt megelőzően "csupán" barátkoztatok.
"Élettársi vagyonközösség megszüntetése" - címszó alatt leírni, hogy a ház kizárólagos különvagyonod, azt te vetted a saját pénzedből és a hitelt is egymagad fizeted.
A közösen vásárolt ingóságok a szerzés százalékos arányában megosztásra kerülnek.
"Tartásdíjat" nem vagy köteles fizetni, hiszen bizonyára ép-egészséges, aktív életkorú, valamint csak rendelkezik valamilyen szakmával/végzettséggel, ergó tessék ismét saját magáról gondoskodni.
Ha az egybekelés ellenére a saját lakása/háza megmaradt, akkor a további lakhatása sem a te gondod, problémád.
Szépen kijelented a házadból, lévén a tulajdonos te vagy.
Javaslom ügyvéd és/vagy közjegyző jogi segítségét kérni: meghallgat mindkettőtöket és a kért- szükséges/megfelelő tartalmú okiratot elkészíti. (Pár tízezer forint költség.)
Ettől függetlenül ő még fordulhat bírósághoz: 1. követelni bármit is lehet, 2. a fenti okirat erős okmány lehet a kezedben.
A rokonaival ne igazán foglalkozz (...) azok úgyis felpiszkálják majd...
Monalisa
laikus hozzászóló
Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakban:
párommal sajnos elértük a kapcsolatunk végét, 10 éve vagyunk együtt, de ebbõl csak az utóbbi közel 3 évet
éltük egy háztartásban.
Valamivel több mint 3 évvel ez elõtt nyáron vettem egy házat hitelre,
részérõl semmilyen anyagi hozzájárulás nem volt a vásárláshoz, így az õ neve sehol, semmilyen formában nem
szerepel az ezzel kapcsolatos iratokon, a ház az én nevemre került, én fizettem/fizetem bizonyitható módon
részleteket és a rezsit, vásárlás után 5 hónappal költöztünk be, így az ingatlant még az elõtt szereztem,
hogy az együttélés létrejött volna.
Nem vagyunk házasok, sem "regisztrált" élettársak, nincs gyermek,
csak együtt élünk egy háztartásban (a vásároltban), õ állandó lakcímként bejelentkezett hozzám,
így igénybe tudtuk venni a gázártámogatást.
Mivel sajnos elérkeztünk a kapcsolatunk végéhez, ezért én szeretnék egy, a kapcsolatunk-együttélésünk lezárásaként
egy "megállapodást" dokumentumban rögzíteni, amelyben lefektetjük, hogy milyen ingóságokra tartana õ igényt,
illetve valamennyi készpénz "tartozás" áll fent részemrõl irányában, ennek pontos meghatározása és lefektetése,
de(!) ezen túlmenõen most és a jövõben nem támaszt majd igényt más ingó vagy ingatlan vagyonra irányomban.
Megjegyzem, nem vesztünk össze, tehát a megegyezésnek nem lehet akadálya, de tartok attól, hogy a jövõben
egy "jóindulatú" rokon esetleg befolyásolhatja, hogy követeljen tölem többet, netán az ingósággal kapcsolatban is!,
ezt a lehetõ leginkább szeretném elkerülni.
Ügyvédhez nem szeretném ha mennénk, mert az biztos elmérgesítené a viszonyunkat.
Kérdéseim:
- az említett dokumentum megfelelõ biztosíték lenne a késõbbi követelések elhárítására?
- ha igen, akkor honnan lehetne egy vázlatot szerezni/kérni, hogy a dokumentumban mi szerepeljen?
- ha mégsem egyeznek bele ennek a dokumentumnak az aláírásába, akkor milyen más módszerrel védekezhetek?
- az említett dokumentumnak mi lenne a hivatalos neve?
- az együttélés szabályaival sajnos nem vagyok teljesen tisztában, valóban 3 év együttélés után kerül át
szinte minden közös tulajdonba?
Elõre is köszönöm a segítõ válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02