- Az örökös csak a hagyaték erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
- Az örökhagyó életében lemondhatsz az öröklésrőla vele kötött szerződésben akkor is, ha a vagyona negatív.
- Ha ezt nem teszed, akkor a halála után meg visszautasíthatod az öröklést a hagyatéki eljárásban.
Örökségről való lemondás
Kérdésem a következő lenne: apámnak rengeteg adóssága van, én már 1 éve nem tartom vele a kapcsolatot, pont ez miatt, mert nem tudom elfogadni az életvitelét, eddig is csak anyám miatt álltam vele szóba. Én rendesen eljárok dolgozni, fizetem amit kell, soha nincs semmiben elmaradásom és nem tudom apám viselkedését tolerálni. Nem lehet neki magyarázni, sorra veszi fel a hiteleket, amiket nem tud fizetni, már a házukon is rajta vannak adósságok. Már árverésre is ki volt írva az ingatlan, akkor is én segítettem ki apámat a bajból. Ha meghalna az apám, akkor tudom, hogy van lehetőség az örökség visszautasítására. Viszont mi van, ha a tesóm is visszautasítja akkor ki fizeti ki az adósságot? Hallottam, hogy még él az apám le lehet mondani az örökségről, viszont, ha csak adósságot fogok örökölni, akkor is lehet ilyen szerződést iratni ügyvéddel? Mert már most több az adóssága, mint a vagyona. Szeretném minél hamarabb ezt a dolgot elintézni, milyen megoldást javasoltok fórumozók?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02