Visszavonható-e az örökbefogadás

derill # 2004.06.15. 12:51

Az örökbefogadást a gyámhivatal csak akkor bontja fel, ha az a gyermek érdekében áll, tehát ha a bejegyzett apa veszélyezteti a gyermeket (börtönről börtönre jár, vagy állandóan bántalmazza stb.). Kiskoru esetében tehát hiába kéri maga a 17 éves kiskoru is, ha egyébként minden rendben van, nem áll a gyermek érdekében a felbontás.
Ha a gyámhivatal a kérelmet elutasitja, akkor birósághoz lehet fordulni. Felnőttkoruak esetében már nem kell vizsgálnia, hogy érdekében áll-e, tehát közös kérelemre felbonthatja.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kincs # 2004.02.22. 21:47

Kedves Sally!
Jó lenne bővebbet tudni az örökbefogadásról.Nem voltatok összeházasodva?Akkor hogy engedélyezhették?Mert ha jól értem: a saját gyermekedet fogadta örökbe az élettársad (közös gyermekké fogadás, mint nyílt örökbefogadás).Magyar állampolgár az élettársad?
Jó lenne ezeket tisztázni...A hatályos jogszabályok értelmében örökbefogadás felbontása lehetséges, ám csak igen kivételes és indokolt esetben.De konkrét adatok nélkül részletekbe most nem bocsátkoznék.

the big cat # 2003.12.07. 17:47

Szokott ide írogatni egy gyámügyis szakember. Én ugyan nem vagyok ebben profi, de szerintem a jogszerűen létrejött örökbefogadást nem lehet semmissé tenni, az egyenértékű a vérségi kapcsolattal, amit szintén nem lehet semmissé tenni.

Amit meg lehet tenni, hogy a szülő felügyleti jogának megvonása iránt eljárást lehet indítani, és ha azt megvonják, akkor gyakorlatilag már nem marad köze a gyerekhez, de apaként továbbra is anyakönyvezve lesz, nem beszélve arról, hogy majd a gyermek is örököl utána, valamit az apa tartásra kötelezhető, stb...

Sally # 2003.12.05. 16:08

Gyermekemet örökbefogadták, de az örökbefogadó apával megromlott a kapcsolatom. 10 éve nem is tartjuk, kivétel az útlevél hosszabbításnál találkozunk. Nem voltunk összeházasodva, nem is fizet gyerektartást, ebben így állapodtunk meg annakidején. Szeretném, ha megszűnne ez a kötöttség, a nevéről már levetettem. Semmi értelmét nem látom ennek a kötöttségnek.
Kérdésem, van-e rá lehetőségem az apaság megszüntetésére, vagy meg kell-e várni a gyerek 18. életévét. A vér szerinti apa meghalt.