Az én tapasztalatom szerint a jelenlegi bírói gyakorlat pusztán azért, mert a nagykorú gyerek a szülővel nem tartja a kapcsolatot, érdemtelenséget nem állapít meg.
Nem jön a gyerek
- 1
- 2
kivesz karaktereket szóval 4 és 10 éves, valamint 28 és 30 éves
utóbbi példával temészetesen kisgyerekekre gondoltam 410 éves pl. nyilvánt nem 2830 évesekre
Teljesen egyet értek Akivalakivel, szinte szóról szóra ezeket írnám/tanácsolnám, végülis előző hozzászólásomban is pont ugyan ezt mondtam. kihangsúlyoznám mégegyszer talán azt, hogy a kialakult helyzetről eredendően nem a gyerek tehet, hanem a szülők, főleg elvált szülők. Így a szülőnek kell nagyobb áldozatot hoznia a kapcsolat rendbetételére, neki kell a megértőbbnek lennie, nembeszélve a jóval több tapasztalatáról és jóval előnyösebb helyzetéből. Ez olyan mint két testvér, ahol az idősebbtől elvárják hogy veszekedés/verekedés esetén engedjen (okos enged szamár szenved) mert ő már okosabb.
Köszönöm a választ!
Hát amit tudtok tegyétek meg! Ha másért nem, a TI megnyugvásotokért, hogy TI MINDEN tőletek telhetőt elkövettetek. A többit majd az idő megoldja!!!
HA a lány megérik, ragaszkodni fog az apjához, ha nem, akkor sem tudja a szemetkre hányni hogy esetleg lesz*rtátok. JÓ tett helyében jót várj! Nyugtasson meg az a tudat, hogy mindenki azt kapja az élete folyamán amit MEGÉRDEMEL!!!
Kedves Akivalaki!
Köszönöm a hozzászólásaidat!
Nekem aztán nem kell bemutatni az elvált szülők gyerekének sorsát, sajnos én is így nőttem fel. Én aztán csak tudom, hogy mennyire szükségem lett volna apára...
S pont a saját példám nem engedné meg, hogy a férjem a lánya ellen hangoljam.
Nagyban igazad van abban, hogy nem mindegy az ki milyen neveltetésben részesül, a volt feleség mennyire tudja befolyásolni a gyerekét. Itt nálunk ez ( a lány esetében ) nagyon jól sikerült. És hát még vannak más tényezők is.
A gondolat , hogy lehet-e tenni valamit, vagy a végtelenségig fizetni, miért is vetődött fel? Mert azt érezzük, hogy az adjatok, elvárás, magától értetődő, de viszont adni ( egy kis odafigyelést )azt nem.
Ha lenne miből adni, kényeztetni akkor a férjem lenne a legszuperebb apa, így, hogy csóró, így már nem kell.
Ennyi.
Kedves Monalisa!
Tiszteletben tartom a TE véleményed is!!! ÜDV!
Kedves Inda66!
IGEN!!!! Az apa fizesen gyerektartást, és ajándékozzon!! Sőt ha nem emgy el a gyerek az ajándékáért KÜLDJE el neki testvérrel mamával, postán stb!!!
Lássa a gyerek, hogy az apja ÍGY is szereti!
Nem erőfitoktatásról van-e szó akkor ha betartunk a gyereknek??? "nem jöttél, látod semmit sem kapsz, nem tanúlsz ebből sem, megérdemled"
HA ezt gondolja a gyerek, és EZT IS tapasztalja, akkor miből érezné, hogy az apjának kellene egyáltalán! Az hogy 18 elmúlt nem jelent semmit, lehet egy 14 éves érett, és felelősségteljesen gondolkodó, és lehet egy 24 éves is felelőtlen és gyerekes! Egyéne válogatja. Minden esetre KITARTÁS!!!!
Ne gondold azt, hogy ez az állapot remek az apának. Neki a legroszabb! Két malom közt őrlődik, érzi ő hogy nem jó valami, de ha -a te örömödre -keménynek mutaja magát, és betart a lánynak, belül sz*rul érzi eközben magát. EZT szeretnéd???
Támogatni kellene és a végsőkig NEKED kiartani az mellett hogy mégis csak törődjön az apja a gyerekkel, ( még ha nem is a tiéd ) !!!
Sőt még lehet hogy a te közreműködéseddel jöhetne rendbe a kapcsolatuk!
Gondoltál-e már rá, hogy önszorgalomból, az apa tudta nélkül találkozz a gyerekkel, és elmond neki, mennyire vívódik az apja miatta, és mit érez, ha nem jön hozzá???? HA erre igennel tudsz válaszolni, akkor valkósítsd meg, ha nem akkor meg igazán nem fontos neked a másik gyerek! ( a MÁS gyereke!! ) Ne haragudj, ha nyers voltam, de ez a véleményem, mondom tapasztalatból tudom. Mint gyerek állatam azon az oldalon is ,mint apa álltam itt is! A helyzetet nekem NEM kell bemutatni! Átérzem mindkettőt, sőt csak akkor tudod meg mint gyerek, mit jelent egy szülő, ha problémák adódnak, és TUDOD hogy egymásra számíthattok CSAK!!!! SOK sikert!
A jogászkodásos megoldást meg hagyd az ellenségeid számára!!!
A magam részéről ezen topic-kal kapcsolatban ez és ennyi.
Akivalaki
Két lány és egy fiu - ha ezzel válaszoltam a kivácsiságod. Egyébként t.díj dolgában is elég "járatos" vagyok, valamint az érdemtelenséget is volt "szerencsém" megtapasztalni. Tehát akár az egyik téma akár a másik, nem az újamból szoptam azt amít leírtam. Legfeljebb vehető úgy: magánvélemény.
Egyébként utaltam itt rá, hogy jogász nem is egyszer fejtette ki álláspontját az esetleges érdemtelenséggel kapcsolatban, egyben idézett be bírósági döntésekre.
A balra található Adattár "kereső" a rendelkezésedre áll...
Kedves Kacsa! Tudod te miről beszélek! Nem asszony tartás persze! HANEM GYEREK. Hogy az anya mire költi lelke rajta, ezzel nem a bírónak kell elszámolnia, de nem is nagyon az apának, hacsak nem rongyokban és koszosan járatja őket stb.
A saját példám van elöttem. TAPASZTALATBÓL tudom! SAJNOS! Ez nem csak jogi kérdés.
Kedves Monalisa! Van gyermeked??? Szerintem nincs. Nem egyszerű kérdést feszegetünk! Nem tudom ha te lennél ebben a helyzetben a jogra gondolnál-e elsőként ha a megoldást keresnéd? ( ha elvakult jogász lennél akkor BIZTOS! )
Mit nevezünk ÉRDEMTELENSÉGNEK????
Azt hogy tele beszélték a fejét otthon tücsökkel és bogárral, meg vélt sérelmekkel a múltból, és ezért nem megy? Vagy azt, hogy nem akar az anyjának fájdalmat okozni azzal hogy "jóban van" az apjával?
Vagy csak esetleg ezzel bűnteti az apját az anyját ért ( válás ) sérelem miatt??? Vagy ha az utcán elbújik, hehogy az apja lássa stb... Vagy esetleg NEVET változtatott??
Nos szerintem az érdemtelenség nem azon áll vagy bukik hogy MOST éppen mi a helyzet! Ha megtagadja a NEVET amit visel az apja után, akkor TELJESEN igazad van! ABBAN az esetben ÉRDEMTELENNÉ VÁLIK!! ITT nem erről van szó! Addig tekinthető haragnak, betartásnak, nemtörődömségnek, vagy esetleg kamaszos viselkedésnek, vagy egyéb hóbortnak! Még az is lehet, hogy ezzel akar keménynek láttszani! 10 év műlva már erről nem beszélünk BIZTOS! Csak az a tíz év ne lenne!! TÚL kell élni!!!!! NEM szabad eldobni a gyereket! Ő nem tehet a szülők közötti viszályról!
Kedves Hozzászólók!
Köszönöm az észrevételeket, megjegyzéseket.
Itt egyáltalán nem arról van szó, hogy a férjem nem akarja a lányát ( sőt, nagyon sok mindent megtett érte még kisebb korában is, mivel sok konfliktusa volt a kislánynak az anyával ), épp arról van szó, hogy értetlenül áll a dolgok felett. A fia azt mondja, hogy a lány lustasága miatt nem jön. Meg van egy barát, aki egy éve ott él vele. Meg persze minden úgy történik ahogy ő akarja, diktálja. Nem tetszik a suli, hagyjuk ott! Ezzel kapcsolatban is hiába kérte az apja, nem vette figyelembe.
Igen, felnőtt lett a gyermekből, el kell fogadni. De ez a természetes, hogy akkor már nem foglalkozik az apjával? Az apja meg csináljon úgy mintha mi sem történt volna.Fizessen, ajándékozzon, stb. ?
Még annyit, hogy ha rossz apa lenne ( s én mellette rossz "mostoha" ), akkor a másik gyermek se jönne. Ő pedig nagyon ragaszkodik.
Például erre :„Abban persze egyetértek hogy nem kell les.. az apát”.Legfelsőbb Bíróság XXIX.sz.Polgári Elvi Döntése
gittus
Nem arról van szó, hogy a szülő alapjában nem akarná fizetni a t.díjat, hanem az arra érdemtelenségre vonatkozódott a kérdés.
Továbbá a kérdező leírta: az anya-, a nagyszülők- és tesó is kérik, hogy a leányzó tartson kapcsolatos az apjával, de neki valami miatt ez derogenál...
Majd a bíróság megvizsgálja és dönt.
monalisa,
szóval esti tagozaton folytatott tanulmányok esetén a gyermektartásdíj megszüntetését lehet kérni adott esetben ugyanis akkor a szülő nem köteles tartani a nagykorú bár tanulmányokat folytató gyermekét.
Abban persze egyetértek hogy nem kell les.. az apát.
erősen egyoldalú bár mindennapos szemlélet.
A jogi alapokat viszont amit emlegetsz nem látom. Mégis mire gondolsz.
Ja ja ja, mondod Te , miután elválasztod a jogot a mindennapoktól,ahogy az elvált anyák a gyereküket az apjuktól..
én is azzal értek egyet hogy ez a kérdés valszeg nem jogi kategória.
Az meg hogy netán érdemtelen lenne a gyerek a tartásra a leírtak alapján nevetséges.
Még idetartozik:Legfelsőbb Bíróság XXIX.sz.Polgári Elvi Döntése
A Csjt. 60. §-ának (3) bekezdése szerint a szülő nem köteles a nagykorú gyermekéről gondoskodni, ha arra érdemtelenné vált.
Vagyis egy szülő nem köteles szállást és étkezést biztosítani a nagykorúvá vált gyermekének, illetőleg a megélhetésének egyéb költségeit fedezni részben vagy egészben, ha arra érdemtelenné vált.
ObudaFan hasonló topicokban - pl. gyermektartás nagykorú gyermek esetében c. - többször is leírta már: ha a nagykorú munkaképes, a tanulmányok mellett akár dolgozhat is már, ergo több-kevesebb saját jövedelemre tehet szert - elvárhatóan...
Szvsz a középiskolát akár esti tagozaton is el lehet végezni, miközben már dolgozik az ifjú...
Vagyis senki fia/lánya ne lógja az iskolaéveket, miközben a tanulmányokban le ill. elmaradozik.
Tehát nem kell az apát magasról le*-ni.
hasonlót akartam kifejteni, csak nem akartam hogy a kérdésfeltevő ezt támadásnak vagy kioktatásnak vegye, mert nem annak szánom. Most hogy már előttem szóltak bátrabb vagyok :). Az hogy idáig elmérgesedjen a helyzet oroszlánrészt szinte mindig a szülő a felelős. Ha gyerek nem tiszteli a szüleit annak oka van. Azzal hgoy még tartásdíjat sem fizetek a gyermekem után függetlenül attól hogy jelenleg szóba se áll velem, ezzel azt üzenem, hogy felőlem meg is dö.ölhetsz! (bocs hogy ez durva volt). Iylen hozzáállás mellett ne számítsak arra, hogy valaha is megbocsát nekem a lányom. Ha viszont a helyzet ellenére nemhogy a tartásdíjat de azon felül további anyagi és nem anyagi támogazást biztosítok feléje távolról (esetleg ajándékokat is küldök neki), ezzel jelezve hogy bár lehet hogy hibáztam de szeretem, jót akarok neki, szeretnm ha megbeszélnénk a dolgot, kibékülnénk, akko rlehet évek kellenek, de csak észreveszi ezt a lány és ad esélyt a kapcsolat rendbehozatalára. Ez az bírósági dolog úgy ahogy Akivalaki írta biztos hogy olaj a tűzre és tökéletesen alkalmas arra, hogy végérvényesen, örökre megromoljon az apa lánya közötti kapcsolat.
Kedves Akivalaki,
a gyermektartás gyermek- és nem asszonytartás...
az apa-gyermek kapcsolatról mondottakkal egyébként egyetértek.
Kacsa11
Azért valamit külön kellene válsztani, mégpedig azt, hogy a gyerektartást NEM a gyerek kapja, hanem az a fél, akinél el vannak helyezve a gyermek. Magyarul az ellátásukba ezzel segít be! Attól még hogy nem látogatja az apját valaki, attól még ennie kell és ruháztatni és taníttatni kell, vagy legalább illik! Nem szép dolog ha egy gyerek nem kíváncsi az apjára, ( valami oka biztos van! )de el kellene fogadni! Most 18 éves,csinál amit a csinál, vagy amit gondol, vagy érez. Kényszeríteni nem lehet, vagy ha igen, akkor bele lehet sz*rni abba a látogatásba.
Az apukának üzenem, NEM TART ez az állapot örökké, higgye el! Tapasztalatból tudom!!! Lehet évekig, vagy sok évig tart, de helyre fog jönni. Ha máskor nem, a leányzó párválasztása környékén.
Első lépésnek fel kellene keresni a leányzót és megbeszélni vele őszintén, hogy mi bántja, miért húzódik el! ( legtöbb esetben a "pótanyuka" személye ellen irányul külömben ) Vagy nagyon befolyásolható és az anyuci elmondása alapján formálja át az apa képet, és erre természetesen nem kíváncsi. Lépni kell!!! Vagy türelmesen várni! Egy a fontos! A gyerektartást fizetni kell! ( az anyuka nekitámadhat a lánynak, hogy "apád rád nem fizet semmit" és ez csak olaj a tűzre a lány szemszögéből is ) Jogilag persze lehet kifogásokat keresni, miért is nem kell fizetni ( remélem nem ez a cél!!! habár a tanévek emlegetésénél nekem úgy tűnik) és kényszert alkalmazni, hogy jöjjön a leány, de ezzel nem lesz jobb a viszony köztük. Minden csoda 3 napig tart!!!!!
Ha egy gyereknek "viselkedni" kell az apjával szemben akkor az nem őszinte apa-gyerek kapcsolat! Ebbe is bele lehet ( mint említettem Sz.....ni)!
Azért egy nagykorú "gyermektől" már joggal elvárható, hogy "viselkedjen", vagyis ne csak kapjon de adjon is érte valamit...
Tehát ha a szülő úgy érzi: egy idő óta levegőnek nézik (...) kérheti a bíróságot a t.dij kötelezettség felülvizsgálatára.
Van olyan gyermek aki érdemtelen a t.díjra, de ezt oda-vissza a bíróságnak meg kell vizsgálnia. (A családi problémák és a szívbéli fájdalom kiteregetése nélkül ez sajnos nem fog menni.)
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02