Válás Európai Uniós Államban

ObudaFan # 2009.01.11. 10:41

Igen, ha te vagy a szerződéskötő, akkor teljes vagyonoddal felelsz.

monalisa1 # 2009.01.10. 22:38

A linzingszerződést továbbra is neked kell teljesítened, ha nem fizetsz - bármi okból is -, a bank egyösszegben követelheti a hátralékot. A férjed által felvett hitel felének te vagy a "tulajdonosa", lévén házasság alatt egyetemleges vagyonközösség van. Később beperelheted a helyette történő kényszerteljesítés visszafizetése miatt + kamat. Azt hogy "miből" is tudnád fizetni az egyik-másik hitelt, ne tőlem kérdezd...

A férjed részéről a gyermekek ruházatának visszatartása nem okés, gondolom ott is van gyámhatóság - vagy ilyesféle gyermekvédelmi szervezet -, hát az ők hathatós közreműködésével tán elhozhatók lennének a kis cuccaik.

Lehet ellenőríztetni: környezettanulmány kérése, hogy amikor nála vannak a gyermekek az "egy szobában mindhárman" az egészséges-e, főleg hogy van egy üres szoba is a lakásban.

Ha a közös ingóságok megosztásán nem tudtok dülőre jutni akkor azt majd a válóperes tárgyaláson - ha addig még meglesznek...

Valaki pár hónappal ezelőtt írta ítt a Fórumon, hogy az ír hatóságtól annyi havi javadalmazást kap cs.pótlék címén, hogy a maga és a kisfia részére tud bérelni egy garzonlakást, és így a srácot a váláskor nála helyezték el.

Tehát ha a saját lakhatást meg tudod oldani, vélhetően jó esély van arra, hogy a gyermekeket te kapjad meg.

Azt követően már csak a megélhetés, vagyis a mielőbbi munkába állás, a saját önálló kereset dolga marad vissza. (Vagyis próbálj az élettársadtól anyagilag mielőbb többé-kevésbé független lenni.)

A többit az előző hozzászólók leírták, elmondták.

És végezetül: tőled a gyermekek magyarul megtanultak, ha kint maradsz velük: egy világnyelvet (= angol) játsza elsajátítanak.

Kívánok további és mielőbbi minden jót.

Monalisa
laikus hozzászóló

websas # 2009.01.10. 22:01

Kedves szszv !

Nem volt szándékomban megsérteni ha mégis úgy érzed akkor elnézésedet kérem.

Kívül álló másképpen látja :

Tehát : Nincs munkád (saját jövedelmed), lakásod, és leírásod szerint semmi vagyonod.

Férjednek van, de, goromba,trágár, fenyegetődzik, rossz apa, stb.

Szerinted egy Bíróság hogyan döntene a gyermekek elhelyezéséről ???.

(jó esélyük lesz az állami gondozásba vételre)

websas

szszv # 2009.01.10. 15:46

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a válaszod. Nem igazán értem azt a részt, ahol a házastársi vagyonmegosztásról irsz. Gondolom, ez az ellopot autó szerződésére vonatkozik. Tehát, ha én vagyok a szerződéskötő, akkor én teljes vagyonommal felelek pl. a bank felé. Mi számít vagyonnak?
(Semmim sincs a személyes ruhatáramon, és a közös vagyonon kívül. A közös vagyon sem jelentős, se bútor, se müszaki cikkek, inkább eszmei értéküek vannak. Meg egy 10 éves autó, ami a férjem nevén van.)

Férjem pedig a közös vagyon felével felel? Ebbe beleszámít a jelenlegi autó is?

Üdvözlettel

szszv

szszv # 2009.01.10. 15:33

Kedves Kacsa11!

Köszönöm a választ. A családi pótlékot az Ír állam adja, jogilag nekem jár, mint írtam, már folyamatban van az igénylés, de neki le kellett volna mondania. Ezt rosszul írtam korábban. Köteles erről lemondani, de ezt nem tette meg. A jogosultság napjától számítva 3 hónap áll rendelkezésre az igénylést leadni. November 1-e óta vagyok erre jogosult, de az iratok beszerzése hosszadalmasabb, igy most tudm csak beadni.Sajnos addig is ezt férjem kapja, jogtalanul.A kérdés, megkapom-e visszamenőleg ami jár, amikor már az állam egyszer kifizette ezt?

A biztosítás számomra sem teljesen egyértelmű. Biztosított 1 (férjem) és biztosított 2 (én). De ennek utánajárok még a biztosítónál is mégegyszer.

Üdvözlettel

szszv

ObudaFan # 2009.01.10. 15:06

A házasság felbontásával, a különválással vagy a házasság érvénytelenítésével kapcsolatos ügyekben annak a tagállamnak a bíróságai rendelkeznek joghatósággal:

1. amelynek területén:
  • a házastársak szokásos tartózkodási hellyel rendelkeznek, vagy
  • a házastársak legutóbb szokásos tartózkodási hellyel rendelkeztek, amennyiben egyikük szokásos tartózkodási helye még mindig ott található, vagy
  • az alperes szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy
  • közös kérelem esetén a házastársak egyike szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy
  • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, ha közvetlenül a kérelem benyújtása előtt legalább egy évig ott tartózkodott, vagy
  • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, amennyiben a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább hat hónapig ott tartózkodott, és vagy az adott tagállam állampolgára, vagy az Egyesült Királyság és Írország esetében ott van a "domicile" – ja (lakóhelye);
  1. amelynek mindkét házastárs az állampolgára, illetve az Egyesült Királyság és Írország esetében mindkét házastárs ott rendelkezik "domicile" – lal (lakóhellyel).

A "domicile" (lakóhely) megegyezik az Egyesült Királyság és Írország jogrendszerében alkalmazott kifejezés jelentésével.

Tehát: ebben az esetben mind az ír, mind a magyar bíróságnak van joghatósága. A magyar bíróság ebben az esetben az utolsó közös személyes jogot, a magyar jogot fogja alkalmazni. Hogy az ír bíróság melyik jogot, arról egy ír jogászt kellene megkérdezni.

A magyar jog szerint a házasság ideje alatt kötött szerződések vonatkozásában a szerződést kötő házasfél teljes vagyonával, házastársa a közös vagyon rá eső részével felel a harmadik fél felé, míg egymás közti viszonyukban ezeket is a közös vagyon megosztása keretében kell értékelni.

Hogy a gyermeket kinek fogják ítélni, ezt innen megmondani nem lehet. annak, akinél a testi, erkölcsi szellemi fejlődése inkább biztosított. A hangfelvétel persze bizonyítékként felhasználható lehet, de a felhasználás maga pedig jogellenes, és ennek jogkövetkezményet viselned kell, így jobb lenne pl. tanúkkal bizonyítani.

A biztosítási szerződést pedig látni kellene az általános szerződési feltételekkel együtt. Valószínűleg nem lenne célszerű megszüntetni idő előtt, végső soron a gyermekek a kedvezményezettek.

Kacsa1111 # 2009.01.10. 14:38

Kedves szszv,

ez van, ha regényt írsz, tele lényegtelen infóval...ne websas-ra haragudj emiatt...

válópert beadhatod Mo.-n is, és kint is, ha jól tévedek.

van rá elméleti esély, hogy nála helyezzék el a gyerekeket.

a családi pótlék a ír szabályoktól függ.(nem világos, hogy azt pótlékként a munkáltatótól kapja vagy az államtól)

a biztosításra vonatkozó kérdésnél nem világos, hogy most kinek a nevén van a biztosítás, a férjedén vagy kettőtökén.

Kacsa11

szszv # 2009.01.10. 12:24

Kedves Websas!

Köszönöm a hozzászólást, de nem tudom, Te hogy vállalnál munkát két gyerek mellett úgy, hogy gyalog kell járnod naponta négyszer az iskolához, és van kb 2,5 órád munkára. Itt kezdődik az egyik probléma, hogy a gyerekekkel való törődést nem ismerik el egyesek munkának!!!!
A másik dolog, nem részleteztem a kapcsolat megromlásának hátterét, de gondolom te sem szivesen maradsz egy olyan házban, ahol konyhakéssel fenyegetnek! És ezek után úgy gondoltam, nem várom meg a kivégzésem.

Üdvözlettel

szszv

websas # 2009.01.10. 11:34

Ügyvédi megbízás Akár kint de olcsóbb magyaroszágon a személyes jelenlét nem feltétel.

(leléptél mint rosszlány a díványról munkád nincs, apóka fizessen tartásdíjat, igényt tartasz a közös vagyonra az adósságot pedig fizesse a leendő exed,jó terv és humánus is,(mert le is lövethetnéd))

websas

szszv # 2009.01.10. 10:19

Üdvözlök Mindenkit!

A történet helyszíne Írország.Férjem 2006 áprilisában kezdett itt dolgozni. Két közös gyerekünkkel 2006. novemberében mi is ideköltöztünk. A nagyobbik gyerek itt kezdte az iskolát, idén szeptemberben a kisebbik is elkezdte. Kapcsolatom a férjemmel az elmúlt két évben teljesen megromlott. Időközben új kapcsolatot létesítettem. 2008. szeptemberében különköltöztem, hogy legalább a veszekedésektől megkíméljem a gyerekeket, majd két hónappal később, miután találtam megfelelő albérletet, ők is hozzámköltöztek. A mostani házat élettársammal közösen béreljük.
Szeretném beadni a válópert, de mivel egyikünk sem Magyarországon él, nem tudom, milyen lehetőségek vannak akár otthon, akár itt válóper beadásra.
Közös ingatlanunk nincs, de ingóságok igen, amelyek felére én is igényt tartok, de pillanatnyilag még a gyerekek holmijai is nála vannak, és még jónéhány személyes holmim. Kijelentette, hogy onnan semmit nem vihetek el. Van egy autónk is, amit a házasságunk alatt szerzett. Ezen kivül Magyarországon volt egy lizingelt autónk, amit elloptak, s az abból fennmaradó tartozás még fennáll, ami csak az én nevemen van, de az autót közösen vettük és használtuk.Volt mindkettőnknek banki hitele külön-külön. Én a saját számlámhoz tartozó hitelt külső forrásból (bizonyíthatóan) kiegyenlítettem. Az övé még fennáll. Szeretném tudni, h az ő tartozását ki kell-e fizetnem, ill. az ellopott autó utáni tartozás kit terhel? És hogyan juthatok mielőbb törvényes keretek között az ingóságaimhoz? Illetve személyes adatok is vannak a számítógépen, melyekhez szintén nem jutok hozzá. A másik fontos kérdés a gyerekek elhelyezése. Van-e esély arra, hogy a férjemnél helyezzék el a gyerekeket? Lelkileg teljesen terrorizálja őket, és ellenünk neveli, illetve nyomdafestéket nem tűrő szavakkal és kifejezésekkel illet engem is és élettársamat is. Mindezt megteszi a gyerekek előtt is. Nem érdekli, h ott vannak-e vagy sem. Erre hangfelvétel is van, bár nem tudom, ez felhasználható-e ellene, mert a tudomása nélkül készült. Telefonbeszélgetéseket vettem fel a telefonnal. Főállásban dolgozik 9-18-ig, bérel egy 3 szobás házat, amelynek egyik szobáját kiadta teljesen idegen embernek. A konyha a nappali és a fürdő így közös használatúvá vált. A másik szoba üresen áll, és ha a gyerekek hétvégén nála vannak, egy kicsi szobába bezsúfolva alszanak a férjemmel. Ha nála helyeznék el a gyerekeket, kénytelen lenne babysittert fogadni, mert nem tudná a gyerekeket elhozni az iskolából. A kisebbik(3) 9-11.20-ig van, a nagyobbik(7) 9-14.30ig. Az eltérő oktatási rendszer miatt itt korai iskolának nevezik azt, ami otthon óvoda. Mivel igen kevés időt tölt kisebbik gyermek az iskolában, ezért én nem tudok jelenleg munkát vállalni, de gondoskodok az egésznapos ellátásukról. Számít-e a gyermekek elhelyezésénél, hogy nekem jelenleg nincs munkám, és házat is élettársam bérli?
Harmadik kérdés: itt is jár a gyerek után családi pótlék, melyet a férjem kap a mai napig, holott már nem jogosult rá. Az itteni törvények szerint le illett volna mondania attól a naptól, amikor a gyerekek kiköltöztek az ő háztartásából. Az igénylés leadása részemről folyamatban van.Jogosult vagyok-e visszamenőleg a családi pótlékra, és ha nem, kérhetek-e kártérítést helyette?
Van még egy kérdésem. Kötöttünk egy közös életbiztosítást férjemmel évekkel ezelőtt. A fő biztosított ő, tehát az ő nevén fut a biztosítás, de én ugyanugy biztosított vagyok, ket közös gyermekünk a kedvezményezett. Szeretném, ha az eddig összegyűlt pénz nem veszne el, de nem kívánom tovább fizetni az ő nevére a biztosítást. Viszont a biztosítás dija az én számlámról kerül levonásra minden hónapban. Egyedül megszüntetni nem tudom, de még csak átíratni sem. Mit lehet ez ügyben tenni?

A válaszokat előre is köszönöm!