gyerektartás 18 év után

valentin50 # 2011.04.21. 15:24

Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni: már nagyon régen elváltam, rendszeresen fizetem a gyermektartásdíjat amit a bíróság meghatározott - ez jelenleg közel 50000 Ft. A fiammal próbálom folyamatosan a kapcsolatot tartani, de ő passzív, sajnos be kellett látnom, hogy nem őszinte, hazudozik össze-vissza, 18 éves elmúlt, most csak 10. osztályos a saját hibájából,most félévkor is 5 tárgyból bukott, iszonyuan sok a hiányzása ( igazolatlan is) Az édesanyja a pénz miatt próbálja leplezi a dolgait ( pl. büntető eljárás rongálás miatt)Iskolával, gyermekvédelmissel is tartom a kapcsolatot, telefonon, emailbe, mert nagyon messze költöztem, így személyesen nem tudok bemenni, de én ugy vagyok beállítva, mint aki nem foglalkozik a fiával. A kérdésem az lenne, meddig vagyok köteles tartásdíjat fizetni- ráadásul ilyen magas összeget, mit tehetek annak megszüntetése érdekében, nyugdíjas vagyok, sok az adósságom, a fél házrészemet ott hagytam a volt feleségemnek és a fiamnak.Én úgy gondolom a fiam nem érdemli meg a továbbiakban az anyagi támogatást, sem viselkedésével, sem tanulmányi eredményeivel.A választ előre is köszönöm

ObudaFan # 2011.04.21. 20:19

Meg kell próbálni egy pert, a teljesítőképességedre, az érdemtelenségére és a tanulmányi eredményeire is hivatkozz.

valentin50 # 2011.04.22. 13:09

Köszönöm a gyors választ.

ObudaFan # 2011.04.22. 20:36

Nincs mit.

Skaci1 # 2011.04.27. 07:05

Tiszteletem !
Feleségemtől elváltam, a gyermekeinket Ő neveli.
A gyermektartás megváltásra került úgy, hogy a közös othonunk az övé lett.
Így én 18 éves korukig nem fizetek gyerektartást.
Idő közben Ők elköltöztek 250 km-re és a lányom megszakította velem a kapcsolatot úgy, hogy erről írásban is nyilatkozott.
Ebben az esetben, mivel ha jól tudom az Ő nem megfelelő magatartása kizáró ok lehet és ez bizonyítható is, kell- e nekem 18 éves kora után fizetnem, vagy megtámadhatom ezt?
Most 16 éves.

Előre is köszönöm a válaszát.

pazs # 2011.04.27. 07:20

Érdemtelenségre csak a nagykorú gyermek magatartása miatt lehet hivatkozni.

kriszta91 # 2011.04.29. 07:41

Fojtattodot az rokontartási perem. (hogy a kép teljes legyen, apám és anyukám elváltak, apám viszont semmijen mértékben nem fizetetett semmit se, pedig 340e Ft kap havonta készhez amiről papír is van, hogy tényleg annyit, anyukám 71e ft...
pestre járok okj-s képzésre minden nap újvárosból (160km naponta összesen) havi bérlet kb 10e ft ez lesz majd az első szakmám) Az elsú tárgyaláson nem tudtunk megegyezni mert nem küldte el a munkahelye azt hogy mennyit keres. ezért új tárgyalás volt tegnap, most volt papírt ami április 22ei dátummal készült, amin az szerepelt, hogy most dolgozik és 340keress. Viszont most azt mondta, hogy április 30-tól kirugták/ják. Ami szerintünk csak időhuzzás mert ő most jelenleg 53éves de 17 kora ota mindig volt munkája soha nem rugták ki mindig ő ment tovább lehetségese az, hogy a munkaadója mikor kiadta a papírt 22-én nem tudta, azt hogy 30már nem fog ott dolgozni? Hogyan lehetne bizonyítani, hogy nem is rugták ki, mondot fel akár melyik. Ha esetleg ténylegesen hazodot milyen bűntetést kaphat? Ha elintézte, hogy úgy tünjön mintha kirukták akkor érdemes egyátalán tovább pereskedni vagy úgy mint mindig mindent megfogja ezt is "úszni"?

ObudaFan # 2011.04.29. 07:50

Első lépésként fel kell hívni, hogy csatolja a munkaviszonyát megszüntető okiratot.

monalisa1 # 2011.04.29. 15:48

kriszta91

Ha nagy hirtelen ki is rugták (?) ill. közös megegyezéssel megszünt a munkaviszonya, és egy ideig mondjuk nem tud elhelyezkedni (?), a 340e Ft bruttó alapján megállapításra kerülő munkanélküli ellátásból is fizetni tudja (= vonni tudják) egy darabig a t.díjat. Azt követően is mód van arra, hogy a bíróság "a" semmi jövedelemre ( pl. feketemunkát keres) is megállapítson egy szerény összegű havi t.díjat, mivelhogy a gyermekről csak gondoskodni kell, akár saját kárára is.

A bíróság tudja, hogy miképp kezelje a dolgokat.

De valóban kell a munkaviszonyát megszüntető okirat, mert nem mindegy mi okból a nagy hírtelen láblógatás....

monaLuis
laikus hozzászóló

neffertiti # 2011.04.29. 16:09

Tisztelt Jogi fórum.

Egy kérdéssel szeretnék önökhöz fordulni.
A párom leánya az ősszel volt 19 éves.
Egy éve érettségizett/Közgazdasági Szakközépiskola-Ügyviteli szakmacsoport/.
Most jelenleg a J.L.Seagull Szakképző Iskola-Gyermek és Ifjúságvédelem szakára jár,ami 2 éves.
Szeretnénk tudni hogy meddig kell gyermektartást fizetni,mert többféle információt is kaptunk.
Előre is köszönjük.

monalisa1 # 2011.04.29. 16:25

A leírtak szerint az ifju hölgynek már van egy képesítése, de vagy nem akart még dolgozni kezdeni (...), vagy nem tetszett neki ezen végzettség (?), ezért egy teljesen másírányú oktatásba kezdett bele. (Aztán lehet, hogy majd egy harmadikba..., lévén oly kényelmes a diákéveket lógni még.)

Javasolnám bíróságra vinni a kérdést.

De előtte az apa üljön le a lányával és beszélják át: mit is akar kezdeni a jövőjével?! (Ha kellő az eltökéltség, akkor azt egy évet támogatni kellene még.)

monaLuis
laikus hozzászóló

neffertiti # 2011.04.29. 16:43

Köszönjük szépen a gyors választ.

ncsillag # 2011.05.09. 19:18

sziasztok, az alábbi esetre kérek szépen tanácsot:

a gyerekek nem tartják a kapcsolatot az apjukkal, így annak nincsen információja róluk.
az anya levélben tájékoztatja az apát, hogy az egyik gyerek végzett az egyetemen, a másik évhalasztást kért, de mindketten dolgoznak és elköltöztek, tehát önellátóak.
az apa a levél alapján beadja a gyerektartás megszüntetésére vonatkozó keresetet.
ezután megtudja, hogy a gyerekek már régóta dolgoznak és laknak albérletben, a gyerektartást megkapják az anyjuktól, aki további pénzügyi (sem egyéb) támogatást nem nyújt nekik.
a bíróság közben kiírta az első tárgyalást.

mit lehet tenni:

• visszamenőleg lehet-e és meddig kérni a pénz visszafizetését?
  • lehet-e kérni, hogy az anya is fizessen erre az időre a gyerekeknek (ld. mindkét szülő együtt köteles a tartásra)?
  • lehet bármelyik esetben "összevonást" kérni a már beadott keresettel (ne kelljen külön mászkálni a bíróságra)?

köszönöm a segítséget előre is.

ObudaFan # 2011.05.09. 20:29

Ha dolgoznak, akkor egyiküknek sem jár tartásdíj, ugyanabban a perben is lehet kérni mindkettejük vonatkozásában a megszüntetést. És érdemes kérni a végrehajtás felfüggesztését már most.

ncsillag # 2011.05.10. 04:17

Igen, ezt tudom. A kérdésem csak az, hogy

• visszamenőleg lehet-e és meddig kérni a pénz visszafizetését? a már beadott keresetben csak a megszüntetés szerepel.
  • lehet-e kérni, hogy az anya is fizessen erre az időre a gyerekeknek (ld. mindkét szülő együtt köteles a tartásra)? ti. a szülő kérheti-e, vagy ezt a gyereknek kell kérnie?
  • lehet bármelyik esetben "összevonást" kérni a már beadott keresettel (ne kelljen külön mászkálni a bíróságra)? perjogi oldalról: kell-e még az első tárgyalás előtt beadni másik keresetet és összevonást kérni, vagy elegendő a tárgyaláson szólni, hogy új információ van?

(Milyen végrehajtásra gondolsz?)

ObudaFan # 2011.05.10. 09:40

* visszamenőleg lehet-e és meddig kérni a pénz visszafizetését? a már beadott keresetben csak a megszüntetés szerepel.

Nem lehet. Amint írtam, a kereset beadásával egyidejűleg lehet viszont kérni a végrehajtás felfüggesztését.

* lehet-e kérni, hogy az anya is fizessen erre az időre a gyerekeknek (ld. mindkét szülő együtt köteles a tartásra)? ti. a szülő kérheti-e, vagy ezt a gyereknek kell kérnie?

A gyerek kérhetné, ha lenne rá jogalap. Nincs.

* lehet bármelyik esetben "összevonást" kérni a már beadott keresettel (ne kelljen külön mászkálni a bíróságra)? perjogi oldalról: kell-e még az első tárgyalás előtt beadni másik keresetet és összevonást kérni, vagy elegendő a tárgyaláson szólni, hogy új információ van?

A keresetet ki lehet terjeszteni, de célszerű minél hamarabb.

ncsillag # 2011.05.11. 10:35

Köszönöm szépen a választ.

A magyarorszag.hu-ról letöltött formában szerepel, hogy kéri a fizetési kötelezettség megszüntetését adott hó elsejével, és kéri az időközben megfizetett tartásdíj visszafizetését ugyanezen dátumig visszamenőleg (arra gondolva, hogy esetleg elhúzódik a per-és ugye az ítéletig neki fizetési kötelezettsége van). Ez a "végrehajtás megszüntetése", amit te írsz?

Tehát nem lehet visszakapni a pénzt, arra hivatkozva, hogy információ hiányában nem volt lehetősége akkor kérni a megszüntetést, amikortól a tv lehetőséget ad rá.
?
Ez elég sajnálatos.

ObudaFan # 2011.05.11. 10:38

Nem megszüntetését, hanem felfüggesztését írtam.

ncsillag # 2011.05.11. 14:51

Köszönöm.

dr Zákányi Csaba # 2011.05.11. 17:13

Az hogy megy a gyakorlatban, hogy a bíróságon lehet kérni a tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetését?
Melyik bíróságon, és kell-e fizetni érte?
Továbbá, ha a gyermekem nappali tagozaton tanul ún. bolognai-rendszerben, és már "master" képzésben van, jár-e még neki tartásdíj. Ui. az első három év elvégzése után kapott valamilyen (vsz. teljesen használhatatlan) diplomát, tehát már el is tarthatná magát akár. Persze én örömmel fizetek továbbra is, csak érdekel, mi a jogi helyzet szerintetek.

ObudaFan # 2011.05.11. 17:27

a bíróságon lehet kérni a tartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetését?

Igen.

Melyik bíróságon,

A jogosult lakóhelye szerinti bíróságon.

és kell-e fizetni érte?

Utólag a pervesztesnek.

Továbbá, ha a gyermekem nappali tagozaton tanul ún. bolognai-rendszerben, és már "master" képzésben van, jár-e még neki tartásdíj.

Jár.

monalisa1 # 2011.05.11. 17:41

A gyermek állandó lakhelye szerint illetékes városi/kerületi bírósághoz lehet keresetet beadni a t.díj megszüntetése végett, mely tárgyi költségmentes - legalább is tudtommal.

Anno az érettségi bizonyítvány sem volt semmire jó - kivéve az egyetemi felvétel, így a jelen "közbenső" diploma is csak egy alapvégzettség, aztán majd...

Külön: egy szülő legjobb befektetése a gyermeke taníttatása.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.05.11. 17:43

Bocs, elkerülte figyelmemet, hogy ObudaFan az előbb már megválaszolt a kérdésekre.

vitkovits # 2011.05.16. 12:32

Ugye jól gondolom, hogy ha én vagyok tartásdíj fizetésre kötelezve, és nekem van élettársam, az ő jövedelme semmilyen módon nem számít a tartásdíj megállapításánál?
Ideiglenes intézkedésre adtam be kérelmet - tartásdíj csökkentés - és a volt feleségem arra hivatkozva kérte az elutasítást, hogy az élettársam jövedelméről nem tettem említést a keresetben. Szerintem nem is kellett volna. Jól gondolom?

monalisa1 # 2011.05.16. 13:16

Mivel kötelezve te vagy, elsősorban a te jövedelmed számít, de vizsgálhatják a házastárs/élettárs keresetét is - aztán mérlegelnek a t.díj összegének meghatározásánál.

Előfordulhat, hogy az apa minimálbérről mutat be keresetigazolást, miközben a társával az életszínvonaluk egész mást mutat.