eureka! - mostmar ertem. azonban a tesom nem targyal. Meg a targyalasra sem jelent meg
miutan en kertem, hogy - korabbi szobeli megegyezesunk alapjan - valtsa meg 5.000.000
Ft-al a lakast 2 gepkocsi taroloval es bocsassa osztalyra az szuleink vele szemben
fennallo adossagat ugy, hogy lemond az orokseg monetaris (otp szamla) reszerol. nem
hiszem, hogy ki akartam semmizni! na, mindegy. mostmar csak az a kerdes, hogy jogos-e
a kamatigenyem evi 10 szazalekkal szamolva? fair, igazsagos, realis megegyezesre meg
mindig kesz vagyok. - kuldhetek-e a kozjegyzonek irasos nyilatkozatot, korulmeny
magyarazatot vagy hasonlot, vagy az egesz csupan egyenes jogi alapu kerdes es nehezseg
nelkul megoldhato? - egyebkent a masodik targyalas 2009 elejen lesz amire ismet
elmegyek. tengeren tulon elek es eleg koltseges mulatsag am ez nekem, szoval nem
kapzsisag kesztet a kamatkovetelesre, mert ha tesom betartja szavat az elozetes
megegyezesunk alapjan, mar tul lennenk az egeszen...
Hitelezo lettem...?
Igen, jogos a kérés.
Ajándékozásnál 15 év után már nem kell a hagyatékhoz hozzászámítani az ajándékot, kivéve:
Ptk. 619. § (1) Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta (osztályrabocsátás).
Te nem terhelhetsz, a közjegyző előtt kell megegyeznetek. Viszont a közjegyző előtt kérheted a követelés beszámítását a hagyatékba, az adóstól pedig az azonnali, egyösszegű kölcsön visszafizetését.
ezek szerint sima osztalyrabocsatasrol lehet szo mikent a fele engem illet ha meg ajandekozasnak is vesszuk, ami 1.750.000 Ft - ez az osszeg viszont ha alapkamaton szamolva kamatozott akkor mennyi ?/segitsetek ki!!!/ lehet az amivel a tesom orokseget megterhelhetem vagy ha ajanlatot kellene tennem az orokseg megvaltasara?
A követelést az örökösök, jelen esetben te és a testvéred örököltétek, amennyiben édesanyátok volt a kölcsönadó. Ez egyáltalán nem derült ki.
Magánszemélyeknél a kamat mértéke, ha már kikötötték, a jegybanki alapkamattal megegyező.
Kölcsönkérni nem érdemtelen. Elég lehetetlen egy feltétel, amit a visszafizetésről határoztak meg.
Mindenesetre tesódnak megérne egy pert, hogy ezt édesanyád nem is kölcsönbe, hanem ajándékba adta, és azért nem kérte vissza a 16 év alatt.
elhalt edesanyamtol kaptam egy "elismerveny"-t amit testverem es felesege irtak ala meg 1992=ben ami szerint 2.750.000 Ft-ot vettek fel kolcson "a mindenkori hivatalos kamatfeltetelekkel". a papir azt is tartalmazza: "a viszafizetes feltetelet a kolcsonado kesobbi idopontban fogjak meghatarozni, amit mi kotelesek vagyunk elfogadni es fisszafizetni."
en a hagyateki targyalasra magammal vittem es bemutattam ezt. ketten vagyunk orokosok, az orokseg egy ketszobas tarsashazi lakas ertekeben garazsokkal egyutt kb. 12.000.000 es banki keszpenz 1.900.000 Ft - az "elismerveny"-t azzal kaptam, hogy esetleges halala eseten mint kovetelest nyujtsam be. szamitasom szerint testverem 1/2-es orokresze is keves ha a kamatokat is be lehet szamitami. azt tudom, gondolom, tesom csak az oroksege terhere felel ezert. kerdesem, hogy az oroksegre valo erdemtelemsegere hivatkozva egyszerusithetem-e doldokat. adhatok, kuldhetek-e a kozjegyzonek irasos nyilatkozatot, korulmeny magyarazatot vagy hasonlot. hogy megy ez?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02